måndag 1 december 2008

Vilka bor kvar efter en ombildning?


Inger heter en tuff och klok dam som bor som kvarvarande hyresgäst i en bostadsrättsförening i Björkhagen. Därifrån rapporterar hon i sin blogg OM ATT BO OCH ANNAT VIKTIGT.
Ett av hennes senaste inlägg var så passande på oss i Linjalen att vi frågade om vi fick publicera det som gästblogg på Rädda Linjalen-sidan.
Det fick vi, så vi vill skicka ett hjärtligt tack till Inger och uppmana er alla att läsa detta:

MODERN MYT
"Ett av argumenten för ombildning brukar vara att bostadsrätter gör området stabilare och att människor bryr sig mer om det. Om att engagemanget här i städdagar och annat inte är särskilt stort har jag berättat flera gånger. Nu kan jag leda i bevis att även stabiliteten är en myt. Smaka på det här:

År 2001-2002, dvs något år efter ombildningen här, uppläts 121 av de 172 lägenheterna med bostadsrätt. Idag har 84 av dessa bostadsrättsinnehavare flyttat och endast 37 - eller 30% - bor kvar.

En beräkning som till och med jag klarar av säger att detta ger en omflyttning som är högre än den är i allmännyttan*) - när motsatsen borde vara fallet.

Antalet hyresgäster var vid samma tidpunkt 51. Av dessa bor 25 kvar, vilket som alla kan se är 49% av de ursprungliga.

De drivande i ombildningen var förstås de första att flytta. Av de två som nu bor kvar är ingen aktiv i bostadsrättsföreningen.

*) Hyresgästerna i allmännyttan lär enligt uppgift flytta vart trettonde år."

Vill ni läsa mer av Ingers blogg finns den länkad till höger här på sidan. Ett par andra intressanta inlägg på bloggen är dom om NEJ-SÄGARE och TVÄRVIGGAR, där vi kan konstatera att det är fler än vi som är skeptiska till att ombilda till varje pris.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

2 kommentarer:

Pär sa...

I det här fallet visar statistiken med all tydlighet att ombildningsivrarnas mantran inte är någonting annat än tomma floskler och bekvämt önsketänkande.

/ Rolf sa...

Helt rätt, i vår fastighet var det samma snack. 4 år efter ombildning har 80% flyttat och omsättningen har varit väldigt stor.