söndag 7 december 2008

Falska fullmakter ogiltigförklaradeEn bostadsrättsombildning i Bromma har ogiltig-förklarats på grund av falska fullmakter skriver Hem & Hyra den 5 :e december. Ordförande i lokala Hyresgäst-föreningen Lena Blomberg lät pröva beslutet i Tingsrätten och nu har domen kommit: Beslutet är ogiltigt och bostadsrätts-föreningen får betala alla rättegångskostnader. Värd är Stockholmshem och de har avslagit både köp och en ny ansökan om att få köpa fastigheten. Vi instämmer i Lena Blombergs glädje:

" Tack och lov att rättvisan segrade och att det inte går att fuska sig igenom en ombildning".

Tyvärr är det ofta som fullmakter används för att driva (läs manipulera) fram ett tveksamt köp. Ivrarna brukar hävda att det är en service med stort S. Men nog är det en dyr service om den riskerar att behöva betalas med odemokrati? Hyresgäst-föreningen är väl bekant med många otrevliga sätt som ofta följer på försök till ombildning. Läs mer om Trakasserier och hot vanliga vid ombildning. Och apropå att fullmakterna kallas service. Är det inte precis som Annelie skriver i en av kommentarerna på förra inlägget:

Märkligt att man inte skulle kunna kräva av dem som ska ingå en ekonomisk förening tillsammans; de som tänkt satsa miljoner på ett gemensamt projekt, att de skulle kunna närvara personligen vid en köpstämma. Hur många gånger i livet gör man affärer i miljonklassen?

Lagar har kommit till av behov. Det är inte en slump att det i normalstadgarna för en bostadsrättsförening står att fullmakt endast ges för en medlem för en annan. Det är också ett känt faktum att det ofta är fullmakter som behövs för att kunna få igenom ett köp där många är tveksamma. Många vet inte vad det innebär för dem, många blir övertalade. Ett vanligt argument för att övertala dem som inte vill köpa att ändå rösta ja för sina grannar är att de kan bo kvar.

Mellan raderna kan man läsa: du kan bo kvar som om ingenting hänt. Är det så? Bedöm själv:
1. Du förlorar din tid i internkön hos din allmännyttiga värd.

2. Om du lämnar din lägenhet går den inte till en ny hyresgäst utan säljs för marknadspris, ekonomiskt oåtkomligt för en mycket stor del av kommunens invånare. Alltså: även din hyresrätt kommer att bli en bostadsrätt. (Detta är mycket intressant för dem som värnar om nästkommande generation och hyresrätten som boendeform).

3. Att du på något sätt lämnar din bostad är inräknat i kalkylen för att bostadsrättsföreningen ska klara sig från konkurs. Vad det kan framkalla för ytterligheter i desperat jakt på inkomster kan du läsa i ovanstående artikel på Hyresgästföreningen. I kalkylen för Linjalen räknar man med att 5-15 hyresgäster ska bli av med sitt förstahandskontrakt varje år.

4. Du kan inte byta lägenhet lika lätt då en hyresrätt i en bostadsrättsförening inte är lika eftertraktad som en hos en allmännyttig värd. Till allt detta kan läggas känslan av att ha sina grannar som värd och allt annat som är svårt att värdera.

Det viktiga just nu är att några i vårt bostadsområde vill förändra vår boendeform. Vi är många som vill bo kvar i den boendeform vi valt. Skulle det bli majoritet för ett köp så ska det definitivt inte ske på en sådant sätt som stämman i garaget i onsdag fick majoritet för fullmakterna. Det ska kännas helt schysst och inte vara några tveksamheter inblandande. Det är väl inte för mycket begärt?

Med respekt för alla men mest för demokratin och rättsäkerheten.

Rädda Linjalen

13 kommentarer:

Karin sa...

Det är verkligen fascinerande och sorgligt vart allt har brakat hän mellan oss grannar. Men det är kanske naturligt att känslorna svallar när det gäller något så viktigt som det egna boendet.

Jag själv hade ställt in mig på att slinka igenom detta utan att delta i debatten. Jag ville inte att mina grannar, varken förespråkare eller motståndare, skulle veta hur jag röstade, just för att slippa konflikten. Min plan var (efter att ha velat fram och tillbaka, lyssnat på argument och funderat) att rösta nej till köp, men köpa om det blev ja. Huvudsaken var att jag fick bo kvar, jag trivs ju så bra.

Men som det utvecklat sig de senaste veckorna känns det som man måste komma ut och ställa sig på en sida, och bli motståndare till en del av sina grannar. Det går liksom inte att glida undan längre. Efter mötet i onsdags blev jag en övertygad nejsägare, som känner att jag måste visa er som driver Rädda Linjalen mitt fulla stöd.

Kan vi inte bara ha den där jäkla köpstämman och gå vidare, och sedan hoppas på att vi vill hälsa på varandra på gården i fortsättningen även om vi stått på olika sidor?

Anonym sa...

Läste precis DN om Stockholmshem.
Jag vet inte om det är så mycket tryggare att hyra av Stockholmshem än av mina grannar. Allmännyttan har ju numera i uppdrag fungera vinstdrivande i ett AB utan insyn som drivs av de Borgeliga politikerna i Stockholm.
Marknadshyror är tyvärr det som väntar runt hörnet.
jag tror inte att det är vi boende i kvarteret som ska slåss mot varandra. Motsättningarna borde vara på ett högre plan
Publicerad 2008-12-08 14:41
Stockholmshems hyror klara
4,8 procent på två år - så mycket höjs hyrorna i Stockholmshems närmare 30 000 lägenheter enligt en färsk överenskommelse med Hyresgästföreningen.


Stockholmshems hyror klara
En timma sedan
STOCKHOLMSHEM KRÄVDE enbart för 2009 en höjning med 4,36 procent men fick nöja sig med ett snitt på 2,64 procent och max 3 procent.

För 2010 slutade överenskommelsen med en höjning på 2,16 procent. En orsak till det höga kravet för 2009 var stadens avkastningskrav på 200 miljoner kronor.

DN

Rädda Linjalen sa...

Ett tvåårigt hyresavtal på 2,68% för 2009 och 2,16% för 2010 är dock mil ifrån skräckpropagandan som Landahl Öhman och Brf Linjalen målar upp i sina kalkyler.

Själv bor jag miljoner gånger hellre som hyresgäst hos Stockholmshem än som jagat villebråd i en bostadsrättförening med usel ekonomi - uppbyggd på att se till att hyresgästerna flyttar. Där är det en väldigt stor skillnad.

Att politikerna i Stadshuset gör vad dom kan för att jävlas med boende i hyresfastigheter är en annan sak, men den kan man göra någoting åt.

Som medborgare har man trots allt rösträtt i ett kommunalval, men man får inte rösta på en Brf-stämma som kvarvarande hyresgäst.

Stockholmshem är även en duktig förvaltare, vilket i sin tur ger ett mindre dyrt boende.

Dock är det bra att frågan tas upp. Rädda Linjalen kommer att fortsätta kämpa mot hyreshöjningar bara vi blir klara med det här omvandlingsförsöket en gång för alla.

Till skillnad från när vi startade nätverket verkar det vara mycket bättre sammanhållning och kampvilja hos oss hyresgäster. Vi behövde en väckarklocka - och vi fick det.

Haregott!
Johan / Rädda Linjalen

Annelie sa...

Hyrorna brukar gå upp med ca 3% varje år.

Dessutom brukar förhandlingarna bara vara för 1 år i taget.

Att det blev så lågt som det blev nu är en rejäl seger för oss som vill hyra och bo kvar i allmännyttan.
Vi kan nu veta exakt vad vår hyra kommer att kosta de närmaste 2 åren, något som vi tyvärr kan glömma om vi är kvarvarande hyresgäster i en bostadsrättsförening.

Maria sa...

Utslaget på de tio år jag har bott här har hyrorna gått upp med i genomsnitt 2 procent per år. Och nu visar det sig att de kommande två åren kommer att ligga på samma nivå. Det tycker jag är ett glädjande resultat av de nya förhandlingarna!

Anonym sa...

Att gå till tinget utan någon som helst anledning annat än att klappa sig själv på ryggen ser jag som ett idiologiskt misslyckande! Att utnyttja samhällets resurser på detta sätt är idiotiskt!

Rädda hyresrätten???

Hyresrätten är ett kontrakt dessa kommer alltid finnas om det finns ekonomisk anledning! Marknadshyror är på väg och mycket tyder på detta läs Oecd´s rapport på fastighetsagarna.se visste politikerna om utfallet innan jahaadå! Har Lena Blomberg bitit sig själv i svansen? Jajemen inte bara kommer hon betala högre omkostander för sitt boende än om det blivit bostadsrätt, hon kommer att ha grannar som hatar henne långtid framöver! Grattis Lena!

Ännu mer anonym sa...

Bästa anonym:

Denna Lena har avslöjat ett solklart fall av fusk. Menar du att man ska se mellan fingrarna på sådant och acceptera en korrupt ombildningstradition?

Fullmaktsmissbruket i ombildningssammanhang har ingen som helst praktisk anledning annat än att man vill skaffa sig möjlighet att manipulera en köpstämma.

När ombildningskonsulter och styrelser beskriver det hela som en service snackar man inte bara strunt. Man ljuger folk rakt upp i ansiktet. Det är inte service som är syftet. Det vet precis alla. Även om man, som du, är positivt inställd till en omvandling borde det väl ändå vara i allas intresse att den går ärligt till? Tyvärr verkar det inte vara särskilt viktigast för alla.

Visserligen är dina spådomar lika osäkra som alla andras, men vad av brustna fastighetsbubblor och eventuella hyressättningar som kommer först behöver inte längre framtiden utvisa. Det ser vi redan nu.

Olwa sa...

Som utomstående är det intressant (och förfärande) att följa diskussionerna.
I synnerhet störs jag av att en anonym medlem av BRF uppenbarligen anser att anmälan om urkundsförfalskning (i en BrommaBrf) är felaktigt handlande samt uttalar vad som måste betraktas som uppmaning till hot mot anmälaren.
Vad som stör mig ännu mera är att det inte kommit någon kommentar från Linjalens styrelse som naturligtvis inte kan göras ansvarig för vad en virrpanna slänger ur sig. Det är dock så att styrelsen i frånvaro av kommentarer och med beaktande av de egendomliga manövrerna med fullmakter har hamnat i egendomligt sällskap.
Olwa

Maria sa...

Olwa, problemet med Brf Linjalen är att styrelsen är snål med information. Lappar i brevlådan är det enda vi får. Och på deras möten får man inte ställa frågor. Hade deras förhållningsätt varit annorlunda hade fler av oss inte känt det nödvändigt att förbli anonyma eller endast använda förnamn. Trist är vad det är!

Katarina sa...

Tilläggas bör att styrelsen inte ens använder förnamn.
Den är så anonym att knappt de själva vet vem som är med i styrelsen.
Vem är revisor?
Vem är kassör?
Jag har ingen aning - och jag har verkligen letat efter informationen.

Maria sa...

Håller med Katarina. Dagens infolapp i brevlådan från Brf Linjalens styrelse är ett typiskt exempel. En massa påståenden och löften som inte stämmer överens med verkligheten. Pensionärer kan låna utan amorteringar eller ränta och behöver bara betala månadsavgiften(att den snabbt kommer att höjas mångfaldigt sägs det inget om) det finns kalkyler för att flera kommer att köpa sina lägenheter (att vara medlem i Brf innebär INTE något löfte om att köpa sin bostad så hur har de kalkylerna tagits fram?) samt att det pågår förhandlingar om att sänka priset. Men enligt Stockholmshem är priset fast och absolut ej förhandlingsbart. Sedan avslutas allt med "hör gärna av er till oss" men inga kontaktuppgifter finns med. Och på deras webbplats finns inte ens stadgarna utlagda. Förtoendeingivande? Inte särskilt!

Pär sa...

Intressant är också att man känner sig påhoppade av sina så kallade belackare.
Hur vore det då om styrelsen hade kurage nog att analysera sina egna möten och hur de själva beter sig på dem. Det görs inte med ett enda ord på deras utskick. Ändå är det nog just det som folk undrar mest över. Varför de är livrädda för att svara på frågor och debattera. Varför de frångår allt vad mötesordning innebär. Samt inte minst varför man använder sig av samtliga upplägg för mygelombildningar som valsats runt i media på senare tid.

En ombildning måste gå renhårigt till och det har den hitills inte gjort här. Är det så måste man som styrelse tåla kritik och ifrågasättande utan att tycka synd om sig själv. Man får den respekt man förtjänar.

Hör gärna av er till oss. Tackar som frågar. Hur då?

Anonym sa...

Det ni inte vet om är att händelsen i Bromma arrangerades helt av denna Lena själv. Detta ifrån sitt miniimperium som ordförande i lokala hyresgästföreningen tillsammans med endast ett fåtal boende som har målat in sig ordentligt i ett hörn efter vad de ställt till med. Majoriteten av de boende var för ombildning och väldigt glada för det. Den fullmakt som var felaktig var ett felskrivet datum som en boende hade skrivit av misstag. Det var ingen som lade notis om detta överhuvudtaget utom denna Lena. Köpet gick igenom. Det fanns ej något brottsligt i det som hänt. Men hon gick till hyresgästföreningens jurister som hjälpte henne att driva målet till sin spets. Givetvis var syftet att försöka häva köpet på något sätt. Men för att helgardera så ordnade hon även så att barnfamiljer som tackat ja till köp blev vräkta för att plocka bort ja sägare. Denne även falskanklagade folk för mutbrott. Hon klev in ordentligt i folks privatliv och körde över folks goda intentioner och sket fullständigt i demokratin eller vad folk ville. Med denna falska informationsspridning och en dom som fick hon via mail bostadföretaget att häva köpet bara några dagar innan övertagandet. Så saker och ting är inte alltid som man kan tro.
Demokratiska val brukar accepteras men inte av vissa. Jag tycker det som hänt i Bromma visar på mycket dåligt omdöme och den personen som gjorde det är väldigt skyldig till att ombildnigar är så ombestridda med dåligt rykte. Det är lätt att lura folk och få dem at tro att saker och ting är på ett sätt fast det är på något annat sätt. Det är vad denna Lena sysslar med för att gagna sina egna intressen. Lycka till och nyttja vad demokati är. Utnyttja inte den friheten.