tisdag 30 december 2008

Budord för Brf:s styrelseDet finns en mycket bra nätsida som heter "Allt om bostadsrätter". Ett diskussionsforum för folk i BRF-föreningar som hjälper varandra så att allting ska gå rätt till. Då Rädda Linjalen många gånger framfört kritik på förfaringssättet i Brf Linjalens styrelse snappade vi upp EN LÄNK med saker som en bra Brf-styrelse bör leva upp till.

Vi uppmanar nu alla besökare (särskilt Brf Linjalens styrelse) att kolla upp listan med "budord". Bocka för det ni tycker att våran styrelse lever upp till och se hur många punkter ni anser uppfylls med full tillfredsställelse. Tycker ni att listan innehåller ej uppfyllda punkter är ni välkomna att kommentera vad ni tycker att Brf Linjalens styrelse skulle kunna förbättra.

Det är sammanlagt 31 punkter. Vi tar några här - resten kan ni kolla upp PÅ DEN HÄR LÄNKEN

Gott nytt år!
Rädda Linjalen

"BUDORD" FÖR STYRELSEN

1. Lyssna (på medlemmarna) och ta in information (från medlemmarna).

2. Informera regelbundet.

3. Verka för att medlemmarna får den information som styrelsen får.

4. Besvara varje medlems fråga och hantera varje medlems ärende skyndsamt.

5. Inneha minst en elektronisk brevlåda dit medlemmarna kan skicka sina skrivelser.
Denna brevlåda ska löpande avläsas.
När en skrivelse läses av styrelsen ska medlemmen omedelbart få ett mottagningsbesvis på detta, antingen ett automatiskt sådant, eller manuellt skrivet av styrelsen.

6. Se till att föreningen har en webbplats som regelbundet underhålles.

7. Arbeta för en demokratisk ordning i föreningen.

8. Vara öppen, och arbeta för full öppenhet i föreningen där alla medlemmar som så önskar får göra sig hörda på olika sätt, och där ingen behandlas illa eller på något sätt diskrimineras för sina åsikter (varken på stämmor eller i övrigt).

9. Stämmoprotokoll ska utan onödig fördröjning snarast kopieras upp i sin helhet till de medlemmar som ber om detta (alternativt att stämmoprotokollen läggs ut på föreningens webbsajt).

10. Styrelseprotokoll ska utan onödig fördröjning snarast kopieras upp i sin helhet (med endast det bortaget som är känslig information för någon enskild medlem) till de medlemmar som ber om detta (alternativt att styrelseprotokollen läggs ut på föreningens webbsajt).

11. Behandla alla medlemmar lika, även de styrelsen får kritik av.
"Kunden" ska få rätt ska vara mottot.

12. Ge medlemmarna alla möjligheter som finns att göra sig hörda för såväl andra medlemmar som för styrelsen (Forum på internet, anslagstavlor att användas för alla medlemmar, öppet hus, "diskussionslokal", etc).

13. Ge alla medlemmar möjlighet att öppet diskutera, kritisera och kommentera de beslut som tas av styrelsen - innan dessa verkställes - och anpassa beslut i mesta möjliga mån efter medlemmarnas åsikter.

Fortsättning följer HÄR

16 kommentarer:

Maria sa...

Åh, det här är som ett omvänt floskelbingo. Låt oss se hur många träffar/missar det blir enbart på dessa 13 punkter:

1. Miss
2. Miss
3. Miss
4. Miss
5. Miss
6. Miss

Så här i halvtid ser det inte bra ut.

7. Miss
8. Miss
10. Miss
11. Miss
12. Miss
13. Miss

Jaha, det blev en fullpott. Tyvärr inte helt oväntat. Här ges en rad möjligheter till förbättringar inför det nya året.

Anonym sa...

Något att begrunda:

Erbjöds tre månadshyror för att rösta ja
Bostadsrättsföreningen Högklint 3 i Traneberg i Stockholm saknade tre röster på köpstämman i juni. För några veckor sedan kom de med ett erbjudande till dem som vill fortsätta att hyra. Tre månader hyresfritt för de som röstar ja till att köpa fastigheterna från Stockholmshem.
Eva Lindh är en av dem som är emot ombildningen. Hon är inte imponerad av de löften som givits.

– Hur ska de ha råd med det? Ska de betala det ur egen ficka?

Som ombildningsmotståndare har hon fått känna på den dåliga stämning som spridit sig i husen.

– De har ringt på min dörr flera gånger och trängt sig in i lägenheten för att inspektera kök och badrum. Låt mig vara ifred och tycka vad jag vill, säger hon.

Leif Rönngren (s), vice ordförande i styrelsen för Stockholmshem har sin bild klar.

– Det är skamligt att utöva påtryckningar på det här sättet. Tyvärr är det bara ett exempel av de många övertramp som gjorts i floden av ombildningsförsök som sköljt över Stockholm de senaste åren, säger han.

Frågan har varit uppe på styrelsens bord och Leif Rönngren är förvånad över flera av ledamöternas reaktioner.

– De frågar sig hur det kan gå till så här. Men det här är inga nyheter, redan förra ombildningsvändan var det mängder av bråk och hot. Jag tycker att det är politiskt aningslöst att släppa loss människor på det här sättet, det är alltför många som endast ser till sina egna intressen.

I tisdags var det möte där de boende kunde ställa frågor till Joakim Bengtsson och Harriette Sonderwal från Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö.

– Det är mycket en generationsfråga det här med ombildningar, konstaterade Joakim Bengtsson.

– Många unga människor ser inte det här som sitt slutgiltiga boende, medan äldre ofta vill bo kvar.
Ja vad säger man!?

Maria sa...

"Jag ville visa situationer där människor är livrädda för att tappa ansiktet inför gruppen. Jag tänkte bland annat på ingenjör Andrées ballongfärd till Nordpolen. Det var ett galet projekt från början till slut. Andrée skrev i sin dagbok att han inte trodde på idén själv. Men han satte sig ändå i ballongen. Och alla dog. Det är ett absurt och väldigt mänskligt beteende. Vi går hellre i döden än erkänner ett misstag."

Så beskriver regissören Ruben Östlund arbetet med filmen "De ofrivilliga" från 2008. Undrar varför det får mig att tänka på omvandlingsprojektet. Nån som vet?

Nästa tanke som slår mig är om det inte är hög tid för Brf Linjalen att själva sticka hål på sin ballong? Men kanske föredrar de att begå rituellt självmord? Då passar nog filmen "Seppuku" från 1962 bättre.

Min enkla nyårshälsning lyder: Det är helt okej att begå misstag. De är en del av livet. En annan del är att våga erkänna dem och gå vidare. Då växer man som människa. Utan att förlora huvudet.

Pär sa...

Diplomatiskt lagt som jag är konstaterar jag att vår styrelse närmar sig sina åtaganden på ett originellt och väldigt konsekvent sätt.
Man vet liksom var man har dom, och det är väldigt långt från allt var verkstad heter.

Anonym sa...

Maria du verkar ju soft! Outa Werkös båda telefonummer på en blogg...trevligt. Nu har DU verkligen passerat gränsen för personangrepp.

Till ansvarig för bloggen: Du borde genast ta bort inlägget med telefonnummer.

Maria sa...

Svar till Anonym. Jag har verkligen inte "outat" någon. Anders Werkös telefonnummer finns med i kallelsen till föreningstämman i april 2008 som skickades ut till ALLA i Linjalen - såväl brf-medlemmar som hyresgäster. (Telefonnumren finns dessutom listade hos Eniro.Där hittar du även adressen om du hellre vill skicka ett vykort.) Som Brf Linjalens ordförande måste han vara tillgänglig och svara på frågor. Eller vem är det du tycker vi ska höra av oss till? Och i så fall hur?

Anonym sa...

Dåligt att lägga ut numret. Jag tycker Maria kan lägga ut sina nummer, både hem och mobil och skriva sitt efternamn så vi vet precis vem hon är.

Anonym sa...

Men jösses så hemligt detta blev då,han är ju ordförande i Brf. ska han då inte kunna stå till svars!!?? Vad är han rädd för?
Det hemliga är väl att han inte utför det uppdrag som han är satt att förvalta, har man tagit på sej rollen som ordförande får man rida loppet till slut.....
PS( Maria är inte ordförande i Linjalen så hon behöver inte svara på frågor) DS

Anonym sa...

Fegt att en som lägger ut en annans nummer inte kan stå för vem hon själv är. Skulle inte Rädda Linjalen stå för öppenhet och inte dölja? Vard är du rädd för Maria? Står du inte för vad du säger.

Martha sa...

Där jag bor, och där det även är en ombildningshistoria på gång, är det likadant. Det går inte att prata med de tre drivande eftersom de inte skriver kontakttelefonnummer i de infoblad som kommer i brevlådan ibland. Däremot så går det himla bra att lägga pengar i ordförandes brevlåda, för betalning av lokalhyra för informationsmöten....

Anonym sa...

Maria, Du finns såklart någonstans Du med. Kanske ska söka upp dig på nätet och sprida ut det lite här och där.

Fatta att nätet är en sak och pappersark i brevlådor en helt annan. Vissa är tydligen inte redo för internet...

Anonym sa...

Jamen HALLÅ, Werkö är ju ordförande i brf..(eller vad man ska kalla det..) Varför är det så konstigt att skriva hans telnr?? Han är ju otroligt anonym för att vara en ordförande i en Brf förening! För så här många hushåll!!

Johan Johansson sa...

Anonym:
Vi vill ha ett fritt forum och ändrar ogärna kommentarer.

Brf-styrelsen upprepar ofta att folk kan höra av sig, och då får man utgå ifrån att man också vill vara så tillgängliga som man faktiskt också är skyldiga sina medlemmar att vara.

Vi som är Rädda Linjalens kontaktpersoner anger våra telefonnummer på utskicken vi gör.
Mig når man på tel 070-795 74 48. Vill man hitta någon annan av oss rekommenderar jag Eniro.

Vidare tycker jag att det är lämpligt att skriva under inlägg med sitt namn om man har synpunkter i den här frågan.

Haregott!
Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Börja gärna med att skriva ut ditt efternamn, Maria och glöm inte ditt telnummer.

Annelie sa...

Bäste anonym - Maria är på semester från och med idag och kommer inte kunna nås förrän om ca 3 veckor när hon är tillbaks i Sverige igen.

Som sagt - är det något du undrar över så finns Johans nummer här ovanför och du får även gärna ringa mig på 0730-252510.

Rädda Linjalen sa...

Av eventuella tveksamma juridiska skäl så har vi modifierat Marias inlägg och stoppar in det här i stället.

Mvh
Annelie Morey


Resultat för punkt 9.

Vän av ordning har troligen redan upptäckt att punkt 9 inte fanns med i mitt test (se ovan). Men det fanns en tanke med det. Punkten handlar om att stämmoprotokoll utan onödig fördröjning ska kopieras i sin helhet (alltså med bilagor) till de medlemmar som ber om det. Ville först ge Brf-styrelsen en chans att visa vad den går för. Flera medlemmar har nämligen i dagarna hört av sig till ordförande Anders Werkö och bett om protokoll (givetvis med bilagor) för de två stämmor som hölls i april och december. Inga sådana har dock ännu lämnats ut och frågan är nu hur lång tid detta kommer att ta.

Testa själv genom att slå en signal till Anders Werkö http://personer.eniro.se/query?what=wp&ps_id=703245&search_word=Anders%20Werk%F6&geo_area=.

Som ordförande i en Brf med som han själv påstår "över 400 medlemmar" (?!) bör han vara både stolt och glad över att kunna erbjuda den servicen som ju faktiskt även är hans skyldighet.

Lyft lurarna, spänningen är olidlig! Rapportera sedan gärna här på bloggen. Punkt 9... blir det miss eller träff?