måndag 15 december 2008

Rädda Linjalen i maktens korridorer


I samband med att politikerna i stadshuset på måndagen skulle diskutera tidsförlängningen för ombildning hade Rädda Linjalen ett möte med bostadsborgarrådet Joakim Larsson(m) tillsammans med folk från Dalen, Östberga, Rädda Hyresrätten m.fl. Där framförde vi våra synpunkter om konsekvenserna förlängningen har på oss hyresgäster, samt dom tveksamma metoder som används vid många aktuella ombildningar.

Eftersom brf Linjalen och Landahl Öhman gått ut med att man försöker förhandla ner priset frågade vi honom naturligtvis även om detta. Joakim Larssons svar blev en favorit i repris som tål att upprepas:
"Det är också tydligt, att det blir ingen förändring av erbjudandet. Erbjudandet som är lagt, det är det pris som gäller, och det är inget pris som är förhandlingsbart."

Förhoppningsvis kan vi nu konstatera att priset vi hyresgäster förväntas betala för en omvandling är samma pris som brf Linjalens styrelse själva har beskrivit som "åt helvete för högt".

Vill du ha ytterligare belägg finns ett ljudklipp med bostadsborgarrådets uttalande OM DU KLICKAR PÅ DEN HÄR LÄNKEN

Den som fortfarande tror sig kunna "göra ett klipp" ombedes räcka upp handen!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

20 kommentarer:

Maria sa...

Allvarligt talat... var det någon som överhuvudtaget trodde en sekund på brf:s snack om att priset är förhandlingsbart?! Än en gång har det visat sig att det verkligen inte är mycket som är trovärdigt i den här processen.

/ Rolf sa...

Ombildningskonsulten börjar visst få kalla fötter. Varför förhandla om priset om det skulle vara en så finfin affär??? Idag har många föreningar som ombildats de senast 5 åren fått det riktigt besvärligt. För att inte tala om de hyresgäster som bor kvar och nu skall fungera som mjölkkossor, med stöd av Hyresgästföreningen !!! ???

Anonym sa...

Bernt:
Du är hjärtligt välkommen till Linjalen, det finns säkert någon som vill köpa din Bostadsrätt för här finns en liten skara som SÅÅÅ gärna vill bo i just Bostadsrätt, så det borde inte vara några problem. Vi blir bara glada om vi får en som vill kämpa för hyresrätter till oss.

Anonym sa...

Det borde vara dags för BRF Linjalen att kasta in handsken nu.

- Dyrare boende, än med hyresrätt de första 20-30 åren (hundåren). Detta enligt BRF:s styrelse

- Sjunkande priser på borätter. Redan innan raset startade så ansåg BRF:s styrelse att priset var åt helsike för högt. Priset beräknas sjunka med minst 20% till och "plana ut" ut 0m 3-4 år.

- Arbetslösheten beräknas stiga till 10%. Vem vill låna upp sig på mångmiljonbelopp då?

- Den ekonomiska krisen anses vara den värsta sen 30-talet. Konsekvenserna av krisen går inte att överblicka i nuläget.

Så snälla BRF ge oss boende på Linjalen den julklapp vi allra mest önskar oss. Lägg ner affären och låt oss åtminstone få känna trygghet i vårt boende. Snälla!

Joss

Maria sa...

Visst går det att göra bostadsklipp i finanskrisen. Om man heter Stockholmshem. Jag citerar deras ordförande Björn ljung:
"Vi sålde hyreslägenheter dyrt vid ombildningar. Nu köper vi halvfärdiga bostadsrätter billigt och förvandlar dem till nya hyresrätter. Ibland har man tur."

Hela artikeln går att läsa här:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=864277

Är det något vi vill vara med och finansiera? Rena snurren!

Anonym sa...

Hur pinsamma vill man vara. När ska pajasarna ge upp?

Anonym sa...

Jag har grannar som tycker att detta är en jätte bra affär, ett bra pris och ingen "glädjekalkyl" där inte. Det konstiga är att dom är långt över pensionsåldern så vad har man då för nöje av att lägga ut miljoner i det läget, det borde man ha tänkt på när man var lite yngre.
Men det är väl lite svårt att backa i det här läget hur mycket man än inser att det nog inte är så fördelaktigt.

Anonym sa...

Jag tycker det är billigt, en toppenaffär:-) Jo det är sant! Men tror tyvärr inte vi är tillräckligt många som tycker det! Det blir nog bra, hur det än blir!

Maria sa...

Antar att du då inte håller med brf om att "priset är helvete för högt". Även Stockholmshem pratar om hur dyrt de har sålt hyrslägenheter dyrt vid ombildningar (du hittar en länk till artikeln i DN en tidigare kommentar lite längre upp). Är nyfiken på om du även har räknat med att den till synes låga avgiften kommer att stiga med ca 20 % per år. Så det som ser "billigt" ut nu blir inte billigt i längden. Men du kanske inte har tänkt bo kvar? Det skulle inte förvåna mig om det även gäller styrelsen. Min kostnad för att bo kvar blir minst 40 % högre redan det första året. Att räntenivån är låg just nu är inget man ska förlita sig på, då riskerar man att göra en glädjekalkyl. De kommer att stiga igen och det är de högre nivåerna man måste klara av.

Anonym sa...

Jag tycker att det är en bra affär! Alla som är emot fattar ingenting. Däremot kan jag förstå er som principiellt är emot ombildningar, men er skiter jag i nu.

Anonym sa...

Man tror inte det är sant är det verkligen TVÅ stycken som tycker att detta är en toppenaffär...!!!??
Man undrar ju då vad dom andra 453 hyresgästerna tycker.
Men varför är ni kvar när det finns så många brf som är till försäljning nu, jag tror att ni gör ett större klipp utanför Linjalen

/ Rolf sa...

Till Anonym:
Ta lärdom i hur det gått i de ombildade föreningarna de sista 5 åren. VEM sitter med SVARTE PETTER..
Fråga gärna REST@ABC.SE

Anonym sa...

Visst. En toppenaffär genomförd av en kompetent styrelse med hjälp av hedersknyfflar i en alltigenom reko advokatbyrå. Dessutom är ju tiden för köpet perfekt, och extra skönt är den öppenhet med vilken ombildningen skett.
Vem kan önska mer?

Timeslikethese sa...

Jag skrev inlägget om att jag tycker det är en toppenaffär!

Maria:
Nej jag tycker priset är ganska rimligt, självklart hade jag hellre velat ha lägenheten gratis! Men det är ju allmännyttan som säljs ut så då tycker jag det är rimligt att man får betala en del också!

Jo jag har tänkt bo kvar, trivs prima!

Till en Anonym: Jag är inte ute efter att göra ett "klipp", jag trivs i min lägenhet, därför bor jag kvar!

((Inga personliga påhopp tack, utgår från att vi kan föra en normal konversation. Jag respekterar till fullo alla som inte vill/kan köpa, samma respekt förväntar jag mig!))

Maria sa...

Timeslikethese:
Ingenting är gratis här i livet. Jag håller med dig om att det är rimligt att betala för den lägenhet man köper av allmännyttan. Jag tycker dock att det är fel att den säljs då det motverkar mångfalden av boendeformer på marknaden, vilken jag tror är viktig för att motverka segregation. Om du råkar vara en av dem som köper sin hyreslägenhet för att du trivs med ditt boende är det bra. Men tyvärr har det visat sig höra till ovanligheterna om man tittar på statistiken för nybildade bostadsrättsföreningar (läs gärna Rolfs blogg som har djupa kunskaper i ämnet). Önskan att göra ett "klipp" lever hos alltför många trots att det ofta har visat sig vara betydligt svårare än man tror. Givetvis ska vi ha en fri debatt. Innan vi som ställer oss tveksamma till ombildningen startade denna blogg hade vi dock svårt att framföra våra åsikter och funderingar. Har du varit med på brf:s möten bör du också ha lagt märke till styrelsens ovilja att svara på frågor. På den här bloggen får i alla fall alla komma till tals.

Anonym sa...

Jag får en känsla av att många som vill köpa är arga?? Varför är det så? Det skälls hit o dit, o man svarar otrevligt o är otrevlig. River ner lappar ..etc. Är det kul att ha såna människor sen i en brf förening o kommer man då att vara sams?

Anonym sa...

Den känslan har nog jag fått också, dom som vill köpa är självklart arga för det kompakta mothugg dom fått. Man märker att dom man annars har haft jätte bra kontakt med är just nu väldigt avmätta,har fått kommentarer som
"vi får se vem som får gratulera vem" med ett hånleende. Så då undrar man ju hur man ska bli behandlad efter ett köp. Det känns sorgligt tycker vi särskilt när man har känt varandra i många många år. Det behöver ju inte alltid vara av ovilja att köpa det kan finnas andra orsaker också.

Maria sa...

Ja, tyvärr känner jag likadant. Jag har fått snäsiga svar på frågor från både brf-styrelsen och advokaterna. Varför vet jag inte men det har lett till att jag nu har tappat förtroendet både för dem och hela processen. Oavsett vad som händer så kommer min boendekostnad att gå upp. Om Stockholmshem behåller kåken, vilket jag nu innerligt hoppas att de gör, handlar det om en hyreshöjning på max 3 %. Om brf köper och jag väljer att vara kvar som hyresgäst kan jag räkna med en höjning på ca 8 % då privata värdar brukar ligga på ca 5 % över allmännyttan. Väljer jag att köpa (om jag får lån, vilket jag starkt betvivlar) kommer kostnaden att öka med 40 %, bara det första året. Det "fria val" som brf pratar om är inte realistiskt för alla boende i Linjalen. Önskar att de kunde visa mer respekt för det.

Anonym sa...

Maria, angående lån så har jag en granne som säger att ALLA får lån smaka på den du (han är en Brf fantast)själv är han närmare 80 så då undrar man ju hur gammal får man vara för att inte få lån. Jag tycker att det låter konstigt.

Anonym sa...

Vi var nere i lokalen och träffade SBAB när de var här för "individuell låneinformation".
Vi skulle garanterat inte få lån.