tisdag 16 december 2008

Hyrorna klara för två år framåt


Så är HYRESFÖRHANDLINGARNA klara mellan Hyresgästföreningen och Stockholmshem. Precis som tippat förhandlades dom ner ganska ordentliget. Hyreshöjningen för Stockholmshem i stort blir 2,64% för 2009 och 2,16% för 2010. Vi i innerstaden kommer sannolikt få något större höjningar, så på Linjalen kommer höjningen i år enligt insatta källor landa på runt 3%.

Vi på Rädda Linjalen anser visserligen att det inte funnits några skäl att höja hyrorna alls, men dom hamnade i alla fall väldigt långt från dom 5% per år som brf och Landahl Öhman räknar på i sina kalkyler.

Räntorna däremot, vet ingen vart dom kommer att ta vägen. Just nu hålls dom nere genom konstgjord andning från Riksbanken. Rädda Linjalen vet lika lite om framtiden som alla andra, men en sak kan vi konstatera:
Så var det med dom marknadshyrorna, i alla fall för den här gången.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

3 kommentarer:

olof sa...

Finansministern tror nu att tillväxten blir den lägsta på 30 år. För 2009 blir det ingen tillväxt alls. Istället krymper kakan med 0,8%.

Fler och fler arbetsgivare vill nu ha förhandlingar med facken om dumpningar av gällande avtal (jag vet eftersom jag jobbar fackligt). Det kan dom glömma men bara signalen är skrämmande.

Verksamheter styckas upp för att genom upphandlingar ge "dynamiska effekter" i form av lägre kostnader (färre anställda). Fler och fler kommer att stå utan jobb samtidigt som ersättningsnivåerna på A-kassan sjunkit dramatiskt.

Så några marknadshyror de närmaste åren,även för
perioden efter 2010, lär
knappast bli aktuellt.

Med en negativ tillväxt så lär hyreshöjningarna snarast bli lägre än högre när det ska förhandlas om 2011.

Att priset på borätter kommer att sjunka dramatiskt de närmaste åren står väl också utom all tvivel. Klart är också att Stockholmshem inte under några omständigheter kommer att förhandla om priset på Linjalen.

Att landets ekonomiska
situtionen är allvarlig är uppenbart för alla medborgare undantaget styrelsen i BRF LInjalen och juristerna på LandahlOhman (som iofs är de ända vinnarna om det osannolika skulle inträffa och Linjalen ombildas till borätter.)

Det är hög tid att blåsa av ombildningsförsöket

Anonym sa...

Vilket underbart läge att ta ett riktigt fett lån på någonting man redan bor i!

Anonym sa...

Tänkvärt:

Mäklarens prospekt ligger orörda på köksbänken och det är nästan tomt i bostadsrätten på Dalagatan. Lägenhetsvisningen i Stockholm i går är ett tydligt tecken på lågkonjunkturen. Få vågar köpa nytt hem för miljoner när de inte vet hur länge jobbet finns kvar.
Bilden av Sveriges lågkonjunktur.

Han tänkte inte köpa
Mäklaren själv kom inte till visningen, och det är inte så konstigt
Festen är slut
Denna uppräkning säger mer än tusen analyser från chefsekonomerna på de stora bankerna.

Den säger att festen är slut och att gästerna har gått – eller snarare, de kom inte.

Och ute regnade det.

Intressant läsning eller hur?