tisdag 2 december 2008

Att kratta manegen för mygel

När jag gick på Brf Linjalens så kallade informationsmöte i aulan på Åsö 13 november fick jag frågan om jag ville bli medlem i bostadsrättsföreningen. Det verkade bara vara ett kryss på en namnlista som behövdes. Jag tackade nej. Såhär i efterhand kanske det var dumt gjort av mig, för det har tydligen blivit mycket svårare att gå med nu. I alla fall för mig.


En vecka innan var för kort tid att ansöka om medlemskap, berättade en samlad styrelse. Efter extrastämman på onsdag hinner man behandla min medlemsansökan. Brf Linjalens ordförande förtydligade det hela. Han berättade att orsaken är "för att det är så".

Vad säger man? Mer om det senare.


På Rädda Linjalens öppna hus i fredags, och i ett flertal telefonsamtal, har jag från flera håll fått reda på att grannar upptäckt sig vara medlemmar i BRF Linjalen utan att ha den minsta aning om det. De är förvånansvärt många. En del av dem hävdar att dom anmält intresse att få pris vid det förra ombildningsförsöket, runt millennieskiftet. Andra verkar ha blivit medlemmar genom att pricka av sig på informationsmöten. Jag kan inte svara för dem personligen, men uppenbart är att Brf Linjalen varit mycket otydliga med att informera hyresgäster om, hur och när dom blivit upptagna som medlemmar i föreningen.
Att Brf Linjalen fått tidigare begäran av prisättning underkända av Stockholmshem på grund av felaktiga medlemsuppgifter är ett annat faktum.


Nu på onsdag 3 dec, kl 18.00 i hyresgästlokalen, håller Brf Linjalen en extrastämma där man vill rösta igenom en ÄNDRING AV §38 I STADGARNA. Har ni fått kallelse till extrastämman är ni definitivt medlemmar i föreningen.Stadgeändringen innebär att någon i föreningen ska kunna agera ombud genom fullmakt för 30 personer. I nuvarande stadgar får man agera fullmakt åt 1 granne.


Dom nuvarande stadgarna används allmänt av hart när alla bostadsrättsföreningar, och i princip har dom sett likadana ut sedan början på femtiotalet. Paragrafen att man bara ska kunna agera fullmakt åt en granne finns till för att motverka kartellbildningar och ANNAT FIFFLANDE MED FULLMAKTER. Den möjligheten vill man alltså öppna upp i och med stadgeändringen.


Juridiskt är det möjligt att göra så, men moraliskt anser Rädda Linjalen att det är ett synnerligen klandervärt beslut och att man med berått mod ämnar kringgå praxis i gängse föreningsdemokrati. Att det bäddar för bostadsrättsivrare och konsulter som vill driva igenom köp till varje pris. Att det kommer att ringas på dörrar och jagas fullmakter via skräckpropaganda är nu bara en tidsfråga.


I Brf Linjalen utskick daterat 1 dec (med en samling påståenden vi f.ö. återkommer till i kommande bloggar) hävdar man att anledningen är att ”alla medlemmar på ett enkelt sätt ska kunna rösta på köpstämman”. Jo, det blir ju onekligen enkelt. I min värld låter argumentet som ett svepskäl för att öppna upp dörrarna för allsköns välbekant mygel man kan läsa om i åtskilliga fall av skrupelfria bostadsrättsombildningar.


Att en majoritet av medlemmarna inte skulle ha möjlighet eller intresse av att vara närvarande i en affär där de själva drar på sig mångmiljonskulder är ett påstående som är precis så löjligt som det låter. Tror Brf Linjalens styrelse verkligen att hyresgästerna är så dumma att vi sväljer det argumentet? Då är det en väldigt naiv styrelse vi har att göra med.


När jag konfronterat styrelsen och advokaterna från Landahl Öhman om det moraliskt tvivelaktiga i stadgeändringen har man bara viftat bort saken. Hos dem har stadgeändringen närmast beskrivits som något slags medlemsservice. Man hävdar att samma tilltag gjorts vid ett flertal andra omvandlingar. Det är förvisso sant, och den som törs kan läsa om vad som hänt i några sådana exempel:


I Östberga gick det till SÅ HÄR, dom flesta vet vad som hänt i RINGEN, även ett par ställen i SUNDBYBERG har fått sin släng av sleven, och FÄLTÖVERSTEN, BROMMA OCH ANDRA STÄLLEN har kunnat konstatera att det där med stadgeändringar kan vara förödande.


Hyresgästföreningen HAR GJORT EN LISTA över dom vanligaste ful-tricken när det gäller bostadsrättsomvandlingar. En hel del känns tämligen bekant. Onsdagens extrastämma ger förutsättningar att fullfölja listan om förlaget går igenom. Själv hoppas jag att medlemmarna själva har moral och samvete nog att sätta stopp för förslaget – vare sig man vill ha bostadsrätter eller inte.


Både Brf Linjalen och Landahl Öhman upprepar sitt mantra om hur viktigt det är att allt ska gå ärligt och öppet till. Frågan är då varför man vill kopiera både stadgeändringar och ekonomiska upplägg från de mest klassiska skandalomvandlingar vi haft i Sverige?


Själv har jag ingen möjlighet att gå på mötet. Jag och en granne lämnade in medlemsansökningar till en samlad och beslutsmässig styrelse i torsdags, men styrelsen meddelade genast att vi inte kunde bli medlemmar ”förrän efter extrastämman”. På frågan varför vi inte kunde bli antagna genast angav Brf Linjalens ordförande Anders Werkö orsaken: ”För att det är så” (citat).


Vissa grannar är medlemmar utan att veta om det, andra får inte bli medlemmar en vecka före en avgörande medlemsstämma ”för att det är så”. Rädda Linjalen ber att få tacka för det uttömmande svaret och lämnar åt våra grannar att bedöma hur ärligt, öppet och demokratiskt ni tycker att det här omvandlingsförsöket sköts.


Johan Johansson / Rädda Linjalen

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gick in på länken:
Hyresgästföreningen HAR GJORT EN LISTA, det var mycket intressant läsning.

Pär sa...

Demokrati, my ass!
Genomförs det här kan vi vara säkra på att det inte går att lita en sekund på denna styrelse.

Anonym sa...

Med tanke på de floskler man fick i brevlådan igår så blir man bara mer och mer beslutsam om att man inte ens skulle köpa ett paket makaroner ihop med den där styrelsen.
Än mindre en lägenhet.
Inkompetenta är vad de är.

Och det där med deras "Utvecklingsplaner" för området.
Det brukar betyda utbyggnad av vindar och annat elände.

Säg mig den idiot som skulle köpa en vindsvåning i kvarteret Linjalen när det finns flådiga vindsvåningar i 1920-talsfastigheter på Söder till ett (i nuläget) helt okej pris.

Den där styrelsen (som dessutom inte ens har vett att skriva ut sina namn) lever i en helt annan verklighet än vi andra.

Anonym sa...

Ja jag fattar inte hur hyresgästerna i Linjalen ens kommer på tanken att fundera på ett köp. Det kommer dagligen tidningar i brevlådan som talar om hur ofördelaktigt det är att köpa i detta område. Så LÄGG NER detta NU. Det är inte många som tror på deras förklaringar, man kan inte svara som ordföranden har gjort "det bara är så" vaddå bara är så???!!! Jag tror inte dom tror på det själva, men det är nog svårt att erkänna nu.

Anonym sa...

Nej-rösterna bokfördes inte vid köpstämman
Lägenheter ombildas till varje pris
Välkommen till Vilda Västern. När stora delar av allmännyttan nu omvandlas till bostadsrätter är alla sätt att få igenom ett köp bra utom de dåliga. Och ibland duger även de sistnämnda. Det handlar om förfalskade fullmakter, mutade ja-röstare. Ja detta är något av vad som kan hända, ja vad säger man.........

Eva sa...

"För att det är så" känns ju som en väldigt tungt vägande orsak.

Anonym sa...

Ja heller hur...........

Maria sa...

Nyss hemkommen från den beryktade stämman (som hölls på stående fot nere i garaget!) kan jag meddela att förslaget gick igenom med enbart 4 rösters övervikt. Det behövdes 56 JA-röster och det blev 60. Antalet NEJ-röster var 23. Synd att inte fler NEJ-sägare hade möjlighet att vara med. Nu får vi visa vårt motstånd på annat sätt.

Rädda Linjalen sa...

Det var synd att det gick igenom men ändå verkligen anmärkningsvärt att bara fyra röster hade behövts för att stoppa stagdeändringen. Att motståndet ändå var så stort när man betänker att BARA medlemmar i BRF fick rösta. Flera som ansökt om medlemskap senaste tiden hade inte heller godkänts eller skulle få bli medlemmar först efter den här extrastämman. För att hindra deras röster såklart. Vi jobbar vidare.

Jane

Anonym sa...

Får man neka folk att bli medlemmar. Är det inte medlemmar dom vill ha!!!??? Detta luktar väldigt illa.

Anonym sa...

Kan inte någon i BRF klandra det här beslutet pga av dessa skitiga omständigheter, eller är det kört?

Stadgeändringen skall väl godkännas någonstans?

Pär sa...

Alla som var på kvällens möte kan oavsett åsikt enkelt konstatera att demokratins klockor slår på pinsamt svag volym hos bostadsrättsföreningen i kvarteret Linjalen.

Anonym sa...

Citat från Dn
"Anders Werkö betonar att styrelsen för föreningen inte kommer att ta några som helst initiativ för att hålla en ny köpestämma."