söndag 28 december 2008

Hyresgästföreningen informerar


Repriser hör ju julen till. Då följande utskick från våran lokala Hyresgästförening hitills bara funnits uppsatta i portarna passar det därmed utmärkt att kasta ut det på bloggen. Under tiden jobbar Rädda Linjalen oförtröttligt vidare för hyresrättens bevarande.
Haregott! / Rädda Linalen

Efter mängder av förfrågningar från oroliga hyresgäster bad styrelsen för Lokala Hyresgästföreningen Linjalen om ett möte med styrelsen för Brf. Linjalen för att få svar på viktiga frågor för oss hyresgäster. Vid mötet som ägde rum den 27 november framkom följande intressanta uppgifter som vi anser är mycket viktiga för er hyresgäster att få veta.

Dyrare med bostadsrätt än hyresrätt, enligt brf:s styrelse
På mötet framkom att brf:s styrelse i princip medger att deras ekonomiska kalkyl innebär att det kommer att bli dyrare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt. Enligt en ledamot kan boendet i bostadsrätt bli billigare "efter några hundår", närmare bestämt om 15-20 år. Enligt en annan av ledamöterna i brf:s styrelse kan "ingen sia om framtiden". Brf har med det ekonomiska upplägget valt att ta lån för att skjuta stora delar av kostnaderna till framtiden. På så sätt vill Brf att det ska se billigare ut år 1.

För högt pris på fastigheten, enligt Brf
Brf:s styrelse var eniga om att priset var "åt helsike för högt". Därför planerar brf att, genom sina konsulter tillsammans med andra föreningar som vill ombilda, försöka förhandla fram ett lägre pris med Stockholmshem. Vi ställer oss mycket undrande då Stockholmshem och politikerna i Stadshuset hela tiden har varit tydliga med att priset inte är förhandlingsbart.

Brf:s styrelse underkänner besiktningen
Brf:s styrelse sa sig nu underkänna besiktningen av fastigheten. Brf.s styrelse avslöjade att man ämnar genomföra en ny och grundligare besiktning om affären "verkar gå i lås".
Den gjorda besiktningen har varit underlag för den nuvarande ekonomiska planen. Eftersom styrelsen för brf underkänner besiktningen måste styrelsen nu inse osäkerheten i den ekonomiska planen.

Brf vill bygga vindslägenheter
Vi blev också informerade om att Brf:s styrelse planerar att bygga vindslägenheter för att rädda ekonomin i föreningen. Nya vindslägenheter kan knappast bli räddningen för föreningens dåliga ekonomi. I nuvarande ekonomiska läge och även med tanke på husens utfomning är det ytterst spekulativt och tveksamt om detta någonsin går att göra med vinst. Styrelsen kallar idén för utvecklingsplaner, och det borde oroa alla. För boende med byggteknisk och ekonomisk kunskap lär det ge sömnlösa nätter.

Stoppa ombildningsprocessen
Enligt vår uppfattning finns det inte nu, och kommer inte heller senare att finnas, tillräcklig majoritet bland de boende i kvarteret Linjalen för att en ombildning ska kunna genomföras. Vi i hyresgästföreningen vill att lägenheterna i Linjalen bevaras som hyresrätter. Med hyresrätten som boendeform vill vi arbeta och påverka vårt boende och boendemiljö till en som nu trivsam, trygg och prisvärd boendeform.

Lokala Hyresgästföreningen Linjalen
Ragnvi Svärd
Ordförande

7 kommentarer:

Maria sa...

De som inte har haft möjligheten att ta del av det här utskicket i sin port gör klokt i att läsa vad Brf Linjalen själva säger då de "i princip medger att deras ekonomiska kalkyl innebär att det kommer att bli dyrare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt". De underkänner även sin egen besiktning som ligger till grund för deras ekonomiska plan! Att ta lån för att klara driften och därmed skjuta kostnader på framtiden vet alla är ren galenskap. Så varför fortsätter de att driva en process som inte är någon till godo? Än går det att ta sitt förnuft till fånga. Låter som ett perfekt nyårslöfte!

Pär sa...

Ge mig bara en parkeringspolett och en ståfika i garaget så skriver jag på vilken fullmakt som helst!

Anonym sa...

Är det någon här som kan svara på VARFÖR tar NÅGON bort info och lappar som sätts upp i portar, lappar som har med Rädda linjalen att göra?? " Vi" tar ju inte bort "era" lappar??

Anonym sa...

Förmodligen dom som tillhör
ja-sidan, kanske dom inte fattar att man faktiskt kan hämta information på annat håll t.ex. här hos Rädda Linjalen-bloggen.
Är det någon som inte har tillgång till dator så kan man hjälpa till med information genom att ta kopior till den/dom grannarna.

Maria sa...

Vilken bra idé! Att bistå grannar utan dator med utskrifter från bloggen är ett utmärkt sett att se till att även de får ta del av den information som sprids här. Vore kanon om någon i varje portuppgång kunde hjälpa till med det.

Anonym sa...

Ja visst var det..... fast dom flesta har väl en dator idag,
men om man har grannar som är lite äldre så kanske man kan förmoda att dom inte har en (obs! jag har inga fördomar om äldre) även om man kanske hade en när man arbetade så kanske man inte vill skaffa sej en när man blir pensionär det har ju lite med intresset att göra.

Maria sa...

Långt ifrån alla har dator eller är datorvana. Får många kan det också vara svårt att läsa på skärmen. En av mina grannar har en dator men ingen skrivare. Så när hon behöver ha något viktigt utskrivet bistår jag henne med det. Så enkelt kan det vara för grannar att hjälpa varandra utöver klassikern att "låna en kopp socker".