onsdag 24 december 2008

Julnötter, del 1


Julen är här, men Rädda Linjalen sitter inte i soffan och jäser för det. Några av oss är just hemkomna från det sedvanliga firandet vid Nackastatyn, där vi visade vår respekt för den nyligen avlidna söderprofilen Johan "Tomten" Johansson (bilden) som även han bodde på Åsögatan.
Det visade sig att många av deltagarna vid statyn var väl insatta i Rädda Linjalens förehavanden.

Dels fick vi mycket uppmuntran, och dels tre erbjudanden från bostadsrättsinnehavare som mycket hellre skulle vilja vara hyresgäster på våran gård. Så är det någon läsare som suktar efter bostadsrätt är det bara att höra av sig till oss. Det finns gott om folk som gärna överlåter sina insatslägenheter till er som inte vill bo i Linjalens hyresrätter.

Annars skulle vi kanske kommentera det senaste utskicket från Brf Linjalens styrelse, men det känns svårt - för det stod inte så mycket i det. Det är lättare att kommentera det som utckicket INTE berörde. Det vi gärna skulle vilja veta är bland annat:

*Varför rör dom beräknade månadskostnaderna bara år 1, och inte dom följande åren när avgifterna ökar med 700%(!) då subprimelånet föreningen vill ta för att betala räntor och löpande utgifter är förbrukat och bara skulderna återstår?

*Varför redovisar styrelsen inte att man ändrat på formuleringen i sina fullmakter, så att dom innefattar mycket mer än att rösta ja för köp på den planerade stämman?

*Man hävdar i utskicket att garagehyran för bilägare kommer att bli någon hundring billigare per månad. Samtidigt har styrelsen i sin egen kalkyl budgeterat rejält stigande intäkter för garaget. Hur går det ihop?

*Och framför allt: Varför nämner man inte att räntenivån just nu hålls nere med hjälp av tillfälligt statligt stöd från riksbanken? Anledningen är att vi är på väg in i en finanskris som vi än så länge bara sett början på. Med andra ord: Att ta ett stort lån just nu innebär garanterat en väldigt osäker personlig ekonomi för lång tid framöver. Kostnader och räntor för en fyrarummare har ändrats, upp och ner, med 3.800 kronor bara dom senaste två månaderna! Hur säkert och tryggt känns det?

Är Brf Linjalens styrelse och Landahl Öhman dom enda i hela världen som inte insett att vi med all säkerhet står inför den värsta lågkonjunkturen sedan depressionen på trettiotalet?

Dom frågorna är några små julnötter att försöka knäcka under det övriga firandet.
Rädda Linajalen vill önska er alla er riktigt god jul genom att skicka en bild på denna gröna södertomte. Vi hoppas alla på att slippa fira nästa jul med knallröda siffror i kvarterets bokföring.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

7 kommentarer:

Anonym sa...

God jul till er alla i rädda linjalen.
Tack för allt ni gjort och all lycka i framtiden. Vi är många i kvarteret som är skyldiga er en stor fest när det här är över.

Karin sa...

Håller med föregående talare.
God jul ALLA grannar och en tillönskan om ett riktigt gott 2009 - året då vi lägger det här ombildningsbråket bakom oss.

Anonym sa...

God jul alla nej-sägare! Jag är emot er men jag tycker ändå det är bra att ni spetsar till frågeställningarna lite.

Tänkte på den information Hyresgästföreningen skickade ut för någon månad sedan, där hyrorna skulle upp flera hundra procent på några få år,(tror det var fem). Detta trots att borgarna stoppat allt snack om "marknadshyror". Tänk om sossarna tar över efter nästa val, då blir
det "marknadshyror". Då är vi nog glada om vi köpt kåken...?

Annelie sa...

Hej Anonym!

Den enda information från Hyresgästföreningen som vi sett den senaste månaden är att hyrorna är färdigförhandlade för 2 år framåt och att de då landar på max 3% för oss i Stockholmshem i innerstan.

Har du fått någon annan information så skulle vi vara väldigt glada att få ta del av den!
Hör i så fall av dig till oss.

Vänliga hälsningar
Annelie Morey / Rädda Linjalen
Åsögatan 54

Johan Johansson sa...

Att hyror ska tokhöjas är ett av de vanligaste argumenten från ombildningsivrarna. Precis som med de glada ränreprognoserna är det bara spekulationer tagna rakt ur luften.
Det allra värsta skräckexemplet hitills är den sk Koch-utredningen. Denne Koch tyckte att hyrorna kunde höjas med 5% per år med ett tak på 50%.

Koch-utredningen har redan kastats i papperskorgen och har underkänts från alla håll. Senast i ett brev från Sten Nordin(m), som hävdade att förslaget var ogenomförbart. Även Mats Odell har fått officiella åthutningar från EU när han kommit med liknande fantasiförslag.

Noteras bör att även om denna kasserade Koch-utredning blivit verklighet hade hyrorna fortfarande legat långt under månadskostnaderna vid en ombildning.

Det som gäller dom kommande två åren är i alla fall hyreshöjningar på ett par-tre procent per år. Ungefär som tidigare med andra ord.
Vart räntorna tar vägen kan INGEN säga, men att vi har ett väldigt osäkert ekonomiskt läge kan ALLA konstatera.

Anonym sa...

God fortsättning på julen, jag håller med den första talaren, självklart om detta går i lås så är vi verkligen skyldiga Er i Rädda Linjalen en fest inget snack om saken.
Angående det här med garaget så var det en granne som sa till oss att det är bara dom som är med i Brf som får sänkta hyror på garageplatserna....!!!!????
Han tyckte att vi skulle gå med så fick vi också sänkt hyra!
Hur dum får man va!
:0)

Maria sa...

Alla är vi värda en jättefest när det här är över. För då har vi verkligen något att fira. Men mycket jobb kvarstår ännu. Så hör gärna av dig till Rädda Linjalen om du vill hjälpa till. Och tack för att du visar ditt engagemang här på bloggen.