torsdag 4 december 2008

Rättsvidrigt vägra medlemskapOnsdagens extrastämma och vad som hände då har upprört många. Vi får support från flera håll och vill publicera ett brev vi fick från bostadsutredare och frilansande skribent Björn Alfredsson. Han har bland annat skrivit de två uppmärksammade artiklarna "Härdsmälta vid ombildning" och "Det blev ingen solskenshistoria".

Hej!
Följer med både spänning och förundran det som händer i Linjalen. Jag antar att föreningens beslut igår att tillåta massfullmakter i kombination med att vägra hyresgäster medlemsskap ännu så länge är värsta lågvattenmärket. Men det går säkert att komma än lägre.

Det här med vägrat medlemsskap är rättsvidrigt. Ingen hyresgäst kan vägras medlemsskap enligt bostadsrättslagen 2 kap, 8 §. Det är en av grundbultarna vid ombildning.

Man blir medlem lite lättvindigt kan man tycka, det räcker ju med att skriva på intresseanmälan. Men i ombildningsfasen får inte några villkor ställas på medlemsskap utöver förstahandskontrakt och att man är folkbokförd på fastigheten. Jag tror att en bra strategi är att bli medlem i bostadsrättsföreningen. Det ger i alla fall en viss insyn.

Situationen är ju inte speciellt demokratisk så här i början av en ombildningsprocess. Jag vet inte hur många medlemmar som bostadsrättsföreningen i Linjalen har men det är ju hypotetiskt möjligt att ett fåtal bestämmer spelreglerna (stadgarna) som ska gälla framöver genom att vägra andra att bli medlemmar och delta i beslut om stadgarna.

Bostadsrättslagen 2 kap, 10 § gör det möjligt att för den som vägrats inträde i föreningen att klaga hos hyresnämnden. Det tycker jag ni ska göra, omedelbart.

Hälsningar
Björn Alfredsson

Här hittar du Björns artiklar:
Härdsmälta vid ombildning och Det blev ingen solskenshistoria

Inga kommentarer: