tisdag 31 mars 2009

ÖPPET HUS och ännu fler desperata utskick från Brf Linjalen


ÖPPET HUS
med Rädda Linjalen inför köpstämman
tis 31/3 och ons 1/4 kl 18-20
I kvarterslokalen, Åsögatan 79


Alla är hjärtligt välkomna att diskutera och ställa frågor över en fika. Vi kommer att diskutera köpstämman, ekonomi, hyresrätt m.m.

LÄGESRAPPORT:
Som vi tidigare har berättat har över 50 hushåll begärt utträde ur Brf Linjalen. Väldigt många utav dessa har blivit medlemmar utan att veta om det, och med dessa som underlag har omvandlingsprocessen kunnat startas upp. Utan dessa ofrivilliga medlemmar hade Brf aldrig fått något pris på fastigheten.

När vi lämnade in deras utträdesansökningar fick Brf samtidigt en begäran om att dessa människor skulle bli lämnade ifred i fortsättningen. Detta har Brf Linjalen struntat blankt i. Styrelsen håller för tillfället på att gå runt och knacka dörr hos dessa människor för att övertala dem att gå in i Brf igen. Rädda Linjalen protesterar skarpt emot detta förfarande av Brf Linjalens styrelse.

I övrigt dimper det ner allt fler och mer långsökta lappar med "information" från Brf. Den senaste är ännu en uppdiktad skrämselskrift om stora hyreshöjningar. Samma visa som vid förra omvandlingsförsöket 2002. Som vanligt är det bara spekulationer varvade med rena faktafel i scenarier som aldrig varit aktuella överhuvud taget.

Det är tydligt att Brf inte kan och vill göra det man borde inför köpstämman, dvs övertyga hyregästerna om det förträffliga i sina egna planer. Den öppna debatt som vi hoppats på har aldrig blivit av. Nu är den största anledningen till omvandling att Brf tycker att Rädda Linjalen är dumma och ihopfantiserade chockteorier om hyreshöjningar.

Alla fakta runt själva omvandlingen håller man däremot väldigt tyst om. Här är några saker man är skyldig hyresgästerna svar på:

  • Den ekonomiska planen är en räntebomb enligt de flesta utom Brf och Landahl Öhman. Hur bemöter man det?
  • Varför vill man ta lån till driften för att hålla avgifterna låga i början, i stället för att öppet berätta den verkliga kostnaden?
  • Varför omvandlingsprocessen startats upp tack vare ofrivilligt inskriva medlemmar?
  • Varför man förvägrat medlemmarna kopior på allmänna mötesprotokoll?
  • Varför fastigheten fortfarande inte genomgått någon jordabalksbesiktning?
  • Varför fastigheten fortfarande inte genomgått någon energideklaration?
  • Varför ingen sagt ett knyst om finanskrisen och att vi står inför början på en jättelik lågkonjunktur?
  • Varför man hela processen undvikit debatt och frågor?
  • Varför styrelsen lovar saker till kvarvarande hyresgäster man inte har rätt att fatta beslut om?

Det finns mycket mer vi saknar svar på, men dom lär vi aldrig få. Rädda Linjalen, och många med oss, anser att det här omvandlingsförsöket görs på ett mycket oansvarigt sätt mot hyresgästerna i Linjalen. Bara det är ett tungt vägande skäl att rösta ner ombildningen. Den känns helt enkelt inte seriös. Att flera portombud hoppat av Brf bekräftar bara hur det hela har skötts.

Rädda Linjalen!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu ett utskick kom nyss. Nu med personangrepp på PO Brogren. Inte kan folk i Linjalen gå på den här rappakaljan. Det stinker desperation lång väg. Jag tror att det är över snart.

Anonym sa...

Att de bara har mage att gå runt till oss som bergärt utträde. Vi har ju uttryckligen sagt ifrån att vi inte vill bli kontaktade av dem!

Jag bir så obehagligt berörd att jag inte ens öppnade dörren när jag tittade ut genom kikögat och såg att det var Eva Fee och Mikael Holst från bostadsrättsföreningens styrelse som stod där.

Det är rent ut sagt oanständigt!

SKÄMS!!!!!!!!!

Anonym sa...

Ja kl 13.30 smög det runt i dag en äldre dam med jackan över huvudet hon vågade inte ens visa vem hon var som gick runt och la dessa rosa lappar i brevlådan, snacka om desperation......va jösse namn håller dom på med.
SBAB´s rörliga ränta på 3-mån och ett år var tydligen något hon har tagit fasta på, men det finns väl ingen som tar ett så stort lån med så kort ränta, man måste väl räkna på minst 5 år.
Nästa konstiga inslag var mötet med P-O Brogren på MÅNDAG!!??!! har inte det mötet redan varit.
Ja nu börjar det likna Altzaimers light faktiskt.

Trött på tokiga kärringar!!

Anonym sa...

En styrelse som inte visar hyresgäster/medlemmar respekt före köpet kommer inte heller att göra det senare. Vem vill göra affärer med en sådan styrelse och dessutom ha dem som hyresvärd?

Du gjorde klokt i att inte öppna dörren. Då hade du bara fått höra ännu mer rappakalja. Bekräftelsen på ditt utträde kan de gott lämna i brevlådan utan att störa!

Anonym sa...

Inlägget avfärdar scenarierna som pekar mot marknadshyror, lägesstyrda hyror eller vad man nu vill kalla det som en "uppdiktad skrämselskrift" byggda på "spekulationer varvade med rena faktafel i scenarier som aldrig varit aktuella överhuvud taget". Om detta stämmer, varför inte i så fall upplysa oss om hur det egentligen ligger till?

Alla prognoser kan om man så vill kallas för spekulationer, varför är just detta scenario så osannolikt att vi inte ska ta någon notis om det? Vilka är de konkreta faktafelen (och då menar jag fel av betydelse, inte om det råkar stå 40 istället för 39 procent någonstans)? Har HGF-ledningen inte nyss förespråkat lägesstyrda hyror? Kan någon bekräfta att Koch-utredningens förslag slutligen har hamnat i papperskorgen? Annars förstår jag inte hur man kan vara så säker på att scenarierna mot marknadshyror inte är högst realistiska...

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym:
Suck. Jag vet inte hur många gånger vi bemött detta. Det känns tjatigt nu. Läs mina inlägg i bloggen från 25 mars:
http://raddalinjalen.blogspot.com/2009/03/extra-extra.html

Vi betalar redan nu högre hyra i innerstaden. Att framtida hyror skall baseras enkom på läget som Brf påstår är fel. Malmömodellen är inte aktuell. Kochutredningen är inte aktuell. Stockholmshem får inte renovera och höja hyror som de vill, det stämmer inte heller. Hyran i en bostadsrättsförening kommer att vara minst lika hög som i allmännyttan. Alla andra påståenden är rent dravel av Brf. Pga av ekonomin kommer man tvingas att hålla hyrorna så höga det går.

Helt klart är i alla fall att en ränteändring på 1% motsvarar en hyreshöjning på 33%.

Kan inte Brf förklara det man borde göra, dvs det fantastiska med en ombildning, istället för att försöka skrämma upp sina grannar med fritt påhittade skrämselargument?
Jag tycker hela argumentationen för en omvandling blir mer och mer oseriös och byggd på fria spekulationen - vare sig man pratar om hyror eller räntor.

Bara sättet man för sin s.k. debatt på nu visar med all tydlighet att man inte bryr sig ett dyft om oss som faktiskt bor och vill bo kvar här i kvarteret. Flera har redan flyttat p.g.a Brfs härjningar. Många andra mår väldigt dåligt. Det ska bli skönt när detta är över.

Anonym sa...

I utskick, kommentarer, lappar, inlägg, etc står det "dom" ljuger, och "den" ljuger...
Vilka är det igentligen som talar sanning i den såpa??

Martha sa...

"Varför vill man ta lån till driften för att hålla avgifterna låga i början, i stället för att öppet berätta den verkliga kostnaden?"

En fråga... Går det att räkna ut den verkliga kostnaden?

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Martha:
Det beror naturligtvis på hur man binder sina lån och vad som händer med räntan, men förutsättningen är att man inte lånar till driften för att vilseleda folk. Det gör man här i Linjalen.

Anonym sa...

Hmm, var i den ekonomiska planen hittar man lån till driften? Är det de 30 Mkr som ska lånas till fonden som menas?

Anonym sa...

Tack för ett trevligt möte i går kväll (tisdag). Vad jag funderade lite på är den man som tyckte att Rädda Linjalen inte släppte igenom dom inlägg som han skrivit, men visst är det väl så att dom själva har en blogg som dom kan skriva i. Där måste man ju förvisso vara medlem för att yttra sej.....men men, snart slipper vi kanske dom problemen.

/Trött räddalinjalare

"Stjärnan" från Österland sa...

Varför detta hållningssätt sätts i system av konsulter, kanske inte alls är för att de är nonchalanta, utan av den enkla anledningen att de vet inte vad de ska svara. Det är överkurs för BRF.
Ungefär som Peter Dalle säger/sa i gammal TV sketch förr i tiden INNAN
brf/ombildningarnas tid: "Det tänkte vi inte på"...

En fråga vi bl.a. ställde som ni inte säger ni ställt, var: När ska SBAB göra sin egen värdering av fastighten? Det utlovades hos oss, men gjordes aldrig. När vi efteråt frågade varför så blev svaret "för dyrt" eller liknande dumt svar.

-Alltså: Köpet var "grisen i säcken" köp för SBAB egentligen. Hur man vågar? Det undrar jag också.

Har ni fått någon teknisk besiktning? Vi fick vår 4 dagar
innan köpestämma! En sådan ska man få i samband med ek. plan om det ska vara rätt.

Den av er som orkar: Läs BRF Fälöverstens hemsida:
www.brf-faltoversten.se
och kolla bokslut, ek.plan, stadgar och protokoll.

Där står angivet att på punkt 8 i protokollet: "Ekonomiska planen
presenteras/gås igenom av ordf." Så här såg det ut i verklighet: Christer Sigevall, HSB, sa vid den punkten: "Alla har väl läst den, vi har ju haft så många möten. Några frågor?" - och så väntade han aldrig på svar. Köpestämman kördes i racerfart. Den var över på 10 min ungefär - från punkt 1 till 15 på dagordningen. Det kan man kalla "köra över". Med traktor dessutom.

Så VARNING!
Men det behöver ni nog inte, ni behöver bara varma KRAMAR och stort stöd - och det får ni!
Vi ses!

"Stjärnan" från Österland

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Trött Räddalinjalare:
Vi släpper i princip igenom allt oavsett åsikter. Det vi varit tvungna att gallra är ett fåtal kommentarer som innehåller:

*Felaktiga påståenden om personer
*Långa inlägg med upprepningar från Brf:s utskick
*Rena lögner om Rädda Linjalen
*eller rena obegripligheter.

Vi var tvungna att införa granskning för ungefär tre veckor sedan. Anledningen var att det började komma för många långa inlägg med rena dumheter. Vi väntade i det längsta, och det är verkligen ingenting vi gjort frivilligt.

Kritik kan vi ta, och ska vi säkert ha ibland. Tilläggas bör att de kommentarer vi känt oss tvungna att saxa kommer både från motståndare och sympatisörer.

Alla som varit på våra möten vet att vi värnar hårt om det fria ordet.

Ragnvi sa...

Det finns flera delar som jag inte får ihop när det gäller ombildningen i Linjalen.
Den ena gäller att de som vill ha bostadsrätt på grund av oro för marknadshyror. Jag förstår att det då handlar om ens privata ekonomi, som kanske är känslig för plötsliga stora variationer i utbetalningar. Men då borde man väl verkligen oroa sig för marknadsräntor, värdet på bostaden, för reavinstbeskattning, för styrelsens hantering av den gemensamma egendomen och för hur nedgången i ekonomin påverkar den privata ekonomin och fastighetsbranschen?
Den andra delen jag heller inte riktigt förstår är det skattesubventionerade SBAB:s agerande, och varför de går in i den här fastighetsaffären? Min bank har alltid varit noga med, de bostadslån jag har haft och det jag har nu, att kolla värdet på fastigheten. För att inte tala om den granskning de gör av ens ekonomi i detalj!
Det verkar vara en ödets ironi att brf anser att kommunala Stockholmshem har varit en dålig ägare och förvaltare av Linjalen men att man gärna anlitar en nybildad bank med en statskapitalistisk bakgrund (statliga företag som har varit utsatta för ungefär samma konkurrens som statliga Systembolaget) för finansieringen av de märkliga lånen i kvarteret Linjalen.

Anonym sa...

Jag kan meddela att dom tar bort flera inlägg på "sin" egen blogg också!!
Så vad är skillnaden, dom är ju precis likadana själva.

Fyfan va jag är trött på detta nu.

Anonym sa...

Jag tycker också att SBAB agerar mycket märkligt.
Att Stockholms Stadshus AB ålägger kommunen att sälja Linjalen till en statlig bank är ännu konstigare.
Men knasigast av allt är ändå att styrelsen inte verkar ha något att att säga om affären annat än att den är alla tiders.
Har man läst den ekonomiska planen med svetsglasögonen på?

Anonym sa...

Svar till Martha
Det går mycket väl att räkna ut en kostnad för i vilket härad avgiften till föreningen bör ligga.
Varje vecka kommer Helgens Visningsguide som bl a innehåller avgift och storlek. De allra flesta ligger mellan 40 - 60:-per kvm o mån.
Man kan alltså se hur vilseledande kalkylen är för Linjalen
Olwa

Maria sa...

Svar till Martha:

Ja, det är något jag hela tiden har undrat men aldrig fått ett bra svar på. Det enda BRF pratar om är hur låga räntorna är och att vi nu måste "slå till".

För mig känns det helt fel att köpa något bara för att det är "billigt". Inte minst när det faktiskt finns dolda kostnader! Och att låna till driften är ren galenskap. Det är som att ta ett SMS-lån varje gång man går in på ICA eller tankar bilen. Vem skulle ens komma på att göra det?

Svar till OLWA:

Tack för din raka förklaring hur man räknar ut den faktiska månadsavgiften. Varje dag är tidningarna överfulla med annonser där månadsavgiften ligger på just de beloppen, dvs från några tusenlappar och uppåt. Där kommer även månadsavgiften i Linjalen att hamna. Varför inte erkänna det redan nu?

Även den som köper enbart för att genast sälja bör komma ihåg att det här är sådant en blivande köpare tittar extra noga på. Och med en misstänkt låg månadsavgift är inte Linjalen något hett köpobjekt. Så det efterlängtade "klippet" lär utebli.

Anonym sa...

Från trött räddalinjalare:
Det var ingen kritik av RäddaLinjalen, jag vet nog vilket jäkla bra jobb ni gör det ska ni veta.
Min kritik riktades närmast till Brf blogg efterson klagomålen närmast kom därifrån att vi tog bort deras inlägg!
;-)

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Trött Räddalinjalare:
Det förstod jag. Jag ville bara förtydliga för alla hur det går till. Man kan aldrig vara nog tydlig här på bloggen.