måndag 16 mars 2009

Från en bostadsrättsinnehavare i Ringen


Först av allt: Nu finns LINJALENS TIDNING som utskrivbar PDF-fil!

På torsdagens Brf-möte, när den "neutrala och oberoende" granskaren Urban Wiman började sitt försäljningstal inledde han med att han även granskat och godkänt den ekonomiska planen i Ringen. Även den ansågs vara utmärkt och även den är, precis som Linjalens, uppbyggd på driftslån och rörliga räntor. Skandalturerna runt Ringen har väl ingen kunnat undgå. Härom dagen dök det upp ett brev från en av de som köpte en bostadsrätt i Ringen. Hon vill gärna flytta hit och bo hos oss i allmännyttan. Läs Annies brev med avslutande erbjudande:

"Här kommer några varningens ord från en som köpte bostadsrätt i Ringen.


Tror man sig göra ett snabbt klipp så kanske man kan rösta ja, hoppas på att få flytta och lämna sina grannar i sticket. Vill man bo kvar, som jag, är det en helt annan sak. Fick jag välja så här i efterhand skulle jag definitivt rösta nej till ombildning. Jag hade inte köpt min bostadsrätt med facit i hand, och så känner även många av mina grannar.


Allt är inte guld på andra sidan. Det fick vi lära oss här i Ringen. Mycket var lögn, men en hel del farhågor var sanna. Inte blev hyran billigare inte – nej, med föreningsavgift och lån kostar min lägenhet nu 11.600:-/mån före jämkning. Jag hade 6700:-/mån som hyresgäst.


Det räcker inte med det. Tack vare att våra glädjekalkyler sprack omgående höjs snart föreningens månadsavgifter med 50%. Sedan är ju huset inte stambytt, men det kommer inte dröja så länge innan det behövs. Alla vitvaror måste bytas ut, de börjar bli till åren. Sådant kostar.


Man skall veta att innan vi köpte gick det ett par år när värden (Centrumkompaniet) inte gjorde något underhåll av fastigheten på grund av ombildningsprocessen. Samma sak verkar gälla för er i Linjalen. Det kostar i längden att inte underhålla. Är man kvar som hyresgäst kan man kräva detta senare när allt är över.


Så vill ni inte sälja och flytta genast skulle jag råda er att ha er hyresvärd kvar. Ni slipper allt tjafs och kan ringa och kräva den service ni betalar för som hyresgäst.


Jag säger bara, eller snarare vädjar till er: Säg NEJ till köp. Ni kommer att bli en stor och tung förening. En sådan är inte lätt att driva, det vet både gudarna och vi i Ringen. Vi kommer att få en ökning med ca 30 % per år i ett antal år framöver. Kalkylen var en riktig glädjekalkyl - sanna mina ord!


Jag vet inte om mitt brev kan få er att tänka efter. Det är mycket man måste vara medveten om. Det går inte att ligga på marginalerna som många här i Ringen. De kan troligtvis inte bo kvar nu om kostnaderna ökar enligt prognoserna. Räntan kommer att stiga så småningom, och vem säger att man har jobb i dessa tider? Många gamla har inte pengar så det räcker nu när man räknar med pensionssänkningar nästa år. Som sagt, man måste tänka på allt och lite till.


Den styrelsemedlem i Brf Linjalen som vill ha en bostadsrätt högt upp under takåsarna i Ringen har chansen nu! Som allt urartat här skulle jag hellre bo som allmännyttig hyresgäst i Linjalen, och det är jag inte ensam om.


Jag önskar er i Linjalen lycka till hur det än blir. Det kan ni behöva!
Annie i Ringen"

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker absolut att de som ivrar för att bilda bostadsrätter i Linjalen ska slå till och köpa bostadsrätter av de boende i Ringen. Månadskostnaden (en otäck höjning på 5 000 kr!) bör inte avskräcka då den stämmer väl överens med den kalkyl som styrelsen har lagt fram. Dessutom får de ju en vindsvåning med en gång och slipper vänta på en utdragen, kostsam ombyggnad.

Då jag är en av dem som vill bo kvar är ett NEJ till köp det enda vettiga alternativet. Tack Annie för att du ville dela med dig av dina tråkiga erfarenheter.

/Maria

Anonym sa...

Just nu finns det stort utbud på marknaden både av nyligen ombildade bostadsrätter och av nyproducerade bostadsrätter. För de bostadsrätter som nyligen ombildats säljs redan idag på marknaden till det "fördelaktiga" pris som hyresgäster erbjudits att köpa för! För de bostadsrätter som är nyproducerade kryddas nu köpet med "ett rum gratis" i annonserna!

Annie! Kan bara hoppas att er förening slipper konkurs. När krisen på 90-talet härjade var det för många som skuldsatt sig uppenbart att det var ett livslångt åtagande som undertecknats med banken.
Idag är ju reglerna ändrade så klarar man inte betalningarna till banken så säljs panten (bostadsrättslägenheten)direkt så att banken inte förlorar. Har man tur så löser sig alla lån som man tagit i samband med ombildningen. Med lite otur och en svajigt ombildad förening står man kanske där, både bostadslös och skuldsatt.

Nä,ni som så gärna vill "äga" ert boende har en utsökt chans just nu på den redan befintliga marknaden för tillfället.
Använd och utnyttja den chansen!

Pär sa...

Ja jävlar, vem kan motstå det här erbjudandet? Ta hit Kanal5. Vilken såpa det skulle bli!

Anonym sa...

Skit i kalkyler och verkliga kostnader!
De stora frågorna är väl om de fick bastu och pingisrum i ringen? Eller om styrelsemedlemmarna är hojåkare eller inte? ;-)

Martha sa...

Tack Annie, för ett upplysande brev! Jag har en granne i mitt hus som har en bekant i Ringen. Det verkar som hon lyssnat med ett halvt öra på sin bekant, eftersom hon tycker att det är en bra affär att ombilda i mitt hus.
I morgon kväll ska vi ha informationsmöte med Hgf och jag hoppas att det är ok att jag gör några kopior på ditt brev och tar med mig så denna granne (och andra grannar) kan få läsa. För hon kommer...

Anonym sa...

Avgiften på Ringen planeras att höjas med 50% enligt författaren av inlägget.
Vad innebär det i kronor och öre för en normaltrea?

11.000 innan skatteavdrag. Vad innebär det efter skatteavdrag. Är inte avgiften väldigt låg idag?

Hur mycket dyrare är en normal BRF-trea i förhållande till hyrestrean?

/Vetgirig

Johan sa...

Vetgirig: Avgiften i Ringen är låg, Oseriöst låg enligt de flesta som kan fastigheter. Precis som i Linjalen är den uppbyggd på att man lånar till driften. I Ringen upptäckte man snabbt hur idiotiskt detta var, och därför tvingas man nu höja avgifterna dramatiskt. 50% nu och 30% per år de kommande åren. Skulle prognosen hålla i sig i 5 år betyder det 567% högre avgift.

Det är bara fånigt att räkna kronor och ören i de här sammanhangen. Det är bättre att konstatera att avgifterna är på tok för lågt satta från början för att locka in folk i köp, en klassisk ombildarbluff man kan läsa om här:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=47062&a=1189273
Att avgifterna kommer stiga snabbt och mycket i Linjalen efter en ombildning kan man nog ta för givet. Inte minst på grund av att Linjalen är en betydligt äldre fastighet än Ringen.

Det hade varit ärligare av Brf om man satt en rimlig månadsavgift från början. Hade man haft en föreningsavgift på en trea på 4-5000:-/mån hade man klart och ärligt redovisat den verkliga kostnaden. Nu vill man att folk ska skriva på för köp, och då hoppas man att en låg avgift skall locka. Avgiften kommer dock snabbt att nå den verkliga kostnadsnivån, och till det skall man då även betala av på lånen som hållt dom låga under de första åren. Jag anser att man försöker lura folk till affärer osm många inte har råd med.

11.600:- innan skatteavdrag är 11.600:-. Det är vad som står på inbetalningskortet och det är det som skall betalas in varje månad. Vad det blir om man ansöker om skattejämkning beror på. Skatteavdragen slår olika beroende på inkomst. Tjänar du lite blir skatteavdraget mindre och vice versa. Att, som Brf Linjalen hävda kostnad efter skatteavdrag känns därför vilseledande när man inte betonar att det är en schablonuträkning. Är man pensionär, arbetslös eller studerande är det stor risk att man inte kommer upp i de skatteavdrag som anges.

Så vad en hyresrätt kostar är tämligen lätt att se på hyresavin. Hur mycket en bostadsrättstrea kostar beror på inkomst, vilka lån man har och vad räntan står i. Svårt att ge ett rakt svar på med andra ord. Klart är i alla fall att bostadsrättsinnehavarna i Ringen betalar betydligt mer per månad än de som bor kvar i hyresrätter.

Därtill har alla planerade renoveringar som skulle ingått till de som tecknade sig för brf i Ringen ställts in. Det blev inga treglasfönster mot Götgatan och inga inglasade balkonger. Att det även är mycket osämja och tjafs medlemmar emellan är en annat pris man får betala i Ringen. Resthyresgästerna har den bästa sammanhållningen i kvarteret.

Det är onekligen intressant att det finns människor här som fortfarande väljer att blunda för exempel i vår närhet som så tydligt visar en illa genomtänkt idé.

Att man vill genomföra samma sak här som i sverges mest uppmärksammade bluffomvandling är obegripligt.

Själv vill jag bo i Linjalen, jag vill absolut inte bli hyresgäst till den här bostadsrättsföreningen. Dom har inte visat några egenskaper som ger mig förtroende för dom, tvärtom. Jag vill fortsätta betala min hyra och ägna livet åt intressan tare saker än att räkna, tänka på och hoppas att tjäna pengar!

Anonym sa...

www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1432033.svd

Mer om ringen

Anonym sa...

567 % låter väldigt mycket, och nämns många höga procentsatser. Det är dock betydligt mer intressant att höra vad det handlar om i kronor och ören. Någon som vet?

En höjning från 1 kr till 10 kr är ju en höjning med 900 %, men ändå tämligen försumbar.

Om man kan göra skatteavdrag, vilket alla som har beskattningsbar inkomst kan göra jämkar man, och betalar därför inte 11600 kr varje månad. Om man inte har väldigt mycket pengar över och kan vänta med att få tillbaka pengarna efter deklarationen. Om man har en komunalskatt på 30 % och har en räntekostnad på 11000 borde man få tillbaka 3300 kr per månad. Återstår alltså 7700 kr att betala. (Rätta mig om jag har fel). En räntekostnad på 11000 kr/månaden får man dock bara om man lånar ca 5,5 miljoner med dagens ränta, så det är en exempel som inte är helt aktuellt. Men om räntan skulle mer än fördubblas kan det ju vara bra att veta ändå.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 22.09:
567% är en vansinnig siffra som tydligt visar att man gjort månadsavgiften till lockpris vid ombildningen. 567% säger också att det är byggt på en glädjekalkyl av fantomformat.
Vad det betyder i kronor och ören? Tja, jag vet inte exakt vilka avgifter som gäller i Ringen, men för min egen del skulle det innebära en ökning från 1.855:- till 10.518:- i månaden - och då har man räntorna kvar också. Ponera att räntan stiger till den normala snittnivån på ca 5%. Då ligger månadsräntan efter skatteavdrag på 8.893:-/mån. Sammanlagd boendekostnad efter avdrag skulle då bli 19.410:-

De stålarna kan jag göra betydligt roligare och vettigare saker för.

Den som litar på den senaste kalkylen - att räntan ska ligga på krisstöds-nivå för evigt gör ett stort misstag. Det hävdar alla som kan ekonomi. Alla utom de som vill driva igenom den här ombildningsprocessen.

Anonym sa...

Den ekonomiska plan (Bolagsverket) som godkändes av intygsgivarna för Ringen är att likna vid en katastrof. Hela kalkylen bygger på lånade pengar för subvention av avgifterna Enligt den godkända planen är avgiften ca 100-120 kr/år per kvm.
Det finns enligt planen inga avgiftshöjningar under de första
10 åren. Föreningen är enligt planen underfinansierad så det är inte så konstigt att det blir en avgiftshöjning.
Månadskostnaden varierar kraftigt. Vi som valt rörlig ränta bor idag billigare än som hyresgäst men det beror på en extremt låg ränta och den varar inte i all evighet.
(förutsätter 30% skattesubvention)

Låt Er inte luras av underfinansierade planer. En dag ska lånen betalas tillbaka.