måndag 2 mars 2009

Mycket folk på grillfesten24 kommentarer:

Anonym sa...

Jämfört med ett så kallat informationsmöte borta i aulan ser folk väldigt mycket gladare ut.

Anonym sa...

Det Brf-styrelsen framför allt vill uppnå (enligt vad de sa på sitt senaste informationsmöte) är mer gemenskap. Men gårdagens fest visar att ingen behöver betala miljoner i lån för att umgås.

Helene sa...

Hej. Jag har ett par undringar/frågor till tjejen i går på grillfesten som kom dit och var arg och gick lika fort..Jag förmodar att du läser här för du sa allafall att dendär bloggen var så hemsk. Först..varför är du så arg? Förstör vi din chans till ett "klipp" (som visserligen inte är ett "klipp")? Du säger att VI
förstör grannsämjan med det vi håller på med.!? Att vi ska fortsätta bo här sen tillsammans..Hur tänker du då? Och varför ville du inte prata, du sa att du bara pratar med en.!? Jag håller med om att vissa inlägg här på bloggen är "fel", men detta är just en blogg, om man har ju ingen aning om vilka det är som skriver här.! När jag försöker ställa frågor till styrelsen på möten, då hånskrattar dom åt mig. Tycker du det är bra grannsämja.? Och dom flesta lappar som kommer upp i portar som handlar om Rädda Linjalen, dom rivs ner! Varför? "Era" lappar får oftast sitta kvar. Är det bra grannsämja.? Jag förstår inte dina argument och tycker det är synd att du inte vill prata..svara gärna här om du vill. Jag tycker också att det är fel att det ska vara två "läger", ni/vi, och att det borde gå att prata eftersom vi just ska fortsätta vara grannar sen på ett eller annat sätt.

Olof sa...

Jag såg också att det var en kvinna som lämnade grillfesten i ilska. Det känns trist.

Om du läser detta så kan du väl kontakta mig på telefon och berätta om vad som gjorde dig så arg.Mitt telefonnummer hittar du i tidningen (längst ner sid. 2)

Träffade andra BRF-anhängare på grillfesten och dom fick alla möjlighet att argumentera för sin sak. Diskussionerna var stundtals heta utan att för den skull leda till att någon kände sig kränkt efteråt.

Att låta alla komma till tals är grundläggande för oss i Rädda Linjalen.

Pär sa...

Lustigt resonemang. En skojig fest förstör grannsämjan. Ett tråkigt möte där folk inte får ställa frågor främjar den. Hur får man ihop den logiken?

Ulrika sa...

I grenarna grannsämja och argument har Rädda Linjalen visat vad de går för. Nu vill vi se styrelsen dansa hula-hula och övertyga alla i kvarteret vilket fantastisk affär det här är. Vi väntar med spänning!

Ulrika

Anonym sa...

Att göra löje över brf drar bara ner bilden av oss som är emot. Brf är inte per automatik idioter bara för att de har ett annat mål än oss som vill ha kvar hyresrätterna. Jag är emot br men jag är inte emot personerna. Det som är dåligt är mycket, men hån och raljerande drar bara ner bilden av oss.

Johan sa...

Jag håller med föregående talare. Rädda Linjalen vill stå för rak och öppen information och debatt. Vi har gjort allt för att även de som är förespråkare för Brf ska få komma till tals och prata till punkt på våra möten och träffar.

Vi tror att saklig information vinner i längden.

Däremot kan jag ha viss förståelse för att frustration kan förekomma. Så kan det bli när Brf och Landashl Öhman inte låter diskussionen flöda på sina egna möten. När frågor tystas ner och saklig kritik viftas bort.

Rädda Linjalen har påtalat ett otal brister från Brf. Både när det gäller kommunikation, kunskap och demokrati. Inget utav detta har bemötts, dementerats eller kommenterats. De enda reaktionerna hittills är att underförstått försöka ge intrycket av att Rädda Linjalen förtalar Brf, när det enda vi gjort är att plocka fram och visa upp uppenbara sanningar och fakta.

Till exempel att Brf:s styrelse förklarat sitt eget ekonomiska upplägg som oseriöst för stadsbyggnadskontoret, smusslandet med fullmakter, bygglovsansökningar utan att medelemmarna vetat om något. MAn har vägrat att lämna ut offentliga handlingar och haft total brist på kommunikation med människorna i kvarteret.

Jag vill inte heller att det skall raljeras, men att styrelsen inte tar sitt demokratiska föreningsansvar tycker jag att vi ska kunna belysa, och detta utan att vi själva blir föremål för aggressioner från ombildningsivrarna.

Även de borde väl vara intresserade av att det här ombildningsförsöket går juste och demokratiskt tillväga?

Men jag håller med. Vi i Rädda Linjalen har och skall fortsätta med att föregå med gott exempel.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Nej man ska inte göra sej löjlig på andras bekostnad, men det känns faktiskt som att Brf vill förlöjliga oss, betänk mötet i Åsö, vem vad det som hånskrattade åt vissa frågor som nej-sidan kom med. Det tycker jag inte heller är just, hur ska man bemöta det...??

/Ärlighet varar längst

Helene sa...

Håller med anonym 07.57. och Johan, tycker inte att vi ska förlöjliga och skriva hånande saker om styrelsen.. det var väl det som "dendär" tjejen blev så otroligt arg över bla. Att vi här skriver "dumma" saker om styrelsen och dom som vill köpa. Tycker att det blir väldigt löjligt att skriva att dom ska dansa hulahula, vi "vinner" inget på att skriva så..

Anonym sa...

Den där bygglovsansökan som fanns på grillfesten var ju helt sanslös. Hur kan bostadsrättföreningen förklara sin egen kalkyl som oseriös för myndigheterna och sedan påstå för oss som bor här att det är en bra affär? Brevet till myndigheten stämmer bäst. Det här har gått oseriöst till. Det dokumentet borde alla i linjalen få se.

Anonym sa...

Är det någon som kan svara på när man får reda på resultatet av köpstämman? Och hur får vi reda på det? Och hur kan man veta att det går rätt och riktigt till?

Anonym sa...

BRF-styrelsen har flera gånger lovat att det enbart ska bli EN köpstämma och att de kommer att respektera resultatet av omröstningen. Den hålls den 2 april och det är viktigt att du deltar, även om du är BRF- medlem och INTE vill köpa. Många av oss har valt att bli BRF-medlemmar eftersom det är det bästa sättet att bevaka vad som händer!

Anonym sa...

Svar till Anonym kl 16.43:

I Rädda Linjalens tidning handlar en av artiklarna om den märkliga bygglovsansökan som BRF-styrelsen har lämnat in. I varje port har Rädda Linjalens ett Hyresgästombud som kan lämna mer information. Vem som är ombud i din port hittar du på sid 2 i tidningen. Ta gärna kontakt med den personen eller någon av oss andra. Vi gör vårt bästa för att svara på alla frågor.

/Maria

Anonym sa...

Till anonym 21.37. På vilket sett bevakar du det som händer om du nu är medlem och inte vill köpa? Det kommer ju ingen info, eller? Får du som brf medlem någon speciell info?

Anonym sa...

Det man får göra är att delta i deras medlemsmöten. Det gjorde att jag blev ögonvittne till det som hände på det beryktade mötet i garaget i december. Det gav mig en god insikt i att brf har en styrelse som inte fungerar. Inte heller är advokaterna att lita på.

Anonym sa...

Jag undrar vem som kommer att vilja sitta i nästa styrelse om det nu skulle bli en omvandling?
Den nuvarnade lär vare sig vilja göra det eller vara önskvärda. Jag tippar att många i den kommer att sälja och flytta ganska kvickt.
Den här föreningen kommer otvivelaktigt att bli ett helsicke att vara styrelseledamot för.

Helene sa...

Nä men jag har frågat styrelsen och dom har sagt att dom absolut inte ska flytta sen om det blir bostadsrätt, dom ska bo kvar.
:)

Anonym sa...

Styrelsen säger mycket som sedan inte stämmer. Till oss säger de att köpet är en bra idé. Men till både Hyresgästföreningen och Stadsbyggnadskontoret säger de att det är en dålig idé som ingen av oss har råd med. Jag litar lika mycket på styrelsen som jag litar på väderprognoserna, dvs inte alls! Läs även dagens Metro, sidan 10 som handlar om omvandlingar i allmänhet och Linjalen i synnerhet. Och i Rädda Linjalens egen tidning finns flera exempel.

/Maria

Anonym sa...

Hej,

Jag har mycket nära bekanta boendes i området. Under en längre tid har jag, som utomstående, följt utvecklingen i denna process då jag samtalat med mina vänner. Det är mycket som förvånar må jag säga. Det börjar nu dra ihop sig och det vore ju väldigt olyckligt om de boende fattar beslut på oriktiga grunder. Om styrelsen kört huvudet i sanden kan jag bara tolka på två sätt:

1) Styrelsen kan eller vill inte svara på de eventuella problem som en ombildning kan betyda

2) Man har bedömt att "motståndsrörelsen" inte är så stark, och att deras argument inte håller.

I ett tidigare inlägg såg jag att det är vissa frågor som förespråkarna och styrelsen inte kunnat eller velat svara på.

Priset
- Priset är utan tvekan oerhört förmånligt, som nästan alltid vid ombildningar. Sannolikt ligger det i intervallet 15-25 tkr/kvm under marknadspris, beroende på skick och läge.

Tidpunkten
- Vad jag förstått så är det nu eller aldrig. Det hade förmodligen varit lättare att "få med sig" hyresgästerna om det ekonomiska läget i sverige/världen varit bättre.

Sättet ombildningen görs på
- Detta har jag svårt att kommentera. Det är olyckligt om slarv och nonchalans från styrelsens sida ska fälla avgörandet om detta är en bra affär eller inte.

Demokratiska brister i föreningen
- Även detta har jag svårt att kommentera. Det är även här olyckligt om slarv och nonchalans från styrelsens sida ska fälla avgörandet om detta är en bra affär eller inte.

Lågkonjunkturen och landets ekonomiska situation
- Den ekonomiska situationen är tuff. Det är därför Riksbanken sänkt räntan kraftig, för att underlätta både för företag och privatpersoner att betala för sina lån och för att underlätta för bankerna, så att kreditförlusterna begränsas. Med största sannolikhet kommer Riksbanken att sänka räntan ytterligare vid nästa räntemöte i april. Kostnaderna för att ta upp lån kommer med andra ord i det korta perspektivet vara väldigt låga. Att räntorna på sikt kommer att höjas råder det heller inga som helst tvivel om. Men, det är först då ekonomin har vänt och vi åter går mot ljusare tider. Räntan används som ett "vapen" för att "få igång" eller avmatta tillväxten. I detta fall betyder det att priserna kommer att gå upp ytterligare när ekonomin ljusnar. De rörliga lånen kommer att bli dyrare, men man har ju alltid möjlighet att redan idag binda lånet på till mycket låga räntor. Detta kommer initialt att vara dyrare än att ha rörliga räntor, men ger en säkerhet i vad månadskostnaden kommer att ligga på framöver. På fem års sikt kommer värdet med mycket stor sannolikhet att vara betydligt högre än idag. Det ger då möjlighet att ta upp nya lån om man så önskar eller behöver. Detta är ofta en lösning för pensionärer med låga pensioner, som önskar en extra krydda i tillvaron.

Avsaknaden av seriös besiktning
- Om besiktningen som gjorts är seriös eller inte kan jag inte heller kommentera. Det faller sig helt självklart att en seriös besiktning måste vara gjord i en så pass omfattande fastighetsaffär.

Det ekonomiska upplägget
- Är enligt mina bedömningar bra. Har egentligen inga invändningar mot den finansiella planen, som verkar vara väl genomarbetad.


Om man inte önskar köpa sin lägenhet, får man ju inte glömma, att man har rättighet att bo kvar som hyresgäst.

Jag kände bara att jag var tvungen att tycka till. Som sagt inledningsvis så är jag inte bosatt i området, men har vänner som är det. Det vore så otroligt tråkigt för dem om beslut skall fattas för att styrelsen har misslyckats få ut sitt budskap eller att det finns en grupp motståndare som tar/får all uppmärksamhet. Ingen kan komma till mig och säga att detta är en dålig affär, då det är att likställa med att få sju rätt på Lotto.

Med vänlig hälsning

Fred
Ekonom och bankrådgivare samt vän till en familj i området

Tim H sa...

Fred: "Om man inte önskar köpa sin lägenhet, får man ju inte glömma, att man har rättighet att bo kvar som hyresgäst."
Okej, då till en av punkterna som är adekvata i sammanhanget.
Linjalen är i behov av vissa kostsamma renoveringar som är budgeterade till allmännyttan i dagsläget.
Var läggs den kostnaden? Vem betalar detta? Det är pengar som Linjalen mister vid ombildning och där kostnaden läggs om inte helt så till stora delar på de boende.

Anonym sa...

Hej Tim,

Naturligtvis kommer alla framtida kostnader för upprustning och renovering att ligga på bostadsrättsföreningen.

I den ekonomiska planen framgår att kostnader för åtgärder av brister och underhåll uppgår till ca 40.000 tkr inom en 5-års period.

Utslaget per lägenhet motsvarar detta knappt 90 tkr (drygt 1 tkr per/kvm).

Enligt min bedömning har man på ett riktigt sätt tagit hänsyn till detta i den ekonomiska planen. Där framgår tydligt hur man tänkt handskas med dessa kostnader.

Självklart har man tagit hänsyn till skicket på fastigheten då man fastställt köpeskillingen. Att det finns budgeterade kostnader till allmännyttan idag har då ingen betydelse då detta redan avspeglat sig i köpeskillingen. Det viktiga är att det finns en väl genomarbetad plan på hur man löser detta fram i tid.

"Någon" måste alltid betala för underhåll och renoveringar. Och det är alltid de boende som får göra det, antingen via hyran eller avgifter till bostadsrättsföreningen.

Med vänlig hälsning

Fred

Anonym sa...

Linjalen har varit i allmännyttans regi i väldigt många år. Det är under Stockholmshems ledning behovet av renovering har uppstått. Varför skulle allt bli mycket bättre nu? Och om det är pengarna till miljonprogramsoråden som avset så är dom nog avsedda för bättre behövande områden (här verkar det vara en sanning att Linjalen står inför en kraftig upprustning med miljonprogramspengar. Detta finns det inga som helst belägg för)

Det bästa sättet att höja standarden på området och våra lägenheter är att ombilda. Då kommer alla att känna och ta ansvar för sitt boende. Först då kan vi få igenom de förbättringar vi önskar.

Tänk på att renoveringar kostar lika mycket om Stockholmshem gör dom som om vi gör dom själva. Och det vi som betalar i båda fallen.

/Ombilda Linjalen!

Johan sa...

Apropå underhåll, läs länken
http://raddalinjalen.blogspot.com/2009/01/mer-pengar-till-underhll-frn.html

Stockholmshem har skött kvarteret bra i 40 år, ombildningsförsök undantaget. Påstå vad ni vill, men att majoriteten i kvarteret anser Stockholmshem vara en bra värd är ett faktum. Brf:s ordförande har själv uttalat att han anser Stockholmshem vara en bra värd.

De senaste årens eftersatta underhåll beror till största delen just på brf.

Att brf skulle sköta underållet lika bra är uteslutet. Dels finns varken upphandlingskunskapen eller ekonomin. Inte heller föreningsgemenskapen eller vetskap i vad man försöker ge sig in i.

Underhållskalkylen i den ekonomiska planen är en lika stor chanstagning som planen är som helhet. Man ska vara bra godtrogen för att bli lurad av den ekonomiska planen.

I övrigt är de senaste inläggen lika tomma och innehållslösa som det mesta annat som kommer från ombildarhåll. Låt vara att inläggen innehåller flera ord än vad som kommer ur styrelsen på ett informationsmöte.

Den s.k. Fred hävdar att han tycker att det är tråkigt om styrelsens tillkortakommanden skulle stoppa ombildningen. Att vi har en bristfällig styrelse är bara en av anledningarna till att ombildningen är ett dåligt påfund.

Ombildningen av Linjalen skulle vara en dålig affär med vilken styrelse som helst. En mer öppen styrelse skulle dock förmodligen erkänt detta och avblåst omvandlingsförsöket.

Eftersom Fred ett flertal gånger påstår att han inte bor här kan han heller inte kommentera några verkliga kärnfrågor. Som av en slump just de frågor som styrelsen gör allt för att undvika och inte låtsas om.

Samma skribent hävdar även att priset ligger 15-25.000 kr under marknadsvärdet och att ett köp är som att vinna på lotto!

Fred tycker även att subprimelånsupplägget är en bra idé och att det är ett toppentillfälle att ta stora lån i början på den största lågkonjunkturen i mannanminne!

Samtidigt påstår han sig vara bankrådgivare. Jo du, till vilken bank då?
Swedbank, Kaupthing eller SEB:s Estlandsavdelning?