måndag 30 mars 2009

ÖPPET HUS & Brf Linjalen som hyresvärd


ÖPPET HUS
med Rädda Linjalen inför köpstämman
mån 30/3, tis 31/3 och ons 1/4 kl 18-20
I kvarterslokalen, Åsögatan 79

Du kommer att kunna ställa frågor om allt som rör ombildningen och den kommande köpstämman. Det vi inte har svar på tar vi reda på åt dig. Kom in på en fika och låt diskussionerna flöda.
ALLA är hjärtligt välkomna!


ANGÅENDE BRF LINJALENS UTSKICK TILL HYRESGÄSTERNA 28/3:

Brf Linjalen är en förening vars styrelse hittills inte frågat sina medlemmar om någonting. På möten har man undvikit frågor och viftat bort den massiva kritiken mot den ekonomiska planen och andra befogade ifrågasättanden. Medlemmarna har bara uppmanats att okritiskt rösta ja på stämman utan diskussion. När Rädda Linjalen och andra kritiserat detta har styrelsen framställt kritiken som personliga påhopp. Frågorna har dock alltid lämnats obesvarade.

Nu beskriver plötsligt Brf Linjalens styrelse vilken drömlik tillvaro alla kvarvarande hyresgäster kommer att få ifall ombildningen lyckas. Man målar upp sig som en fantastisk blivande hyresvärd. Rädda Linjalen är inte ensamma om att vara mycket skeptiska till Brf:s självpåtagna förträfflighet som värd. Det finns ingenting som tyder på att vare sig viljan eller ekonomiska möjligheter finns att förverkliga det man lovar runt.

Utomstående som inte sett utskicket kan
LÄSA DET HÄR

Visst låter det underbart! Verkligheten ser annorlunda ut. Att man hävdar att hyrorna blir lägre än i allmännyttan är kanske det största skämtet. Det beslutet skall fattas av Brf:s medlemmar, och med tanke på föreningens ekonomi kommer man att behöva ta ut så höga hyror man bara kan. Vi undrar vad Brf:s medlemmar, som får betala det hela, anser om detta "löfte".

Brf skriver i utskicket att "Hyrorna ska täcka föreningens kostnader och renoveringsbehov". Rädda Linjalen har många gånger påpekat att hyrorna långt ifrån täcker detta i kalkylerna. En kvarvarande hyresgäst innebär en förlust för föreningen. Därför kommer varje avflyttad hyresgäst betyda ett tillskott till föreningens usla ekonomi. Att Brf i det läget skulle värna om hyresgästerna och hålla hyrorna nere känns väldigt långsökt.

Att Brf Linjalen skulle ha en intern byteskö med förtur för hyresgäster förstår nog alla orimligheten i. Självklart vill man hellre sälja av en fyrarummare istället för en etta om man har chansen. Det löftet tror vi inte en sekund på. Vi undrar vad Brf:s medlemmar, som får betala det hela, anser om detta "löfte".

Att bygga en ny gångentré kostar pengar som inte går att hitta i kalkylen. Skall medlemmarna betala detta, eller fantiserar styrelsen även om detta?

Redan nu finns snickeri, vävstuga, samlingslokal och pingisbord att tillgå i Linjalen tack vare Lokala Hyresgästföreningen och privata initiativ. Att Brf inte har koll på detta säger en hel del om hur oengagerade Brf:s styrelse verkar vara i kvarterets aktiviteter. Grillarna som man pratade om på sitt möte 29 januari finns också redan. De används flitigt av hyresgästerna, men styrelsen har tydligen inte noterat detta.

Att det helt plötsligt inte finns planer på att bygga ännu ett våningsplan (nej, det handlar inte om att "bygga om vindarna") känns motsägelsefullt. Man har redan lämnat in en ansökan om bygglov till Stadsbyggnadskontoret. Ni kan LÄSA BYGGLOVSANSÖKAN HÄR. Notera sidan 3, där styrelsen själva förklarar att det nuvarande ekonomiska upplägget inte är seriöst.

Även om Brf Linjalen kanske har ambitionen att bli en bra hyresvärd kommer föreningens ekonomi att sätta stopp för det. Med en blödande ekonomi kommer man att vara tvungen att jaga inkomster och skära i kostnader för hyresgästerna. Alternativet är att höja månadsavgifterna för Brf:s medlemmar, och det lär man inte vilja göra. HÄR ÄR EN ARTILKEL I ÄMNET, och det finns ingenting som talar för att Brf Linjalen skulle utgöra något undantag - vilka löften man än kastar ur sig.

Rädda Linjalens slutsats: Vill Brf Linjalens styrelse att deras utskick skall betraktas som annat än tomma löften med ambition att få lättlurade människor att skriva på fullmakter måste samtliga dessa punkter upprättas som bindande skriftligt avtal med Lokala Hyresgästföreningen. Annars utgår vi ifrån att Brf Linjalens styrelse dementerar detta utskick som det genomskinliga valfläsk det med all sannolikhet är.

Till sist: Man behöver INTE rösta ja på stämman för att bo kvar som hyresgäst - och det finns INGENTING att vinna på att bli hyresgäst i en bostadsrättförening!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror INTE att hyresgästerna i Linjalen är lättlurade. Har de senaste månaderna träffat en mängd grannar i kvarteret och alla skakar vi på huvudet åt vad som pågår. Däremot verkar Brf-styrelsen tro att det går att lura i människor precis vad som helst. Varför skulle de annars forstätta att sprida allt från lösa påståenden till rena lögner?!? De tycks tro att vi är en skock dumma får som tackar ja till precis vad som helst. Det ska bli skönt att få höra oss alla samlas i ett rungade NEJ på köpstämman. Sedan får det vara slut på de här dumheterna!

Anonym sa...

Den där lappen känns helt skamlös.
Följ med farbror upp i skogen så ska du få godis, typ.

Ola sa...

" Till sist: Man behöver INTE rösta ja på stämman för att bo kvar som hyresgäst - och det finns INGENTING att vinna på att bli hyresgäst i en bostadsrättförening! "

Men ska man gå dit och rösta NEJ för att vara säker på att ens frånvaro och därmed röst inte missbrukas? Jag litar inte på BRF Linjalen för fem öre..

Anonym sa...

Tack för ett bra möte med. mycket information. Vad som förstörde mycket var de två tre högljudda förespråkare som avbröt alla hela tiden. Jag tycker att det är bra om grannar från olika läger träffas och diskuterar men då måste man visa respekt för varandra. Det är skönt att motståndarsidan inte visar den aggresivitet och ohörsamhet som de här damerna gjorde hela kvällen. Att kanske få sådana människor som hyresvärdar får mig att bli mörkrädd.

Anonym sa...

Ja, tyvärr visade de klart och tydligt att för dem handlar allting om pengar. Jg tycker att den svajiga kalkylen är betydligt mer skrämmande än eventuella marknadshyror. Och att få Brf Linjalen som hyresvärd vore en ren mardröm.

Olof sa...

Ola:
Du behöver inte gå på stämman om du inte vill. Man räknar endast ja-röster.
67%, av hushållen, ska rösta ja för att ombildningen ska bli av.

Möjligen ges även nej-sägare möjlighet att rösta på köpstämman men det har bara symbolisk betydelse. DEt är antalet ja-röster som kommer att räknas och sedan kontrolleras av protokolljusterarna.

Anonym sa...

Var det våra kommande värdar vi mötte i lokalen idag hoppas jag på ett klart NEJ på torsdag. Det kändes som att vara i Knutby när den där kvinnan skrek och avbröt alla hela tiden.

Ulrika sa...

Knutby var ordet. Skrämmande.

Anonym sa...

Olof
Du pekar på en öm punkt i röstningsproceduren. Genom att "Nej"-sägare i stor utsträckning inte går på mötet kommer det alltid att finnas en majoritet för styrelsens förslag inklusive föreslagna rösträknare. För att citera Stalin: Det viktiga är att äga rösträknarna
Olwa

Anonym sa...

Olwa
Kul att du kan vad kamrat Stalin säger.
Proletariatet skall inte äga någonting det bara förborgligar massorna.

Anonym sa...

Den på fullmakten förtryckta texten "Fullmakten omfattar rätten att företräda mig i samtliga frågor som kommer upp på stämman" kommer ju väl till pass om man vill besluta om ytterligare köpstämmor redan nu på torsdag.
Inte konstigt att det har varit ett sånt fokus på att samla in fullmakter och utöka portombudens möjligheter till företrädande.