onsdag 25 mars 2009

Extra! Extra!


I Brf Linjalens kalkyler skall den låga krisräntan hålla i sig i minst tio år. Det är ju en glad spådom, men frågan är om den ens håller i sig till köpstämman på torsdag. I alla fall om man läser dagens tidningar blir man varse om hur osäker den här affären är.

Räntechock, snart på ett bankkontor nära dig
Swedbank är inte ensamma om att vilja styra över sina kunder till bolån med längre löptider. De andra storbankerna kommer sannolikt att följa efter enligt DN:s Patricia Hedelius.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Bostadsmarknaden ingen säker investering
Medan konjunkturen ser allt mer dyster ut tuffar bostadsmarkanden på. Men samtidigt varnar många experter för bostaden som en kortsiktig investering.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

15 kommentarer:

Ulrika sa...

Räntor pendlar upp och ner. Det vet alla utom människorna bakom kalkylerna i linjalen.

Anonym sa...

Kul Ulrika att du säger det.
Så vi kan med kanske räkna med att Riksbanken säker räntan i till Bank of Englands nivå på nästa möte de håller i April. Då kan reporäntan gå ner till 0,5%
/MVH Henning Penning

Anonym sa...

Anonym:
Kanske det, och kanke den räntan kan kanske hålla en hel vecka!!!
Henning Penning borde ha bättre ställen än Linjalen att ägna sina ekonomika spekulationer på. Här bor MÄNNISKOR, dessa människor BOR här. Dom vill BO KVAR HÄR. Vill du flytta så flytta. Köp en bostadsrätt, men gör det utan att dra in en massa andra människor i dina spekulationer.

Anonym sa...

Ännu ett portombud har hoppat av. Nu får werkö jobba övertid.

Anonym sa...

Till anonym med 3 inlägget
Hela denna sida/blogg har nu bytt inriktning från det omoraliska i att köpa allmännyttans bostäder(vilket jag respekterar) till att handla om räntespekulation och hur dålig affär det är att köpa sin lägenhet se det senaste utskicket från Rädda Linjalen där de olika räntesatser presenteras, räntesatser som ingen får om man själv tar kontakt med banken. Frågan inställer sig nu hade villkoren varit bättre hade Rädda Linjalen då tyckt det varit okej att köpa sin lägenhet. Med denna nya inriktning faller också anklagelsen om att folk kommer att göra ett klipp efter som det ej blir en bra affär att köpa lägenheten enligt de senaste flygbladen. Så vem står för spekulationerna.
Visst vill vi bo kvar här men frågan som hänger över oss är om vi har råd med det när marknadshyrorna kommer mötet med P O Brogren där kunde han ej klart dementera att det ej kunde bli marknadshyror.
Var och en ansvarar för sin egen spekulation(handel och vandel)tag kontakt själva med banken SBAB mm och se vad det är för räntor som ges och bilda dig en uppfattning själv utan dessa propagandistiska bombmatta av flygbad som vi vadar i nu.
/MVH Henning Penning

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 7.47:
Som vi förklarat många gånger tidigare:

I Rädda Linjalen finns folk med olika åsikter. Många tycker det är moraliskt förkastligt att sälja allmännyttan. Andra anser affären vara illa genomtänkt av en mängd skäl, som obefintlig besiktning och energideklaration, stor och otymplig förening, fel tidpunkt med mera.

I Rädda Linjalen finns många människor, med stor kunskap i fastighetsskötsel, ekonomi och människorna i grannskapet. Det tror jag att vi gjort tydligt för alla.

Mycket är vi däremot ense om i RL. Dels har vi alltid hävdat att det är en dålig affär. Detta har Brf:s styrelse försökt dölja i sina kalkyler. Dels med de driftskostnadslån en enad ekonomkår varnar skarpt för, och nu senast med att försöka lura i folk att de låga krisräntorna skall vara för evigt, vilket vi anser vara ett mycket oansvarigt sätt att försöka lura in folk i en affär som många egentligen inte har råd med.

Räntorna vi hänvisar till på det senaste utskicket kommer direkt från bankerna i fråga. Vi uppmanar ocksp folk att vända sig till sin bank och kolla, eftersom Brf Linjalen hellre verkar vilja att folk ska rösta innan de kollar sina lånemöjligheterf.

Vi uppmanar även de som uppsöker bank eller mäklare att be dessa studera Brf Linjalens ekonomiska plan och lämna ett omdöme om hur hållbar och seriös de tycker att den är.

Nivåer på räntor och hyror kan vare sig du, jag eller PO Brogren sia om. Men att räntor slår betydligt hårdare en hyresförändringar är ett som är säkert. Den rörliga räntekostnaden för en 3:a i Linjalen har ändrats med mer än 7000:-/mån sedan i oktober, hyresdifferentieringen mellan inner/ytterstad har ändrats 20 kronor under samma period. Vilket känns mest stabilt ekonomiskt?

Vad PO Brogren även tog upp på sina möten var allsköns m ygel med medlemslkistor o dyl som förekommer i vissa Brf-föreningar. Det känner vi igen alltför väl. Hade Brf Linjalen inte skrivit in medlemmar ovetandes hade inte den här processen kunnat komma igång överhuvud taget.

Det är en ann an sak vi har gemansamt i RL. Vi tycker inte att styrelsen har agerat demokratiskt. Man har aldrig haft någon dialog med medlemmarna, och man har inte haft ett enda möte där ordet och diskussionen varit öppen. Man har gjort en mängd saker bakom ryggen på medlemmarna, och vi vill absolut inte vara hyresgäster till en Brf-förening som så uppenbart brister i öppenhet och respekt för medlemmarna.

Den allra senaste "kalkylen" anser vi vara genant bedräglig och ohållbar. Den fick även ett portombud att hoppa av på grund av samvetsskäl. Som tur är verkar folk i kvarteret se igenom denna fantasikalkyl.

Som sagt: Rädda Linjalen har en mängd argument till varför vi tycker agtt den här idén är dödsdömd. Styrelsen aldrig vågat gå in i diskussion och debatt med oss, trots att vi bjudit in till det ett flertal gånger. Man gömmer sig bakom Landahl Öhman och hoppas att glädjekalkyler och tv-shop möten ska övertyga folk. Det har inte fungerat något vidare i många människors ögon.

Jag hoppas att du fått dina argument besvarade en gång för alla, även om vi redan bemött dom i våra bloggar. Med hopp om att vi slipper en evig debatt med argument som är som klippta ur styrelsens utskick - för det är inte det den här bloggen är till för.

Anonym sa...

Johan Johansson att dömma av ditt långa inlägg verkar du kunnig och insatt kan du då också delge oss vad du tror om kommande marknadshyror

Anonym sa...

Ja ha så har vi då fått två nya informationsblad från Brf och L/Ö,
som beklagar att RL har kört med skrämselpropaganda!?! Vad kallar dom sitt eget agerande då... springer runt i området och lurar folk. Sen är det ju konstigt att mäklaren från Svensk Fastighetsförening inte själv påtalar att hon har blivit felciterad det behöver väl inte L/Ö lägga sej i.
Om det nu finns SÅ MÅNGA som kan intyga att den ekonomiska planen är helt OK enligt L/Ö varför yttrar inte dom sej då???
Detta verkar helt desperat från deras sida.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 15.37:
Vad jag eller du tror är inte särskilt intressant i sammanhanget. Vad jag och en samlad ekonomisk expertis är övertygade om är dock att räntan kommer att fortsätta röra på sig.

Vad gäller hyror har jag redan redovisat detta ett antal gånger. Jag saxar därför ur ett annat inlägg från 19 februari:

"Stockholomshems har hyresförhandlat klart för 2009 och 2010. 2009 är höjningen 3% som vi redan har fått. 2010 är den genomsnittliga hyreshöjningen 2,14%.

Redan nu betalar vi innerstadsbor högre hyra än i ytterområden. Så väldigt mycket större skillnad här i Linjalen än nu lär det knappast bli.

Det är lite komplicerat att förklara kortfattat hur det hela fungerar, men jämfört med en ändring av räntan är det hela en rent löjlig prisskillnad. Jag gillar den inte, men den kommer inte i närheten av räntorna.

Ibland blir vi i Rädda Linjalen beskyllda för att bedriva skrämselpropaganda när vi vill föra en öppen diskussion, men är det något som är just skrämselpropaganda så är det detta med marknadshyror.

Anders Werkö argumenterade med marknashyror redan vid förra försöket 2002, och vad har hänt sedan dess?

Jo, hyrorna har stigit med knappa 12% under dessa sju år. Priset på fastigheten har stigit med 33%.

I fallet Linjalen, med det priset vi kommer att betala vid en ombildning, kommer framtida ränteändringar få alla hyresdito att framstå som rent fjantiga.

I korta drag handlar hyressättningen om detta: När hyrorna förhandlas bestäms en pott på x antal procent som hyrorna får höjas i Stockholm. Sedan skall dessa fördelas lite olika mellan olika delar i staden.

Ta fram miniräknaren och kolla själva. I år har vi en ovanligt stor differentiering på hyreshöjningarna mellan ytter -och innersstad. Dom innebär att vi betalar 0,36% (det vill säga totalt 3%) mer än den genomsnittliga hyreshöjningen (totalt 2,64%).

För en 3:a med 6000:- i hyra innebär det 21 kronor och 60 öre mer än i ytterområdena.

Det är det som blir det löjliga i sammanhangen. Fackligt kan det bli ett djävulskt liv om 50 spänn hit eller dit när det gäller löneförhandlingar. Med många människor inblandade blir det visserligen mycket pengar, men för den enskilde handlar det knappt om en pizza i månaden.

Jämför då med om räntan går upp eller med 1%. Då har månadskostnaden för samma trea helt plötsligt ökat med 2000 kronor. Vilket motsvarar en hyresändring på 33%!

Lägenheten jag själv bor i har, enligt SBAB:s egen ränteräkning, en ändrad månadskostnad på i runda tal 8000 kronor - per månad!
Detta bara räknat på räntändringarna dom fyra senaste månaderna!

Är det så man vill tillbringa resten av livet är det bara att önska lycka till. Motsvarande hyreshöjningar är så fjärran borta att det blir löjligt att ens jämföra.

Kom gärna ner på våra möten. Vi har, bland annat diskuterat just detta ett flertal gånger.

Själv blir jag kvar som hyresgäst i alla lägen. Jämfört med hur räntorna ändras, och kvarterets höga pris vid en omvandling, känns hyrorna otroligt stabila."

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Kan någon förklara hur man hindrar fusk på stämman, i synnerhet med fullmakter. Hur vet man att tant Signe inte påstås ha lämnat fullmakt dvs hur fångas potentiellt falska upp.
OLWA

Annelie sa...

Olwa - det är där problemet med fullmakter ligger.
Det vet man inte om man inte kollar med alla fullmaktsgivare efteråt.

Anonym sa...

OLWA och Annelie
Bör inte vi i Rädda Linjalen kräva att rösthemligeten avskaffas i en sådan här viktig fråga ?
/ Indignerad Hyresgäst.

Anonym sa...

Herre min je! Snart får man väl betalt om man tar ett lån. Går det inte att fixa till så att man både kan rösta på köpstämman och fixa lån genom sms så ombildningens verkliga profil får råda ordentligt?

Anonym sa...

Herre min je! Snart är styrräntan nere på noll procent.

Styrräntan är den ränta som en centralbank tar när den kortsiktigt lånar ut pengar till bankerna. Den påverkar räntan som bankerna tar av sina kunder men också vad bankerna ger sina kunder i ränta.

I västra Europa jublar bolånekunderna över de låga boräntorna.

Men det betyder också att man inte får många korvören i ränta om man har pengarna på ett sparkonto.

Vid en genomgång av några av styrräntorna i världen har hela västvärlden löjligt låga räntor som snart skrapar i räntebotten.

Japan har i det närmaste nollränta med 0,1 procent och USA är på god väg med en styrränta på 0,25 procent. Storbritannien, Kanada och Israel är andra länder vars centralbanker pressat ned styrräntan i botten.

Anonym sa...

Ja, och då är det naturligtvis toppläge att ta ett lån på några miljoner när allt är nästintill i kaos.