lördag 14 mars 2009

En opartisk och fristående försäljare


När jag först läste kallelsen från Brf Linjalen till mötet i torsdags, undrade jag vad det var för märkligt brev i kallelsen. Döm om min förvåning när jag upptäckte att det var från en medlem i Brf:s styrelse. Nu är botten verkligen nådd. Brf Linjalen har tidigare skickat ogenomtänkta skrivelser, bland annat BREVET OM BYGGLOV TILL STADSBYGGNADSKONTORET och Kristina Alvendal (i synnerhet sidan 3, stycke 2).
Nu har tydligen styrelsen också en rättshaverist som under inledningen till torsdagsmötet fick dementera sina utfall i det märkliga brevet, men resultatet blev bara värre, och spända leenden kunde anas i ombildningskonsulternas ansikten.

Konsulterna presenterade därefter den ekonomiska planen under cirka 1 timme. Till deras fördel kan sägas att det tidigare TV-shopsyndromet hade tonats ned i presentationen. Tonats ned hade även styrelsen sedan det förra mötet, till den grad att de nu satt knäpptysta i lokalen. Jag förstår att styrelsen måste hålla tyst med tanke på att en provision på fyra miljoner kronor står på spel. Men styrelsen är trots sin tystnad helt ansvarig för omvandlingen. Om det ansvaret återkommer jag i senare inlägg.

Det riktigt förtroendesänkande på mötet var ändå framträdandet av intygsgivaren Urban Wiman. Han är en av de två som fristående och opartiskt ska granska den ekonomiska planen om att förutsättningarna enligt bostadsrättslagen uppfylls. Men Urban Wiman påtog sig under mötet rollen som partisk försäljare. Planen ansåg han vara förträfflig och utan anmärkningar. Utan att blinka fastställde Urban Wiman marknadsvärdet på Linjalen till 45 000 kronor/kvadratmeter. Agerandet fick många mötesdeltagare att bli upprörda. Rädda Linjalen fick efter mötet ta emot många mejl och telefonsamtal.

Men tyvärr har Urban Wiman lagen på sin sida i detta fall, där han som jurist får vara partisk. Hans oberoende gäller bara fram till det datum han undertecknar intyget. Vanligtvis gäller avtal eller handlingar vi undertecknar från ett visst datum. Efter den 17/2 är det alltså lagligt för Wiman att agera fritt som försäljare, även om det är stötande och kan anses rent moraliskt felaktigt. En förklaring kan vara ekonomisk ersättning.

Ombildningskonsulterna Landahl Öhman börjar förmodligen nu inse att ombildningen är omöjlig. Samarbetet med Brf Linjalens styrelse, där den tidigare nämnda rättshaveristen ingår, måste vara besvärligt. Besvärligt måste det även vara att det i Linjalen finns många personer som genomskådar tricks och döljande av kalla hårda fakta.

Lars Olov Fredh

27 kommentarer:

Östberga Prison sa...

Är det sant? Mannen som besiktigar bilen agerar bilförsäljare. Ombildningsbranschen är verkligen som en ding ding värld!

Pär sa...

Styrelsen i Linjalen behövs itne ens argumenteras mot. Det räcker så bra att publicera deras egna utskick och brev.
Vi som inte vill ombilda kan inte önska oss bättre styrelse eller kunsulter. Det är bara att tacka för hjälpen.

Anonym sa...

Stämmer det att Urban Wiman varit intygsgivare i Ringen och Fältöversten också?

Har han agerat "oberoende" granskare i någon annan ombildning där Landahl Öhman varit involverad? Finns det några andra kopplingar mellan dom? På mötet så verkade dom trivas bra ihop om man säger så!

Det här med Finn Zetterholm framstår också som ett riktigt bottenapp. Dax att googla hela styrelsen kanske. Vem vet vad några av dom gjort för 25 år sen!

Ulrika sa...

Det stämmer. Det berättade han själv på mötet, och det verkade som att han framhåll det som en merit. Helt obegripligt.
Hur saker gått till på där är väl dokumenterat.

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1338011.svd

http://www.dn.se/sthlm/spekulationer-i-lagenheter-oroar-ringens-hyresgaster-1.702108

Kalkylen från i torsdags känns som rent bedrägeri. Min lägenhet påstås kosta 1000 kronor mindre per månad om 11 år än vad hyran är idag. Vem kan vara dum nog att gå en sådan bluff? Nu har Landahl & Öhman till sammans med styrelsen och Urban Wiman lagt sig lägre än glocalnet. Att man inte skäms.

Renee sa...

Tack Ulrika för länkarna!!!!
Och tack o lov för att man får saklig information här på bloggen!

Anonym sa...

Om Urban Wiman, som formodligen hade mest erfarenhet av ombildningar av alla i lokalen, anser att det är en mycket god idé att köpa - då kanske det är så att det kan vara en god idé?

Kan det vara så att han är oberoende och vet mycket om ombildningar, och kan se både för- och nackdelar, istället för att bara söka nackdelar?

Om han varit oberoende och negativ till en ombildning hade han nog varit väldigt populär på den här sidan. Han som är erfaren och gått igenom det ekonomiska upplägget anser att det är en bra affär. (vilket tillfrågade banker också tycker). Vi lekmän kan givetvis ha frågor och synpunkter, men den som sågar honom bara för att är av annan åsikt borde nog tänka om.

Om du behöver hjälp i juridiska eller ekonomiska frågor, vem ringer du då? En jurist / ekonom, eller någon helt annan?

Martha sa...

Ulrika, här kommer en korrigering av länk som inte gick att komma in på direkt:
http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1338011.svd

vänligen
Martha

Anonym sa...

Här kommer ytterligare en länk:

http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=1820

Scrolla ner och läs Stephans inlägg "fullmakter" från 2008-07-06 som både handlar om fullmakter och styrelsens ansvarsfrihet (!). Och visst dyker Urban Wimans namn upp. Den kombinationen ska man akta sig noga för!

/M

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Ulrika:
Ja, torsdagens kalkyl tar gädjekalkylerna till nya rekordnivåer.
Man räknar med en ränta på 3% som kommer att hålla i sig i evighet.
Känslighetsanalysens (dvs hur mycket räntan kan gå upp och ner, och hur den påverakar kostnaderna) värsta scenario tillåter ränteändringar på 20 punkter per år. En punkt är 0,01%.

Mellan oktober och januari hade räntan ändrats 465 punkter! På 3 månader!

Den som går in i en affär beräknat på torsdagens kalkyl kan inte vara medveten om vad den gör, och den bank som lånar ut pengar baserat på en sådan beräkning kan inte betraktas som annat än högst oseriös.

Anonym: Du kan ju alltid prata med någon i Ringen vad de anser om Urban Wimans rekommendationer. Jag gjorde det igår.
Denne köpare från ringen hävdade att "Om jag visste då vad jag vet idag hade jag aldrig köpt, och det gäller de flesta i här Ringen".
Kalkylerna i Ringen sprack direkt. Inga av de utlovade renoveringar blev av. Månadskostnaderna är mycket högre än kalkylerna redan nu, och snart kommer de vara tvugna att höja månadsavgifterna med 50%. Detta ett år efter ombildningen.

Dessutom: Behövde jag hjälp i juridiska/ekonomiska frågor är nog berörda parter med egna ekonomiska intressen som Landahl Öhman och Urban Wiman dom absolut sista jag skulle vänt mig till. Hur bankernas rådgivning fungerat kan man läsa om i helsidor i arenda dagstidning just nu.

Att förlita sig på dessa parter, som dessutom redan varit inblandade i ett flertal tvivelaktiga affärer, vore höjden av dumhet.

Till sist undrar jag fortfarande varför alla som propagerar för denna synnerligen suspekta ombildning väljer att vara anonyma när de lägger in sina kopior på Brf Linjalens totalt oifrågasättande floskler.

Ulrika sa...

Vem är dum nog att köpa en begagnad bil för att bilförsäljaren sagt att det är en bra affär? Ingen, men när det gäller fastiheter för miljarder anser visst Anonym att det är den rätta vägen att gå.
Alla har ju sina åsikter. Och det finns inget förbud mot att göra dåliga affärer efter att ha lyssnat på bondfångare. Att påverka andra att göra det anser i alla fall jag vara bedrägligt beteende.

Anonym sa...

Ombildningen av allmännyttan till bostadsrätter liknar Vilda Västern, skriver SvD i en ofta citerad artikel här på bloggen.
Kreativa lösningar av innovativa ombildare krävs för att gå runt jantehjärntvättade motvallssvennebananer som är emot alla former av förändring av ren tjurskallighet.

Att Svenskan fäller tårar över att muppbananer hindrar folk från att tjäna pengar är begripligt, då tidningen utvecklats från att vara en någorlunda objektiv publikation till att bli ett kommunistiskt propagandablad som ägnar sig åt att sprida lögner om Alliansens arbete just när den behöver lugn och ro för att genomföra den objektivt korrekta politiken.

Klarsynt Linjalenbo

Tomas sa...

Helt makalöst att det är tillåtet med så stor involvering av utomstående ekonomiska intressen utöver de som faktiskt berörs, dvs de som bor i husen. Att det heller inte finns större krav på styrning och kontroll när dessa ombildningarna omsätter så mycket pengar.

Idag är denna obildningsverksamhet en hel bransch, advokater eller "specialister" har detta som "affärsområde" utan varken granskning eller kontroll! Fritt fram!

Ombildningar som är möjliga för att vi gemensamt, via skatterna, betalt för byggandet en gång i tiden. Hur mycket ska en enskild kunna få tjäna på detta? Hur mycket ska utomstående få kunna tjäna, speciellt när dom inte tar några risker!? Boende tar defintivt risker, åtminstone de som faktiskt tänkt sig att bo kvar och inte "realisera sina egendomar" så fort de bara kan.

Borde man inte ha en regel, avgift, skatt, e.likn. som hindrar att man kan tjäna hur mycket som helst? Några procent kan ju vara acceptabelt... "det stora pengarna" är ju de som driver intresset av allt det här... hur många ombildningar skulle ha skett om det fanns begränsade möjligheter att tjäna snabba pengar?? Framförallt för utomstående...

Bläddrade förrseten på Landahl Öhmans hemsida och konstaterade att deras kontor på Cardellgatan ligger i kvarteret Komedianten... :-D ...är det en slump tro?

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Klarsynt Linjalenbo (Naturligtvis Anononym, 11:24):

Jo du, det var ju en klarsynt och saklig betraktelse. Att Landahl Öhman och Urban Wiman visat både kreativitet och innovation för att driva igenom detta till vilket pris som helst råder det ingen tvekan om. Det är saker som vi påtalat hela tiden, och det är naturligtvis tacksamt att få våra påståenden besannade - inte bara av vedertagna faktum, utan även från ombildningsivrarna själva.

Att Svenska Dagbladet i dina ögon blivit ett kommunistisk propagandablad måste betyda att du har nästan hela världen emot dig. Det måste kännas jobbigt.

I övrigt är det intressant att se de lustiga kommentarer vi får från Brf när alla sakliga argument börjar tryta. Fullt i klass med styrelsens egna utskick.

Det tackar vi för. Fortsätt gärna att bekänna färg. Rädda Linjalen!

SvD prenumerant utan partibok sa...

Den klarsynte linjalensbons språkbruk tyder på att raketforskning inte kommer högst upp på dennes intresselista. Oavsett åsikt känns det konstigt med människor som ser fördelar med missledande information, jäv och bristande demokrati.
Ni som är för omvandlingen och läser det här borde väl också ha upptäckt att det här inte är ärligt genomfört. Det borde ju ändå spela roll, eller är en del människor bara klarsynta när det passar?

Anonym sa...

Idag dök det upp ytterligare en lapp i brevlådan. Som portombud för Brf Linjalen har Per Blomqvist (52:an) tagit sig tid och ork att verkligen gå igenom kalkylerna. Nu har han kommit fram till att han inte längre vill förknippas med dem. Därför hoppar han av som portombud. Jag vill här och nu ge Per en eloge för sitt rakryggade civilkurage. Vågar man hoppas att det ger här styrelsen skäl nog att tänka över sitt agerande.

Maria

Anonym sa...

Detta är inte jämförbart med att köpa en bil för att försäljaren säger att den bra. Detta är istället jämförbart med att köpa en bil som är nybesiktigad och besiktningsmannen säger att den är bra, trots att det inte är han själv som säljer den. Dessutom får vi en bil som många av oss aldrig skulle ha råd att köpa om vi inte fick den till detta kraftigt rabatterade pris.

Anonym sa...

Står heder åt Per Blomkvist
som i detta turbulenta läge vågar ta detta ställningstahande. Han är fan i mej en hjälte i mina ögon!

Pär sa...

Den som inte var övertygad tidigare borde vara det nu. Som Per Blomqvist skrev i sitt brev verkar det mer än lovligt misstänkt att man kalkylerar med en lägre kostnad om elva år än vad hyran ligger på idag trots att man ska ha tagit ett lån på ett par millar. Vilken tänkande människa kan tro på det? Att kalla det räntebomb är bara förnamnet. Det här känns helt infantilt att fortsätta med. Nu när till och med portombud börjar hoppa av är det väl ändå dags för styrelsen att slå igen verkstaden och hög tid för Werkö att raka av sig slutspelsskägget.

Anonym sa...

Svar till anonym 19,41
Tror du att en oberoende intygsgivare skulle ställa sig och hålla väckelsemöte om han inte hade något att vinna på det? Vill du inbilla oss att Urban Wiman, massfullmakternas urfader, av ideella skäl står och hyllar den tveksamma kalkyl han just godkänt. Hela förfarandet har en stark doft av både partiskhet och omoral. Hade Urban Wiman handlat på ett korrekt sätt hade han kontrollerat siffrorna i den ekonomiska planen och hållt sig från mötet. Det hade varit det korrekta sättet att göra om yrkeshedern kommit i första hand.
Den som googlar på Wiman hittar mängder av tvivelaktiga förfaranden. Att se den mannen som neutral i sammanhanget efter tosdagens uppenbart partiska lovsång är minst sagt genant.
Jag instämmer i tidigare skribenters inlägg om kalkylerna som delades ut. Det går bara inte att ta de spekulationerna på allvar. Nu tycks alla dammsugarförsäljarknep vara tillåtna men som tur är genomskådas tricken av många människor i kvarteret. Att konsekvensen blir att portombud säger upp sig går inte att vifta bort. Heder åt Per Blomqvist för ett rakryggat och moraliskt beslut.

Ulrika sa...

Den länkade ansökningshandlingen om bygglov är helt underbart makaber.

"Om man idag gör en seriös bostadsrättskalkyl på det pris vi erbjuds medför det en bostadskostnadsökning för våra medlemmar på 100%.
Om man gör en okonvetionell kalkyl där man lånar till räntekostnaderna de första åren medför det en kostnadsökning på 50%."

Vad menar karln? Det kan ju inte betyda annat än att ordföranden bedömer den egna kalkylen som oseriös?

Anonym sa...

en dag på jobbet för urban wiman
www.hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=1049&page=2

Anonym sa...

Tack för en mycket läsvärd länk. Varför får man en känsla av att krav på ansvarsfrihet för styrelsen är något som kommer att dyka upp även för Linjalen?! Vilket skräckscenario! Först en styrelse som inte säger någonting och som har tveksamma jurister till hjälp vid ombildningen. Sedan kanske en styrelse som svär sig fri från ansvar. Vi är inte där ännu, men jag har ännu inte upphört att förvånas över allt som händer. Man behöver inte vara pessimist, det räcker bra med att vara realist.

Tim H sa...

Att ombilda en tjänst till en vara innebär att all risktagning, förvaltning och ekonomiska konsekvenser i slutänden hamnar på mig. Svårare är det inte.
Tjänsten "att hyra mitt boende" är någonting jag betalar för just för att slippa ansvar för de ekonomiska frågorna samt förvaltningsansvar i stort. Värdet för mig att använda den tjänsten är stort. Fördelen är att jag vet ganska precis hur mycket denna tjänst kostar mig månatligen utan att jag tar någon risk alls.

Att köpa en vara "bostadsrätt" innebär för mig att jag själv ombesörjer det administrativa, ekonomiska och förvaltningstekniska för min vara.
Vill jag tjäna deg så kan jag när jag vill av helt egen fri vilja och kraft kasta mig in i fastighetsbranchen och spekulera hejvilt. Köpa och sälja, tjäna pengar/förlora pengar.

Den enda motivering jag läser för ombildning är chansen att här kunna göra sig en snabb hacka. Kan inte alla som är för ombildning ut och spekulera i redan befintliga bostadsrätter/villor et.c.?

Hälsningar Tim H

Johan sa...

Det verkar lätt bli så här vid tveksamma ombildningar.

Det allra bästa vore ifall styrelsen var klarsynta nog att lägga fram alla förutsättningar som de är i verkligheten. Sedan diskutera med sina medlemmar, väga för -och nackdelar, spela med öppna kort och erkänna eventuella negativa konsekvenser av en ombildning.

Kort sagt: Agera på ett förtroendefullt sätt. Det gör man inte nu.

Den krassa sanningen är att kalkylen inte håller. Det här är helt enkelt ingen försvarbar affär, på grund av pris, konjunkturläge och fastighetens behov av underhåll.

När vi hade möte med styrelsen i november var styrelsen i stort sett fullständigt enig om att priset var alldeles för högt.

En styrelseledamot sa att köpet av Linjalen är att betrakta som ett nybygge, men att det fanns möjligheter att få ekonomi i affären om "20-30 hästår". Vid det laget är majoriteten av styrelsemedlemmarna runt 90 år gamla.

Vi i Rädda Linjalen vet lika lite som någon annan varför man fortsätter sina försök att driva igenom detta.

Nu kliver det dessutom folk in på banan, med ökänt förflutet i ombildningssammanhang, och håller homeshopmässiga monologer i egenskap av "neutrala och oberoende granskare". Då har det gått långt!

Förhoppningsvis hoppas jag att Landahl Öhman tar sitt ansvar och inser att deras rykte kommer att ha fläckats om man fortsätter att driva igenom den här affären som den utvecklats.

Min personliga åsikt är att man helt klart försöker lura hyresgästerna in i en affär som kommer ha helt andra ekonomiska konsekvenser är de i mina ögon bedrägliga glädjekalkyler man hoppas dupera aningslösa människor med.

Den senaste kalkylen slår alla rekord. En jurist jag visade den för skrattade högt och frågade om han fick kopiera den till sina kollegor. Den nivån ligger omvandlingen av Brf Linjalen på just nu.

Det hjälper inte att styrelsen och konsulterna själva säger att affären är ärligt och demokratiskt upplagd. Man måste visa det också, och det har man inte gjort, tvärtom.

Att portombud hoppat av på grund av samvetskäl förvånar mig inte det minsta. Jag är övertygad om att det kommer mera. Även om jag var världens största förespråkare för bostadsrätter skulle jag också hoppat av det uppdraget. Att övertyga människor är en sak, att uppmanas att lura dem är en annan.

Hade förutsättningarna varit bättre skulle det funnits utrymme för en ärligare debatt. Tyvärr finns inte det nu. Då borde styrelsen ta sitt ansvar och lägga ner projektet. Det hade varit betydligt mer förtroendeingivande än att, som nu, sänka sig till lägre och lägre nivåer ju längre ombildningsförsöket går.

Anonym sa...

Jag tror inte att det går att "skrämma" dom som vill köpa.. med räntor, kalkyler etc för dom har pengar, dom flyttar här ifrån efter köpet. Dom bryr sig inte hur det är här sedan eller om 11 år.!

Anonym sa...

Ja tyvärr är det nog så, jag hörde att en granne som har en femma att dom tänker sälja och flytta till något mindre så det är väl klart nog hur dom resonerar.
Jag beundrar också Per Blomqvist för sitt beslut att dra sej ur Brf, det borde fler av dom göra.
/Surt sa räven

Svammelman sa...

Vilken soppa - Jag har svårt o få ur mig mer än LOL! Då ni tycks ha en total överblick och jag, noll. Mitt stöd har ni dock. Verkar helt sjukt att läkaren oxo är begravningsentreprenör (min vers på besiktningsman/bilförsäljare....hmm)
"Som på film.." måste jag säga och därtill fråga:
Är det inte Brf Ringen som stoltserar med så låga månadsavgifter för att de har lånat ihop en massa för att verka ha bra ekonomi i föreningen?
Jaja...saklig som vanligt följer jag denna nya såpa med intresse iaf.
Stå på.