tisdag 10 mars 2009

DISKUSSIONSMÖTE, TEMA EKONOMI


DISKUSSIONSMÖTE - tema ekonomi
tisdag 10 mars kl 18.00

i samlingslokalen, Åsögatan 79
Välkomna!


ÖVRIGA NYHETER:

Vi har tyvärr blivit tvungna att införa granskning på kommentarerna till bloggen. Det betyder att det kan dröja ett litet tag innan dom kommer ut. Orsaken är för många likadana inlägg från en och samma ip-adress. Vi vill ha ett seriöst debattforum, och det kändes nödvändigt. Förhoppningsvis varar det bara ett kort tag.

Barbro Engman, riksordförande i Hyresgästföreningen, rekommenderar Rädda Linjalens blogg och beskriver den som en "bloggthriller". Vi som lever här kan bara hålla med.
Läs Barbros blogg HÄR.

Rädda Linjalen uppmärksammas i Metro. Läs artikeln HÄR. Jodå - ordföranden i Brf anser fortfarande att priset är för högt. Artikeln speglar tvivelaktigheterna i bluffen med ombildningsstoppet. Läs hela artikeln HÄR

Dom nya stadgarna har fortfarande inte dykt upp på Brf:s hemsida som utlovat. I alla fall kan inte vi hitta dom. Inte heller
DERAS OMRÖSTNING finns kvar.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänker inte klaga på något tänker bara tala om hur en 65-plussare känner sej i dagsläget:

Jag har bott på söder i hela mitt liv även mina föräldrar kom från söder och bodde vid en gata vid Ringen där jag också är född, jag har valt att bo kvar här på söder eftersom jag känner mej hemma här. Därför känns det så hemskt att man kanske inte ska kunna bo kvar i sitt hem pga all denna oro med omvandling, tyvärr tillhör jag nog dom som inte får låna, min oro blir då "hur blir jag behandlad som hyresgäst i en brf". Jag har ju valt att bo i hyresrätt för att det känns tryggt, men just nu känns allt väldigt tungt. Söder var/är för mej dom gamla arbetarkvarteren och ansågs väl inte vara så fint på den tiden,
men nu har det plötsligt blivit nästan finare att bo här än att bo på Östermalm, allt för att några med bra ekonomi får bestämma.

/från en ledsen söderböna

Ulrika sa...

Vilket möte det var i kväll! En hel styrelse plus advokater marscherar in med mål att ta över arenan. Två timmar senare vacklar de ut totalt mosade. Knockout till rädda linjalen. Att så många människor har varit medlemmar utan att veta om det kunde väl ingen ana utom styrelsen själva. Tack rädda linjalen för att ni orkar gräva fram sanningen i den här historian.

Olof sa...

Ledsen söderböna:

Är själv 50-plussare och har bara bott på söder sen 75 men förstår vad du menar.
Första lägenheten var på "knivsöder"(Hornstull) och det var väl så långt från Östermalm man kunde komma på den tiden. Stämningen var rå men oftast hjärtlig. När det knep så ställde folk upp varandra.

Sen hände nåt på slutet av åttiotalet och söder blev "inne". Fastigheter lyxrenoverades för att leva upp till den nya tidens (de nya invånarnas) krav. När IT-boomen kom 10 år senare stod alla nyrika på kö för att flytta in samtidigt som de ursprungliga söderborna(som inte hade råd att köpa sin lägenhet under första ombildningsvågen) tvingades flytta. En sorgerlig utveckling! Söder är ju inte i första hand en samling hus. Det handlar om mäniskorna som bor där.

Så visst kan man som gammal söderbo tycka att det ser mörkt ut. Men jag tror faktiskt att vi som bor i kvarteret Linjalen har möjlighet att gå en annan väg. Efter kvällens möte så känner jag mig rätt optimistisk inför framtiden. Den här striden vinner vi!

Så försök att inte oroa dig för mycket. Kom gärna på något av våra nätverksmöten och möt likasinnade. Där kan du också få svar på de frågor som du säker har om hela ombildningsprocessen. Vi har dessutom rätt kul på våra möten. Äkta söderstämning! Telefonnummer hittar du i våran tidning och andra utskick från Rädda Linjalen.

Maria:
Det är helt ok att vara småföretagare också (-;

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Jag fortsätter:

Föddes på Wollmar Yxkullsgatan, några kvarter från Linjalen. Vidare till Hornsgatan, uppväxt under ett par utstickare till Hagsätra och Skärholmen. Tillbaks hem när jag fyllt 17 och fast på Söder sedan dess - det vill säga i 31 år hittills. Åren går. Staden förändras.

Mariaberget beboddes sedan av mig under 15 år, Tavastgatan närmare bestämt. Ungefär lika länge har det hittills blivit i Lijalen, som verkligen känns som hemma. Fler år ska det bli, det är därför jag tycker Linjalen är värt att kämpa så mycket för. För kämpat har vi gjort, och kämpa kommer vi fortsätta att göra.

Alltnog. Hur detta än slutar så är jag djupt tacksam över alla underbara människor av de mest skilda slag och olika åldrar jag har haft förmånen att bli dödspolare med tack vare Rädda Linjalen. Jag vet att jag inte är ensam om att känna så.

Inom Rädda Linjalen finns praktexempel på grannsamverkan, sammanhållning, kärlek och gemenskap. Precis det som Brf-förespråkarna brukar mässa om. Jag har svårt att se något sådant på den fronten.

Däremot finns den hos oss. Vi som INTE vill se vårt boende som ett sätt att tjäna pengar. Vi som INTE vill sälja och flytta. Vi som faktiskt VILL ta hand om varandra och bry oss om de som inte kan, vill eller orkar hålla på att räkna pengar hela tiden.

Vi som trivs där vi är - som det är. Vi som bara vill fortsätta bo här, betala vad det kostar och bry oss om varandra och slippa vara beroende av banker och räntor.

Vi som vill ha ett liv. Tack för att ni finns kära vänner!

Pussar & djup respekt!
Johan

Pär sa...

Rädda linjalen har ikväll visat hur man på ett ödmjukt sätt satt sin motståndare på plats.
Jag hoppas att styrelsen och landahl & öhman för första gången är beredda på att hålla ett demokratiskt möte med öppen dialog på torsdag nu när dom fått en lektion i hur ett renhåringt möte ska hållas.
Visserligen tvivlar jag men nu är det upp till styrelsen och konsulterna att visa vad man går för.

Martha sa...

Som flera skriver om här känner jag (45-plussare) också att det är något speciellt med Söder. Jag flyttade hit 1983 från Värmland och fastnade direkt för stadsmiljön och människorna som bor här. Det är alla kategorier och toleransen är hög för att man får vara annorlunda. Jag vill absolut inte flytta härifrån!

Här i mitt hus har vi nu kommit igång med att fixa möte med HGF ang. hur ombildning skulle te sig idag (förutsättningarna har ju ändrats som alla vet) då det har glunkats om att det ska bli köpstämma i slutet på mars/början på april. Oegentligheter har kommit fram, bl.a. är den som presenterades som revisor på informationsmötet brf höll i januari inte revisor. Han har "bara" lånat ut sitt namn.

Nå, ikväll ska det läggas inbjudningsblad i brevlådorna...

Anonym sa...

"Den här striden vinner vi" skriver du Olof...jag hoppas verkligen att det är så, men vill inte ta ut något i förskott.

Helene sa...

Nyss hemkommen, sätter mig och läser det gröna brevet från Mikael Johnsson och det första som slår mig är..vilken ilska! Varför så arg? Varför är flera som vill köpa så arga? Tänker även på den där tjejen jag skrev om förut.

Jag vet inte riktigt vem du är Mikael, men tror att det är du som också blev väldigt arg när jag frågade om ni tänkt bo kvar här sedan,om det blir bostadsrätt. En relevant fråga tyckte jag som möttes av ilska.

Kommer det att vara så här sen också om det nu blir bostadsrätt?Förut tyckte jag att det var dumt och jobbigt att det var flera här som skrev "onödiga" inlägg, spydiga etc..men styrelsen är ju faktiskt precis lika dan.

Anonym sa...

Inte visste jag att herr Johansson var medlem I brf. det har han varit tyst som en mus om.
Det talades om det vid en busshållplats idag på fm.Jag belv verkligen paff. Men inte lägger ni ut det här inte.
Hilsen.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym:
Wow, det var ju ett rafflande "avslöjande"!
Jag ansökte om medlemsskap i Brf för att kunna rösta på stadgeändringsmötet i garaget. Det har aldrig varit någon hemlighet.

Det finns ett antal bloggar om detta om du bara orkade läsa.

Däremot förhalade Brf Linjalen min och flera andra hyresgästers ansökningar till efter mötet. Ordföranden angav anledningen till detta med "att det är så".

En annan anledning är att jag ville ha tillgång till information, men det får man ju ingen i alla fall.

Så jag ska nog gå ur snart, och det är jag inte ensam om att fundera på. En förening som vägrar dela ut protokoll till sina egna medlemmar känns inte särskilt demokratisk.

Vi lägger ut alla kommentarer, men vi måste sätta en gräns någonstans. Hur dumma som helst kan de inte vara. Men gräv vidare du och lycka till med nästa scoop!

Maria sa...

Här har du en 45-plussare som känner likadant. Är inte född på Söder men har bott här i halva mitt liv. Och flera av mina släktingar är söderbor sedan fler generationer. Driver en firma tillsammans med min man och vill påpeka att även småföretagare och entreprenörer INTE alltid har tjocka plånböcker. För oss är det både livs- och arbetsglädje att få bo och verka här i Linjalen. Bostadrätt och/eller lokal på stan har vi inte råd med.

/Maria

Annelie sa...

Den där omröstningen om köp på brf's sida var väldigt intressant.

Hur kan man komma fram till 84,4% om man slår ihop de som vill köpa, de som inte vill köpa och de som inte bestämt sig???

Herregud, detta bevisar mer än väl att man inte ska lita på deras beräkningar....

Renee sa...

Jag vet att bytesvärdet på en hyresrätt i en bostadsrättförening
är mycket ringa! Läs på "Rädda svärdet" blogg och på Björns bostadsbytares forum.
Så det är inte alls "helt ok" att bo kvar som hyresgäst. Det dagen man vill byta sin lägenhet får man svårt och kanske omöjligt att få den bytt.
Vet inte Landahl och Öhman det???
VARFÖR skriver de att det är så i det senaste papper vi fått när det är precis tvärtom?

Anonym sa...

Fråga till Renee
Du skriver
"Jag vet att bytesvärdet på en hyresrätt i en bostadsrättförening
är mycket ringa!"
Vad menar du ? Skall du använda hyresrätten/bytesvärde och tjäna pengar på något som du ej äger?
Skrämmande.

Jimmy sa...

Det är självklart inte så Renée menar.
En hyresrätt i allmännyttan är lättare att byta mot en annan hyresrätt än en hyresrätt som har en bostadsrättsförening som värd, det är ett faktum.

Anonym sa...

Mötet ikväll var en parodi. Landahl&Öhman mässade på i vanlig tvshop anda. Mannen som godkänt kalkylen verkar tycka det är en merit att ha legat bakom subprimeskandalerna i ringen och fältöversten. Det skulle jag hållt väldigt tyst om men en bilhandlare är en bilhandlare. Styrelsen satt som ett gäng muppar och gömde sig. I publiken var det mest deras portombud som fick yttra sig. Författaren till det rekordidiotiska gröna flygbladet framstod som lika smart som sina alster och allt gick i ett övertygande odemokratiskt skimmer. Jag hoppas verkligen att människorna i kvarteret inte är dumma nog att gå på den här bluffen. Jag mår illa.

Martha sa...

Hjälp!
Ni måste skriva om marknadshyrehotet. Det är väldigt många som inte förstår vad diskussionen idag går ut på från HGF's sida och man tror rent allmänt att det handlar om att det ska bli marknadshyror här.
I mitt hus sitter det nu uppe lappar där man säger att hyresrätten är hotad (dvs ska bli dyrare att bo i) pga detta.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Martha:
Det gör vi med jämna mellanrum, och det kommer vi fortsätta att göra.

Jämfört med när räntorna ändrar sig framstår de föreslagna hyresändringarna som rent löjliga. En 3:a här fick visserligen högre hyreshöjning än i ytterområdena. Skillnaden ligger på drygt tjugo kronor - så mycket för marknadshyror.

Sanningen är att brf-ivrarna griper tag i de halmstrån de kan nu när det är ett uppenbart dåligt läge att ombilda. Just nu är det den låga krisräntan, som man dessutom ger sken av att den ska vara för evigt, samt en helt orealistisk skräckvision av skyhöga marknadsräntor.

För att skingra frågetecken kommer P-O Brogren från Hyresgästföreningen hit för att förklara det hela. Måndagen 23 mars håller han ett antal anföranden i kvarterslokalen under dagtid.

Anonym sa...

Ingen kan sia om framtiden och i dagsläget kan man låta sig bli lurad på två sätt:

1. Falla för dagens rekordlåga räntenivå.
2. Tro att den framtida räntan kommer att ligga på 3% i flera år.

Bind räntan, säger förespråkarna glatt. Visst, men bundna räntor har ofta en högre procentsats. Idag ligger den t ex på ca 4,3%.

Den som vill veta vad ett boende i BR verkligen kostar gör bäst i att prata med sin bank. Det kommer att ge helt andra räntenivåer än de som presenteras på BRF:s informationsmöten.

Renee sa...

Varför kan de olika anomymerna inte ha lite mer fantasi och kalla sig andra namn än anonym?
Så du anonym som svarade mig Renee:
Vad det som var så svårt att förstå?
Om jag bor i en hyresrätt i en bostadsrättsförening och vill byta den med en annan hyresrätt hos en privat eller allmännyttig värd är det väldigt få som vill byta sin hyresrätt mot min. Det vet ALLA som har varit i bytessvängen.
Bland annat för att man inte vill ha sina grannar till värd.
Hur i all världen fick du till det? Jimmy förstod precis vad jag menade så jag tror att du är ute för att jiddra bara, det var helt uppenbart klart vad jag menade.

Anonym sa...

Det finns en annan stor fördel med att vara hyresgäst hos Allmännyttan. Alla står vi i värdens interna bostadskö. Skulle BRF Linjalen bli vår nya hyresvärd försvinner den möjligheten. Och jag håller med Renee om att det kan bli mycket svårare att byta sin hyresrätt.

/M

Anonym sa...

Oppositionen rasar mot ombildningar

http://www.fastighetssverige.se/dev/article.php?id=465

"Moderaterna genomför utförsäljningen till priser som är mycket ofördelaktiga för stockholmarna"

Anledningen att oppositionen "rasar", som det heter, är att försäljningspriserna är alltför låga. Det tas upp några exempel på fastigheter i innerstan med alldeles för låga priser i artikeln, och alla dessa priser är ändå högre än vad vi får betala i Linjalen!