onsdag 1 april 2009

SLUTDEBATT!


ETT SISTA ÖPPET HUS
med Rädda Linjalen inför köpstämman
ons 1/4 kl 18-20
I kvarterslokalen, Åsögatan 79

Representanter för Brf Linjalens styrelse har lovat att komma och debattera på mötet.
Vi hoppas att de dyker upp och hälsar dem välkomna
Vi ser fram emot en bra diskussion om allt som har med ombildningsförsöket att göra.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

I ÖVRIGT:
Rädda Linjalen är frågande till var finanskris och lågkonjunktur tagit vägen i ombildningsdebatten. Sådant diskuteras i hela världen. Man kan till och med läsa om det i Bamse.
Men i Linjalen existerar ingenting sådant. I alla fall inte enligt Brf Linjalen och Landahl Öhman. Här ska vi binda upp oss på miljonlån och chansköpa ett helt kvarter för över en miljard! Allt medan folk varslas i parti och minut och det flaggas för pensionssänkningar. Läser man osande färska tidningar dyker dock verkligheten upp - med besked!

Borg spår massarbetslöshet
Finansminister Anders Borg presenterade mycket dystra siffror på en pressträff under onsdagen. Massarbetslöshet och sjunkande BNP möter Sverige under de kommande åren.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR


Bostadsmarknaden ingen säker investering
Mats Wilhelmsson, professor vid Centrum för Bank och finans vid KTH, är av uppfattningen att bostadspriserna lär sjunka i takt med att sysselsättningen minskar framåt hösten.
- Som ett kortsiktigt investeringsobjekt skulle jag inte välja bostadsmarknaden.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Jobbprognoserna var alltför ljusa
Läget på arbetsmarknaden försämras djupare och snabbare än vad någon har lyckats förutse. Antalet personer som varslats om uppsägning är nu uppe i 100000 på drygt fem månader, vilket är den högsta siffran sedan mätningarna började genomföras på 1970-talet.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

KI: Lika illa som 90-talskrisen
Konjunkturinstitutet spår en mycket dyster framtid i sin senaste prognos.
Fram till och med nästa år försvinner 250 000 jobb och BNP faller med 3,9 procent.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Full snurr på hyresrätterna
För det är ju just det där med bytesmöjligheten jag så gillar; att det vid bättre eller sämre tider allt som oftast går att hitta nytt boende utan att på köpet riskera att göra pengaförluster.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Rekordmånga bostadsrätter till salu
Antalet bostadsrätter till salu slog nytt rekord i februari. Det visar ny statistik från bostadssajten Hemnet.se.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Rea på nybygge
Den som vill bo i en nybyggd lägenhet kan passa på att fynda nu. Byggbolagen sänker priserna på ett av fyra projekt.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Johan Johansson / Rädda Linjalen

27 kommentarer:

Ragnvi sa...

Här är ytterligare ett argument för att bevara hyresrätten, hämtat ur Metro igår, den 31 mars (en artikel av Fredrik Hansson och Dusko Djuric):

Den eviga kärleken finns – i hyresrätten
”Den kanadensiske sociologen Nathan Lausters har studerat 2 851 svenska par över hela landet och konstaterat att villaägare separerar i mycket större utsträckning än par som bor i hyresrätt.
RELATIONSEXPERTEN Filip Goldman tror att det sociala är en stor faktor.
– Det är lättare för människor i hyreshus att skaffa sig egna nätverk och relationer. Paret blir inte lika hänvisade till varandra och man känner sig inte lika isolerad.
EN ANNAN VIKTIG del är det ekonomiska.
– Som villaägare måste du oroa dig för bostadsräntor och renovering. Det finns fler källor till oro som kan tära på förhållandet. Många får problem med ekonomin och har inte råd att unna sig något extra tillsammans som en resa, säger Flip Goldman.
Per och Lotten Borneng gifte sig förra sommaren efter ett tre år långt förhållande. De är ett av många par som väljer hyresrätt framför villa.
– Vi trivs jättebra, säger Per Borneng som bor i en tvåa i Vällingby.
Håller man ihop bättre för att man bor i hyresrätt?
– Det är nog inte omöjligt. När man köper bostad tar man lån och det blir mycket ansvar. Skulle det bli ekonomiskt kaos så blir man tvungen att flytta och alla förhållanden klarar inte det.
Parets tvåa i Vällingby är precis nyrenoverad och även om det både finns planer på barn och större lägenhet har de inte bråttom att lämna den.
– Lägenheten är perfekt i nuläget, vi har trevliga grannar och det är nybyggt och fräscht, säger Per Borneng.
Vågar ni flytta till villa när ni hör det här?
– Haha, jadå, men vi tänker planera länge i förväg i sådana fall. Vi tittar på större
hyreslägenhet först, säger Per.
./.

Renee sa...

Min arbetskamrat( jag säger inte hennes namn eller var jag jobbar!!! Annars blir hon väl också förföljd)
Har vänner som bor i Ringen och de har inte fått sin lägenhet såld för läs nu..... kalkylen!!!!!
Jag frågade henne noga om det inte bara var för att det varit oegentligheter men nej;utan just för kalkylen som är som vår föreslagna:
oerhört låg i början för att sedan stiga.

Anonym sa...

Nytt skönt flygblad idag:
"Skall Rädda Linjalen och Hyresgästföreningen bestämma över vårt boende eller ska vi göra det själva?"

Vi har snart levt två år med en situation där Werkö & co har bestämt över vårt boende.

"Alla som har kontrakt med Stockholmshem får rösta."

Har alla blivit medlemmar? Får vem fan som helst med kontrakt i något av Stockholmhems hus rösta? Mer än lovligt snurrigt måste jag säga.

Anonym sa...

Den sista (?) lappen från BRF visar att nu är förvirringen total. ALLA som har kontrakt med Stockholmshem får rösta. Vad tusan betyder det?

Och jag håller med Anonym 16:29, det är BRF Linjalen som vill bestämma hur vi ska bo. Att vara hyresgäst innebär frihet. Den vill de ta ifrån oss. Svaret är.... NEJ!

Anonym sa...

Nu kom en av brf:s osanna, omöjliga lappar igen.Inga telefonnummer eller mejladress som finns på alla Rädda Linjalens lappar!!!!
Det är varken Rädda Linjalen eller Hyresgästföreningen som bestämmer över vårt boende.Deras åsikter råkar bara överensstämma med 100-tals boende i Linjalen!!!
DET BÄSTA SOM KAN HÄNDA LINLALEN ÄR ATT STOCKHOLMSHEM FORTSÄTTER SOM VÄRD OCH ANVÄNDER ALLA SINA SPARADE MILJARDER PÅ LINJALEN.

Pär sa...

Herregud, vem drömmer inte om att bli resthyresgäst till det här gänget...not!

Anonym sa...

Dom gröna lapparna är roligast!

Anonym sa...

För att kunna avlägga en giltig röst ska man vara skriven i Linjalen, ha kontrakt med Stockholmshem och vara medlem i bostadsrättsföreningen. Om flera personer står på hyreskontraktet måste alla vara med i Brf och alla rösta (själv eller via fullmakt).

Anonym 16:33 och 16:46:
Nej, det är inte (och kan inte bli) Hyresgästföreningen eller Rädda Linjalen som bestämmer över "vårt" boende. Däremot kommer vi som hyresgäster under överskådlig framtid att vara utelämnade åt hyresvärd, politiker, ett bruksvärdessystem under kraftig förändring samt en lövtunn lagstiftning om hyresgästinflytande. Detta gäller oavsett vem som är hyresvärd. Om vissa anser detta vara frihet så visst, smaken är ju som baken... men att Stockholmshem skulle använda "alla sina sparade miljarder" på Linjalen...? Jo, tjena!

Anonym sa...

Ååååhhh, nu fattar jag. Dagens gröna lapp från BRF är givetvis ett aprilskämt. Borde ha hajat det med en gång.

Anonym sa...

Det är verkligen imponerande att ni
i sista ögonblicket får till en debatt med Linjalens BRF-styrelse. Ofattbart att de inte tidigare valt att kommunicera med sina grannar utan envetet hållit sig i sin envägskommunikation.
Ni har redan visat att ni klarar en dialog med grannarna. Med tanke på tidigare rapporter från möten hoppas jag att kvällens blir mer sansat.
Massor med uppmuntrande hälsningar
från en granne i Piskan

Peter sa...

På den nya gröna lappen står det att "alla som har kontrakt med Stocksholmshem får rösta på köpstämman".
Schysst - jag bor i Stockholmshem. I Aspudden.
Jag kommer!

Anonym sa...

Sådan skräckpropaganda som Rädda Linjalen för om arbetslöshet med mera helt hysterisk, gör att man har lust rösta JA till Brf
Ingen stil, rim eller reson.
Hälsar Nej sägare.
Vet att ni ej tar det...........

Anonym sa...

Om kalkylen mot förmodan skulle vara rimlig, Svensk Fastighetsförmedlings kommentarer rätt citerade i minsta detalj med mera så gör det ingen skillnad för mig. Jag har inget förtroende för BRF. Jag kommer att rösta NEJ eller inte alls (också NEJ). Varje ny lapp i brevlådan från dem har bara stärkt min övertygelse.

De som vill omvandla borde också inse följande. Det kan inte ha funnits ett sämre läge för ombildning än nu. Varför ens chansa?

Jag valde att bo i hyresrätt och flyttade till Åsögatan/Linjalen. Vill jag bo i bostadsrätt köper jag en bostadsrätt och försöker inte påverka och spekulera i 454 andra hushålls framtid.

Tack för ordet.
/Boende i Linjalen

Anonym sa...

Svar till Anonym 18:04:

Tyvärr står det att läsa om stigande arbetslöshet i alla tidningar. Och finansministern, bland många andra, säger samma sak. Det handlar inte om skräckpropaganda utan om den trista verkligheten. Visst kan man bludna för den men det är nog inte så klokt.

Klarsynt sa...

Det är verkligen underligt att anklaga Rädda Linjalen för det som skrivits av andra. Oavsett om det som refererats i bloggen kommer från Svensk Fastighetsförmedling eller nyhetspressen.
Det är skrämmande att den bild av vilket klipp ett köp skulle innebära, samtidigt gör synen så fördunklad att all annan information rinner av som vatten på en gås.

Rädda Linjalen sa...

Ännu ett utträde ur Brf. Det börjar bli bortåt 70 stycken nu.
Även denna gång är det en människa som skrivit på för värdering år 2002 som hört av sig.
Man vänjer sig...men det står helt klart att hela denna process har startats upp på felaktiga grunder.

Anonym sa...

Till Renee 14:08
Det är ju ganska naturligt att din arbetskamrat inte får sin lägenhet såld. Den är försedd med två giftpiller:
Lån till drift
Kraftigt stigande kostnader år för år.
Den som köper en borätt planerar att bo ett antal år och är tvungen att räkna ett antal år framåt. Profilen på Ringens och linjalens planer är att de är gjorda för en snabb försäljning.
MVH
Olwa

Anonym sa...

Törs man hoppas på en sådan där rolig grön lapp till före stämman? Bara en enda. När det här är över kommer jag att sakna dom gröna mest.

Anonym sa...

Anonym 23.24

Extra, Extra, Extra!
Jag har fått underhandsinformation om att en KnallGul lapp kommer i brevlådan imorgon bitti.

Typsnittet blir en Fet Arial,teckenstorlek 36 i brödtexten och 78 i rubrikerna. Texten blir som vi förstår det högerjusterad.

Vad texten ska handla om diskuteras fortfarande men vi vet att ordet MARKNADSHYROR och något om att VI GARANTERAR ALLA 0-RÅNTA I 10 ÅR kommer att finnas med.

Säga vad man vill om Brf och Landahl Öhman men dom agerar som verkliga proffs.

Anonym sa...

Väntar vi bara ett par månader kommer vi säkert att få betalt för att köpa bostadsrätter!
Den här styrelsen kan trolla.

Linjalen sa...

Någon borde skanna in alla lappar som lagts i brevinkastet, både från Brf och Rädda Linjalen och lägga upp dem på en websida. Sedan kan alla bilda sig en uppfattning om läget.

Tankeställare. Har man inte tillräckligt med starka argument kan man försöka med olika färger, versaler och hög teckenstorlek.

Jag ser fram emot arga kommentarer för det här ;-)

Maria sa...

BRF, ETT FÖRETAG I KRIS

Med mer än 25 års erfarenhet av marknadsföring och kommunikation har det varit intressant att ta del av BRF:s allt mer märkliga information. Styrelsen har tydliga problem med att formulera sitt budskap på ett korrekt och klarsynt sätt. Och det är inte så konstigt för ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”.

BRF:s tanke om att omvandla Linjalen är illa genomtänkt och helt enkelt en dålig idé. Den faller för rimlighetens princip då värde, pris, intäkter och utgifter helt enkelt inte går ihop. Och dåliga idéer är det nästan alltid omöjligt att få något större gehör för. Därav det massiva motståndet hos oss hyresgäster. Vi har nämligen genomskådat bluffen!

Som hyresfastighet har Linjalen värderats till 540 miljoner kronor. För att få köpa fastigheten som bostadsrätt måste vi punga ut med 1,2 miljarder kronor, alltså mer än det dubbla. Och vad får vi för pengarna? Ja, som hyresgäster kan vi absolut inte räkna med bättre underhåll. I ett desperat försök att locka så många som möjligt att ändå rösta ja har styrelsen nämligen satt månadsavgiften så lågt att vi kommer att få nöja oss med sämsta tänkbara service.

Tänk dig ett nystartat företag (BRF) på en liten marknad (max 470 kunder) med en undermålig produkt (bostadsrätt). Denna produkt är felaktigt prissatt (kalkylen) så att lämnade löften (service etc) inte kommer att kunna uppfyllas. Styrelsen vill att vi trots detta ska köpa aktier (föreningslån) i företaget. Dessutom måste minst 2/3 delar av marknaden (ca 312 hushåll) även välja att köpa produkten annars riskerar företaget att gå back redan från första dagen. Konkursen är då inte långt borta.

BRF är ett företag i djup kris på en vikande marknad och med en världsomspännande lågkonjunktur utanför dörren. Därtill ska företaget drivas av en styrelse som inte har förmåga att ta ansvar eller skapa förtroende och som är anmärkningsvärt dåligt insatt i ekonomiska frågor. När som helst kan styrelsen överge företaget och lämna sina kunder i sticket.

Nu är frågan, skulle du ens tänka tanken att köpa aktier i ett sådant företag?

Anonym sa...

Nu gäller det:

VINNA ELLER FÖRSVINNA.

Anonym sa...

Det är verkligen schysst av en styrelseledamot att säga " kan du nu ställa en vettig fråga" !

Hur skulle det bli sen då, om någon vill ställa en fråga el har en kommntar, blir man dissad då, för att den inte passar styrelsen!

Ordföranden sitter fortfarande och hånar andra personer.

Skandal.

Anonym sa...

till EXTRA 23:24
DETTA VAR DAGENS FÖRSTA APRIL SKÄMT
Jag visste att det skulle komma...
Kul, men jag gick inte på det!!

Det kom försent!!

Annelie sa...

När jag nu har ansökt om utträde ur bostadsrättsföreningen - hur kommer det sig att bekräftelsen på utträdet kommer från advokatfirman Landahl Öhman och är undertecknat av Maria Wideroth?!

Maria sa...

Annelie, kan det bero på att styrelsen helt enkelt inte klarar av att göra något själva? Den totala handfallenhet de gång på gång har visat prov på är rent skrämmande. När advokaterna lämnar arenan blir de ensamma kvar med alla beslut och åtaganden. Så passiv kan man inte vara om man vill sköta en fastighet av den här storleken. Det duger inte med att dra igång en process, man ska även kunna driva den under många år framöver. Styrelsen vill bara göra sig en snabb hacka innan den drar vidare. Det ska vi sätta stopp för ikväll.