lördag 21 mars 2009

Mäklare sågar Brf Linjalens ekonomiska plan!


Här har jag mycket viktig information till er som tänker köpa er lägenhet i Brf Linjalen: går bjöd jag hem Maria Berggren på Svensk Fastighetsförmedling. Innan vårt möte fick hon gå igenom Landahl Öhmans ekonomiska plan för Brf Linjalen. Här är hennes egna ord:

"- Jag avråder å det bestämdaste en affär med denna ekonomiska kalkyl.

- Svensk Fastighetsförmedling kommer inte att ta på sig något försäljningsuppdrag av lägenheterna i Linjalen med det här upplägget.

- Jag har aldrig sett ett liknande upplägg förut och upplever att det gynnar människor som vill sälja direkt, inte de som vill bo kvar. Sådant vill vi inte presentera för våra kunder. Att man lånar till driften för att hålla avgiften låg är en stor anledning till detta.

- Jag tycker att kvarteret är fint och skulle kunna bli bra som bostadsrätter, men då måste kalkylen skrotas och ett helt annat upplägg arbetas fram.

- Det som är suspekt är att avgiften är för låg. Er lägenhet (som är en 4:a) borde ha en avgift på 6000:-/mån för att kännas realistisk.

- Kunderna vill inte ha objekt med upplägg där avgiften är låg för att sedan stegras varje år.

- Vi måste vara ärliga mot våra kunder, och det här upplägget tror vi inte på. Bostadsrättkunderna är kunniga och är noga med hur kalkylerna ser ut.

- Kalkylen baseras helt på en låg ränta.

- Jag tycker att det är synd om människor som köper sin lägenhet på dessa premisser, för den kommer bli svår att sälja.

- Redan nu tar vi inte försäljningsuppdrag från Ringen, som har en ekonomisk plan som påminner om Linjalens."

Tidigare har jag haft Södermäklarna och en mäklare från Vasastan på besök. Även de hade samma uppfattning. Eftersom jag inte talat med dem om att skriva om saken så vill jag inte lägga ut deras namn här på bloggen. Maria har jag däremot frågat, och hon har givit sitt medgivande till att jag lägger ut denna information.

Självklart kan jag inte svara för andra mäklares uppfattning om kalkylen, men för mig räcker det med att ha talat med Södermäklarna och Svensk Fastighetsförmedling. Jag kommer definitivt inte att köpa min lägenhet.

Renée Harding


Tillägg från Svensk Fastighetsförmedling:

"Lite förtydligande angånde vad jag kommenterat gällande Brf Linjalen;
Fastigheten har ett mycket attraktivt läge och en ombildning är ett mycket bra initiativ, under förutsättning att det görs under rimliga former.

Den ekonomiska planen som ni ska ta ställning till i början av april , har jag avrått från att rösta ja till när dess upplägg verkar väldigt olämpligt, den kraftigt ökande månadsavgifter samt en överoptimisktisk syn på räntorna kan lätt leda till närmast osäljbara lägenheter.

Gällande Brf Ringen så har vi på vårt kontor på Södermalm i nuläget valt att avstå från uppdrag där , när de facto finns misstankar om ekonomiska olägenheter. Att ta på sig försäljninguppdrag i en förening där styrelsen eventuellt har begått ekonomisk brottslighet, känns inte etiskt.
Brf Linjalen, som ännu inte har tagit över fastigheten, har inte jag eller någon annan på Svensk Fastighetsförmedling tagit ställning emot, här kan vi endast yttra oss om att det vore önskvärt med ett annat upplägg på den förslagna ekonomiska planen.

Med vänlig hälsning
Maria Berggren
Reg Fastighetsmäklare

23 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för informationen, Renée. Bra att få en klok kommentar från en oberoende expert. Är inte ett dugg förvånad över att en seriös fastighetsmäklare inte går på den här bluffaffären. Och det skulle alltså de tilltänkta kunderna inte heller göra. Så de efterlängtade "klippen" lär utebli.

Linjalare (som vill bo kvar och då definitivt som hyresgäst)

Anonym sa...

"Kalkylen är gjord för dom som vill köpa och sen sälja o flytta"..ja är det inte det dom flesta vill göra som är för en ombildning. Inte tusan vill man köpa detta och sen bo kvar!!

Ulrika sa...

Att skåda igenom den här blåskalkylen behövs egentligen ingen mäklare för att göra. Men det är bra att det finns seriösa människor i fastighetsbranschen här och där. I alla fall där. Här lyser de med sin frånvaro.

Att Landahl & Öhman går så långt att de börjar knacka dörr för att kassera in sina 4 miljoner är direkt osmakligt. Jag kan mycket väl tänka mig att det snart handlar om hyresdumpningar och andra mutor. Den här affären kan de omöjligt ro iland utan någon form av mygel.

Frågan är om deras advokatbyrå är särskilt ansedd efter alla dessa skämmigheter.

Renee sa...

Knacka dörr???
Vill nån berätta!!!

Anonym sa...

Mutor och löften om ditt och datt tillhör spelet vid en ombildning.
För Landahl Öhman står 4 miljoner på spel. Det vore tjänstefel av dom att inte försöka vända den här situtionen.

Skulle bli mycket överraskad om lokalägarna inte röstar ja vid köpstämman. Dom kommer att smörjas rejält fram tills dess!

Anonym sa...

Precis samma åsikter om kalkylen har många hyresgäster hävdat hela tiden. Även rädda linjalen har gjort det och blivit beskyllda för både det ena och det andra. Nu kommer det från Svensk Fastighetsförmedling.
Vad har styrelsen för kommentarer till deras analys?
Består även Svensk Fastighetsförmedling av elaka kommunister som av pur missunnsamhet vill jävlas med bostadsrättsföreningen och sprida infekterad stämning i kvarteret?

Kan det rentav vara så att rädda linjalen, folk med kunskap i fastighetsaffärer och annan expertis har rätt? Eller är det tvärtom, att de enda som egentligen begriper den här affären är styrelsen, landal öhman och ett gäng okritiska människor som fått för sig att alla ombildningar innebär ett automatiskt klipp?

Anonym sa...

http://www.fria.nu/artikel/78562

Anders Werkö svamlar om utomparlamentariska grupper och ställer sig bakom det stolliga gröna utskicket från brf. Den här styrelsen förnekar sig inte.
Utomparlamentariska grupper förresten. Vad är parlamentarikskt med brf linjalen, Hyresgästföreningen och Rädda Linjalen? Utomparlamentariskt alltsammans. För att inte tala om frimurarna, svensk-chilenska sällskapet och andra härliga sammanslutningar var och en kan hitta om ni googlar lite på folk i och runt den här styrelsen.

Lena sa...

Tack Renée. Det är verkligen märkligt hur mycket kalkylerna har ändrats bara på några månader. Och varenda ny kalkyl har något nytt konstigt upplägg. För den som vill ta ett lån för resten av livet måste det bli förvirrande att inte kunna få raka besked och en hållbar kalkyl. Det här känns inte bra. Och man kan bara hoppas att folk upptäcker att man försöker sol och våra ett helt bostadsområde.
Hur många är det som får lån för resten. Varför uppmanar inte föreningen folk att kolla med sin bank innan köpestämman?

Lars Olov Fredh sa...

Paniken är ett faktum.
Att vara advokat eller jurist är säkert ett omväxlande yrke.
Att knacka dörr om kvällarna tror jag inte hör till de vanligare uppdragen bland advokater och jurister. Det kan enbart tyda på att nu är paniken hos dessa damer ett faktum. De har förmodligen insett att provisionen håller på att gå dem ur händerna. Nu är nog betalning eller andra förmåner för fullmakter nära. Rädda Linjalen får ytterligare arbete med att undersöka den saken. 11 dagar kvar.

Anonym sa...

Svar till Renee:

Ett flertal grannar har de senaste dagarna sett de två advokaterna i vårt kvarter. På kvällarna går dessa representatner för Landahl Öhman nämligen runt och knackar dörr (!). Det skulle inte förvåna mig om det främst är äldre hyresgäster som får en påhälsning. Denna sorts påtryckning är vad Brf Linjalen nu alltså använder sig av. Det är både skamligt och sorgligt!

Anonym sa...

Wideroth och Falk knackar dörr? Nu framstår glocalnets nivåer som en hög ribba.

Trött Linjalenbo sa...

Stämmer det man lovat att det blir en köpstämma och att beslutet på den ska respekteras av alla parter?

Anonym sa...

Styrelsen har både skriftligen och muntligen uttryckt att det enbart ska bli EN köpstämma och att resultatet ska respekteras. Hoppas att man kommer att stå bakom sitt uttalande! Därför är det viktigt att så många som möjligt närvarar vid köpstämman så att vi kan kontrollera att det blir så.

/M

Anonym sa...

Jag arbeter på Ask och Embla förskola AB belägen på Åsögatan 84, och jag kommer göra allt som jag kan för att vi skall vi skall få forsätta hyra av Sthlm hem.
Har talat med min chef och han är av samma uppfattning.
Risken är överhängande att vi skulle tvingas flytta om linjalen omvandlades till bostadsrätter.

/Patrik

Anonym sa...

Patrik:
Det låter jätte bra att ni också är för att Sthlm Hem ska vara kvar som hyresvärd, ni är ju flera förskolor i området kanske du kan prata med dom också, förhoppningsvis så är dom på samma linje som du/ni/vi är.

Bevara hyresrätten!

Anonym sa...

Ja, du Patrik, det kan du räkna med..att ni ryker om det blir bostadsrätter..

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Patrik:
Tack. Just dagisen är ett av skälen till att jag själv vill att Linjalen skall vara kvar hos Stockholmshem. Inte för att jag har barn på dagis själv, det var länge sedan, men det är viktigt och bra att dagisen finns kvar.

Vart ska annars bostadsrättsägande föräldrar med höga lån och mycket övertid lämna sina ungar? De har ju knappast några dagis i sina egna Brf-fastigheter.

Själv älskar jag morgnarna på våren när man vaknar med öppet fönster och glada barn stojar på gården. Livet vore fattigare utan sånt.

So spread the word - vi kommer kämpa för dig och dina ungar också, var så säker!

Anonym sa...

Anonym 19:13....

Vad är du för en kallhamrad människa som säger så!!!???
Ena stunden säger bostadsrättsivrarna att man ska ombilda för att ungdomarna ska ha en chans att få en lägenhet i stan i nästa andetag vill ni slänga ut småknattarna som så småningom kommer att kanske behöva en bostad.
Vad har dessa små gjort för ont för att dom inte ska få ha sitt dagis kvar. Hoppas du inte har barn själv för du verkar vara barnhatare.

En som älskar småbarn (som också blir stora)
Fyyyy dej.....

Anonym sa...

I en BRF med knackig ekonomi riskerar alltid lokalerna att få kraftigt höjda hyror. Alternativt sägs kontrakten upp så att utrymmena kan byggas om till bostadsrätter. Kvarblivna hyresgäster är också ett villebråd när det tryter i kassan. Med den ekonomiska kalkyl som har presenterats riskerar Linjalen att bli en BRF med mycket knackig ekonomi. Då är jag hellre hyresgäst hos Stockholmshem. Visst kan det bli marknadshyror framöver men jämför de procentsatserna med hur mycket månadsavgiften kommer att öka de närmaste åren. Det gör valet mellan HR och BR lätt.

Anonym sa...

Till anonym 20.51.

Oj, oj, du missuppfattade allt.
Kommentaren är skriven av en som menar att brf kommer nog att försöka få bort dagisen!
Alltså,inte av någon som vill ha bort dagisen, JAG vill ha kvar dagisen, JAG älskar barn.
Brf vill nog inte ha kvar dagisen.
OK?

Anonym sa...

svar till 11:27...

Ber om ursäkt för dom hårda orden, då missuppfattade jag dig totalt.
Skönt att du tyckte det samma.

Förlåt :-) OK!

Anonym sa...

Finns det inget etiskt råd i advokatsamfundet? Att ringa på hos gamla människor och lura dom att skriva på fullmakter för egen vinnings skull ligger under all mänsklig moral. Jag spyr på det vidriga sätt man försöker tvinga igenom det här.
Landahl & Öhman borde verkligen skämmas!

Anonym sa...

Seriges Advokatsamfund har både etiska regeler samt en disciplinnämnd. De har även gett ut en samling regler som går att ladda ner från deras webbsida. Här är ett par av dem:

"En advokats främsta plikt är att visa trohet och lojalitet mot klienten. Advokaten skall som
en oberoende rådgivare företräda och tillvarata klientens intressen, inom ramen för
gällande rätt och god advokatsed. Advokaten får inte låta sitt handlande påverkas av tanke
på egna fördelar eller obehag eller av hänsyn till andra ovidkommande omständigheter. En advokat skall utöva sin verksamhet med integritet och på ett sätt som främjar det goda
rättssamhället. En advokat skall uppträda sakligt och korrekt samt så att förtroendet för
advokatkåren upprätthålls. En advokat får inte främja orätt."

Redan här har de brustit på flera punkter. Båda advokaterna från Landahl Öhman är medlemmar och borde alltså veta bättre.

Frågan är om de handlar på direkt uppdrag från klienten (Brf Linjalens styrelse) eller om det här är metoder de ofta använder vid omhandlingar.

/M