onsdag 18 mars 2009

50 hushåll lämnar bostadsrättsföreningen!


Rädda Linjalen har idag, 18 mars, lämnat in begäran om utträde ur bostadsrättsföreningen för 50 hushåll i kvarteret. Brf Linjalens ordförande har skrivit under dessa utträdesansökningar, som därmed får anses vara verkställda. Begäran framfördes även att dessa utträden skall bekräftas skriftligen till de berörda och betonade att deras utträden ur Brf skall respekteras, samt att de berörda hyresgästerna skall lämnas ifred i fortsättningen. Vi hoppas innerligt att Brf Linjalen lever upp till dessa krav.


Mångdubbelt fler har skrivit på vår lista där man önskar bo kvar som hyresgäster med Stockholmshem som värd. Tilläggas bör att vi är långt ifrån klara med att besöka grannarna, att vi bemötts väl av de vi träffat och att vi varit noga med att inte påverka någon som tycker annorlunda. Vi har även hjälpt minst en person att bli medlem i Brf. Det är viktigt för oss att respektera andra ståndpunkter än våra egna.


Att 50 hushåll nu lämnat föreningen innebär att det inte längre finns underlag för omvandling av kvarteret. Vi hoppas att Brf Linjalen även respekterar detta, och inser att vi är så många i Linjalen som trivs bäst som hyresgäster i allmännyttan att omvandlingen inte kommer att bli av.


Många av dessa utträden är hyresgäster som inte vetat om att de varit medlemmar i Brf. Många har ovetandes blivit medlemmar när Brf samlat underskrifter för att få pris på fastigheten. Brf Linjalen har tidigare förnekat att det är så det gått till, men det här talar sitt tydliga språk. Nya grannar som blivit medlemmar ofrivilligt dyker ständigt upp. Därför:


Är du osäker på om du är medlem i bostadsrättsföreningen? – Hör av dig till oss så hjälper vi dig att ta reda på det.


Är du medlem och vill få slut på omvandlingen? –Hör av dig till oss så hjälper vi dig med utträde.


Har du begärt utträde och utsätts för påtryckningar? –Hör av dig till oss för råd och stöd.


Kontakta oss även om du vill skriva på listan att bo kvar som hyresgäster i Stockholmshem.


Maila: raddalinjalen@gmail.com
…eller ring våra kontaktpersoner. Telefonnummer hittar du i våra utskick.


Nätverket Rädda Linjalen

31 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte det minsta förvånad. Gick själv ur hade ingen aning om att jag var medlem eller hur det gått till. Jag är heligt förbannad på hur illa det här skötts.

fattig linjalist sa...

snälla styrelse. var nu förnuftiga och låt oss ha en rättvis omröstning utan fiffel. respektera sedan resultatet. folk i linjalen är dödströtta på det här. drar ni ut på det och bryter ert löfte om att det bara blir en köpstämma kan det bli tragiska efterverkningar.

Anonym sa...

Om det hela nu är en så "god affär" som styrelsen påstår, varför fuskar de med medlemskapen i föreningen? Nåt är lurt med hela grejen!!

Hyresgäst forever

Lars Olov Fredh sa...

En, två eller fem stämmor
Jag har tisdagen den 17 mars fått veta av Mikael Holst, styrelseledamot i brf Linjalen, att om det inte blir ja vid stämman den 2 april avser styrelsen att ha flera stämmor. Mikael Holst meddelade mig detta när jag ringde honom för att få en uppdaterad medlemslista för brf. Att en sådan lista skulle hållas tillgänglig för alla hade utlovats vid mötet i Åsö gymnasium torsdagen den 12 mars ((denna fråga uppkom eftersom brf:s officiella handlingar tidigare enbart fick läsas stående utanför dörren hos någon medlem av styrelsen).
Mikael Holst svarade på min förfrågan att han hade ingen lista, och att han inte var intresserad av listor eller medlemsantal. Han var bara intresserad av reslutatet efter stämma. Och, som jag skrev inledningsvis, att blev det inte ja vid denna stämma avsåg styrelsen att ha flera stämmor.
- En, två eller fem, om det behövdes, sa han. Helt emot tidigare överenskommelser och löften från styrelse om att endast en stämma skulle hållas och att detta resultatet skulle accepteras av alla.
Vi från Rädda Linjalen har anledning att återkomma i frågan.

Anonym sa...

Ytterligare ett trist bevis på att styrelsen inte är att lita på. Men samtidigt är det otäckt att om och om igen upptäcka att olika styreslemedlemmar verkar säga vad som faller dem in. Som boende har vi alla rätt att kräva RAKA, ÄRLIGA BESKED. Ställer sig hela styrelsen verkligen bakom Mikael Holsts cyniska utspel?

/Maria

Helene sa...

Usch och FY! Dom lovade ju att det bara skulle bli en stämma!! Vem är det som räknar rösterna, nån som vet? Pratade med en vän som bor i Ringen,och "motståndarna" där tog in en ordförande från SBC, som en opartiskt ordförande. Kan det va nåt?

Anonym sa...

Jag man kan ju inte klandra Brf styrelse för att dom är sampratade precis, när jag var på sista mötet i 79:an så stod Anders Wärkö upp och sa att det bara skulle bli "EN" stämma om det blev ett nej. Hur ska dom ha det egentligen? Vet inte den ena handen vad den andra gör, får man vara hur jä..a dum som helst. Hur orkar dom.

Nu får det vara nog!!!!

Wallraff, själv resthyresgäst från Fältöversten i exil sa...

Det som skiljer Linjalen från flera andra skandalombildningar är att ni verkar ha både kunskap i ämnet och framförhållning. Utifrån sett innehåller fallet Linjalen alla klassiska knep ombildare tar till när de inte kan ro iland affären med demokratiska metoder.

I andra fall har mygel och falskspel upptäckts när det redan varit försent. Ni verkar redan vara många som inser hur konstigt den här affären tycks skötas. Jag önskar er all lycka och hoppas att fler i ert kvarter öppnar ögonen och inser att det aldrig kan bli en harmonisk och välmående bostadsrättsförening i Linjalen.

Anonym sa...

Kan det vara så att denne Mikael Holst har blivit lovad provision av Landahl/Öhman om köpet går i genom... något att fundera på kanske i dessa bonustider.

/Bisan

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Ibland räcker det att gå ner på Ica. Stötte på ännu en granne som undrade hur allt gick, och bestämt hävdade att hon aldrig varit medlem i Brf.
...trodde hon ja. Fem minuter senare var medlemsskapet konstaterat.

Är det då så konstigt att människor blir upprörda?

Man kan ju undra hur stort mörkertalet egentligen är.

Martha sa...

Behöver råd. Hur gör vi, som vill bo kvar i allmännyttan och, som inte är med i brf för att kolla medlemslistorna? För ni hjälper väl inte de andra husen här på Söder som också är på gång att ombildas?

Annelie sa...

Hej Martha!

Vi fick tag på medlemslistorna eftersom de var med som bilaga i ett protokoll (som vi inte heller fick först). Detta kunde vi hämta ut eftersom vi var medlemmar i brf.

Om ni redan fått ett pris på er fastighet från er hyresvärd så råder jag någon av er att gå med i brf för att få den information de eventuellt ger ut till sina medlemmar.

Det kan ju också hända att du som medlem inte har några problem att få ut en medlemslista, beroende på hur vänlig och korrekt brf-styrelsen är.

Som icke-medlem tror jag att det är svårt att få ut, men du kan ju alltid fråga!

Viktigt att få ut är också en lista från din hyresvärd vilka som står på kontrakten till lägenheterna.

Alla kontraktsinnehavare måste vara medlemmar i brf OCH folkbokförda på adressen adressen för att få rösta på köpstämman.
Om två står på kontraktet men bara en är medlem i brf t ex så räknas så kan det hushållet inte rösta "ja".

Lista på folkbokförda hämtar du på Skatteverket, Magnus Ladulåsgatan.

Lycka till och undrar du något mer kan du alltid maila till raddalinjalen@gmail.com.

Anonym sa...

Jag tycker det är bedrövligt med all dessa negativa bakåtsträvare som inte gör annat än att säga nej.

Att försöka frånta oss som bott här länge och kämpat så länge för att få äga vårat boende den möjligheten är inte bara en förolämpling, det är också själviskt och rentav elakt.

Namnet på denna grupp hyresrätter är också missvisande. Rädda Linjalen antyder att det finns en annan sida som vill röva bort eller på annat sätt orsaka skada. Man ska ha klart för sig att vi som bor här inte nödvändigtvis delar uppfattning eller umgås eller överhuvudtaget bryr oss om varandra, allt sådant är drabbel.

Vi är individualister som ser en ekonomisk fördel i att äga sitt boende och har starka argument som blir ännu starkare i dessa tider med låga räntor.

Helene sa...

Usch o FY!! dom sa ju att det bara skulle bli en köpstämma! Verkligen en styrelse man kan lita på!

Ang köpstämman så pratade jag med en vän som bor i Ringen och dom hade en kille från SCB med på stämman, en helt opartisk person är kanske inte fel. Vet inte så mycket om SCB..men det kanske kan va nåt?

Anonym sa...

Hej anonym 16.24.

Jag tycker också att det oerhört själviskt att tvinga mig att köpa mitt boende, när jag varken kan eller vill!
Om du vill äga ditt boende så köp en lägenhet då, men lämna andra utanför!

Martha sa...

Annelie! Tack!

Martha sa...

Anonym 16.42

Hur länge ska räntorna vara låga? Vet du det?

Anonym sa...

Vad duktiga ni är! Ni har lyckats skrämma upp 50 hushåll med påhittade stambyten och skräckkalkyler, och sköna sagor om hur bra allt blir om Stockholmshem får fortsätta förvalta.

Ni som bodde här vi förra möjligheten till ombildning hade bott gratis och gjort en vinst på ca en miljon var fram till idag, när alla räkningar är betalda, om ni hade valt att ombilda då.

Varför är det så fult att äga sitt boende och samtidigt göra en fantastisk affär. Rabatten vi får jämfört med marknadsvärdet är så stor att de flesta av oss inte kan spara ihop den summan under ett liv. Tänk vad dessa pengar skulle kunna användas till! En tryggad pension?

Jag har förstått att inlägg positiva till ombildningen inte publiceras. Man har också hotat att ta reda på vem som skriver anonyma inlägg som är positiva till ombildningen. Är inte det olagligt? Och vad har ni tänkt hitta på när ni sökt upp dessa personer? Misshandel? Hot?

Jag läste också på nätet att Kommunistpartiet stödjer era kamp. Grattis....

Gun sa...

Fick precis en lapp i brevlådan som börjar med BRF Informerar. Där står meningen "Underlag för ombildningen finns - det är Ni hyresgäster som bestämmer!" Hoppsan! Det står inte Vi hyresgäster utan Ni hyresgäster. Kan det vara ombildningsjuristerna på Landahl Öhman som uttalar sig igen? De som får några miljoner först om affären "går i lås".

Anonym sa...

Som vanligt är dom bästa argumenten mot en ombildning att låta förespråkarna tala fritt.
Herregud, när ska ni lägga ner?

Annelie sa...

Att Mikael Holst som uppträtt som en av de mer sansade i styrelsen plötsligt lovar mängder av köpstämmor trots alla löften från styrelsen är makabert. Det är på sätt och vis bra att han bekänner färg.

Flera stämmor kommer det knappast att bli. Det lär snarare bli massavgång. Kvarteret är dödligt trött på det här nu.

Och apropå Anonym 16:42-inlägget:
Det är 50 avhopp redan nu, utan vare sig hotelser eller skrämsel. Många ringer. Många skriver. Många är förbannade över att vara registrerade som medlemmar utan att ha anmält sig. Så var så säker - det kommer mera!

Anonym sa...

Anonym sa: "Att försöka frånta oss som bott här länge och kämpat så länge för att få äga vårat boende den möjligheten är inte bara en förolämpling, det är också själviskt och rentav elakt"

Kära granne.
Det du kallar vårat boende är också mitt boende. Jag tycker inte likadant som dig i ombildningsfrågan men jag garanterar att det inte är för att förolämpa dig eller för att vara elak.

/Henrik

Anonym sa...

Anonym 16:42

Jag har också bott här LÄNGE närmare bestämt 40 år i samma lgh, och jag vill fortfarande ha Sthlm Hem som värd, det låter nästan som om alla som bott här länge är intresserade av att köpa jag tror inte att så är fallet. Om vi hade varit intresserad av bostadsrätt så hade vi köpt det för länge sedan. Jag tycker att Stockholmshem har varit och är en utmärkt hyresvärd och som sagt har man fått något fel så är det bara att ringa så fixar dom det och märk väl jag behöver inte BETALA SJÄLV det ingår i hyran.

En nöjd hyresgäst

Rädda Linjalen sa...

Anonym 19.39:

Rädda Linjalen har väldigt uttalat alltid varit ett nätverk för information och diskussion. Mycket av det vi pratat och informerat om är saker som Brf och Landahl Öhman velat tysta ner.

Brf har inte ens meddelat folk när de blivit upptagna som medlemmar i föreningen. Oftast är det just det vi har informerat om. Har någon granne blivit skrämd så är det snarare på grund av dessa ofrivilliga medlemsskap i Brf som många finner sig sitta med.

När vi går runt till grannar är vi väldigt noga med att inte tränga oss på eller försöka omvända någon. Vi respekterar våra grannars åsikter, och har inte fått några negativa reaktioner.

Än en gång: Rädda Linjalen är ett uttalat opolitiskt nätverk. Vi är många grannar med blandade åldrar och åsikter.

De som politiserat ombildningsfrågan är delar av styrelsen, enstaka portombuden och spridda anonyma bloggkommentarer som dina. Det känns lågt att ens kommentera sådana dumheter.

Vi anser det solklart att Brf Linjalens medlemsunderlag är grundat på oseriösa och oärliga metoder. Det har aldrig funnits tillräckligt många frivilliga medlemmar ens för att starta upp ombildningsprocessen, och det finns inte tillräckligt underlag för att genomföra en ombildning.

Att, som i Brf:s senaste utskick, påstå att "enligt lokala mäklare är snittpris för bostadsrätt i området är 45.000/m2" är helt sanslöst. Inte de mäklare vi talat med i alla fall. Vi kommer snart med helt andra, väl underbyggda uppgifter.

Påståendet i sig visar bara att alla vettiga och hållbara argument är slut.

Vi hävdar fortfarande, trots att Brf Linjalen mörkar med medlemslistor som med mycket annat, att det inte ens finns medlemsunderlag för att rösta igenom ett köp på ett demokratiskt sätt.

Vi rekommenderar därför Brf Linjalen och Landahl Öhman att avsluta detta omvandslingsförsök på ett respektfullt sätt.

Ulrika sa...

Vilka fantastiska hyresvärdar det här gänget ser ut att kunna bli! Boendeinflytande, jo du, säkert.

Patrik sa...

12 dagar kvar. Visst är det spännande......Må demokratin vinna

Anonym sa...

Hur vet man att det går rätt till ifall man inte går och röstar den
2 april, jag har förstått att om jag inte går dit så är jag automatiskt en nej-sägare vilket är helt korrekt från min sida.
Men vem kollar att jag verkligen står som nej-sägare så att det inte bara lämnas bort. Är det någon utomstående som kollar att det går rätt till? Det börjar kännas som om alla fula knep kommer att användas i alla fall när man läser bloggen från dom som är för ombildningen.

Bevara och Rädda Linjalen snälla!

68;an sa...

Advokaterna från Landahl & Öhman har varrit synliga och knackat dörr. Vad betyder det?
Man är bra desperata nu.
4 miljoner står på spel.
Girigheten och prostitutionen har tagit ett grepp om linjalen.
Jag tycker att hela den här såpan stinker!

Sten Nääs sa...

Från Örebro
Typiskt stockholmare att köpa bostadsrätt i en förening som kalkylerar med dispositionsfonder på 30 miljoner kronor. Köpare som låter sig luras av en kalkyl där månadsavgifterna inte täcker de verkliga kostnaderna för drift och underhåll av fastigheten.
Vidare inbillar man sig att en krissubventionerad ränta ska vara i elva år. Hur dum kan en stockholmare bli? Det går rykten om er här....

Anonym sa...

Jag har också sett advokaterna från Landahl Öhman här i kvarteret de senaste dagarna. Hur kan de ha mage att gå runt och knacka dörr för att förmå oss att ta miljonlån bara för att de ska få ut sin provision? Hur lågt får man sjunka! Och styrelsen står väl snällt bredvid och hejar på. Vilket vidrigt beteende!

/M

Anonym sa...

Men alltså brukar det verkligen gå till så här i en omvandling..att advokaterna går runt och knackar dörr????