torsdag 26 mars 2009

Vem är det som skräms?


Rädda Linjalen vill inte ge oss ner till pajkastningsnivå, men vi vill ändå kommentera Landahl Öhmans senaste utskick, som i stort sett enkom består av märkliga påståenden om Rädda Linjalen. Landahl Öhman har fyra miljoner skäl att framföra dessa anklagelser mot oss.

Att vi skulle gå runt och vara påstridiga känns lite fånigt att ens kommentera. Vi har varit uttalat noga med att sprida information och respektera andras åsikter. Att majoriteten av våra hyresombud är äldre damer kan väl knappast kännas hotfullt. Vad vi får höra om Brf Linjalens egna metoder tänker vi inte dra upp här, det får våra grannar upptäcka själva.


Vad gäller vår blogg om Svensk Fastighetsförmedling är den mailad och uttryckligen godkänd att publicera av vederbörande mäklare. Efteråt har Landahl Öhman och andra ringt mäklaren. Om de har utövat påtryckningar eller inte vet vi inte, men vi tycker ändå att mäklaren har rätt att uttrycka sina åsikter, och att Landahl Öhman borde hålla sig för goda för att lägga sig i detta . Vi lever trots allt i ett land med åsiktsfrihet, vare sig man anser Landahl Öhmans kalkyler vara bra eller inte.


Efter Landahl Öhmans påstötningar skrev mäklaren själv ett förtydligande som vi publicerade ordagrant. Där står hon fast vid sina åsikter om kalkylen. Alla som vill kan läsa det HÄR. Rädda Linjalen vill verkligen beklaga mäklaren ifråga för det obehag Landahl Öhman kan ha orsakat henne p.g.a. av hennes mod att stå för sina åsikter om Brf Linjalens ekonomiska plan. Vi anser detta vara talande för hur hela omvandlingsprocessen gått till.


Vidare menar Landahl Öhman att det finns många som kan bekräfta att planen är bärkraftig. Rädda Linjalen undrar om L Ö kan räkna upp några av dessa namn, och om dessa kan bemöta alla samstämmiga åsikter om att planen är extremt räntekänslig och uppbyggd på driftslån. Granskaren hävdar att planen vilar på tillförlitliga grunder. Det ansåg han om planerna i Ringen och Fältöversten när han granskade dessa också.


Rädda Linjalen vill också att Landahl Öhman och styrelsen redovisar de verkliga kostnaderna för köparna om räntan skulle återgå till sin normala snittnivå. Vi anser att man försöker föra folk bakom ljuset med en kalkyl där både föreningslånen och insatserna är kalkylerade på en rekordlåg rörlig krisränta. L Ö och styrelsen tippar på evig krisränta. RIKSBANKENS RÄNTEPROGNOS visar något helt annat.

Rädda Linjalen är, till skillnad från Landahl Öhman, övertygade om att ytterst få, om ens någon i kvarteret, föredrar att ha Brf Linjalen som hyresvärd framför Stockholmshem.


Vi skulle även vilja ha en kommentar från styrelsen hur det kommer sig att vi varje dag hittar fler grannar som ovetandes registrerats som medlemmar i Brf. Det står nu helt klart att den här ombildningsprocessen aldrig skulle haft medlemsunderlag att komma igång utan dessa ofrivilliga medlemmar.


…och apropå skrämselpropaganda. Det lär det handla om när framtida hyror behandlas på Brf:s kommande möten. Rädda Linjalen anser att man istället öppet och ärligt borde skärskåda sin egen kalkyl och redovisa för folk vad den verkligen innebär. Vi tänker i alla fall göra det på våra öppna hus måndag till onsdag.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Först kom det två små tanter och frågade om jag var medlem. När jag svarade ja och berättade att jag inte bestämt mig än tackade dom för sig och gick. Jag kände mig inte det minsta hotad. Några dagar senare kom en styrelsemedlem upp och försökte få mig att skriva under en fullmakt. Det var en mycker mer pressad situation.
Nu tänker jag skita i det här. Det känns inte som en särskilt genomtänkt sak.

Martha sa...

Intressant det här med de som är folkbokförda och som som anses har röstat ja till att gå vidare med ombildning här i mitt hus. Har via Skatteverket tagit hem folkbokföringslistan för hela huset och har upptäckt att vi har FEM hyresgäster som är födda mellan 1902-1908... Alltså, de är mer än 100 år gamla, var för sig... Jag kan tänka mig att det är barn och barnbarn som nu bor i deras lägenheter, för det finns de med samma efternamn. Frågan är, vem har förstahandskontraktet utav dessa?

Annelie sa...

Martha - be att få ut en lista från hyresvärden med vilka som är skrivna på kontrakten!

Martha sa...

Jag och grannen har varit nere och prickat av namn nere i porten. Det är många frågetecken... Så grannen ringer värden i morgon och ber att få ut lista på förstahandskontraktsinnehavarna. Hon förstod först inte varför, men efter förklaring om att man kan sålla ut de som inte har rösträtt så blev det fart minsann :-)

Pär sa...

Samma argumentation gång på gång. Kalkylen är bra bara för att vi säger det. Rädda Linjalen är elaka bara för att vi säger det. Föreningen är demokratisk bara för att vi säger det.
Rädda Linjalen har gjort massor för att informera om den här ombildningen. Mycket mer än konsulterna och styrelsen. Vill man vara trovärdig så går handling före ord. Samtidigt är det lite kul att betrakta styrelsen och konsulterna när de gång på gång gör bort sig själva. Jag tror inte att många har förtroende för dem längre.
Werkö flämtar omkring på gården som en hund med rabies. Nyligen slängde han in fullmakter på ungarnas dagis. Chansen att ett dagis skulle rösta ja är lika stor som att hitta Påven på Pridefestivalen.
Jag tror ärligt talat att det här är över snart.

Anonym sa...

Pär sa.
"Werkö flämtar omkring på gården som en hund med rabies"
Var är den höga och saklig nivå som RL
Står för ?

Anonym sa...

anonym 22.34
den höga och sakliga nivån finns i rädda linjalens blogginlägg i största allmänhet. det vore bättre om du koncentrerade dig på dem. att bläddra med fullmakter på ett barndaghem är på en bra mycket lägre nivå än det du hänger upp dig på.

Ulrika sa...

Advokaterna knackar på hos gamlingar, ordföranden tigger fullmakter i barnkrubban och möten hålls i garaget eller portuppgångar.
Stilpoäng överallt. Nu visar brf verkligen vilken klass man håller.

Anonym sa...

Martha..

Seriöst om det visar sig att styrelse har registrerat fejkade lägenhetsinnehavare är det väl bara att polisanmäla?

Jag är säker på att journalister är intresserade av detta med, ring Uppdrag Granskning :-)

Anonym sa...

Håller med Ulrika. Känns högst märkligt med en styrelse som först veckan innan köpstämman kan tänka sig att träffa sina grannar. Men då ska det ske i en portuppgång?!? Då kännes det mycket trevligare när en representant för Rädda Linjalen ringde på häromdagen. Allt hon sa var att jag gärna fick höra av mig om jag hade frågor kring ombildningen. Vistt har man frågro. Svaren från Rädda Linjalen är objektiv fakta. Tack för ordet.

Tacksam granne

Martha sa...

Anonym 8:08

Listan från värden har kommit idag. Håller på att göra en sammanställning av folkbokförda och förstahandskontraktsinnehavare nu. En av mina grannar som inte vill köpa ska försöka få medlemslistan och röstlängd av brf-styrelsen.
Sen får vi se vad det visar och hur vi ska gå vidare här i mitt hus.

Anonym sa...

UNdrar om brf har gjort succé på daghemmen?

Renee sa...

Jag checkade självklart med mäklare Berggren informationen som jag sedan delade av med mig till hyresgästerna i Linjalen. Det enda som jag inte kollade var orsaken till varför de inte tar försäljningsuppdrag från Ringen.

Där föll orden så att jag missuppfattade, så den infon var inte korrekt.
Det andra kollade jag av med henne och fick OK på att lägga ut det.
Så i det gula utskicket som nu kommit från Landahl Öhman, där det står att hon blev felciterad gäller det endast detta om Ringen.
Det förtydligande av henne som sedan publicerades här har hon ju själv skrivit så det kan ju knappast vara fel!
Det var ett förtydligande och ingen dementi.

Jag lider med henne nu, hur har hon blivit behandlad av vissa BRF-are och advokatfirman?
Hade jag vetat detta hade jag inte skrivit hennes namn.

Jag ville bara i välmening informera mina grannar om detta i en god tanke, jag skulle själv ha blivit glad om jag själv hade fått denna info, så känner jag. Vissa som jag hälsat på nu efter detta har stirrat ilsket på mig.

Jag har aldrig varit med om något sådant här. Jag har många, många grannar som jag tycker om och alltid slänger några vänliga ord med. Är detta slut nu???

Anonym sa...

Renee, ville bara säga att jag är tacksam för att du tog dig tid att ta kontakt med en mäklare. Den information du vidareförmedlade är både saklig, relevant och mycket viktig för oss som bor i Linjalen.

Dessutom har vi ju nu fått bekräftat att de uppgifter som gäller vårt eget kvarter stämmer. Om BRF/sdvokatfirman därefter skulle ha varit otrevliga mot mäklaren faller det tillbaka på dem.

När det gäller ilskna blickar från grannar kan de helt enkelt bero på att informationen har stuckit hål på bubblan av förväntningar. Sådant är aldrig kul att uppleva, men förhoppningsvis kommer de framöver att vara glada över att de varnades i tid.

Så Renee, du ska ha stort tack för ditt goda initiativ. Välgrundad information kan vi aldrig få för mycket av. Så av mig får du ett leende och en kram när vi ses!

En boende i grannhuset

Anonym sa...

Låg nivå! Ni fick ju svar på en del frågor som ni har. Var tacksamma.

Sluta dela ut Rädda linjalen papper nu. Det räcker!!!

Rädda Linjalen sa...

Renée & Anonym 21.45:
Jag tycker både du och Maria har varit väldigt rakryggade och omtänksamma mot grannarna i Linjalen. I den här soppan kostar det på att lämna fullständig information, det blir man varse. Men ärlighet varar längst.

Det hade varit betydligt bättre om Brf hade haft kurage nog att granska sina kalkyler på ett öppet sätt, och diskuterat dom med sina medlemmar på öppna möten. Då hade folk kunnat fatta sina beslut på sakliga grunder.

Nu har det inte varit så, och därför blir det svartmålning när argumenten tryter.

Det blir lite komiskt när Brf lägger ner sin mesta energi på att förvränga våra upplysningar, medan vi i Rädda Linjalen för fram den information som Brf borde ha spridit själva.

Att vår blogg nu har haft 30.000 besök tyder väl ändå på att det finns behov av information, att vår information har substans och att det finns många, både i och utanför vårt kvarter, som finner den trovärdig och upplysande?

Det här affären omsätter mer än en miljard, och ännu har ingen riktigt öppen dialog förts av de som vill genomföra den. Är inte det märkligt? Vad kan det bero på?

Jag förstår även att folk är trötta på papper i brevlådorna. Men de senaste två dagarna har ett antal utskick spridits av Brf och av några andra. Dessa utskick behandlar nästan bara vår verksamhet. Är inte det lite märkligt?

Vår mission är att sprida upplysningar och sanning. Det är tydligen inte särskilt populärt i alla läger - men det är smällar man får ta. Rädda Linjalen tänker varken tystna eller blunda. Våra grannar har rätt att fatta sitt beslut med alla papper på bordet.

En sak är vi ensamma om att kunna lova: Allt vi meddelat om vad som händer här i Linjalen, och allt Rädda Linjalen hävdat att såväl styrelse och konsulter har sagt och gjort är sant, dokumenterat och kan bevisas.

Det, kära vänner, kan vare sig styrelse eller konsulter lova utan att tumma på sanningen. Inte efter den senaste tidens utskick.

Så än en gång: Trovärdighet är ingenting man har per automatik. Det är någonting man får om man gjort sig förtjänt av den.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Hoppfull Linjalenbo sa...

Det är ett graverande beteende av en advokatbyrå som Landahl&Öhman, att jaga mäklare som har synpunkter på den kalkyl byrån vill övertyga folk i kvarteret att köpa. Jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare.
Landahl&Öhman agerar inte enligt advokatssamfundets etik i sina handlingar och med sina utskick. Man borde givetvis argumenterat med förträffligheten i sin kalkyl, men det gör man inte och det är lätt att förstå varför för den som granskat kalkylen.
Det ligger mycket i att argumenten har trytit. Nu återstår bara att försöka hindra de med andra åsikter att uttrycka dem.
Uppriktighet ger fiender och sanningen svider. Det fick även Jesus erfara.
Jag vill skicka ett hjärtligt tack både till Rädda Linjalen, Svensk Fastighetsförmedling och alla andra som visat upp ombildningen i fullt dagsljus. Det måste vara ett tufft arbete, men ni har stora delar av grannarnas tacksamhet och sympati i ryggen.

Anonym sa...

Brf klagar att dom får för många lappar i brevlådan från Rädda Linjalen, men man kan ju konstatera att dom sista dagarna så har man blivit översållad av "reklamblad" från både L/Ö och Brf, så även i dag...
Bl.a tar dom upp detta med garagehyrorna hyran är för närvarande 1188/kr vilket dom tycker är dyrt, jämfört med vad man får betala i city så är det billigt. Trots att det är ett hyfsat pris så står det massor av tomma platser till förfogande det tror jag inte ens Brf kan göra något åt.
Om nu byggandet av hyresrätter har minskat ska man då inte värna om dom som finns kvar och inte göra alla till bostadsrätter, alla har inte inkomster att "köpa" särskilt inte den kommande generationen som redan i dag har svårt att få arbete, alla har inte föräldrar som är ekonomiskt oberoende och kan bistå med insatsen.
Om ni inte har dom pengar (som ni skriver) för att investera i annat område, hur ska ni då klara dessa lån när räntorna börjar stiga igen, för det kommer dom garanterat att göra. Blir ert svar "ja det kommer vi att göra", ja då har ni också råd att köpa någon annanstans i en redan befintlig bostadsrätt.
Tack för ordet!

Anonym sa...

OJ vad jag längtar till detta är över!! Hoppas man kan fira med champange på fredag!
Igår fick vi då en lapp igen, skriven av några grannar, ni skriver att ni inte har råd att köpa en annan bostadsrätt utan ni vill köpa dessa..jag undrar hur många av er har tänkt bo kvar här, säg i 10 år till..?? För då blir det ju dyrt, eller tänker ni flytta inom ett år?

Ulrika sa...

Ni som tänkt er att köpa bostadsrätt när detta väl är över vet vart ni kan vända er.
Svensk Fastighetsförmedling verkar i alla fall vara måna om att göra renhåriga affärer. Långt från alla nya ombildningar är gjorda på seriösa grunder, och Linjalen är ett utmärkt exempel på det. Helt klart är det viktigaste att affären blir av, vare sig den är vettig eller inte.

Renee sa...

Hoppas att mäklare Berggren ser denna eloge hon får av oss alla !
Och att Svensk Fastighetsförmedling har fått ett gott rykte genom hennes handling! Det gläder mig mycket.
Och hur sant det är som
"anonym 14.43" skrev på slutet. Och tack alla ni som skrev fina ord till mig. Nu känns allt bättre. jag vet ju i mitt hjärta att jag menade väl med det jag informerade om.

Anonym sa...

Och nu kom ännu ett flygblad från brf. Nu är Galne Gunnar tydligen konsult även han!

Rädda Linjalen sa...

Reneée: Du är guld, och en underbar och uppriktig person.

Anonym sa...

Jag HOPPAS verkligen att advokaterna inte får ett öre!
Och att dom skäms.

Martha sa...

En fråga!
En granne har frågat ordförande om medlemsantalet i brf. Han svarar att ALLA är medlemmar tills det blir köpstämma... Så det behövs inte få ut någon lista säger han. Kan det verkligen vara så? Isf skulle jag inte ha några problem med att få ut medlemslista och röstlängd menar jag. Ska pröva idag.
Har i vilket fall som helst fått reda på att Apoteket inte är med på att ombilda i mitt hus. Det är bra.

Karin sa...

I den senaste lappen från BRF läser jag att de lovar att en ledig hyreslägenhet alltid ska erbjudas till byte för en befintlig hyresgäst i Linjalen. Eh... menar de att om en hyresgäst flyttar från sin femma ska jag erbjudas den så att föreningen får en trea att erbjuda till försäljning istället. Det låter som en lysande affär för BRF. Eller inte...

/Karin

Anonym sa...

Hittade den här bloggen efter att ha läst en artikel i veckans ETC. Mycket bra initiativ! All heder åt er som väljer att kämpa för att kvarteret Linjalen ska vara kvar i allmännyttans ägo. Ni visar att det ännu finns människor innanför tullarna som tänker längre än det egna bankkontot. Tack!

Problemet med ombildningar är dock större än att befintliga hyresgäster ställs mot varandra och tvingas ta ställning för/emot en utförsäljning av sitt kvarter. Det finns en minst lika viktig dimension som inte lyfts fram här på bloggen: allmännyttan (och därmed Linjalen) tillhör ALLA MEDBORGARE! Om ni väljer att ombilda så tar ni något från oss andra. Vi har byggt upp och äger allmännyttan GEMENSAMT. Just nu är det ni som hyr lägenheter i Linjalen. Om fem år kanske jag eller någon annan vill bo där. Förvägra oss inte den möjligheten. Försök att komma ihåg hur det var när ni själva fick er nuvarande lägenhet, hur glada ni var att få bo mitt i stan. Varför ska inte andra människor få samma möjlighet?

Kämpa på, kamrater. Låt Linjalen bli en nagel i ögat på marknadsfundamentalisterna i stadshuset. Ombildningsivrarna kan flytta och köpa sina åtråvärda bostadsrätter någon annanstans - till marknadspris.

/J.D

Martha sa...

J.D.

Du har rätt och det är därför vi alla, som även inte bor i Linjalen, kämpar för att bevara allmännyttan. För att, som du säger, andra ska ha möjlighet till det boende vi själva har. I framtiden. Oavsett ekonomi.

Anonym sa...

Senaste gröna lappen från brf är stor humor. Går någon enda människa på den rappakaljan. Billigare hyra än allmännyttan och förtur till byte för hyresgäster. Tjenare!
Hela deras kalkyl är ju uppbyggd på att sälja hyreslägenheter så fort det går. Nu finns inga skrupler kvar alls längre!

Anonym sa...

Ja, visst är det komiskt. Men den gröna lappen innehåller även rena lögner: "Vill du bli hyresgäst hos hos oss bör du bli medlem i Brf och rödta ja på stämman." Rent skitsnack! Har herr ordförande aldrig hört talas om hyresgästens besittningsrätt? Förmodligen inte, för en mer okunnig styrelse får man leta efter. Och inte kan de räkna heller.

Ulrika sa...

Det är inga billiga småsaker som ordföranden lovar i utskicket. Hade jag varit köpare hade jag reagerat starkt. Hur ska det betalas? Det finns inga resurser i den ekonomiska planen i alla fall. Det här är tomma löften som brf inte har den minsta tanke på att leva upp till. Man ljuger helt enkelt. Igen.

Anonym sa...

Men brf kan lova hur mycket som helst..för dom och flera andra drar här ifrån när dom gjort sitt "klipp"!

Helene sa...

Hej.

Jag är nervös. Orolig inför torsdag..Jag VILL inte. Hoppas verkligen att det inte blir fler stämmor än denna.

En ELOGE till alla er som jobbar med Rädda Linjalen.

I vår bort river dom ner rädda linjalen lappar och kastar på min cykel, suck.

Kram.