fredag 13 mars 2009

BRF Linjalen når nya bottennivåer


I Rädda Linjalen är det viktigt med information, debatt och ärlighet. Det är viktigt att hyresgästerna i kvarteret får ta del av öppen och fullständig information. Det har vi gjort vårt bästa för att få fram, och det kommer vi fortsätta att göra.

Brf Linjalens styrelse har aldrig haft något särskilt öppet eller ärligt informationsflöde, men deras senaste utskick tar nya, oanat låga nivåer. Vi kan förstå deras desperation, då det inte verkar gå så bra för dem, men att agera på det sätt man gör nu är både vilseledande, lögnaktigt, ärekränkande och snudd på åtalbart.

Utskicket, "Brf Linjalen informerar", som alla hyresgäster fått i sina brevlådor, kan alla som vill betrakta. Klicka HÄR FÖR SIDAN 1 och klicka HÄR FÖR SIDORNA 2-3

Läs och häpna. Det är svårt att tro att det är sant, och att Brf Linjalens styrelse tror att de har något att vinna på att sprida så här elaka och korkade utskick!

Sidan 1 innehåller det vanliga. En kallelse till möte och ett lockande glädjeerbjudande baserat på låga krisräntor, som Brf i sina kalkyler räknar med ska vara låga för eviga tider. Att man, som tidigare, glömt både tid och plats för mötet har hänt förr. Så genomtänkt var den kallelsen.

Sida 2 består mest av sedvanligt subjektivt dravel om hur dåliga vår hyresvärd och hyresgästföreningen är, samt allt underbart som kommer vid en omvandling. Åtgärder det inte finns medel avsatta för i någon plan, men sånt är vi vana med här på Linjalen.

Sida 3 däremot, är magstarkt till och med för att komma från Brf Linjalen! Vi kan faktiskt inte hitta en enda detalj i texten som inte är lögn, falska påståenden eller rent förtal. Jo förresten, att Finn Zetterholm är vår vän stämmer. Annars är det inte ens någon idé att gå in på texten punkt för punkt. Det vore att sänka sig till en annan nivå. Läs utskicket själva så förstår ni.

Författaren heter Mikael Johnsson och sitter i Brf Linjalens styrelse. Mikael är även en starkt bidragande orsak till att vi tvingats införa granskning på våra bloggkommentarer. Rädda Linjalen anser att Brf Linjalen och Mikael Johnsson gör sig skyldiga till flera fall av lögn och ärekränkning i sitt utskick.

Värst av allt är att man helt utan orsak försöker smutskasta artisten Finn Zetterholm, som inte har med saken att göra. Det är lägstanivå till och med för Brf Linjalen. Att Mikael Johnsson på eget bevåg för in partipolitik i diskussionen känns även det djupt oseriöst.

Rädda Linjalen skickade brev till hela styrelsen samt Susanne Falk och Maria Wideroth på ombildningskonsulten Landahl Öhman med ett antal lögnaktiga punkter vi krävde att man skulle ta upp och dementera på sitt möte 12 mars. Ingen har svarat och ingenting sades på mötet. Ni kan läsa vårt brev HÄR

Finn Zetterholm själv skrev ett brev som han krävde att Mikael Johnsson skulle läsa upp på Brf:s möte. Detta vägrade Mikael Johnsson att göra, trots att Finn Zetterholm själv skickade sms under mötets gång och betonade sitt krav.

Rädda Linjalen kommer givetvis att publicera Finn Zetterholms brev då Brf Linjalens styrelse varit för feg för att en gång för alla reda ut sina klavertramp under mötet 12 mars.

Vi upprepar vår begäran: Att Brf Linjalen öppet dementerar och tar avstånd från alla lögner, felaktiga påståenden och ärekränkningar i sitt utskick, samt att man starkt ifrågasätter Mikael Johnssons lämplighet att ingå i Brf Linjalens styrelse.

Linjalen är just nu det största omvandlingsförsöket i Stockholm. Att vi har en styrelse med så låg etisk nivå, samt Landahl Öhman, som accepterar oseriösa utskick som "Brf Linjalen informerar" är väldigt illavarslande om nu ombildningen, mot all förmodan, skulle bli verklighet. Det här går inte till på något ärligt sätt!

Rädda Linjalen!

26 kommentarer:

Ulrika sa...

Lägre än så här går knappast att komma. Men man vet aldrig med vår styrelse.

Anonym sa...

Himmel och pannkaka! Inte ens om jag var sjukt kåt på att köpa min lägenhet skulle jag låta dessa människor företräda mina intressen!

Tim H sa...

Jag häpnar!

Tomas sa...

Man blir inte lite mökrädd. Är inte boende själv, men min mamma bor i linjalen och har blivit uppsatt som medlem i Brf Linjalen utan att veta om det, tväremot sin vilja... nu får vi barn hoppa in och hjälpa henne att försöka rätta till detta.

Obehagligt är att det även verkar förekomma i Skärholmen där man försöker ombilda ca 900 lägenheter inom Stockholmshem. Där Stockholmshem valt att försöka avbryta försöket pga oegentligheter. Men får Stockholmshem inte igenom detta i domstol så MÅSTE man sälja, trots att allt är långt ifrån rätt ställt med ombildningen. Ombilda kan var ok, om alla verkligen vill och alla fakta redovisas öppet!! Framförallt måste alla dessa pengahungriga "ombildningskonsulter" granskas och ifrågasättas! Vilka intressen tjänar dom egentligen!!? Varför finns dom?

Sist, Stort tack till Sanna, Stefan och Finn, fantastiskt ställde upp på egen tid och utan ersättning, vilket engagemang! (Tack övriga "fixare" oxå") Kunde inte vara med själv men vet att min mamma uppskattade både grillkväll och underhållning!

Fortsätt granska och ställa krav på öppenhet och faktaredovisning!

Anonym sa...

Citat: "Styrelsen är och måste vara helt opolitisk och kan inte ge sig in i en politisk retorik och polemik."

Om skribenten är kunnig i reorik vet han att polemik betyder "skarpt meningsutbyte med genomtänkta argument". Men tyvärr lyser de med sin frånvaro i detta högst märkliga utspel från Styrelsen som dessutom är ett klart politiskt påhopp från deras sida.

Den ena styrelsemedlemmen tycks inte veta/förstå vad den andra gör. Och ingen vill ta ansvar, vare sig ensamt eller gemensamt Däremot vill de gärna driva en BRF med 455 lägenheter. Alla som känner förtoende för hur väl det kommer att fungera kan ju räcka upp en hand.

Ragnvi sa...

Mikael Johnsson försökte igår på Landahl&Öhmans föreställning igår på Åsö gymnasium halvhjärtat framföra en ursäkt till Finn Zetterholm, men ursäkten lät inte trovärdig i mina öron.

Trovärdighet saknades överhuvudtaget igår, särskilt från aktören juristen Urban Wiman. Hela framförandet ingav mig obehagliga känslor, av att det finns något inlindat där bakom och mellan, dolda koder som jag inte kommer åt men som jag ändå förstår att här är något som inte sägs rent ut och något som inte stämmer. Och att hänvisa till de beryktade ombildningarna i Ringen och Fältöversten gjorde saken knappast bättre.

Jag ifrågasätter också Urban Wimans oberoende som ackrediterad intygsskrivare, han framförde ju sin subjektiva åsikt om att han verkligen förordade ett köp av Linjalen, och detta gjordes med ett ordenligt eftertryck under hans agerande på scenen.

Ibland önskar jag att vi hade lagar där man kunde i efterhand stämma folk (på ordentliga belopp) som ensidigt förordar, både muntligt och skriftligt, köp av en fastighet som sedan inte visar sig hålla de skriftliga och muntliga utfästelser som har utlovats.

Å andra sidan, litar man på sin egen intuition, egna och andras kunskaper och erfarenheter från fastigheter och lån, då vet man att det finns betydligt bättre och lönsammare bostadsaffärer att göra än i kvarteret Linjalen.

Anonym sa...

Det är intressant att följa Brf linjalens desperata försök att ombilda till varje pris. Det finns något som heter fingertoppskänsla och jag tycker synd om Brf styrelsen som inte insett att korrekt, öppen och saklig information är det viktigaste i en förening.

Detta är skrämmande och jag lider med alla som känner sig tvingade att köpa en andel i en ev. bostadsrättsförening. Brf Linjalen smutskastar alla bostadsrättsföreningar i landet med sitt amatörmässiga beteende.

Om ni har en sådan Brf förening..tänk er då vilka förvaltningsbolag de kommer anlita.

Carlos Barrientos

Anonym sa...

bra

Helene sa...

Mycket bra inlägg! Och hur var mötet igår? Kunde tyvärr inte vara där. Fanns det tex mickar?

Annelie sa...

Helene - ja, det fanns mickar. Först i slutet fick dock publiken (ibland) fråga i micken.

Tyvärr fick aldrig styrelsen låna någon mikrofon eftersom ombildningsadvokaterna höll i sin och krävde att få svara för styrelsen i alla frågor.

Det förstår jag att de vill - deras 4 miljoner seglar längre och längre bort varje gång styrelsen öppnar munnen.

Anonym sa...

Förvånansvärt många av frågorna på gårdagens möte ställdes av portombuden! Har inte styrelsen ens informerat sina egna ombud? Jag antar att det var en osedvanligt dåligt utförd taktik.

Olof sa...

Tomas:
Om din mamma är registrerad medlem hos BRF Linjalen utan att veta om det så är det viktigt att hon (eller du) hör av sig till någon i nätverket Rädda Linjalen.

I nuläget så har vi i Rädda Linjalen kännedom om ett tjugotal hyresgäster som ovetandes har registrerats som medlemmar i BRF. Antalet ökar för varje dag som går!

Det här väcker frågor om fullmakterna. Finns det hyresgäster som skrivit på sådana utan att veta att det innebär en ja-röst på köpstämman?

Rädda Linjalen kommer att hjälpa alla som vill utträda ur BRF eller ta tillbaka sin fullmakt för köpstämman.

Det är givetvis en skandal att det kan få gå till på det här sättet. Tilläggas kan att flertalet av dom som inte kännt till sitt medlemsskap i BTF och vad det innebär är 65+.

Olof Fryklöf/ Rädda Linjalen

Olof sa...

Anonym 15.31
Vi har fått höra av vänner bland portombuden att det ingick i taktiken inför mötet att främst låta de egna portombuden ställa frågor. Däremot så tror jag inte tanken var att dom skulle presentera sig som sådana. Det blev ju nu helt uppenbart för mötesdeltagarna att man "riggat" frågestunden.

Anonym sa...

Å vad jag är trött på det här skumraskspelat!

Anonym sa...

Det finns alltid en ny botten att nå, sa alkisen o tittade på knarkaren.. ehh

Anonym sa...

Hur kan Mikael Johnson vara så säker på att han får ta ett lån på 2 milj, med en fru (som han själv säger) inte hade någon fast inkomst och han verkar vara den som ensam har fast inkomst i familjen....men det kanske funkar i alla fall eftersom han talar så varmt om ombildningens positiva egenskaper.

Anonym sa...

Jag satt på samma bänkrad som ett av portombuden som blev allt argare och argare under mötet, inte minst på svamlet om räntenivåerna. Han är mycket besviken på Brf Linjalen. Hoppas nu att han har mod att hoppa av sitt uppdrag.

Mats sa...

Jag bor i linjalen och har just blivit av med jobbet. A-kassan strular och hur jag ska betala nästa hyra vet jag inte. På samma gång uppmanas jag att ta lån och köpa bostadsrätt. Kan någon ställa väckarklockan?
Just nu känner jag ingen i min närhet som säger att han mår bra och menar det. Lägg ner det här spektaklet för allas bästa.

Pär sa...

Jag blir inte förvånad över någonting längre. Den privata bostadskostnadskalkylen vi fick på mötet igår är kanske inte åtalbar men ändå bedrägeri. Blir förslaget genomröstat är det bara att lobotomera sig för att färga in i den tysta majoriteten. Går mina grannar på den här bluffen bor jag i ett Karthago som måste rivas.

Gun H sa...

Jag undrar, vad kostade renoveringen av stora gården för Stockholmshem?
Och hur kan det komma sig att "tarmarna" inte behöver renoveras när flera personer jag pratat med berättar att det läcker in vatten i garaget på flera ställen? Finns det verkligen inget renoveringsbehov då?
Och hur är det med stammarna som hos oss är ingjutna i betongen? Husen är ju ändå 40 år gamla...
Sen undrar jag om det verkligen är korrekt att inte ta upp detta i den ekonomiska planen? Är det något jag missat?

Den omtalade ombyggnaden av taken, hur bekostas den? Genom nya lån, eller är det något företag som ska betala det och då också ta in vinsten? Eller är det så att man kan lägga alla betalningar på framtiden bara så där?

På gårdagens möte i som BRF höll så kom det fram motstridiga uppgifter om att bygga vindslägenheter.
Först skulle det absolut inte byggas och sen nja, förstås om bostadrättsföreningens medlemmar bestämde så...

Jag har bott här i 30 år och trivs väldigt bra. Jag vill fortsätta att bo kvar som hyresgäst och jag tycker Stockholmshem som hyresvärd är helt OK, medan jag fasar för att få BRF som värd.

Styrelsen har inte på något sätt ingett förtroende och det är ju ändå den som ska leda hela projektet om köpet blir av. Landahl Öhman besvarade frågorna på gårdagens mycket välregisserade möte, medan styrelsen höll sig bekvämt i bakgrunden. Trots att flera personer uppmanade just styrelsen och inte Landahl Öhman att besvara frågorna, så förblev styrelsen passiv och lät advokatfirman svara på det mesta. Det inger inte speciellt stort förtroende.

Som hyresgäst så vill jag fortsätta med Stockholmshem som hyresvärd och inte få en förening som värd, bestående av enskilda
personer med mycket blandade vinstintressen.

Hellre Stockholmshem sa...

Jag kan inte begripa varför folk gnäller över Stockholmshem. Jag har bott här i över 30 år och stockholmshem har alltid skött sig utmärkt. Utom när det är bostadsrätter på gång förstås. Att ha en bostadsrättsförening som hyresvärd kan kanske också fungera, men varför? Och en förening där ledningen inte ens vågar träda fram och prata kan väl ingen få något förtroende för? Nä det räcker nu.

barbro sa...

Varför detta påhopp på dessa "rikskända" artister. Man får ju intrycket av att ni tog hutlöst betalt för att uppträda på grillfesten! Jag har ingen direkt anknytning till Linjalen men jag är emot ombildningar överlag så ni har min sympati. Jag står på er sida.

Anonym sa...

Jag hörde om mötet utav min bekant som bor i Linjalen. Bekantingen tyckte nätverket tjafsade om allt och att nätverket förstörde mötet. Jag frågade då om det handlade om att få svar på frågor och, jo så var det visst. Jaha, sa jag. Och? Har man inte rätt att få svar på sina frågor?
Bekantingen anser dock fortfarande att Rädda Linjalen kör med skrämselpropaganda...

Anonym sa...

Men VARFÖR är det så att det är advokaterna som svarar på frågorna? Har det varit så i andra ombildningar också? Nån som vet? Och alla dom/ni som vill köpa, tycker inte ni att det är märkligt? Går ni på dessa möten/föreställningar och ser spektaklet?

Stefan Sundström sa...

Jag är sårad.Varför duger inte jag?
Jag vill ochså bli smutskastad av Linjalens bostadsrättförening!

Jag har fan jacuzzi hemma!
Jag har i princip legat med Lenin, i alla fall låg han - men jag var bara en meter ifrån honom. Visserligen låg han i en glaskista, men ändå.

Och jag fick hångla med Johans fru i pröjs för att jag gigade hos er!

Kan någon tipsa dom?

Olof sa...

Anonym 13.57:
Det var uppgjort från början att styrelsen inte skulle besvara frågor på mötet. På samma sätt var det uppgjort att det främst var de egna portombuden som skulle få ställa frågor.

Att styrelsens uppfattning är att det blir en ökning av boendekostnaden på mellan 50-100% (brevet till stadsbyggnadskontoret) saknar enligt Landahl Öhman betydelse. Styrelsen tillätts inte själva besvara frågan.

Om det blir en ombildning så är det styrelsen som tar över hela ruljansen. Landahl Öhman har då fått sina miljoner och behöver inte längre ta något ansvar. När det sedan visar sig att glädjekalkylen inte håller så går Landahl Öhman skadefria och styrelsen får bära hundhuvudet.

Landahl Öhmans taktik har hela tiden varit att styrelsen ska synas så lite som möjligt. Det finns 3,8 miljoner goda skäl till det!