lördag 28 februari 2009

RÄDDA LINJALENS TIDNING


INFÖR GRILLFESTEN PÅ SÖNDAG (se bloggen nedan):
KLICKA HÄR OCH LÄS RÄDDA LINJALENS TIDNING!

34 kommentarer:

Anonym sa...

Du milde vilken tidning! Har var det proffs in action på min ära.
Högsta respekt till rädda linjalen!

Anonym sa...

Härlig morgon!
Solen skiner över Linjalen och dess hyresgäster.
Det är väl bara Werkös gäng som förbannar vädret en sån här dag.

Anonym sa...

Ja jag måste säga att man känner sej väldigt stolt över att vara hyresgäst i Rädda Linjalen, tänk om Brf kunde komma med något sådant uppmuntrande också, men ack nej..... sådant trams hålls väl inte dom med då blir det ju gemenskap!!!!
Usch nu var jag dum, i dag ska vi bara ha roligt :-))

Anonym sa...

Fin tidning, jag håller med. Men inlägg som Anonym 2 och 3 tar bort all trovärdighet från er som inte vill ombilda.

Det verkar vara ganska många bittra människor här som äntligen hittat en gemensam fiende. Tragiskt!

Johan Johansson sa...

Oj vad anonymt det var här!

Anonym 4:
Att en och annan anonym bloggkommentar kan "ta bort all trovärdighet" känns ju lite långsökt om man säger så. Särskilt som det vi vanligvis presenterar är dokumenterade fakta. Är det något vi presenterat som du vill ifrågasätta är du välkommen ner och dryfta det i eftermiddag.

Bittra är vi inte heller. Av bitterhet kommer inga grillfester med musik. Inte heller har vi någon gemensam fiende, däremot en gemensam glädje i att bo som hyresgäster i allmännyttan.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Olof sa...

anonym 2 och 4:

Som jag tidigare skrivit så är alla hyresgäster välkomna att delta på grillfesten. Vi välkomnar alla BRF-förespråkare,styrelse eller andra, som vill komma och diskutera ombildningen.Att repektera sin meningsmotståndare och låta dessa komma till tals har hela tiden varit grundläggande för vårt nätverk.

Det kanske låter som att svära i kyrkan för somliga men jag säger det ändå.
Vi önskar styrelsen i BRF särskilt välkomna till grillfesten!

Olof/Rädda Linjalen

Anonym sa...

Det är kommentarer som dessa för för diskussionen till sandlådenivå.

"Det är väl bara Werkös gäng som förbannar vädret en sån här dag."

"tänk om Brf kunde komma med något sådant uppmuntrande också, men ack nej..... sådant trams hålls väl inte dom med då blir det ju gemenskap!!!!"

Sakliga argument fungerar bättre än tråkningar och smutskastning.

Jag har inte möjlighet att deltaga idag, men jag önskar er en riktigt trevlig grillfest. Hoppas det blir mycket sånt framöver oavsett om vi då bor i hyresrätt eller bostadsrätt!

Maria sa...

Tack alla glada, trevliga grannar och besökare som kom till festen. Det var verkligen roligt att få umgås och grilla korv tillsammans med er. Och ett särskilt tack till Finn, Stefan och Sanna som fyllde möteslokalen med härlig musik. Vilket sväng!

inger sa...

Vilken fin tidning! Även om jag kan läsa den här så vill jag gärna ha ett pappersexemplar. Kan ni skicka mig ett?

Anonym sa...

Hej, jo vilken tidning vad kostade inte den? Men det är inte så viktigt just nu.

Varför kan inte Rädda linjalen "ragga" fullmakter för att rösta nej? Ett av brf´s argument är ju att folk inte skulle våga rösta ja. Om man inte går dit är det ju iof en nej röst men det skulle kanske ge en hint om vart vi egentligen står.

Johan sa...

Rimligtvis så borde tidningen och dagens fest och konserter kostat minst 100.000:-
Eftersom många människor, både i och utanför Linjalen, begripit vår situation och ställt upp så har det bara handlat om kaffepengar...och en satans massa arbete.

All verksamhet i Rädda Linjalen är helt ideell, förutom några av oss som går lite back - men det är det värt!

Ombildningsförsöket av Linjalen, och hur det går till, berör folk lite varstans. Det är därför alla ställer upp. Rättpatos var ordet, sa Bull.

En sak kan vi säga med bestämdhet: Det kommer mera.

Tack för en underbar dag med fantastiska grannar!

Johan / Rädda Linjalen

Pär sa...

Tack för en väldigt trevlig fest.
Äntligen fick jag spela pingis så nu river jag fullmakten.

pyjamagrrl sa...

Ni har gjort ett fanatstiskt arbete med tidnigen och ert arbete mot ombildning! Själv bor jag i kvarteret Svärdet (sthlmhm) där vi förstås också är utsatta för ombildningsterrorn. Vi har inte alls lyckats skapa samma optimism och engagemang som ni, men det ni gör kan förhoppningsvis smitta. Kommer att distrubuera tidningen, som är fantastisk med alla råd etc. till mina grannar.
Kampen går vidare - Hyresrätten skall segra!
//ylva

Anonym sa...

Ni jobbar verkligen bra och en fin tidning har ni gjort också. Själv har jag bott i Linjalen i 20 år men sen tio år tillbaka bor jag i kollektivhuset på Magnus Ladulåsgatan. Här pågår också diskussion om bostadsrätt, men just nu verkar det vara låg aktivitet.
Jag ska sätta upp tidningen på vår anslagstavla.

Ingrid Sillén

Ylwa sa...

Vilken fantastiskt tidning, superfin och informativ. Vi i kvarteret Svärdet 9 bävar för nästa vecka när priset från Stockholmshem kommer. Vill gärna dela ut tidningen till våra 242 lägenheter. Går tidningen att köpa genom er?

Martha sa...

Jag tycker också det var en välskriven tidning med faktiska data som alla har nytta av att läsa. Undrar också om det är möjligt att få (köpa?) tidningar som jag kan lägga i brevlådorna här i mitt hus?

Anonym sa...

Tidningen är väldigt fin. Påkostat!

Och nu har ju en tidning kommit från brf också!

Bra att de utan balkong får lägre priser på sin lägenhet. Det måste vara nästan omöjligt att värdera varje lägenhet för sig, men här har ju styrelsen verkligen lyssnat på kritiken och på det här sättet gjort prissättningen mer rättvis!

I övrigt ser det ju också väldigt bra ut. Mycket fakta, som dessutom är granskat av två oberoende jurister utsedda av Boverket.

Den som är osäker gör nog klokt i allt läsa båda "tidningarna" innan beslut.

/Solklart ja!

Pär sa...

Det skulle vara bättre om styrelsemedlemmarna skrev under med namn när de vill berömma sin egen och Landahl & Öhmans ekonomiska plan som helst plötsligt blivit förvandlad till tidning. Att konsulter måste granska en ekonomisk plan är lagstadgat och inget plus i kanten.
Den oberoende granskningen säger dessutom ingenting om affären är bra eller dålig, bara att uppgifter i den stämmer.
Den ekonomiska planen är en riktig räntebomb som helt bygger på att den nuvarande riksbanksunderstödda räntan håller i sig i all evighet. Det kommer den definitivt inte att göra. För den med kunskap om långsiktig ekonomi framstår planen i all tydlighet som det skämt den är.
Brf kör en rak linje och fortsätter att försöka lura in hyresgästerna i en vanvettig affär på ett oansvarigt sätt.

Men jag håller med. Läs båda dokumenten innan beslut. Sedan blir det inte något svårt val.

/solklart Nej!

Anonym sa...

Jag har ingenting med styrelsen att göra.

Att hela tiden påstå att alla som är positiva till ombildningen är bara fånigt. Vi är faktiskt väldigt många som blir jätteglada om området ombildas, även om ni vill ge sken av att det bara är styrelsen som är för en ombildning.

/Solklart JA!

Anonym sa...

Jag har ingenting med styrelsen att göra.

Att hela tiden påstå att alla som är positiva till ombildningen tillhör styrelsen är bara fånigt. Vi är faktiskt väldigt många som blir jätteglada om området ombildas, även om ni vill ge sken av att det bara är styrelsen som är för en ombildning.

/Solklart JA!

Olof sa...

Solklart Ja:

Det är många anhängare till ombildning som skrivit här på bloggen och som gått på Rädda Linjalens boendemöten.Det hoppas vi att ni fortsätter med. Att utbyta åsikter är bara bra så länge man respekterar att alla inte tänker likadant.

Vi har heller aldrig påstått att alla som är positiva till ombildningen sitter i BRF-styrelsen.Det vore bara korkat.Det finns givetvis många hyresgäster på Linjalen som vill ha en ombildning till bostadsrätt. Däremot så tror vi inte att den här gruppen utgör de 67% av hushållen som krävs för ett ja på köpstämman.

Sen kan man ju tycka att det är lite märkligt att BRF-anhängarna valt den styrelse man valt.

När styrelsen inför sina egna medlemmar mörkar det faktum att man själva tror på fördubblade månadskostnader om det blir borätt så borde det skapa reaktioner. Att söka byggnadslov för att bygga en sjunde våning utan att först tillfråga sina medlemmar är också ganska magstarkt.

Om det blir ett ja på köpstämman så skulle jag som hugad köpare känna mig väldigt oroad över hur den nuvarande styrelsen agerar.

Anonym sa...

Om det blir ett ja och styrelsen inte sköter sig så lär dom ju bli utbytta. Och det är det ju vi som får se till.

Med nuvarande ränta får jag en kraftigt minskad boendekostnad. (jag vet att månadsavgiften kommer att öka med ett antal kr per år senare) Självklart kan räntan gå upp i framtiden och då ökar räntekostnaden. Men man får inte glömma bort att vi i dagsläget betalar 10000 kr under marknadspriset för våra kvadratmetrar. Den chansen kommer nog aldrig åter!

Nu är det nog någon som kommer att svara att lägenheterna i Linjalen bara är skit och att dom inte är värda något, för det är så flera resonerar här. Du vill ju tydligen bo här - och om du vill bo här finns det garanterat många fler som vill det också. Det lägsta pris som betalats för en 3:a eller större på Södermalm under 2009 är 34500 kr/kvm. Snittpriset är 45500 kr/kvm. (uppgifter från sodermaklarna.se) Anta att våra lägenheter i värsta fall "bara" är värda lika mycket som den sämsta lägenheten som sålts på hela Söder under 2009. Sämsta läget i sämsta skicket. Om vi antar det så är det ändå en fantastisk affär att få möjligheten att köpa sin lägenhet.

I de här diskussionerna beskrivs området som någon form av getto i fullständigt förfall. Innan jag flyttade hit tänkte jag själv på området som området med dom moderna husen vid Åsögatan. "Där är det jättefint, där skulle jag kunna tänka mig att bo" har jag hört ett antal gånger.

Förmodligen är en ombildning den bästa affär man kan göra under en livstid. Att äga sitt boende kommer också att göra att de boende lägger mer tid och pengar på sina lägenheter. Detta ökar givetvis standarden och trivseln, samtidigt som den boende högst sannolikt får tillbaka varje nerlagd krona med ränta vi en eventuell försäljning.

Moderna hus på en av Stockholms mer välkända gator. Centralt och jättenära till allt men ändå lugnt och skönt. Låter det intressant?

/Fullständigt solklart ja!

Anonym sa...

Anomym 14.52
Du har uppenbarligen inte läst tidningen. Meddela din adress så ska du få min. Du verkar behöva den.

I dagens Metro går att läsa att orförande Werkö tycker att priset är för högt. Hur kommer det sig att ni tycker så olika?

Annelie sa...

Att folk i Ernsts anda piffar upp sina lägenheter gör ju inte att garaget blir tätare eller att asbesten försvinner.

Och allt prat om "en bra affär" - pengar gör man bara om man har ett annat boende att flytta till.
Jag vill bo HÄR.

Ulrika sa...

Jag vill också bo kvar här. Då är det en kass affär som jag tackar solklart nehj till. Och vilka ska man hitta till styrelse som vill och klarar av att ta ansvar för den här föreningen. Ingen har ju gjort det hittills?

Anonym sa...

Enligt styrelsen så skulle dom ju lägga ut det mesta på entreprenad.
Det är ju bekvämt, fast det kostar ju extra, brukar man inte arbeta gemensamt i en Brf.

Anonym sa...

Att jämföra siffror är alltid intressant. Enligt mäklare ligger alltså snittpriset för att köpa en lägenhet på Södermalm på ca 45 500 kr/kvm. Enligt NHB kostar det att hyra en lägenhet på Södermalm i snitt ca 1 066 kr/kvm. Även om det kvadratmeterpris vi skulle få betala vid en ombildning ligger lägre än snittpriset är det en högst väsentlig skillnad! Alla har inte möjlighet att äga sitt boende. Och att köpa något som desssutom måste byggas till för att vi ska ha råd med alla kostnader (reparationer, drift etc) är ingen bra affär. Styrelsen säger ju själv att våra boendekostnader kommer att öka med minst 50-100%.

Anonym sa...

Det som inte vill köpa kan bo kvar som hyresgäst, precis som idag.

Den högre månadskostnaden kan ses som en pensionsförsäkring. Den som har en trea ligger väl minst ca 800 tusen plus från dag ett. Med dagens "låga" priser. Det blir mer pengar att betala varje månad men man kan nog kallt räkna med att gå plus ekonomsikt på sitt boende om det blir br.

Det är jättevanligt att man bygger vindslägenheter i brf. Eftersom lägenheter i innerstan är så otroligt eftertraktade blir dessa lägenheter ett stort tillskott för föreningen när dom säljs. Men är det beslutat att det ska byggas? Man har väl bara sökt ett bygglov vad jag förstått!

Annelie sa...

Till anonym 00.51.
Om du själv har möjlighet att välja - skulle du köpa en vindsvåning i ett gammalt hus med högt i tak och stuckatur, eller skulle du köpa en vindslägenhet i Linjalen? Som byggs INNAN stambyte? Där man alltså dragit upp nya vattenledningar som kopplats på ett gammalt system..? Innan totalrenovering av smågårdarna och där det läcker in i källaren?

Anonym sa...

Det är inga vindslägenheter som planeras att byggas. Det är en påbyggnad av ytterigare ett våningsplan. Hela linjalen blir en stor byggarbetsplats för överskådlig tid framåt och de som ser projektet som ett ekonomiskt tillskott har väldigt liten kunskap om projektets omfattning och kostnader.

Anonym sa...

Stambyte är inte aktuellt dom närmaste 15 åren. Kan vi inte släppa det argumentet nu?

Är det ingen bra affär att bygga vindslägenheten/ny våning kommer det garanterat inte att genomföras! Och det bästa är att det kommer vara vi själva som bestämmer vad som händer i området. Vill vi inte ha fler våningar så blir det ju inga!

Pär sa...

Varför har inte Brf Linjalen något forum för allmän diskussion?
Det är ju uppenbart att medlemmar ur styrelsen är inne och argumenterar med skygglappar och glädjekalkyler här. För fega för att framträda med namn, men det behövs inte. Argumentationen känns alltför väl igen.
Det här är riktigt billigt. Man vägrar svara på frågor, man vill inte ha diskussion, men bemöter ingen kritik med sakliga argument. Man bara fortsätter att tjata sig trötta på glädjekalkyler och spekulerade marknadsvärden.
Lägg ner nu. En sak kan jag lova. Det finns inte en människa i detta kvarter som hellre vill ha er som hyresvärd än stockholmshem. Inbilla er ingenting annat.
Anledningen att styreksen inte vill ha en öppen debatt är att man inte törs. Anledningen till det är solklar. Kalkylerna håller inte. Väldigt enkelt.

Anonym sa...

Pär

"Skygglappar, glädjekalkyler, fega, billigt, tjata, lägg ner, inte törs"

Du tar på dig uppgiften att tala för väldigt många när du hävdar att alla tycker som du. Tyvärr är det en sorglig ton du har i ditt inlägg. Du kommer inte med något som helst konstruktivt utan rackar bara ner "När orden tar slut tar nävarna vid" heter det ju. Den nivå ditt inlägg ligger på visar bara att du inte har några riktiga argument att komma med. Försök öppna ögonen och se fördelarna med en ombildning.

Det är härligt att se att fler och fler som är för en ombildning nu börjar skriva på denna sida. Vi är många, och vi blir fler.

Rädda Linjalen sa...

Anonym:
Förmodligen har du dålig kunskap om vad ett ip-nummer är.
Även vi vill att folk från alla håll skall debattera här på bloggen, men vi håller inte med om att "fler och fler" gör det.

Det visar sig på ett väldigt enkelt sätt, via ip-nummer, att de flesta inlägg kommer från just dig.

Det här är ett forum för saklig debatt. Den tycker jag inte riktigt du för när du undviker kärnfrågorna och gång på gång rabblar samma glädjekalkyler om kvadratmeterpriser, livet största chans och att vi i Rädda Linjalen är dumma när vi kommer sakliga argument. Argument som aldrig bemöts med annat än nya ombildarfloskler.

Vi vill som sagt ha en öppen debatt, men vi vill inte bli spammade. Vare sig av bostadsrättsivrare eller motståndare, och vi vill helst inte spärra några ip-nummer från att delta i bloggen.

Nu ligger du farligt nära gränsen med alla dina inlägg. Stå för vem du är istället och för debatten på ett sakligt och seriöst sätt. Det har vi efterlyst länge från styrelsen i Brf, men förgäves.

Så mycket för "fler och fler". Så sansa dig nu. För tillfället gör du definitvt ingen bra reklam för ombildningsivrarna.