tisdag 4 augusti 2009
Brev från grannarna - I Linjalen finns plats för marginalen
Rädda Linjalen får många mail och telefonsamtal från grannarna. Ett av mailen kommer från Gella - en synnerligen färgstark person som visar upp sin verklighet på ett sätt som borde få oss alla att tänka efter en stund. Allmännyttan är inte bara vårt hem, den är även en rättvisesymbol. Så här beskriver Gella sin och många andras situation:
"För mig är valet mellan hyresrätt och bostadsrätt enkelt. Jag lever på pension och bidrag på grund av en cp-skada, så något lån kommer jag aldrig att kunna få. Till dem som frågar om jag kan tänka mig att vara hyresgäst hos en eventuell bostadsrättförening svarar jag så här:
Lika lite som jag kan tänka mig att ha min mamma eller någon annan i min familj som hyresvärd vill jag ha min granne som sådan. Jag vill ha en professionell hyresvärd, inte någon amatör som har det som fritidssysselsättning.
Det finns många i kvarteret som är i samma situation som jag. Vi som inte har något val. Vi som redan lever på marginalen och inte får ta några lån. Vi som kommer bort när människors viktigaste värdemätare blir pengar. Vi har haft en självklar plats i kvarteret tidigare, och den är extra viktig för oss som ofta betraktas som undantag. Som resthyresgäster hos en bostadsrättsförening mister vi vår självklara plats, och blir undantagsfall även i vårt boende.
Efter köpstämman 2 april var det som att Linjalens huskroppar drog en lättnandens suck. Grannarna började prata med varandra igen. Folk umgicks och åt tillsammans ute på gården. Nu är luften åter tung när man kliver in genom portalen. Lapparna på anslagstavlorna från såväl nej som ja-sida blir allt fler, men vem som skriver lapparna är oklart. Min upplevelse är att man mer och mer börja sopa allt under mattan. För min del föredrar jag öppet krig där vi kan diskutera våra skilda åsikter, det vore i alla fall bättre än detta tigande.
Det här var mina tankar och funderingar kring vad som händer i Linjalen .
Från er kära granne - söderbönan Gella (hon i rullstolen i 56:an)."
Etiketter:
Boinflytande,
Ekonomi,
hyresrätt,
Linjalen,
nej till ombildning,
Seniorer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
16 kommentarer:
Världen börjar bli allt läskigare, och det som hänt här i Linjalen speglar det väldigt tydligt. Vad ska man med andra människor att göra när man har sina egna pengar att tänka på? Det är alldeles för många som tänker på det sättet, och alldeles för många som hamnar i kläm.
Eeeh... hur kan man tro sig bli mer sedd som hyresgäst hos ett storbolag med 30000+ hyresgäster än hos en brf med högst lika många medlemmar som det finns lägenheter? Bodde tidigare i en mindre brf (56 lgh) med två (äldre/handikappade) kvarvarande hyresgäster och tro mig, vi hjälpte dom med allt från att laga krånglande dörrklockor och installera brandvarnare till att hjälpa en dam med rörelsehinder ur sängen till att fixa deras speciella behov vid föreningens stambyte.
Även om deras lägenheter naturligtvis representerade ett värde för vår förening så var det aldrig någon tvekan om att vi gemensamt skulle hjälpa dessa hyresgäster (som bott i huset sen 40-talet, oj vilka historier man fick höra!) att bo kvar så länge de kunde. Vi fick även värmande beröm av hemtjänsten vid några tillfällen.
Jag håller med Gella och Ulrika. Driften att äga, köpa och sälja är starkare än någonsin i samhället. "Du är vad du äger. Äger du inget är du inget." Och även om du inte har pengar ska du ändå pressas att köpa, även sådant du egentligen inte vill ha eller behöver.
Som jag ser det finns det en stor fara i att knyta sina förhoppningar om lycka och framgång till saker. Många tycks glömma bort att ägande även kan skapa en falsk föreställning om trygghet.
För ombildningsivrarna handlar allt om pengar. Det tjatas om att köpa och sälja och göra klipp. Tar vi bara tilräckligt stora lån blir allt genast så mycket billigare. Det skorrar falskt i mina öron.
Då och då ändrar de tonläge en aning och försöker använda "boendeinflytande" och "valfrihet" som sina argument. Men även då glömmer de bort att det inte gäller alla boende i kvarteret. Långt ifrån alla som Gella så riktigt påpekar.
Linjalen är en alltmer sällsynt oas i denna ägarlystna värld. Det bör den få fortsätta att vara. Det mår både kvarteret, Södermalm och hela Stockholm bättre av. För den som orkar lyfta blicken och se omvärlden i ett lite större perspektiv (än den egna plånboken) är det som nu händer i Linjalen avgörande för stadens framtida uveckling. Det handlar om ökad mångfald (inte minst när det gäller boendeformer) där ALLA får plats - oavsett vad eller hur mycket man äger.
Läste denna kommentar till DN- artikeln 3/8 om kommande räntehöjningar som troligtvis blir av vid årsskiftet 2009-10.
"Allt kretsar inte kring bolån!! Folk måste börja se helheten i den svenska ekonomin. Öppna en bok om nationalekonomi och titta lite närmare på både mikro- och makroekonomi. Behöver inte vara avancerad läsning för att inse att det finns så många fler faktorer att ta hänsyn till en bara bolånemarknaden. Dessutom är kraven för nya lån betydligt hårdare än innan förra räntehöjningarna.
Helhetssyn, 10:18, 4 augusti 2009."
Jag tycker det är viktigt med helhetssynen idag.
Hej Gella!
Jag är ordförande i Bostadsrättsföreningen Linjalen och jag är övertygad om att bostadsrättsföreningen kan bli en bra hyresvärd för dig.
Jag förstår din oro och dina argument. Jag har också trott på allmännyttan. Jag har arbetat fackligt i trettio år och varit med i hyresgästföreningen nästan lika länge. Jag har demonstrerat för låga hyror, fler hyresrätter och för bevarande av allmännyttan och jag har suttit i lokala hyresgästföreningens styrelse och försökt påverka Stockholmshem.
Men nu ser jag en framtid där allmännyttan bara ska finnas för att ge vinst åt kommunen och där de sociala aspekterna på boendet snart är borta. Socialdemokraterna och hyresgästföreningen har svikit hyresgästerna i innerstaden. Det är där det går att göra vinster på boendet och där kommer hyreshöjningarna. De blir stora eftersom vi har låga hyror på grund av eftersatt underhåll.
Som jag ser det så finns det nu bara en utväg. Att vi som har de ekonomiska möjligheterna köper våra lägenheter och tillsammans med er som är kvar som hyresgäster försöker åstadkomma ett så bra och billigt boende som möjligt. Jag ska göra mitt bästa för att ingen ska lämnas utanför.
Det finns många bostadsrättsföreningar på Söder med nöjda hyresgäster. Varför skulle det inte fungera hos oss? Självklart blir det en professionell fastighetsförvaltning. Och är vi inte nöjda med den så bestämmer vi själva om att ge uppdraget till någon annan.
Hälsningar Eva Fee
En liten tanke - vem vill köpa en bostadsrätt i linjalen med det ekonomiska upplägg som visats. Det måste väl vara bättre att köpa i en solid förening (som det finns massor av idag.) Så det kanske inte blir så lätt att göra ett "klipp" för omvandlarna.
Svar till Anonym 05:37
Ursäkta mig men... vet inte om du bor i Linjalen men det är skillnad på en mindre BRF med 56 lägenheter och en stor BRF med 455 lägenheter. Det är en helt annan sak att sköta en så pass mycket större fastighet. Och om du nu tycker att BR är en bättre boendeform, varför har du flyttat till en HR? Och varför respekterar du inte de grannar som aktivt har valt den boendeformen och som vill fortsätta att vara hyresgäster hos Allmännyttan?
Eva Fee är ordförande i en bostadsrättsförening som är känd över hela Sverige för sina odemokratiska metoder. En förening som ljugit sina medlemmar rätt upp ansikten ett otal gånger. En förening som aldrig låtit sina medlemmar komma till tals. En förening som till och med andra ombildningskonsulter använder som exempel på oseriösa ombildningsförsök.
Eva Fee, som vägrat lämna ut stämmoprotokoll till medlemmar för att hon inte orkade kopiera dem. Hur stor anledning finns det att känna något förtroende för hennes löften om att vara en bättre hyresvärd än Stockholmshem?
Vid förra stämman lovade du sänkta hyror och intern byteskö med förtur för hyresgästerna. Vad tänker du lova den här gången Eva?
Viktigt att veta är att de löften som denna styrelse ger inte alls behöver hållas av en ny styrelse.
Tryggheten för resthyresgäster t ex.
Alla de löften som givits, kan fullständigt röstas ner av ett nytt gäng. Alltså är alla vackra ord lika säkra som skrivna i sand.
RENEE
Eva Fee/
Om du nu, som flera andra av dina ombildarkompisar, så totalt tappat tron på allmännyttan vore det väl lämpligt om du såg dig om efter en bostadsrätt?
Du lär ju i alla fall inte få det här så som ni ljugit och gjort bort er den senaste tiden. Förtroendet för dig och din styrelse kan nog inte bli lägre.
På mötet dagen före förra köpstämman garanterade du att det bara skulle bli en stämma. Kunde man inte lita på dig då, varför skulle man göra det nu?
Först av allt. Stort tack till dig Gella. Genom ditt brev så har du sammanfattat det väsentligaste i de motsättningar som nu råder i Linjalen. Vill vi bo i en allmännytta där alla är välkomna eller ska Linjalen förvandlas till ett kvarter där bara de med en fet plånbok är välkomna?
Till Eva Fee vill jag bara säga att jag finner det patetiskt att komma med antydningar om att hyrorna skulle hållas lägre om Brf Linjalen tar över som vår hyresvärd. Detta cyniska fiskande efter JA-röster från de som inte vill eller kan köpa är ett riktigt lågvattensmärk. Om det skulle bli ett knappt JA på köpstämman så lär styrelsen bryta det löftet senast dagen därpå. Då gäller det ju att få så många som möjligt att köpa in sig i bostadsrätts-
föreningen. Presumtiva hyresgäster kommer att ses som en belastning för föreningen. Hyrorna täcker inte ränte- och driftkostnader för hyresrätterna.
Att bryta löften är ju inte heller något nytt för Brf:s styrelse. Snarare regel än undantag!
Olof Fryklöf/Rädda Linjalen
Några boende är, som de uttrycker det, besvikna på allmännyttan. Därför vill de tvinga ett helt kvarter att byta boendeform och själva göra sig till hyresvärdar för sina grannar. Att vi trivs med Allmännyttan har de ingen respekt för. För dem handlar allt om makt och pengar. Och många av dem kommer att flytta härifrån snarast möjligt.
Både Eva Fee och brf bloggen har börjat agera frikyrkopastorer och erbjuder salig helbrägdagörelse om bara de själva får kölhala vårt kvarter med en ombildning.
I portarna just nu sitter det lappar med uträkningar som bygger på rena lögner och felaktiga siffror. Halleluja!
Jag litar lika mycket på Eva Fee och brf bloggen som jag litar på Livets Ord. Jag hittar inget bättre ord för deras agerande än försök till bedrägeri.
Till anonym 5 aug: Många områden har lokalkontor dit man kan vända sig. sen just sthlmhem gör många enkäter och är faktiskt ett av de bolag som iallafall försöker lyssna in de boendes intressen.
Sen måste jag säga att del sliter på en psykiskt att befinna sig i en ombildningsprocess. Dags för politikerna att vakna och göra nåt åt detta.
Visst finns det brf som kan fungera, men de flesta ombildningar jag läst om går det ju inte rätt till.
sen som nån skrev, varför ska det vara så svårt att förstå våra åsikter vi som faktiskt valt allmännyttan.
inte så lätt hitta hyresrätt idag, inte blir det lättare av att allt ombildas.
Det var väldigt glest vid styrelsens fikabord både på lördagen och söndagen. Den svarta banderollen bredvid har en passande färg för brf linjalen.
Stockholm svämmar över av kaffe. Inte sjuttsingen betalar jag 2,3 miljoner för lite fika!
Skicka en kommentar