onsdag 19 augusti 2009

Ebberöds Bank del 1


FÖRENINGSAVGIFTEN
...eller - KAN MAN VERKLIGEN TRO PÅ DET HÄR?

Om jag på fullt allvar skulle hävda att jag kunde åka bil t.o.r.Stockholm-Göteborg, en sträcka på drygt 90 mil, och bara tanka tio liter bensin skulle jag bli utskrattad.
Ingen i hela världen skulle tro på mig, och det skulle man göra rätt i.

Skulle jag en stund senare påstå att min semesterresa var gratis eftersom jag köpt den med kontokort skulle jag löpa risk att bli omyndigförklarad. Alla vet att det är mycket dyrare att handla på kontokort än att betala vad det kostar direkt vid köptillfället.

Jag tror inte att någon i kvarteret Linjalen är så dum så att den tar ett banklån för att betala hyran och andra löpande utgifter. Det vore ett enormt naivt och kortsiktigt sätt att leva på. Ändå vill Brf Linjalen få oss att göra just detta, och notan kommer att bli mycket högre i det långa loppet. Men det är ingenting man vill diskutera.

Skulle omvandlingsförsöket bli av vilar allas ekonomi på extremt osäkra grunder med Brf Linjalens ekonomiska plan. Som ett exempel kan vi ta den låga månadsavgiften. Det ser ju jättebra ut att komma så billigt undan, men kan det verkligen stämma?

Månadsavgiften till en bostadsrättsförening skall täcka nödvändiga saker som fjärrvärme, vatten, el, underhåll, skötsel, sophämtning med mera. Dessutom skall räntor och amorteringar för föreningslånet ingå i månadsavgiften.

Titta på diagrammet högst upp. Ni får upp en större bild om ni klickar HÄR. Den visar månadsavgiften per kvadratmeter för alla bostadsrätter som låg ute till försäljning på Södermalm en vecka i maj 2009. Som ni ser varierar månadsavgifterna i olika fastigheter, mest beroende på hur högt belånade de är*, från knappa 30 kr till strax under 90 kr per kvadratmeter och månad. Genomsnittet för dessa driftskostnader låg på 51 kr m2/mån, vilket är ungefär var det brukar landa. Enligt senaste Södermalmsnytt ligger snittkostnaden på 52 kr den här veckan. Plocka fram tidningen, en räkneapparat och kolla själva.

Den röda stapeln i mitten representerar Brf Linjalens kalkylerade månadsavgift på 15 kr m2/mån. Hur man har kommit fram till den summan är svårt att begripa, men det är lättare att förstå varför. Brf Linjalen vill att det ska se mycket billigare ut än vad det kommer att bli. Anledningen till det är att försöka lura folk att det är en bättre affär än vad det är för att få oss att rösta ja.

En månadsavgift på 15:- per kvadratmeter och månad är ingenting annat är ett orealistiskt skämt, eller ännu ett exempel på att betala räkningarna med kontokort. Föreningen har tagit ytterligare lån för att denna avgift ska se billigare ut än vad den kommer at bli. Det lånet skall betalas till slut. Med ränta, och då blir det betydligt mycket dyrare än om vi hade betalat vad det kostar från början.

Vi säger ofta att Brf Linjalens ekonomiska plan är gjord för dem som vill sälja genast, flytta iväg och låta de som bor kvar dra det stora lasset. Här är ett exempel på detta som är väldigt tydligt.

I Anders Werkös bygglovsansökan till takvåningar kallade han det här sättet att finansiera ombildningen för en "okonventionell kalkyl". Det är bara att hålla med. Väldigt okonventionell. De enda andra ombildningar vi vet som tillämpat samma metod är skandalomvandlingarna i Ringen och Fältöversten. Där har man tvingats till drastiska höjningar av månadsavgifterna, och i alla fall i Ringen är alla planerade förbättringar av fastigheten avblåsta.

Ärligt talat, 15 spänn per kvadratmeter och månad - finns det någon som kan tro på det? Varför skulle just Linjalen komma så enormt mycket billigare undan än alla andra föreningar? Ännu värre är det enligt Brf:s ekoplan tio år framåt, då driftslånen är slut och skall betalas. Då har vi brakat upp till 25:- per kvadratmeter och månad. Den som verkligen tror att vi kan driva den här fastigheten om tio år för hälften så mycket som en genomsnittlig Brf betalar idag ombedes att räcka upp handen...nähä...ingen...

Det kan kanske vara teoretiskt möjligt att komma ner i 15:- per kvadratmeter och månad. Men då får vi stänga av all värme, och släcka ner på gårdar och i trapphus, och stänga av hissarna, och vattnet, och om styrelsen bygger torrdass på gården och en del andra mindre lustiga umbäranden för oss som bor här.

Att det här är en av anledningarna till att styrelsen undviker att hålla egna möten eller komma på Rädda Linjalens när den ekonomiska planen skall diskuteras är ingen vågad gissning. Det finns mängder av saker i Brf Linjalens glädjekalkyl som man enkelt ser att de är vanskligt uppbyggda.

Med andra ord: Vill du köpa din lägenhet - släng den ekonomiska planen i papperskorgen och förbered dig på mycket högre månadsavgifter. Ska vi upp till snittet per kvadratmeter på var månadsavgiften ligger i andra föreningar får vi höja den med 294%, men då fastigheten även blir väldigt högt belånad borde månadsavgiften upp ännu mer för att få en föreningsekonomi som är annat än osund.

* Brf Linjalens höga belåningsgrad kommer att avhandlas i kommande bloggar

Johan Johansson / Rädda Linjalen

27 kommentarer:

Anonym sa...

Ett mycket tydligt, pedagogiskt och kontrollerbart sätt att avslöja Brf Linjalens glädjekalkyl.
Jag har själv gjort motsvarande kalkyler och erhållit samma resultat
Olwa

Anonym sa...

Det är fler ivrare som väljer att räkna lågt och på så sätt lurar de som verkligen kommer bo i lägenheterna! För visst är det så att de som räknar så här är köp-och-sälj-ivrarna! Önskar jag hade tid och utrymme att berätta hur köp-och-skoj-affären i min fastighet går till. Ujujuj!!

Anonym sa...

Mycket bra skrivet Johan!!

Men tänk ändå vad mysigt vi skulle kunna ha..massor av värmeljus.. hämta vatten i nån brunn.. göra brasor på gården..duscha och äta får man göra på jobbet (om man har nåt, vill säga)

Pär sa...

Jo, det här känns ju stabilt. Ni som undrade vart Galne Gunnar tog vägen har svaret här. Kom gärna hit och hämta honom, ni får han gratis!

Butter sa...

Apropå Ringen och Fältöversten har Linjalen flera saker gemensamt med dessa ombildningar.

Alla tre är dom så kallade skandalomvandlingar. Linjalen är det redan innan omvandlingen är genomförd. Något de flesta hoppas inte blir av.

Alla har dom lånat till driften, precis som Johan skriver. Bara det trumpetar ut oseriositet.

I alla dessa omvandlingar är en viss Urban Wiman inblandad i den ekonomiska planen.

Alla omvandlingar har gått turbulent och odemokratiskt till.

Sedan har vi några saker som inte hänt oss i Linjalen än:

I både Ringen och Fältöversten finns mängder av människor som blivit itutade att de skall göra ett klipp och finner sig sittande med Svarte Petter. Många känner sig lurade.

I både Ringen och Fältöversten har utflyttningen varit stor.

I både Ringen och Fältöversten har det varit extrem turbulens i styrelsen.

I både Ringen och Fältöversten är stämningen infekterad och grannsämjan dålig.

I både Ringen och Fältöversten har man drastiskt tvingats höja avgifterna och ställa in utlovade förbättringar.

Kära grannar, är det så vi vill ha det?

Pär sa...

Du glömde en sak Butter. I samtliga fall är den ekonomiska kalkylen gjord enligt modellen köp-sälj genast-dra och lämna skiten till dom som vill bo kvar.

Anonym sa...

Pär; om du är orolig över att bli lämnad med "skiten" så är det ju bara att låta bli att köpa och fortsätta hyra. Dock har det vid många genomförda ombildningar visat sig att även dom mest ihärdiga motständarna har köpt när det kommit till kritan.

Anonym sa...

Läste på Brf:s blogg att man oroar sig över internettroll. Förstår deras oro. Se vad "ensam mamma söker brf" skrivit här. Ironi eller dumhet? Jag misstänker att någon försöker jävlas Markus.

Slutklämmen är väldigt kul. Ironin är rakbladsvass! Måste vara ett troll från Rädda Linjalen..eller???


"Det går knappt att bryta ner det mer tydligt än så.

Men i slutändan handlar det ju om att man i BRF får radikalt förändrade och förbättrade förutsättningar för:

1. EKONOMI. Billigare att bo och man blir förmögen

2. DEMOKRATI. man får insyn i skötseln av sitt hus och verklig möjlighet att påverka.

3. TRYGGHET. Man kan binda räntan, man kan ha den flytande, man kan fatta beslut på stämman - man kan få kontroll över och trygghet i sitt boende

4. GRANNSÄMJA. Alla lär känna varandra och månar mer om sitt hus och sin miljö. KLART man gör - man äger ju huset. Klart man bryr sig. "Egna barn och andras ungar"

EKOMOMI + DEMOKRATI + TRYGGHET + GRANNSÄMJA = BRF


// Ensam mamma söker brf

Pär sa...

Anonym 22:22/
Och bli hyresgäst till det här gänget? Det låter som en mardröm. Aldrig och tusenfalt nej. Jag har alltid trivts utmärkt med Stockholmshem och har inte den minsta lust att bli resthyresgäst till familjens Adams på gården.

Anonym sa...

Anonym 22.22
I fallet Linjalen lär väl motsatsen inträffa. Varför skulle någon låna flera miljoner för att få en högre månadskostnad och avsäga sig alla möjligheter att kunna påverka sitt boende i framtiden?

Anonym sa...

Ensam mamma söker brf:
"EKOMOMI + DEMOKRATI + TRYGGHET + GRANNSÄMJA = BRF "
Har du läst Orwells 1984?

Rädda Linjalen sa...

Hittade den här kommentaren på föregående tråd och lägger in det här. Kul med inlägg från JA-sidan som är resonerande och inte bara propaganda.

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

"Till Rädda Linjalen och bostadsrättsföreningen.

Snälla, försök att hyfsa debatten lite båda två. Att bedriva krypskytte via bloggar och anonyma kalkyler i våra portar kommer inte att övertyga någon om någonting.

Sen borde ni båda sluta med att beskriva en verklighet där alla vinner eller förlorar beroende på utslaget av köpstämman. Vad som är bäst för mig behöver ju inte vara bäst för min granne.

För de som har ett någorlunda tryggt arbete, en hyfsad lön och en bit kvar till pension så är detta ett gyllene tillfälle att göra en bra affär. Att inte rösta JA vore en dumhet.

Är du gammal, sjuk eller har dåliga inkomster så ska du lika självklart rösta NEJ. Att hamna som hyresgäst i en så pass stor bostadsrättsförening som Linjalen skulle bli innebär ökad otrygghet och större risk för att utsättas för lyxrenoveringar m.m Att ta stora lån kräver en stabil inkomst. Allt annat är som att spela rysk roulette med sitt boende.

Resultatet av köpstämman kommer att styras av de boendes sociala situation. Det blir människors plånbok som styr inte deras ideologi. Det betyder att de allra flesta redan bestämt sig för hur de ska rösta. Så min fråga till er i Rädda Linjalen och Brf är, vilka är det ni försöker övertyga egentligen?

Jag kommer själv att rösta JA på köpstämman men misstänker att NEJ-sidan vinner med ungefär samma siffror som i april. Viktigast av allt är att vi alla respekterar det demokratiska beslut som ska tas den 27 augusti. Livet måste gå vidare på Linjalen."

Anonym sa...

Du är bättre som bloggare än som ekonom, du skriver ganska underhållande;-) jag tror NEJ-sidan vinner stort så du kan nog pusta ut, men jag vill absolut köpa en linjal, detta blir mitt livs bästa affär, kontokort är bra!!

Ulrika sa...

Ska Eva Fee och hennes hejdukars agerande på gården på sistone ses som exempel på ekonomi-demokrati-trygghet-grannsämja är jag den första som vill betacka mig.

Ett bättre och kortare samlingsnamn för det agerandet är trakasseri.

Anonym sa...

Vet någon om det finns köpare till lägenheterna i Ringen. Jag skulle nog inte köpa där utan leta efter en bostadsrätt i en solid förening.
Hur kommer det att bli i Linjalen - vem vill köpa här ?

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 23:38:
Allting är relativt, men jag tycker att jag har förhållandevis hyfsad koll på ekonomi. I alla fall på den här nivån. Formellt är jag visserligen bara en sketen gymnasieekonom, men för att genomskåda Brf Linjalens ekonomiska plan behöver man inte vara något ekonomiskt orakel.

Men jag är glad att du tycker att jag skriver underhållande. Det är, till skillnad från ekonomi, något jag delvis försörjer mig på att göra. Tack och bock!

...och kontokort må vara praktiskt, men ett jävligt dyrt sätt att finansiera saker med.

Anonym sa...

Om ekonomiska planen är som du skriver då vill jag nog kalla det bedrägeri på hög nivå !

Milda makter - hur kan man göra detta mot sina medmänniskor bara för att man tror man kan göra ett "klipp"

Denna styrelse är verkligen en skara clowner !

Anonym sa...

Träffade gamla bekanta på en kvarterskrog häromdagen. De berättade att efter köpstämman den 2 april ramlade det helt plötsligt in en hel massa lägenheter från Linjalen på bytessighten Björns Bostadsbytare.

Uppenbarligen folk som sitter och håller på lägenheter som de vid ombildning säljer och flyttar så fort de kan.
När det inte blev någon ombildning byter de istället till en annan hyresrätt som de kan köpa och sälja.

Så mycket för de köpsugnas bedyranden om att de värnar så mycket om kvarteret och ska bo kvar efter en ombildning.

Till och med Förbättringsgruppen har ju deklarerat öppet både på mötet i måndags och ute på gården att detta är "deras enda chans att ändra boende".
Om de flyttar - vem ska då bygga den inglasade tvättstugan i garaget som de inte heller har berättat hur de vill finansiera?

Jag är helt övertygad om att det blir nej på torsdag. Jag vet att det är många som vill flytta hit då så byteschanserna för dem som är flyttsugna bör öka.

Välkomna hit alla som vill värna hyresrätten och som vill umgås på en härlig gård med trevliga (ej ägande) grannar!

Siargatan sa...

Alla stackare som blivit överkörda vid andra ombildningar är hjärtligt välkomna att flytta till oss i kvarteret Linjalen. Brf-talibanerna kan få sin bostadsrätt och vi kan säkerställa framtiden för kvarteret i synnerhet och hyresrätten i allmänhet.
Och viktigast av allt, det är de som faktiskt vill ändra sin boendeform som får flytta. Rätt ska vara rätt!

Robert sa...

Har ni fått se kalkylen? Som före detta styrelseledamot i just en bostadsrättsförening har jag svårt att tro att de ens kan den enklaste matematik. Vi var en välmående förening och vi hade för ca sex år sedan en kvadratmeteravgift på knappt 60 kronor.

Ett problem vi fick brottas med när jag valdes in i styrelsen var att vi hade för låga avgifter för att kunna klara framtida reparationsbehov, och vi var inte i närheten av några 15 spänn per kvadrat och månad... vi låg någonstans på 40 kronor, och det var för över tio år sedan.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Robert: Det var väl därför er förening var välmående. Brf Linjalen verkar inte ha ambitioner på en välmående förening. Inte vad man kan se på den ekonomiska planen i alla fall.

Här är det snarare vrakplundring som gäller.

Anonym sa...

Verkligen patetiskt!.att dom som är med i den sk "förbättringsgruppen" vill bara flytta här ifrån.
Är det ändå inte LITE pinsamt.

Anonym sa...

Och var håller Demokratigruppen hus? Borde inte den åtminstone försöka övertyga styrelsen att delta i de möten som anordnas? För öppen debatt är väl vad demokrati bygger på, eller?

Anonym sa...

"Uppenbarligen folk som sitter och håller på lägenheter som de vid ombildning säljer och flyttar så fort de kan"

Neeeeeeeeeeej. Det är vanliga knegare som aldrig tidigare haft en möjlighet nu äntligen fått chansen att äga sitt boende. Vid en ombildning får även vi vanliga människor möjlighet att köpa. Något som är omöjligt om vi ska betala marknadspriset.

Varför är det ert vanligaste argument, att några kommer att sälja? För det första vet ni ju inte om det är sant, och för det andra så....jaha?

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 20.00:
Idén med att omvandla är inte att folk ska sälja och dra. Inte heller ekonomiska upplägg som gör alla som vill bo kvar till förlorare.

Att göra ekonomiska planer som är skapade för de som vill sälja och sticka är vad Brf Linjalen har gjort. Det vill man inte prata om, men då får väl vi i Rädda Linjalen visa på sanningen.

Läs vårt nya blogginlägg så har du ännu en anledning till att Brf Linjalens styrelse inte törs diskutera det man vill ställa till med.

Robert sa...

Johan: Till saken hör också att lägenheten jag "köpte" inte kostade några miljoner, den kostade 133 000 för att vara exakt. Dessutom bör man veta att man i juridisk mening inte köper sin lägenhet, man köper en andel i föreningen. Men det har ni säkert redan koll på.

Anonym sa...

Till de som vill ombilda för att kunna ha möjlighet att äga sitt boende - vill ni då inte ha en Förening med god ekonomi ? Jag förstår inte att man hoppar på vad som helst för att få äga sitt boende.