fredag 28 augusti 2009

Vindar är till för att vändas - nu kör vi vidare!


LINJALEN ÄR RÄDDAD!

Hyresgästerna sa NEJ till bostadsrätt.


Resultatet av kvällens omröstning är en stor seger för demokratin.


På den förra köpstämman den 2 april sa hela 57 % av hyresgästerna NEJ till ombildning av kvarteret Linjalen. Trots det, samt löften om motsatsen, valde Brf Linjalen att fortsätta ombildningsförsöket. För många hyresgäster har de senaste månaderna varit en tid av oro. Men nu har hyresgästerna sagt sitt och detta måste bostadsrätts-föreningen respektera. Nu kräver vi från Rädda Linjalens sida att Brf Linjalen omedelbart kallar till en extra föreningsstämma och där fattar beslutet att lägga ner bostadsrättsföreningen.

Den här stämman startade inte ens. Trots att man inte velat redovisa sitt medlemsantal har vi samma farhågor som förra gången: Brf Linjalen har inte heller denna gång ens så många medlemmar att det räcker till en omvandling ens med 100% ja-röster!

Ganska bisarrt. Eller hur? Ytterligare ett halvår och ett antal miljoner i missat underhåll har det kostat - helt meningslöst. Tack Eva Fee, Anders Werkö et consortes...

Brf Linjalens ordförande Eva Fee sa att resultatet skulle blivit ungefär detsamma som på förra stämman (dvs 43% ja, 57%nej) vilket definitivt kan tolkas som en överdrift. I början av veckan påstod hon sig ha 50% röster allaredan...inte så troligt. Sedan har det jagats på ett sätt som Jesus inte skulle ha gillat, om man äger så...

Förmodligen skulle röstresultatet varit ännu sämre för Brf än tidigare. Min spekulation (äntligen!) är någonstans mellan 38-42%. Ett imponerande uselt resultat ombildare emellan. Grattis till ombildningskonsultenLandahl Öhman, som kommer att vara hot stuff i media flera dagar i rad. För misstankar om fusk, och för ännu ett rekordstort nederlag i innerstaden!

Ni fick er present förra gången, och ni hade inte ens humor nog att tacka...


Rädda Linjalens presenter till Maria Wideroth och Susanne Falk, Landahl Öhman, efter köpstämman 2 april. Tack för god match!

Vi i Rädda Linjalen och våra grannar har blivit kvitt en enorm börda. Nu är det bara att hitta tillbaks till sitt liv igen.

Rädda Linjalen vill nu tacka alla underbara grannar i kvarteret. Under den tid som har gått har sammanhållningen visat sig vara imponerande stark. Generationer har blandats och mycket vänskap har uppstått. Nu kan vi alla återgå till det de allra flesta av oss vill vara – hyresgäster hos Stockholmshem i kvarteret Linjalen.

Tusen tack för allt stöd - nu kör vi vidare.

Kappor är till för att bäras - och vindar är till för att vändas, basta!

Nätverket Rädda Linjalen

32 kommentarer:

whippo sa...

Ni får trycka upp t-shirts till Landahl Öhman och styrelsen med texten "Jag försökte ombilda Linjalen och det enda jag fick var denna t-shirt".

/Rikard
Rädda Flygaren

jocke sa...

stort grattis önskar jocke bengtsson lh tranan öst o väst

Anonym sa...

Citat vi minns...

Kommentar från styrelsen om resultatet efter köpstämman i april:

"Det var alltså en överväldigande majoritet jaröster".

Speaker-Tobbe sa...

Grattis som fan. Igen, får man väl tillägga. Hoppas att det sunda förnuftet äntligen vinner emot idiotin.

Martha i Hagen sa...

Grattis till er alla som jobbat för att Linjalen inte ska ombildas!! Väl kämpat!

Jag är gärna med och kör vidare... om jag får?

Bernt Lindgren sa...

Stor varm grattiskram till er i kvarteret Linjalen. Och ett varmt tack! Er kamp har varit mycket betydelsefull för oss som inte lyckats stoppa ombildningar och för alla som riskerar att bli ombildade. Önskar er all lycka framöver och hoppas att ert kvarter ska blomstra.
Bernt L

inger sa...

Ni slapp dem! Vilken tur för er! Och vilken tur för hyresrätten i innerstan att ombildningen stoppades.

Grattis från oss i Björkhagen!

Anna-Lena Lodenius sa...

Men grattis! Men är det inte kört nu? Erbjudandet att köpa går väl ut snart, trodde jag?

Anonym sa...

Grattis! /Georg Hardt, Uppsala

Robert, fd bostadsrättsinnehavare sa...

Grattis till alla boende i Linjalen. Ni är alla vinnare, även ni som ville bilda BRF.
Om inte annat så har ni fått känna på demokratins makt. Vill ni bo i en bostadsrätt så finns det många att tillgå.
Enligt Hemnet finns 1500 till salu bara i Stockholm. Vill ni ha en bra grannsämja så flytta till en förening som tvingats till ombildning.

Egon Frid sa...

Linjalen är räddad från ombildning! Hyresgästerna sa till NEJ till bostadsrätter i området. De som sades vara för en ombildning lyckades inte samla sina anhängare till det sista ombildningsmötet i går kväll. Mötet avbröts då ombildare konstaterade att medlemmarna ibostadsrättsföreningen uteblev. Resultatet av kvällens möte är en stor seger för demokratin. På den förra köpstämman den 2 april sa hela 57 % av hyresgästerna NEJ! Nu är det denna majoritet som gäller för ett nej till ombildning av kvarteret Linjalen. Trots det valde Brf Linjalen att fortsätta ombildningsförsöket. För många hyresgäster har de senaste månaderna varit en tid av oro. Men nu har hyresgästerna sagt sitt och detta måste bostadsrättsföreningen respektera. Nu kräver Rädda Linjalen att Brf Linjalen omedelbart kallar till en extra föreningsstämma och där fattar beslutet att lägga ner bostadsrättsföreningen. Hoppas denna kamp från Rädda Linjalen och hyresgästerna visa vägen för att ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter upphör! Vi måste värna hyresrätten!

Anonym sa...

Grattis till er som har kämpat så hårt.

Mattias Ericson sa...

Grattis !!

Anonym sa...

Enligt Brf Linjalens hemsida tänker de inte lägga ned föreningen. Makalöst !

Lasse sa...

Trött men glad vaknar jag till en ny arbetsdag. Stegen till arbetet känns lätta när jag vet att Linjalen är räddad, Linjalen är kvar som hyresrätt. Smolket i bägaren är det avslutande tal på köpstämman som hölls av brf:s ordförande Eva Fee. Hon talade om försoning mellan de olika åsikterna vilket jag tycker är bra. Men samtidigt säger hon att brf inte ska avregistreras utan ska enbart vara vilande till nästa chans att ombilda som hon uttryckte saken. Försoningen med brf:s styrelse är långt borta innan brf är avregistrerad och hotet om ett nytt ombildningsförsök är undanröjt.

Anonym sa...

Varför kan nu inte dessa personer köpa en lägenhet om de nu vill bo i bostadsrätt? Låt oss andra som vill, få bo i kvar hyresrätt !

Maria sa...

Jag blev medlem i BRF för att få tillgång till information. Men den sorts information de har erbjudit (inga frågor på möten, vägran att delta i diskussioner samt den senaste tidens förföljelser på gården) är tydliga bevis på respektlöshet. När Eva Fee säger att ingen har blivit förföljd ljuger hon mig rätt upp i ansiktet. Jag är en av dem som hon personligen följde efter med sitt tjat!

Detta beteende samt en ekonomisk plan som helt enkelt inte går ihop gjorde att jag röstade nej - båda gångerna! Idag lämnar jag in mitt utträde som medlem till Brf. En sådan förening förtjänar inte längre sina medlemmar.

Nätverket Rädda Svärdet sa...

Så glad är jag idag. Härlig vind i segeln för alla oss som vill bo i hyresrätt och vill att det ska finnas hyresrätt även i framtiden. Snyggt jobbat, med er som förebilder ska vi även vinna vår kamp i Svärdet 9.
/Ylwa

Trubbis sa...

Stort Grattis från leksand.

Trubbis

Anonym sa...

Läs gärna Eva Fee´s "avslutningsbrev" på Brf Linjalens hemsida - tänk att hon inte vill ge upp att ombilda ! Varför inte köpa lägenhet på öppna marknaden - det kan ju inte handla om ngt annat än att göra ett "klipp"

Anonym sa...

Ja om det är sant som sägs att dom tänker låta brf ligga vilande, tja då är det ju inte slut på eländet ialla fall, nu måste väl Sth Hem gå in och göra slut på eländet
BS

Ingabritt Billström sa...

Jag, Ingabritt Billström, som är engagerad i Hyresgästföreningen.
GRATULERAR verkligen er i Linjalen, för er seger och er kamp mot ombildningsivrarna.
Hoppas bara att vi slutligen med Hyresgästföreningens hjälp når samma resultat här på Skarpnäcksfältet.

Rädda Tumstocken sa...

Grattis Linjalen!
Stärkta av detta kämpar vi vidare för hyresrätten och mot ombildningen av vårt kvarter Tumstocken.

Anonym sa...

Anonym 14:49:
"Ja om det är sant som sägs att dom tänker låta brf ligga vilande, tja då är det ju inte slut på eländet ialla fall, nu måste väl Sth Hem gå in och göra slut på eländet"

Sthlmshems köperbjudande går ut på måndag och då finns det ju inget för brf att köpa längre. Enligt Alliansen gäller ombildningsstoppet i innerstan tills vidare och blir det maktskifte i kommunen efter nästa val lär det ju knappast bli några nya ombildningar av allmännyttan öht. Så en vilande brf är nog inget att oroa sig för.

Rädda Linjalen sa...

Här kommer Eva Fees avslutningstal på stämman.

"Jag vill bara säga några ord till avslutning.

Jag vill tacka er alla som har kommit hit och röstat Ja. Ni och alla som har lämnat fullmakter har visat att ni tror på bostadsrättsföreningen och på oss i styrelsen. Och jag vill tacka alla som har lagt ner ett jättearbete på att informera om bostadsrättsföreningen. Det har inte varit en lätt uppgift att ta alla diskussionerna och ni har gjort ett fantastiskt jobb.

Och jag vill tacka Maria och Susanne från Landahl Öhman. Jag tror att ni alla förstår att det krävs mycket arbete för att ta fram en ekonomisk plan. Alla Stockholmhems avtal med hyresgäster och leverantörer har gåtts igenom, alla driftskostnader har kollats, besiktningar har ordnats, offerter har begärts från fastighetsförvaltare och mycket mera. Och allt det här har Susanne och Maria sett till att vi har fått som underlag till styrelsens beslut om ekonomisk plan. Annars hade vi i styrelsen inte vågat fatta beslut om att vi kan och vi vill ta över ansvaret för kvarteret Linjalen. Jag kanske också ska säga att vi i styrelsen har lagt ner massor av tid och arbete på att sätta oss in i alla siffror och avtal. Och att allt styrelsearbete skett ideellt och på vår fritid.

Vi nådde inte ända fram och det är synd. Vi hade en jättechans att ta över vår fastighet och bestämma över vårt framtida boende. Men just här och nu var vi inte tillräckligt många som vågade ta på oss det ansvaret. Då går det inte att ombilda och vi måste acceptera det. Stockholmshems försäljningserbjudande går ut nästa vecka och vi kan inte tacka ja. Men styrelsen avger härmed ett löfte. Om vi - genom ett underverk - skulle få ett nytt erbjudande så finns bostadsrättsföreningen kvar och kommer att ordna ny köpstämma. Styrelsen är fortfarande fullkomligt övertygad om att bostadsrätter är det bästa för kvarteret Linjalen.

Men nu går livet vidare och vi förblir med stor sannolikhet hyresgäster hos Stockholmshem. Alla kunskaper om fastigheten och erfarenheterna från bostadsrättsföreningen har vi nu med oss när vi får fundera vidare på hur vi ska agera i framtiden och hur ska vi ta tillvara allt det engagemang och alla fantastiska grannkontakter som vi fått i arbetet med bostadsrättsföreningen.

Det ska vi fundera vidare på och vi hoppas att ni vill vara med i diskussionerna.

På styrelsens vägnar tackar vi för oss den här gången. "

Eva Fee / Ordförande"

Sug på den här meningen en gång till.

"Om vi - genom ett underverk - skulle få ett nytt erbjudande så finns bostadsrättsföreningen kvar och kommer att ordna ny köpstämma."

Rädda Linjalen ställer kravet att Brf Linjalen omedelbart kallar in till en extra stämma och där tar beslut om att lägga ner föreningen.

Eva Fee har trots löften om att respektera köpstämmans resultat från igår, redan gett nya löften om att en tredje köpstämma ska hållas om "underverket" inträffar om ansökningstiden förlängs.

Detta visar att både hon och Brf:s styrelse är villiga att gå precis hur långt som helst för att få igenom en ombildning. De kan inte ens stava till ordet Demokrati!

Olof Fryklöf

Anonym sa...

Olof.

Dom kommer aldrig!att ge upp.
Dom vill ha den makten, att vi ska tro att snart kommer dom och tar oss.
Vi ska tydligen vara deras gisslan för evigt.
Schyssta människor det där, inte alls egoistiska!

Tim Huhtala sa...

Hihi

/Tim

Anonym sa...

Stort, stort Grattis från oss på Tjustgatan!!!

Linda sa...

HURRA!!!

Grattis sååå innerligt! Ni visar att det verkligen GÅR att göra något, även om det ser mörkt ut. Ni är fantastiska som kämpat och, jag vet att det är så, lagt era egna liv på is under tiden.

Och jag tycker det är YTTERST märkligt att de inte ger upp, ens nu. Men det är klart... Mammon är en mäktig herre. :)

Jan Wiklund sa...

Stort grattis!

Bostadsrättsföreningen och deras konsultfirma kommer förstås att fortsätta. De har redan investerat så mycket att de inte kan sluta. Som USA i Irak. Det är dessvärre bara att slå dom igen. Och igen och igen.

Tills de äntligen bestämmer sig för att de inte har råd att fortsätta. Som USA i Vietnam.

Simon F. sa...

Stort, stort grattis till er!!! Från en hyresgäst i Pajala, norra Norrbottens yttersta perifer där ombildning till bostadsrätter nog aldrig någonsin kommer lyftas. Jag är så glad för att även ni kommer kunna leva under vettiga förhållanden, hyresrätt till självkostnadspris. Tack för er kamp! Varje seger som goda människor vinner stärker oss alla.

Pär sa...

Dörrvakten utanför köpstämman var obetalbar. Med armarna i kors och komplett med mörka glasögon och tydlig mission att köra iväg och agera bryskt mot meningsmotståndare.
Detta toppat med den minst sagt bisarra charmoffensiven medels megafon på eftermiddagen gjorde dagen komplett. Den fd ordförandens 'worried walk' inne i aulan var mer av en favorit i repris, men den såg jag med förtjusning även den.