onsdag 26 november 2008

Vinst eller förlust?

Det är ett väldigt räknande i de här kvarteren sedan några veckor tillbaka. Miniräknare går varma och grannar sitter uppe vid kökslampans sken och räknar på skatteavdrag och procenthöjningar; laborerar än hit och dit för att försöka förstå vad det skulle innebära för dem, egentligen, att byta boendeform.

En kvinna skrev till oss: Varför kan det inte stå vad det kostar innan jämkning så man vet, varför måste det vara så svårt att förstå kalkylen?

Inte bara att förstå siffrorna, det handlar också om att spekulera i hur det kommer att bli med räntor och eventuella förutsedda och oförutsedda kostnader för renoveringar och underhåll i framtiden. Dessutom att kunna tolka innebörden av hot om varsel, lågkonjunkturens längd och djup och räntorna, speciellt i en så räntekänslig kalkyl som den vi fått presenterade för oss.

Något som är helt klart är i alla fall att upplägget med utjämningslånet skapar attraktivt låga månadsavgifter som får affären att framstå som möjlig även för dem som egentligen inte har råd i längden. Man skjuter kostnaderna på framtiden. Förutom lånet för att köpa fastigheten tar alltså föreningen ett till lån, utjämningslånet, för att minska de höjda kostnader som det egentligen innebär att köpa i stället för att hyra. Precis samma upplägg som i ombildningarna av Ringen och Fältöversten.

Samtidigt kommer ju chockhöjningar direkt. Hur då? Jo, min boendekostnad ökar till exempel med minst 2000 kr från dag 1 vid en ombildning, och det räknat efter jämkning. Och det är inte allt, hör på det här: En granne ringde på en dag och stod med kalkylen i handen och sa att nu hade han räknat ut att om vi får marknadshyror, vilket han mest av allt är rädd för, så tar det ändå 6- 7 år med marknadshyror innan vi är uppe i den boendekostnad som vi får från första dagen vid ombildning. Något att fundera över.

Framtiden just nu är ingen Bullerby. Vi måste stanna upp och fundera riktigt noga, med tanke på allt som hänt ute världen. Vem kunde till exempel förutspå att 700 personer varje dag måste lämna sina hem i Kalifornien för att de inte längre klarar av att betala sina boendekostnader? Sjuhundra familjer som lämnar hemmen, utan att ens ha råd att hyra en lastbil för att få med sig sina saker. Se video här:http://www.brasschecktv.com/page/459.html

En annan sak värd att uppmärksamma är konsekvensen av en stad med ett boende som inte är tillgängligt för de med normala inkomster. En rapport från IUT internationella möte 6 oktober, vittnar om att många städers och kommuners bostadsbestånd blivit ekonomiskt ouppnåeliga för 2/3 av befolkningen. Är det valfrihet? Det som Joakim Larsson, bostadsborgarråd pratar om, bland annat i Uppdrag Granskning för några veckor sedan. Mer om det här på bloggen inom de närmsta dagarna.

Och inom kort kommer även en rapport från vårt informationsmöte med svar på 12 frågor som kom upp då.

Rädda Linjalen

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte förstå varför man med all makt måste göra Linjalen till bostadsrätter, det finns ju så mycket lägenheter att köpa i dagsläget och som man säkerligen kan göra ett jätte bra klipp på.
Hur mycket ska man behöva bevisa för dom som vill sälja att detta inte är ett lönande objekt.

En som önskar att detta vore slut snart :(

Johan sa...

Själv har jag valt att bo i hyresrätt. Det har jag varit trygg och trivts utmärkt med.
Sedan blev det så kallad valfrihet. Nu får man vare sig välja eller känna sig trygg längre.

Anonym sa...

Blir man orolig eller blir man orolig, det är ju i garaget man träffar sina grannar och börjar ventilera detta hyres-köps ämne, fick just höra att "någon" hade sagt att det är 300 ja-sägare till att köpa, då blir man ju lite fundersam. Hur mycket hjälper det då om resten säger nej...

Rädda Linjalen sa...

Kära Orolig! Det räcker inte med 300 ja-röster, och vad som händer fram till en köpstämma det vet vi inte alls. En del siar om att den hör lågkonjunkturen kommer att bli den värsta på 60 år. Jag är säker på att mycket kommer att förändras, när trygghet i form av arbete och annat gungar, stannar folk upp. Allt kan inte köpas för pengar.

Vi jobbar vidare. Tappa inte hoppet! Ta det lugnt/ Jane M

Anonym sa...

Tack snälla för dom orden, nu känns det "lite" bättre, kanske kan få sova en natt utan mardrömmar om att Brf jagar en i sömnen. Tänk om det vore så enkelt som att man kunde säga till Stockholmshem att "sälj inte behåll det själva så får ni/har ni trogna hyresgäster" suck.....

Karin sa...

Hur har man räknat dessa 300 ja-sägare i så fall? Ingen har frågat mig i alla fall.

Anonym sa...

Ja det kan man ju undra, det blir ju mycket rykten och spekulationer när det blir så här oroligt. Ingen har frågat mej heller....