fredag 14 november 2008

Rapport från "informationsmöte"


Torsdagkvällens möte bjöd på glada tongångar. Särskilt i de ekonomiska kalkylerna. Ännu fler lån och ännu fler räknefel, spetsat med en kärve blanketter för fullmakt och en underbar teori om "fördelen att ta över en fastighet som står inför en stamrenovering". I den förra kalkylen var stambyte inte aktuellt alls, nu är det det - och då är det helt plötsligt BRA?
Några pengar till åtgärden finns dock inte i kalkylen. Mera lån kanske?

ANNA-LENA LODENIUS BLOGG kan man läsa en utförligare rapport från mötet.
www.annalenalodenius.blogspot.com

Om vi fick svar på våra frågor? Knappast, även om några av våra farhågor bekräftades.

Vi återkommer snart med en analys om den nya kalkylen, om vårt fortsatta arbete och om våra egna planerade informationsmöten. Fram tills dess rekommenderar vi en läsning av Anna-Lenas tankar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Var man inte förbannad redan innan blev man det på gårdagens möte. Det känns som att man vill göra hela kvarteret till ett rikemans Östtyskland.
Jag känner särskilt för alla äldre som verkar livrädda och varken vet ut eller in.

Anonym sa...

Kunde tyvärr inte vara med på mötet i torsdags men kan livligt föreställa mig vad som pågick. Förstår att många är oroliga och rädsla är inte en bra känsla att basera stora beslut på.

Det är viktigt att förstå VAD det är man har och VAD det är man köper. En bostadsrätt innebär att man köper rätten att bo, men man äger inte själva lägenheten. Vill man HYRA sin lägenhet är givetvis hyresrätt det bästa alternativet. Om man däremot vill ÄGA sin bostad är andelslägenhet ett klart bättre alternativ. Det finns nu tydligen förslag om att även i Sverige införa denna boendeform som är vanlig både i våra grannländer och i övriga Europa. Bostadsrätt är egentligen ett rätt märkligt mellanalternativ.

En kort beskrivning av boendeformerna BOSTADSRÄTT och ANDELSLÄGENHET.

Bostadsrätt är en upplåtelseform där man äger rätten att nyttja en bostadslägenhet eller en lokal för obegränsad tid. Bostadsrättsinnehavaren äger inte fastigheten, men däremot en andel i bostadsrättsföreningen som i sin tur äger fastigheten. Beroende på lägenhetens storlek har man olika andelstal som reglerar ägarandelar inom föreningen. Den lägenhet man nyttjar kallas i allmänhet också bostadsrätt.

Lägenheter i ett flerfamiljshus som ägs av de boende kallas andelslägenheter eller andelshus (samägd fastighet). Andelsägaren äger direkt eller via handelsbolag en del av fastigheten till skillnad från bostadsrättsinnehavaren som äger en andel i en förening. Ägaren får lagfart på sin lägenhet, vilket kan jämföras med en villaägare.

Med tanke på att vi i dagsläget bara har att välja på hyresrätt och bostadsrätt är det nog klokt att se tiden an för de som verkligen vill ÄGA sin bostad.

Ewa Pihl GalleriAquarelle ewa_pihl@hotmail.com sa...

Är mitt i processen i Riksby Bromma, Alla delikata ingredienser finns med. Är rätt så insatt, men skulle du kunna hjälpa mej att förklara lite ang:
De har i senaste kalk.minskat utjämnfonden + sänkt insatsen1100KR/
kvmoch
"satt av mer pengar än vad besiktningen föranleder för att skapa en mer attr.boendemiljö"???
Mötet är söndag 16 nov.. oom du kan så svar gärna så snabbt du kan Tack på förhand i så fall.. mitt tel.nr är 0704284423 Ewa Pihl

Anonym sa...

Ville jag bo i bostadsrätt så finns det varje dag massor med objekt i tidningen att köpa, i välmående, stabila bostadsrättsföreningar.

Jag skulle aldrig våga satsa en peng i den här ombildningen eftersom styrelsen verkar så inkompetent och okunnig.

Att priset dessutom inte är det minsta fördelaktigt bidrar ju också.

Anonym sa...

Är det nån som vet hur omröstnngen kommer gå till och framför allt när kommer ett beslut dvs. ja eller nej till ombildning??
Dessa möten hit och dit, när kommer ett besked?
Börjar tröttna...

Rädda Linjalen sa...

Senaste nytt på den fronten är att Stockholms Stadshus AB rekomenderar bostadsbolagen att förlänga betänketiden för bostadsrättsföreningarna med ytterliggare sex månader.

Det betyder att tidigare deadline för köpstämman troligen förlängs från 28 februari till 1 september 2009. Enligt de jurister som jobbar för bostadrättsföreningen Linjalen kommer man att utnyttja den längre betänketiden.

Vad ska man säga? Det här betyder ytterliggare ett halvår av oro och uteblivet underhåll från Stockholmshem.

Hur ska vi agera? Frågan kommer att diskuteras på Rädda Linjalens bomöte den 24 november. Kallelse till det mötet kommer snart.

Olof/Rädda Linjalen