söndag 16 november 2008

Hyres- eller räntespöket - det är frågan...


Tack till alla som kommit med uppmuntrande mail och telefonsamtal till oss. Något vi noterat är att flera som hört av sig på sistone insett att detta helt enkelt inte är någon bra affär – även om man varit positiva till ombildning från början.

Idag ska vi låta lampan lysa på hyresspöket. Det är mycket skrämselsnack om chockhöjda hyror från advokater och Brf Linjalens representanter. I deras nya kalkyl presenteras ett exempel på skräckhöjda hyror som aldrig ens funnits som förslag. Men till och med i detta påhittade exempel blir totalkostnaden lägre än vad räntor och avgifter hamnar på för en köpare av bostadsrätt i deras egen kalkyl!

Frågan är hur verkligheten ser ut? Kollar man
DET HÄR DOKUMENTET på dom allmännyttiga bostadsföretagens yrkanden på hyreshöjningar blir det betydligt mindre dramatiskt. Stockholmshem yrkar på en höjning med 4,36% för 2009. Det är minst av alla allmännyttiga bostadsföretag i Stockholm, och mindre än riksgenomsnittet. Sedan ska hyran förhandlas, och då brukar det bli helt andra, och lägre, siffror.

Andra hävdar att EU:s lagstiftning kommer att sätta stopp för dagens system med bruksvärdeshyror. Att detta är rena felaktigheter kan man konstatera om man läser
DEN HÄR ARTIKELN. EU har inga invändningar mot bruksvärdeshyran, som för övrigt finns både här och där runt om i Europa.

Så om ni går ner för att informera er på Brf Linjalens öppna hus-möten rekommenderar Rädda Linjalen er att ta sådan skrämselpropaganda med en stor nypa salt. Ingen kan spå vare sig hyror eller räntor. Koncentrera er i stället på att sätta er in i Landahl Öhmans egna kalkyl. Glad på ytan, men betydligt tråkigare läsning om man lägger ihop två och två.

Fråga gärna på något öppet hus-möte varför månadsavgifterna är så låga i början av deras kalkyl. Det finns nämligen bara två möjliga svar på detta:
1. Kalkylen är gjord för dom som genast vill sälja sin bostadsrätt och snabbt flytta från Linjalen, vilket inte blir lätt med det här ekonomiska upplägget.
2. Man vill få det att framstå som mindre dyrt än det egentligen är. Det blir för svårt att få folk att skriva på för köp om man talar om vad det egentligen kostar, så man vill ta ännu ett lån för att frisera siffrorna, och på så sätt försöka få oss att tro att det är mindre dyrt än i verkligheten.
Några andra rimliga skäl finns helt enkelt inte.

Räkna med att man kommer skrämmas med chockhyror och vifta med fullmakter på öppet hus-mötena i veckan, det har advokaterna 3,8 miljoner skäl att göra.
Skriv bara inte på någonting nu. Ta det lugnt, sätt dig in i det hela och fatta ditt eget beslut.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

8 kommentarer:

Martha sa...

Hej, jag har följt Er blogg några veckor nu. Ni skriver väldigt bra om allt som har med ombildning att göra. Det har jag nytta av. För det är ombildningsspel här vid Mariatorget också...

Annelie sa...

Hej Martha!

Och tack!
Hör gärna av dig till oss om det är något du undrar över och som vi kanske kan hjälpa dig med Martha.
Tillsammans är vi starka!

Mvh
Annelie Morey
Nätverket Rädda Linjalen

Johan / Rädda Linjalen sa...

Hej Martha!

Instämmer med Annelie.
Det lönar sig att läsa på i sådana här situationer. Att många av de som ivrar för ombildningar är bristfälligt pålästa är dock skrämmande. Många vet väldigt lite om vad de vill ge sig in i.

Anonym sa...

Jätte bra att ni kom med denna information innan man går till deras väckelsemöte.
Finns det någon möjlighet att ni kan skicka ut denna information så att dom som inte har tillgång till data kan få ta del av det, jag tänker på dom äldre/handikappade
Tack för att ni finns.
bisa

Johan / Rädda Linjalen sa...

Bisa:
Ibland känns det lite knepigt, eftersom vi vet att en del människor är väldigt trötta på att få lappar i sina lådor. Man får ransonera lite helt enkelt.

Det vi alla kan göra är att börja prata med våra grannar och sprida ordet om hur den här tröttsamma affären egentligen fungerar.
Vi på Räda Linjalen gör så gott vi kan, men vi behöver hjälp att sprida informationen. Häng med oss, eller snacka runt med dina grannar, det kan göra väldigt mycket nytta.

Vi kommer att ha vårat eget informationsmöte mån 24 nov, samt hålla två öppna hus fre 28 nov och fre 5 dec.

Haregott!
Johan/ Rädda Linjalen

mayday sa...

Lyckas man driva igenom den här tok ombildningen är det jag som går ner i grovsoprummet och kastar all tro på mänskligheten i containern för brännbart.

Anonym sa...

Jag följer med.

Anonym sa...

Bästa Mayday, gör inte det vi måste bara segra för rättvisans skull. Vi får absolut inte ge upp detta spektakel, dessa två små flicksnärtor (kan inte bättre säga) ska inte få lura 455 hyresgäster till något som dom vet inte kommer att fungera men kommer att tjäna storkovan på eller har jag fel.....OK 355 då men jag tror att det räcker ändå :o)