tisdag 3 februari 2009

För alla?



Jag har följt kommentarerna på de senaste inläggen. Det som upprör är att bostadsrättsföreningen hävdat att de kan erbjuda en mycket bättre gemenskap. Det utlovas källarfester, bastukvällar och soliga städdagar ute på gården.

Det låter fint men jag förstår att folk är tveksamma till den utlovade trevliga stämningen. Både på grund av vad ombildningsprocessen har visat upp för ickegemenskap och för att i en förening av Linjalens storlek är risken att den mysiga, personliga stämningen aldrig infinner sig. Det är som med stora företag och små företag. Det är på de små den personliga känslan uppstår. Ju större organisation, ju större risk att högra handen inte vet vad den vänstra gör, att folk blir förbisedda och känner sig utanför, att anonymiteten brer ut sig och småklickar av likasinnade grupperar sig.

Hur skulle det bli i framtiden för dem som vill framföra ett klagomål, kanske försöka få till stånd en förändring genom sedvanlig demokratigång?


Jag menar med en styrelse som visat sig så effektiv på att stänga dörrar och se till att vara svårnådd? Vare sig man är innehavare av en del i bostadsrättsföreningen eller inte. Ska det vara så här: Det som spelar roll är huruvida man delar den tillsatta styrelsens åsikter eller inte. Delar man deras åsikter, öppnas dörren, delar man inte, står man med näsan tryckt mot en stängd dörr.

Redan nu i omvandlingsprocessen har mycket urartat. Framförallt har det visat sig svårt att få till stånd samtal och få del av information och den svårigheten har varit mer regel än undantag.

Det är inte specifikt för Linjalen, tvärtom, det är så vanligt att Hyresgästföreningen i Stockholm därför i november förra året antog ett initiativ för att säkerställa att ombildningar går rätt till. Nu får vi bara hoppas att förslaget inte bara är några krumelurer på ett papper utan ett allvarligt menat initiativ för att förhindra att det lönar sig att använda tvivelaktiga metoder för att ombilda.

Pånera att det blir köp och bostadsrättsföreningen Linjalen ser dagens ljus med 455 innehavare. Boenden med till viss del skilda åsikter om till exempel vindsbyggen, bastu eller biljard eller huruvida daghemmen ska få chockhöjning av hyran. Ska de tvingas på flykt för att finansiera lyxplaner några vill förverkliga?

Tänk er allt som det går att vara oense om och tänk på talet 455.

Ska det vara så att bara de som tycker likadant om ska släppas in och ha chans att påverka sitt bostadsområde? Om man bor högst upp, vill köpa sin lägenhet men inte vill ha en boende ovanför sig och en byggarbetsplats som dånar och bullrar under lång tid? Vad gör man då? Om man tycker att vi måste vara solidariska med daghem och inte ta ut så mycket hyra att de måste ge sig av? Är man rökt då också?

I nästa inlägg ska vi ta och diskutera de argument mot hyresrätt och för bostadsrätt som ofta används inför ombildning: Det vill säga:"större förmåga att påverka" och "alla ska kunna få äga sin bostad".

Fundera gärna på sanningshalten i de påståendena och om de verkligen gäller alla. Om inte. Vilka är uteslutna och varför?

Rädda Linjalen

19 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivit Jane! Och det märkliga är ju att fester på gården har vi ju redan..grill och midsommar..etc men det är ju inte så att Werkö är med på dom precis! Kommer han vara det sen då? Jag tycker också att det är skrämmande att man inte får framföra sin åsikt. En annan sak som jag kan tycka är skrämmande är att dessa människor som vill köpa och som inte går på alla olika möten..dom ser och hör ju inte hur styrelsen beter sig! Men dom kanske inte bryr sig..?

Anonym sa...

Hur kan en styrelse som varken släppt in några andra åsikter än sina egna eller haft någon kontakt med medlemmarna ha mage att prata om ökat boendinflytande?
Man vill ju inte ens låta medlemmarna ta del av protokoll som är offentliga enligt lag. Sedan börjar styrelsen svamla om trädgårdsgrupper och vävstugor, om snickarverkstäder och gårdfester. Allt det där är ju saker vi redan har. Medlemmarnas frågor vill man däremot inte bemöta.
Von oben är bara förnamnet. Jag har absolut inget förtroende för en sådan styrelse!

Anonym sa...

Jag har inte bestämt mig för köp eller inte.

Vad jag däremot vet är att jag inte vill ha en byggarbetplats på taket. Att styrelsen ansöker om bygglov utan att först ta upp frågan på en stämma är åt helvete. Finns det fler saker som planeras bakom ryggen på oss medlemmar?

Som medlem har man så här långt inte fått vara med och bestämma något alls.

Att ta lån för att hålla nere de löpande utgifterna de första åren, vem har bestämt det? När beslutades att bara kvadratmeter ska räknas in i priset? Det är ju väldigt olika standard och läge på lägenheterna.

Slutgiltligen tycker jag at det är väldigt märkligt att jag som presumtiv köpare får mer information på Rädda Linjalens blogg än på BRF:s egen hemsida.

Anonym sa...

Ja visst är det märkligt att även dom som var/är intresserade av att köpa ska behöva få informationen från Rädda Linjalen, kan det vara så att det är denna lilla grupp på 4 styrelsemedlemmar (dom var inte fler i Åsö)har sina egna små möten utan insyn från andra.
Och som sagt var är alla dom som vill köpa när det kallas till möten, det måst ju vara så att dom litar på sin styrelse till 100 procent( hur man nu kan göra det efter allt som kommer fram).
Överraskningarnas tid är inte förbi än var så säker!!!!

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med Anonym. Läget har ingen pratat om alls. Ska jag som bor på två trappor med utsikt över magnus ladulåsgatan ha samma kostnad som den som bor högst upp med utsikt över hela söder? Bara på linjalen vänner, bara på linjalen.

Ulrika

Anonym sa...

Jag har varit positiv från början men nu ser jag igenom det här. Särskilt att ingen låtsas om krisen vänder jag mig emot. Och att man inte informerar medlemmarna om någonting eller besiktigat huset ordentligt. Jag är väldigt besviken på hur bostadsrättsföreningen skött det här och litar inte på juristerna heller.

Anonym sa...

Juristerna vill bara kamma in sina 4 miljoner och dra. De skiter väl fullkomligt i oss.
Detsamma gäller brf. De tror att de ska kunna sälja och sticka från det sjunkande skeppet.
Vad de inte tänker på är att folk faktiskt kollar upp vad de ska köpa och en förening med det ekonomiska upplägget som presenterats köper ingen in sig i.

Titta bara på Ringen.
Samma upplägg, en massa som vill sälja. Ingen som vill köpa.

GRATTIS!

Anonym sa...

Ja, sker det överhuvudtaget någon aktivitet i Brf-styrelsen så är det bakom ryggen eller över huvudet på oss hyresgäster (vare sig vi är för köp eller ej). Beslut som har tagits (bygglov etc) vill man sedan inte ens diskutera. Och allt detta gör man enbart för att "förbättra gemenskapen". Visst, är det något mer de vill att vi ska gå på?

/M

Ps. Och var hamnar mitt pris som bor på 4 tr? Någonstans mitt emellan 2 tr och 6 tr, eller?

Anonym sa...

Ja det måste väl ses som ett dåligt omen när dom som varit för köp nu också börjar dra öronen åt sej, man hoppas ju att det är fler som läser och begrundar.
Börjar upplägget likna det som är i Ringen så är vi ju ganska illa ute.

Anonym sa...

Ja,jag hoppas verkligen att folk som vill/ville köpa läser här!

Anonym sa...

Han i styrelsen som liknar Onkel Fester hade en härlig utläggning på mötet om pundare i sin källare. Försvinner dom automatiskt ifall det skulle bli bostadsrätter eller kan någon förklara hur han menade egentligen?

Anonym sa...

Ja, och kan någon förklara vad styrelsen menar när de tycker att gemenskap bygger på att vi städar gården tillsammans? Eftersom de gärna ville poängtera att bostadsrättsinnehavare och hyresgäster ska behandlas likadant gäller det alla. Så det arbete Stockholmshem utför och som nu ingår i min hyra kommer jag alltså själv att få utföra framöver. Blir det avdrag på hyran då, eller? Argumenten för att bli hyresgäst hos BRF Linjalen håller inte!

Anonym sa...

Garanterar att INGEN i styrelsen kommer att medverka till gårdsstädning m.m. den som inte redan nu ser om sitt hus oavsett om det är Brf eller hyresrätt kommer inte att göra det då heller.
Måste man ha en Brf för att skapa trevnad om kring sej, det viktigaste är väl inte att vi ska ha en massa aktiviteter det viktigaste är väl att det blir en fungerande förening, och det kommer det inte att bli med dom MUPPARNA, man ska inte vara elak men dom är bara FÖR MYCKET.

Anonym sa...

Jag bor på annan ort och avser eventuellt flytta till Linjalen inom kort. Jag är därför inte med i bostadsrättsföreningen.

Eftersom jag läst vad som står på denna sida och då fått känslan av att det nästan råder krig i Linjalen kände jag mig tvungen att ringa ordföranden i bostadsrättsföreningen och höra vad som händer i området.

Trots att jag ringde hem till honom sent en söndagkväll tog han sig tid att prata med mig i över 20 minuter. Jag fick svar på alla frågor jag hade. Att det som det står på många ställen här ska vara omöjligt att få tag på någon i styrelsen eller svar på några frågor verkar därför otroligt konstigt. Har ni också provat att ringa?

Jag har varit och tittat på en lägenhet och noterade, utöver att lägenheten tyvärr är i uruselt skick, att information från bostadsrättsföreningen var nedriven från anslagstavlan. Kan det vara så att styrelsen försöker få ut information men att någon eller några saboterar?

För mig är det inte så viktigt med frågan om BR eller HR, men jag har faktiskt lite svårt att förstå det massiva motståndet jag läser om här. Att det är otroligt förmånligt ekonomiskt att få köpa sin HR är allmänt känt. Med tanke på det bristande underhållet (i den enda lägenhet jag tittat på i och för sig) vore det ju också rätt trevligt att kunna investera i några hinkar färg och lite penslar och veta att man förmodligen får tillbaka dessa pengar när man någon gång väljer att flytta. Att kommande stambyten skulle vara ett problem är också svårt att förstå. Just nu stambyts hus byggda på 40- och 50-talen. Det borde alltså vara 20 år kvar till stambyte är aktuellt. Det är inte heller något som Stockholmshem planerat att genomföra, så varför skulle det genomföras just nu bara för att området blir BR? Och det kostar exakt lika mycket om Stockholmshem gör det som om bostadsrättsföreningen gör det. Och det är samma människor som betalar.

Även om en ombildning skulle ske går det ju utmärkt att bo kvar som hyresgäst. Det värsta som kan hända är att hyran går upp 5 procent. Detta från en nivå som är otroligt låg!

Om jag väljer att flytta till linjalen vet jag ännu inte om jag ska välja för eller emot. Ringen tycks vara ett skräckexempel, men varför skulle någon annan göra om samma misstag?

Det här inlägget är väl ett riktigt klavertramp i det här forumet, men jag känner att det kanske är lite mycket skräckpropaganda från mot-sidan. Jag har som sagt ännu inte bestämt mig, och skulle gärna vilja veta vad fördelarna skulle vara med att området fortsätter vara HR?

/E

Unknown sa...

Hej E!

Jo då, vi har både varit upp hos och ringt till ordföranden.

Jag har också personligen fått hembesök av honom där han slängde igen min dörr rakt framför näsan på mig och mina barn för att jag som nyinflyttad inte ville gå med i bostadsrättsföreningen.

Det kommande stambytet och upprustningen av miljonprogramsområdena ligger redan budgeterade hos Stockholmshem som kommer lägga ca 2miljarder kronor på detta de närmaste åren.

Ett stambyte/renovering skulle bostadsrättsföreningen/medlemmarna behöva ta ännu mer lån för medans detta redan ingår i hyran hos Stockholmshem.

Det är inte bara ett stambyte som ligger framför Linjalen i renoveringsväg.
Gårdsfingrarna mellan husen behöver rivas upp och grunden gjutas om, alla hissar behöver bytas, tvättstugorna är fulla av mögel mm mm.

Jag hoppas att bostadsrättsordföranden också berättade att de utan att tillfråga medlemmarna redan i oktober lämnade in bygglovsansökan för att bygga på en våning på alla husen.

Går detta igenom får vi alla bo på en byggarbetsplats i ett par år framåt.

Att vara hyresgäst hos en bostadsrättsförening som denna är inte att föredra framför allmännyttan eftersom låneformen brf valt bygger på att få in pengar så snabbt som möjligt, dvs sälja kvarvarande hyresrätter, då föreningen annars kommer gå i konkurs.

Kanske ordföranden även gick igenom låneformen med dig? Låneformen som är exakt samma som i Ringen?

Man lånar extra pengar för att hålla avgifterna nere det första året.
Det ser jättebilligt ut att köpa en trea med en månadsavgift på ca 700 kr, eller hur?

Men under de följande 12 åren ska avgiften höjas med 20% per år vilket innebär att du efter dessa 12 år har en avgift som höjts med över 700%.

Med detta låneupplägg kommer många vara tvingade att sälja sina lägenheter så fort det går.

Frågan är - vill någon köpa?

Ringen är facit i detta fall.
Nej - mäklare vill inte åta sig lägenheter i Ringen.
Nej - folk vill inte köpa lägenheter i Ringen.

Jag är jätteglad att du tagit dig tid att titta in på vår blogg och att du också tog dig tiden att prata med ordföranden.

Lycka till, vad du än bestämmer dig för!

Anonym sa...

Hej Annelie. Tack för det snabba svaret.

Jag är inte alls insatt i hur själva affären är upplagd. Där kan jag ännu alldeles för lite för att kunna ställa rätt frågor.

Jag har däremot pratat med förvaltaren på Stockholmshem (Greger H). Han meddelade att inget stambyte är planerat i området från deras sida, utan dom byter nu stammar i hus från 40- och 50-talen. Det enda som är planerat och budgeterat för är en spolning av avloppsystemet, vilket är än tämligen billig åtgärd.

Att bygga lägenheter på vindarna är väl nästan mer regel än undantag nu för tiden. Detta skulle ju ge bostadsrättsföreningen ett krafigt tillskott i kassan som på något sätt kommer de boende tillgodo. Vet någon vad dessa pengar är tänkta att användas till?

Är det redan beslutat att det blir nya lägenheter på vindarna om ombildning sker? Eller har man bara fått ett bygglov?

Om området kvarstår som HR, har då Stockholmshem planerat för någon renovering/uppfräschning i området/lägenheterna. Och i så fall i vilken omfattning?

Det är mycket att tänka på nu....

/E

Anonym sa...

Hej E!

Anledningen till att vi startade Rädda Linjalen var just att det inte kom fram någon information till oss som bor på gården. Att ordförande Werkö tar sig tid att prata med just dig beror med all säkerhet på att Brf är desperata på att få folk som röstar ja på en föreningsstämma. Just nu är underlaget långt ifrån säkert för Brf.

Anledningen till det stavas enklast i usel kommunikation och rädsla för diskussion med de boende i området. Inte ens Brf:s egna medlemmar har t.ex. haft tillgång till protokollen från medlemsstämmorna. Oss vill styrelsen inte prata eller diskutera med.

Varför det, kan man ju undra? Vi som försökt få information från styrelsen undrar samma sak. För ett par veckor sedan överlämnade vi brev till styrelsen för att få rätsida på några frågor som borde vara en självklarhet att besvara. Styrelsen valde att, istället för att svara på frågorna själva, skicka vidare frågorna till ombildningskonsulterna Landahl Öhman. Svaret vi slutligen fick talar för sig självt, och för hur Brf-styrelsens dialog med medlemmarna ser ut:

Citat:
- Styrelseprotokoll och avtal som styrelsen tecknar å föreningens vägnar är styrelseinterna dokument som inte lämnas ut
- Medlemmar har rätt att ställa frågor på stämmor. Styrelsen har utöver detta ingen skyldighet att svara på frågor.
- Styrelsen har därtill inte någon skyldighet att svara på vilka frågor som helst som medlemmar ställer på en stämma. I varje enskilt fall sker en bedömning av om utlämnandet av en viss uppgift är utan väsentlig nackdel för föreningen, och om så kan antas vara fallet behöver inte uppgiften lämnas ut.

I korta drag: Man svarar på de frågor man själva behagar svara på en gång om året.
Läs hela korrespondenser här:
http://raddalinjalen.blogspot.com/2009/01/man-blir-morkradd.html

Givetvis skall du själv dra dina egna slutsatser om vad som händer här i Linjalen, men en sak är säker - och det är att många människor som från början varit positiva till en ombildning nu upptäckt hur ombildningsförsöket går till och bytt sida. Det har många olika skäl, både ekonomiska och principiella, men framför allt demokratiska.

Vi har i flera månader försökt skapa en öppen debatt med styrelsen, men den vill man undvika. Man vill inte ha några frågor på sina möten eller sina medlemsstämmor. Man har aldrig tillfrågat sina medlemmar i någon fråga överhuvud taget. På det senaste mötet bemöttes medlemmar som ställde frågor rent oförskämt.

I Rädda Linjalen finns mycket kunskap, både vad gäller fastigheter och hur man sköter en bostadsrättsförening. Flera av oss jobbar eller har jobbat professionellt med att förvalta och besiktiga fastigheter. Vår gemensamma ståndpunkt är att det är en dålig idé att ombilda Linjalen till bostadsrätter. Detta kan vi både dokumentera och bevisa. Därför vill Brf Styrelsen och ombildningskonsulterna till varje pris undvika att diskutera med oss.

Själv har jag ingenting emot bostadsrätter personligen. Men att ombilda Linjalen är både en dålig idé och en usel långsiktig affär. Föreningen kommer att ha en väldigt osund ekonomi från dag 1. Att dessutom, som i det här fallet, basera ombildningen på samma sorts subprimelån som är orsak till en global ekonomisk kris talar för sig självt. I fallet Linjalen är det en okunnig skara människor som är ute och cyklar, påhejade av ombildningskonsulter som bara får sina miljoner om köpet skulle gå igenom.

Att man sökt bygglov är inte något man tillfrågat eller diskuterat med medlemmarna om. Inte heller är det någon genomtänkt sak som skulle kunna generera några inkomster att tala om. Däremot skulle det bli ett väldigt omfattande byggprojekt som skulle påverka alla boende i området under lång tid.

Stockholmshem har avsatt pengar från tidigare ombildningar för att rusta upp miljonprogramsområden med. Pengar vi går miste om ifall ombildningen blir verklighet.

Jag önskar både dig och mina nuvarande grannar ett betydligt mer seriöst och öppet val - men nu är det som det är. Jag kan bara rekommendera dig att läsa vidare på vår blogg för övrig information. Lägg märke till att inte på ett enda ställe har styrelsen valt att bemöta några av de anklagelser och klander vi riktat mot dom. Det borde man rimligtvis gjort om det nu var så att det inte fanns någon substans i det vi påstod.

Vill du ha belägg och övrig information är du välkommen att maila oss på:
raddalinjalen@gmail.com
så besvarar vi gärna alla dina frågor och undringar.

Vänligen
Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Hej E, underbar iakttagelse i synnerhet som du inte ens bor i området. Jag upplever precis som du att det från den här sidans håll trycks oerhört mycket på allt som skulle kunna tolkas negativt. Stambyten skulle ju för hyresgästernas del kosta som det gjort i andra lägenheter, det brukar alltid följas med en standardhöjning av kök och badrum och en rejäl ökad hyra. Jag tror att styrelsen svarade dig för att du var genuint intresserad av svar. I en demokratisk process är det ju rimligen så att man inte bör lägga supermycket energi på dem som redan bestämt sig för att inte köpa. Varför ska styrelsen gå in på en sida där de kallas för muppar? Jag är inte med i styrelsen utan en vanlig hyresgäst som tycker att ni som anser att ni räddar Linjalen går lite väl långt. E, välkommen till kvarteret Linjalen, det finns många oerhört trevliga människor här, de allra flesta så trevliga så att de inte studsar upp på barrikaderna för att sabla ned sina grannars åsiktsfrihet vid minsta yttrande som de inte håller med om.

Anonym sa...

Hej,

Jag har mycket nära bekanta boendes i området. Under en längre tid har jag, som utomstående, följt utvecklingen i denna process då jag samtalat med mina vänner. Det är mycket som förvånar må jag säga. Det börjar nu dra ihop sig och det vore ju väldigt olyckligt om de boende fattar beslut på oriktiga grunder. Om styrelsen kört huvudet i sanden kan jag bara tolka på två sätt:

1) Styrelsen kan eller vill inte svara på de eventuella problem som en ombildning kan betyda

2) Man har bedömt att "motståndsrörelsen" inte är så stark, och att deras argument inte håller.

I ett tidigare inlägg såg jag att det är vissa frågor som förespråkarna och styrelsen inte kunnat eller velat svara på.

Priset
- Priset är utan tvekan oerhört förmånligt, som nästan alltid vid ombildningar. Sannolikt ligger det i intervallet 15-25 tkr/kvm under marknadspris, beroende på skick och läge.

Tidpunkten
- Vad jag förstått så är det nu eller aldrig. Det hade förmodligen varit lättare att "få med sig" hyresgästerna om det ekonomiska läget i sverige/världen varit bättre.

Sättet ombildningen görs på
- Detta har jag svårt att kommentera. Det är olyckligt om slarv och nonchalans från styrelsens sida ska fälla avgörandet om detta är en bra affär eller inte.

Demokratiska brister i föreningen
- Även detta har jag svårt att kommentera. Det är även här olyckligt om slarv och nonchalans från styrelsens sida ska fälla avgörandet om detta är en bra affär eller inte.

Lågkonjunkturen och landets ekonomiska situation
- Den ekonomiska situationen är tuff. Det är därför Riksbanken sänkt räntan kraftig, för att underlätta både för företag och privatpersoner att betala för sina lån och för att underlätta för bankerna, så att kreditförlusterna begränsas. Med största sannolikhet kommer Riksbanken att sänka räntan ytterligare vid nästa räntemöte i april. Kostnaderna för att ta upp lån kommer med andra ord i det korta perspektivet vara väldigt låga. Att räntorna på sikt kommer att höjas råder det heller inga som helst tvivel om. Men, det är först då ekonomin har vänt och vi åter går mot ljusare tider. Räntan används som ett "vapen" för att "få igång" eller avmatta tillväxten. I detta fall betyder det att priserna kommer att gå upp ytterligare när ekonomin ljusnar. De rörliga lånen kommer att bli dyrare, men man har ju alltid möjlighet att redan idag binda lånet på till mycket låga räntor. Detta kommer initialt att vara dyrare än att ha rörliga räntor, men ger en säkerhet i vad månadskostnaden kommer att ligga på framöver. På fem års sikt kommer värdet med mycket stor sannolikhet att vara betydligt högre än idag. Det ger då möjlighet att ta upp nya lån om man så önskar eller behöver. Detta är ofta en lösning för pensionärer med låga pensioner, som önskar en extra krydda i tillvaron.

Avsaknaden av seriös besiktning
- Om besiktningen som gjorts är seriös eller inte kan jag inte heller kommentera. Det faller sig helt självklart att en seriös besiktning måste vara gjord i en så pass omfattande fastighetsaffär.

Det ekonomiska upplägget
- Är enligt mina bedömningar bra. Har egentligen inga invändningar mot den finansiella planen, som verkar vara väl genomarbetad.


Om man inte önskar köpa sin lägenhet, får man ju inte glömma, att man har rättighet att bo kvar som hyresgäst.

Jag kände bara att jag var tvungen att tycka till. Som sagt inledningsvis så är jag inte bosatt i området, men har vänner som är det. Det vore så otroligt tråkigt för dem om beslut skall fattas för att styrelsen har misslyckats få ut sitt budskap eller att det finns en grupp motståndare som tar/får all uppmärksamhet. Ingen kan komma till mig och säga att detta är en dålig affär, då det är att likställa med att få sju rätt på Lotto.

Med vänlig hälsning

Fred
Ekonom och bankrådgivare samt vän till en familj i området