fredag 6 februari 2009

Ska vi leka affär?


Äffären som brf Linjalens styrelse och Landahl Öhman vill att hyresgästerna i Linjalen skall göra omsätter 1,25 miljarder, det vill säga 1.250 miljoner kronor. Den summan har vi ju hört några gånger nu, och det är lätt att bli fartblind - så smaka på orden: en-komma-tjugofem-miljarder!

För att friska upp minnet och få alla att tänka till lite, tänkte vi i Rädda Linjalen bjuda er på några prisjämförelser:

Den planerade tvärbanan mellan Solna och Universitetet har en totalbudget på 2 miljarder.

För ett par månader sedan stoppade kommunala Ekerö Bostäder utförsäljningen av hela sitt bestånd som låg ute till försäljning. Vem som helst var välkommen att köpa hela klabbet på ett bräde. Erbjudandet gällde 850 lägenheter och prislappen låg på 750 miljoner.
Anledning till att kommunen "drog in" försäljningen: Ingen ville köpa.

Vidare kan vi jämföra priset på kvarteret Linjalen med årsomsättningen för ett antal kända svenska bolag för räkenskapsåret 2007.(Källa: www.allabolag.se)

Parken Zoo, Eskilstuna 51 miljoner
Stockholms Stadsteater 65 miljoner
Kungliga Operan, Stockholm 75 miljoner
Harley Davidson Sweden AB 288 miljoner
Grand Hotel Stockholm AB 431 miljoner
Intersport AB 507 miljoner
Dagens Industri AB 708 miljoner
Anticimex AB 709 miljoner
Indiska Magasinet AB 737 miljoner
Comhem Stockholm 800 miljoner
Liseberg AB 840 miljoner
Akademibokhandeln, Sverige 1.100 miljoner

Jämför detta med de 1.250 miljoner som köpet av Linjalen skulle innebära så blir det kanske lite perpektiv på affären.

Ska vi ta några företag vars omsättning överskrider Linjalens pris får vi klämma i med HSB Bostad AB (1.344 milj), Malmö Aviation (1.350 milj), Taxi Stockholm (1.700 milj) eller Dagens Nyheter AB (1.900 milj). Dessa stora företag leds dock av styrelser som har viss dialog med sina medlemmar/aktieägare får man förmoda.

Mycket kan man anklaga Brf Linjalens styrelse för, men knappast för att ha dialog med medlemmarna. Tanken på att ett gäng glada amatörer försöker involvera oss i en affär tre gånger så stor som Grand Hotels omsättning, och detta mitt i en ekonomisk kris, får nog en och annan varningslampa att blinka.

Annelie Morey / Rädda Linjalen

14 kommentarer:

Ulrika sa...

Ett annat faktum är att köpeskillingen på min lägenhet motsvarar 32 årshyror.
Räknar man in min del av det kollektiva föreningslånet är vi uppe i 50 årshyror!
Jag bor redan här och har tänkt att bo kvar. Jag kan inte hitta en enda tillstymmelse till något som skulle kunna kallas god affär.

Anonym sa...

Glöm inte heller bort kostnaderna för drift och reparationer. Det blir en hel del det också. Och räntor naturligtvis. Jag blir ärligt talat förvånad över att det här fortfarande diskuteras på fullaste allvar.

Anonym sa...

vi kan väl köpa liseberg också när vi ändå håller på

Anonym sa...

Kan man inte ta reda på om det fortfarande finns något större intresse bland hyresgästerna på Linjalen att genomföra ombildningen?

Att 67% skulle vilja genomföra den här tvivelaktiga affären tror jag helt enkelt inte på. Samtidigt ligger underhållet nere och kan i värsta fall fortsätta göra så tills i augusti.

Kan man inte få ett slut på det här redan nu?

Maria sa...

Intressant jämförelse! I vårt fall handlar det om 30 årshyror, enbart för lägenheten. Men då ingår förstås ingenting. Så när muggstolen pajar och stammarna ska bytas är det bara att plocka fram plånboken igen. Därtill får vi alla hoppa på räntekarusellen, så förslaget att slå till på Liseberg kanske inte är en så dum idé. Lite sidoinkomster skulle inte skada.

Men varför gå så långt som till Göteborg? Varför inte istället köpa de där 850 lägenheterna på Ekerö? Då får alla TVÅ lägenheter var för bara 750 miljoner och kan sedan sälja den ena och göra det där berömda "klippet" som brf-styrelsen dagdrömmer om.

Anonym sa...

Jag har en bekant som bor i en av Linjalens lägenheter. Denna bekant tycker att det skulle bli bättre om det blev bostadsrätter. Det skulle bli tryggare... Vid diskussion så framkommer det att det är sunkigt och det skulle behöva rustas upp både inne och ute. Min förklaring på att det inte rustas upp, att det beror på att värden (allmännyttan) inte vill göra något åt det som inte räknas som akut så länge som föreningen finns, kändes accepterad. Men bekanten tycker att Rädda Linjalen kör med skrämselpropaganda. Det tycker inte jag. Jag tycker det är lätt att hänga upp sig på detaljer när man istället ska tänka stort. Vad innebär det för framtiden om alla hyresrätter bli bostadsrätter? Kommer de unga att ha någonstans att bo? Då menar jag de som inte har möjlighet att få ekonomisk uppbackning av familjen... Ska det verkligen vara en "orörlig" bomarknad? När jag var ung var det inte svårt alls att hitta någonstans att bo och det ska fortsätta att vara så!

Anonym sa...

Tydligen är din granne sugen på att köpa sig ett renoveringsobjekt för överpris.

/ML

Rädda Linjalen sa...

Anonym: Det som är lite problematiskt är att vi i Rädda Linjalen försöker spegla kompletta fakta runt ombildningen. När vi gör det kan det lätt uppfattas som skrämselpropaganda.

Anledningen till det är, tyvärr, att det finns all anledning att bli skrämd när man analyserar fakta runt affären.

Här finns det mesta i form av subprimelån,
obefintlig besiktning av ett miljonprogramområde med renoveringsbehov,
ändring av stadgarna efter klassiska skandalomvandlings-mallar,
en styrelse som fattar beslut och sluter avtal utan att vare sig fråga eller informera medlemmarna, en mängd frågor som aldrig besvaras,
ombildningskonsulter som lämnar vilseledande och rent felaktig information till hyresgästerna,
hyresgäster som blivit medlemmar utan att veta om det,
en styrelse som vägrar att låta medlemmarna få ta del av offentliga handlangar och mycket mycket annat.

Det må låta skrämmande, men det värsta av allt är att det är fullständigt sant.
Alternativen till att dra upp skrämmande fakta är antingen att ljuga eller att göra som Brf Linjalens styrelse - hålla tyst, mörka fakta, vägra svara på frågor och låtsas som att det regnar.

Hade det vi i Rädda Linjalen visat upp bara varit skrämselpropaganda så borde styrelsen varit villiga att ta debatt med oss, men det vill man till varje pris undvika.

Orsaken till detta är att man är medveten om att det är en oseriös affär, men att man till varje pris bestämt sig för att driva igenom den i alla fall.

Det är det mest skrämmande av allt - verkligheten.

Helene sa...

Tryggare med bostadsrätt!? NÄ det tror jag verkligen inte. Och defintivt inte med den styrelsen, det känns inte ett dugg tryggt! Nä jag ser inte heller en enda anledning att köpa ett renoveringsobjekt för 2,9 milj, som vår lgh skulle kosta! Jag håller med en anonym att man skulle vilja kolla upp hur många det verkligen är som vill köpa nu.

Anonym sa...

Anonym som har en bekant i Linjalen:
Du verkar ju ha väldigt sunda åsikter, är det så att din bekant har väldigt god ekonomi så att han kan rusta upp sin sunkiga lägenhet efter att han köpt, då lär den ju bli ännu dyrare. Självklart är det ju ganska eftersatt men det är ju inte så konstigt det har ju aldrig fått vara någon lugn och ro i detta kvarter, vi är väl inne på den 4:e ombildnings historian och det är samma styrelse som varit inblandad i samtliga. Om det är en förnuftig bekant du har så får du denne att tänka efter en extra gång om det verkligen är så bra att köpa i Linjalen det finns säkert mycket bättre alternativ.
Lycka till!

Pär sa...

1,25 miljarder är visserligen en väldans massa pengar, men ingår pingisbordet då?

Anonym sa...

Varför tror dom att det är skrämselpropaganda..!!!?? dom kan ju ta reda på precis det samma som Rädda Linjalen har gjort.
Om Brf hade satt sej bättre in i hur detta skulle fungera istället för att sitta med armarna i kors så hade dom fått denna fakta också.
Jag tror dom vet, men det har blivit en principsak nu.

Anonym sa...

Linjalen känns som fastigheternas svar på fermenta.

Anonym sa...

Brf Linjalen = Fermenta...

Intressant jämförelse av två luftslott med bristande ekonomi och falska doktorshattar. Ännu bättre blir det med tanke på att Fermenta senare blev ett fastighetsbolag...