söndag 15 februari 2009

Ingen skillnad?

Ombildningsivrare hävdar ofta att det inte spelar någon roll för den som inte vill eller kan köpa. Om det blir ombildning eller inte. Man kan bo kvar, bara så där, som om ingenting hänt. Är det ingen skillnad?

Det finns många skillnader mellan bostadsrätt och hyresrätt, men en som bostadsrättsivrarna alltid vill tona ner är att det skiljer rejält mellan att vara hyresgäst hos allmännyttan och hos en bostadsrättsförening. Speciellt i en nybildad som har stort behov av kapital och inkomster.

Jag har skrivit om det förr men jag gör det igen för att förtydliga.

1.Du förlorar din tid i internkön hos din allmännyttiga värd. Det blir också svårare att byta lägenhet eftersom din hyresrätt i en bostadsrättsförening inte är lika eftertraktad som en hos en allmännyttig värd.

2. Om du lämnar din lägenhet går den inte till en ny hyresgäst utan säljs för marknadspris, ekonomiskt oåtkomligt för en mycket stor del av kommunens invånare.

Det är alltså bara en tidsfråga innan också den kvarblivna hyresrätten i en bostadsrättsförening slukas upp av marknaden och blir en bostad att spekulera med. Viktigt för den som bryr sig om ifall det blir en ökad ekonomisk segregation i staden.

3. Att du på något sätt lämnar din bostad är inräknat i kalkylen för att bostadsrättsföreningen ska klara sig från konkurs. Vad det kan framkalla för ytterligheter i desperat jakt på pengar är lätt att föreställa sig. I kalkylen för Linjalen räknar man med att 5-15 hyresgäster ska bli av med sitt förstahandskontrakt varje år!

Till allt detta kan läggas känslan av att plötsligt ha fått sina grannar som värd och allt annat som är svårt att värdera.

Rädda Linjalen

34 kommentarer:

Dagge sa...

2) Din lägenhet är inte särskilt åtkomlig idag heller för en mycket stor del av kommunens invånare, så länge du sitter och jäser på förstahandskontraktet.

Tror du verkligen att någon frivilligt skulle släppa ifrån sig ett förstahandskontrakt i Stockholms innerstad?

Jag skulle gärna vilja bo i Linjalen. Hur ska jag göra? Köa i 35 år eller?

Så bara för att en lägenhet säljs så är det "spekulation"?
Då är väl det spekulation när alla med 1:a handskontrkat (insiders) byter med varandra?

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Dagge: Att det byggts på tok för få hyresrätter under långt tid känns som ett ganska ihåligt skäl till att omvandla de som fortfarande finns till bostadsrätter, eller hur?

Det är fler hyresrätter som behövs, inte tvärtom. Bostadsrätter finns redan i överflöd, öppna en tidning så konstaterar du enkelt den saken. Där kan vem som helst köpa en rabatterad bostadsrätt redan idag.

Själv har jag köat och bytt i hela mitt liv för att till slut ha hamnat här, i ett boende jag själv valt och som jag trivs med. Jag har svårt att se det som mer "orättvist" än att någon som har mer pengar än jag skriver om förutsättningarna så att jag tvingas flytta.

Själv bytte jag lägenhet och flyttade över gården för ett par år sedan. Hade Linjalen varit Brf då hade det blivit en enormt krånglig affär som skulle inneburit två miljonlån och ett evinnerligt bökande.

Jag finner hyresrätten väldigt smidig. Det är ett boende jag själv har valt. För de som föredrar bostadsrätt har det aldrig funnit några hinder att skaffa en sådan. Förutom olika ekonomiska förutsättningar då, men dom skillnaderna har ju bostadsrättsivrare en fantastisk förmåga att måla upp som "rättvisa".

Att Linjalen dessutom är en högst tvivelaktig affär, både ekonomiskt, informativt och demokratiskt, gör knappast saken mer lockande för oss som betraktar kvarteret som vårat hem.

Anonym sa...

Är det rörlighet som efterfrågas kan väl de som suktar efter bostadsrätt köpa det så att ett försvarligt antal människor som helst vill bo i hyresrätt kan flytta in.

Ulrika

Anonym sa...

Varför vill DU bo i Linjalen????
Det låter inte som du är särskilt intresserad, du låter väldigt nedvärderad när du talar om det.
Vi som sitter och "jäser" på förstahandskontrakt har förmodligen varit hyresgäster länge. Men om du har en bostadsrätt kan du ju byta med någon i Linjalen det finns ju några stycken intresserade vad vi förstår. Du hittar säkert mycket bättre alternativ än Linjalen att lägga din kraft på, kanske du slipper att vänta i 35 år.

Ekonomen sa...

Heregud vilken ton det är här. Vederbörande bostadsrättsfundamentalister borde rimligtvis kolla upp Linjalens kalkyler och ekonomiska förutsättningar. Då tror jag knappast att ropen skalla lika högt därefter.

Anonym sa...

Nej förutsättningarna är inte dom allra bästa för att bilda en Brf i Linjalen, och jag vet inte hur många gånger man ska påpeka detta.
Det hjälper inte så mycket att man har sänkt räntorna det är ju bara en tillfällig lättnad.
Vad jag förstår så är skatte jämkning (som banken förespråkar) ingen höjdare heller när räntorna går upp och ner så man ska inte förlita sej på det, så det bästa är nog att behålla sin hyresrätt.

Dagge sa...

Inlägget innehåller några punkter som behöver bemötas, bla att en lägenhet som säljs blir oåtkomlig för många. Vad är det för argument?

Den är ju precis lika oåtkomlig idag eftersom den är inlåst på en subventionerad "hyresmarknad" där de fåtal lyckliga som har 1:a handskontrakt sitter på ett enormt övervärde man inte betalar för, men som andra är beredda att betala för.

Det är så dumt att använda åtkomligheten som argument mot en ombildning!

Anonym sa...

Hej Dagge

Det finns alltid de som är beredda att betala- för allt, men det är inget hållbart argument att göra sig av med allmännyttan. De som har pengar har aldrig lidit brist på bostäder, de bara fortsätter gå ut och köpa sig det de vill ha. Att ombilda är ingen lösning för alla bostadslösa med normal inkomst eller ensamstående. Nej, det krävs mycket mer bostäder, en ökning av byggandet och framförallt värnandet av de billiga bostäder vi har.

Varför gör man då inget. För vissa aktörer är det önskvärt med en stor bostadsbrist, det pressar upp priserna.

Anonym sa...

Köade 5 år för hyresrätt i Bandhagen,köade och bytte under 10 år innan det blev Linjalen - köa på du Dagge eller byt! Kanske någon finner hyran är för hög i Linjalen och vill flytta.....inga stekta sparvar har flugit i mun på någon här, jäser - ja i Lärkstadens hyresrätter jäses ev eller högst upp på toppen Danviksklippan med utsikt där kan en och annan sitta och jäsa.
Du kanske håller med en viss Stockholmscenterpartist att man borde ha första tjing till hyresrätt i samma kvarter som där växt upp ja när det gäller innerstaden förstås!

Stina sa...

Jag skulle gärna säga att det är ingen höjdare att vara hyresgäst i våran förening, de som är det verkar inte särskilt nöjda.

Det verkar också finnas en större rädsla för att klaga då det är dina grannar du klagar till. Att vi som köpt fått väsentligt dyrare boende behöver inte ens ordas om.

Då har vi inte den typ av subprimelån som Linjalen verkar ha på gång, utan vanliga bostadslån i SBAB.

Så håll ut Rädda Linjalen-gänget, ni har rätt!

Hälsar Stina i Orminhge

Olof sa...

Dagge:
Enkel matematik. Minskar antalet hyresrätter så minskar också möjlighetrna att komma över ett förstahandskontrakt. Det gäller både i Stockholms innerstad och i förorterna.

För dom med en fet plånbok så har det aldrig varit något problem att komma över en lägenhet. Tidningarna är fulla med annonser över bostadsrätter till salu. I nuvarande ekonomiska läge är dessutom prisbilden en helt annan än för sex månader sedan.

För normal och låginkomsttagare så minskar möjligheterna att hitta ett boende både i Stockholms innerstad och i förorten när allmännyttan säljs ut.

Olof/Rädda Linjalen

Maria sa...

Man ska inte heller glömma att det på hyresmarknaden finns en annan rörlighet med t ex möjlighet till andrahandskontrakt. Det måste finnas en mångfald av boendeformer - från hyresgäst hos allmännyttan och hyresgäst hos privatvärd till bostadsrätter, parhus, radhus och villor - för att en stad ska vara levande.

Pär sa...

Men vafan, vem bryr sig om subprimelån, noll medlemsdemokrati, obefintliga besiktningar och osynlig styrelser när det vankas rundpingis i källaren?

Fläk genast hit en trave fullmakter!

Anonym sa...

Har Styrelsen i brf Linjalen inte tillgång till Internet?

Varför yttrar sig ingen om fördelarna med köp - många är idel öra!

Titta under lugg vid möte på gården räcker inte.

Anonym sa...

Brf pratar "bara" med dom som är ja-sägare vi andra räknas som mindre vetande, därför är Rädda Linjalen så bra för där göra man ingen skillnad där får alla komma till tals och argumentera utan att få ett "hånskratt" i ansiktet. Så jäkla ouppfostrat för att vara en "gammal" man.
Kan Wärkö gå rakryggad över gården efter detta så gör han det bra oavsett hur det blir så kommer det att finnas ett hat var så säker ordet "gemenskap" finns inte mer i ordlistan.

Wärkö sa...

Vem vill ha gemenskap med Er som bara sitter och piskar upp ett hat på Internet mot dem som vill ha BRF?

Pär sa...

Jag vill bara spela rundpingis!

Anonym sa...

Håller med att en del inlägg är både plumpa och otrevliga, tror en del passar på att tycka dålit om någonting. Men respekt ska det vara från bägge, annars är det dåligt.Dumt att gå på enskilda i föreningen, när det är banker och mäklare som driver på mest. Skärpning, upp från låg nivå!

Anonym sa...

Rädda Linjalens hemsida är en glädje att få ta del av! Varje dag!

Det ni skriver här ger kunskap och information runt alla de frågor som berör hyresgäster utsatta för ombildningsförsök! Dessutom serverat med stor respekt och tilltro.

Vi är många, också utanför Linjalen, som både lär oss av er och låter oss inspireras av ert arbete.

Ett stort tack! från en granne i kvarteret Piskan

Anonym sa...

Jag tycker Dagge ska gå in på bostadsförmedlingens sida och läsa statistik. Förra året förmedlades nästan 8000 lägenheter, och 2006 var det nästan 10 000. Genomsnittlig kötid för en etta Södermalm är 10 år och 152 ettor förmedlades förra året.

Bara så du vet. Kolla gärna själv på statistiken på www.bostad.stockholm.se

Johan sa...

Jag kan hålla med om att det stundtals kan vara plumpa kommentarer här på bloggen. Det är ingenting som vi inom Rädda Linjalen vill främja. Vi vill att alla skall komma till tals och att debatten skall vara öppen.

Dock, jämfört med många av de lågvattenmärken styrelsen själva har för vana att utsätta sina egna medlemmar för, på möten och när de ställs inför frågor, känns skillnaden ärligt talat försumbar.

Jag vill gärna tillägga att det inte är vi i Rädda Linjalen som vill övertala de boende i kvarteret att mitt under brinnande lågkonjunktur ge sig in i en miljardaffär finansierad av subprimelån. Det är Brf Linjalens styrelse och inga andra. Själva anser vi det vara en synnerligen dålig idé.

Varför de ansvariga väljer att undvika att svara på frågor eller ge motiv till detta konstiga omvandlingsförsök förvånar många boende här i kvarteret.

Vi i Rädda Linjalen svarar på alla frågor och ger information så gott som vi kan, men att Brf Linjalens styrelse är så påfallande tyst, trots att vi vet att både den och Landahl Öhman har koll på vår blogg kan ju alla och envar spekulera i.

Landahl Öhman har kontaktat oss för ett par månader sedan. Då har dom velat ha våra frågor i förväg för att sedan "kunna träffa oss någon timme för att reda ut våra missförstånd". Vi ville hellre framföra och diskutera frågorna på allmänna möten, men dom har alltid varit till för "medlemmar som inte har några frågor".

Styrelsen har aldrig kontaktat oss och har alltid undvikit debatt och frågor från medlemmarna.

Så länge som ingen ger sig in i någon debatt kan man utgå ifrån att det som vi berättar stämmer. Är det på det sättet kan väl knappast någon ifrågasätta vår ståndpunkt att det här försöket till omvandling är ett föga seriöst projekt.

Vänligen
Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Ja så fick vi då ett svar från Wärkö, och då kom ju det som vi befarat "vem vill ha gemenskap med Er"......är det så att man bara ska ha gemenskap om man står på samma sida???!! Olika åsikter måste man väl kunna diskutera även i en gemenskap, eller hur?

Från en som tänkt köpa men definitivt inte efter detta.

Anonym sa...

Ja, det är den uppfattning man lätt får i kontakter med styrelsen. "Är ni inte med oss så är ni emot oss." Det känns inget vidare att bli hyresgäst hos en sådan värd, eller hur? Ytterligare en anledning till att köpet ej bör genomföras.

/M

Ulrika sa...

Apropå rörlighet. Blir det nej till en ombildning så lär det bli lediga lägenheter i linjalen, eftersom ett antal lägenheter just nu står obebodda.
Några av dem har gjort det i flera år. Anledningen är att folk som hoppas på omvandling till bostadsrätter håller på dom.
Röstar vi nej har de spekulerat förgäves och det tycker jag vore rätt åt dem.

Anonym sa...

Piskar upp hat?? Jag undrar vem det är som hatar..Gillar ni i BRF även dom som inte vill köpa?? Skulle inte tro det!

Anonym sa...

Hur kan det finnas tomma lägenheter i Linjalen???!!!
Frånsett dom som branden tog.
Finns det folk som har kontrakt men inte bor här....detta måste väl Sthlm Hem veta.
Olagligt, eller? Och i flera år...

Anonym sa...

Jag tycker att tillgänglighet är ett ganska dåligt argument för att inte ombilda. Hyresrätter i Stockholms innerstad är inte tillgängliga. Om du köat i 20 år har du chans att få ett förstahandskontrakt. Efter bara 15 år kan du få en nyproduktion med hutlös hyra.

Ett krav för att få en hyresrätt är man har en inkomst. Har man en inkomst kan man istället låna pengar och köpa en BR. Med fler bostadsrätter ökar alltså tillgängligheten på bostäder för exempelvis ungdomar som inte har en chans att få ett förstahandskontrakt (via bostadsförmedligen) innan dom är 35 år.

Annelie sa...

Om det som många kallar "valfrihet" innebär att man inte längre ska kunna välja att bo i hyresrätt så är vi väl ändå lite snett ute?

I kvarteret Linjalen handlar det om en liten klick människor som är drivande för att ändra boendeform för alla andra.
I valfrihetens namn.

Johan sa...

Anonym:
Sedan när är det brist på bostadsrätter?

Jag tycker att det är en smått komisk argumentation du för. Är det lång kötid till en hyresrätt borde man väl rimligtvis bygga fler sådana, inte ombilda dom få som finns?

Anonym sa...

Sedan när är det brist på bostadsrätter?

När en bostadsrätt kostar mellan 35000-50000 kan det väl bara bero på att efterfrågan är stor. För oss som inte har dom pengarna är det här enda chansen att ha råd med en lägenhet större än 25 kvadrat.

Valfrihet på hyresmarknaden finns bara för dom som köat i minst 20 år. Det är rätt att det finns för få hyresrätter, det är bara att acceptera. Systemet att köa för att få en lägenhet har slutat fungera för länge sedan. Nuvarande system gynnar bara dom som redan har ett kontrakt.

I sann solidaritet med dom som ännu inte flyttat hemifrån borde vi ombilda till bostadsrätter. Då först har ungdomar chans att få någon av våra lägenheter en gång.

Hasse sa...

Det smärtar mig att behöva skriva det. Men enfalden i det senaste inlägget behöver inga övriga kommentarer.
Att ombilda allmännytta till bostadsrätter i ren solidaritet med bostadslösa ungdomar är bara så infernaliskt dumt att man inte vet om man ska skratta eller gråta.
Ge mig ditt namn så ska jag rekommendera dig till brf styrelsen. Om du inte redan sitter där vill säga.

Anonym sa...

Om det blir bostadsrätt ska jag lägga pengar på att renovera min sunkiga lägenhet. Då kommer värdet samtidgt att höjas. Om stockolmshem får fortsätta låta lägenheterna förfalla flyttar jag nog...

Annelie sa...

Det finns nog många som är intresserade av en hyresrätt på söder om du flyttar.

Anonym sa...

ja visst finns det folk som vill flytta in i den....och Agda 88 år gammal som stått i kö sedan 13 års ålder får den