tisdag 10 februari 2009

Räntor och trender på bostadsmarknaden


I morgon onsdag lär Riksbanken sänka räntan i ännu ett desperat försök att få fart på landets ekonomi. Landahl Öhman och Brf Linjalens styrelse kommer garanterat att använda detta som argument för ombildning. Då är det bra att ha ett par saker i åminne: Dels att räntesänkningarna är konstgjord andning för att inte bankerna själva ska gå i konkurs i den bankkris som vi bara sett början på. Dels att vi förväntas ta ett lån som vi ska betala ränta på under resten av våra liv. Hur hög räntan är just idag är tämligen ointressant i det långa loppet.

SBAB:s genomsnittsränta de senaste tolv åren ligger på c:a 5%. Den bundna räntan ligger högre. Det kan vara en bra måttstock att ha när man räknar på sina framtida boendekostnader.

Ja, händelserna på bostadsmarknaden har varit minst sagt turbulenta på sistone. Det är inte lätt att hänga med i alla budskap. Men den som har följt tidningarnas rapporter lite närmare har säkert lagt märke till två tydliga trender mellan alla positiva och negativa nyheter. De lyder i korthet: ”färre ombildningar” och ”kortvarig ränteglädje”.

”Luras inte av billiga bolån”
De rörliga bolånen blir allt billigare. Men risken är att glädjen blir kortvarig. Finanskrisen orsakades ju av lågräntepolitik. Dessa kraftiga räntesänkningar kan därför inte vara annat än temporära.
Normala bolåneräntor ligger på 5-6 procent. Om några år är vi nog där igen. Se till att du har råd med en räntenivå på minst denna nivå!
Frågar man storbankernas chefsekonomer tror flera på fallande bopriser redan under 2009. Många talar om värdeminskningar på ytterligare 15-20 procent innan botten är nådd.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

”Ras för nybildade bostadsrätter”
- Bostadsmarknaden är ju närmast stendöd, säger Mats Lindbäck på branschorganisationen SBC. I år finns det en uppenbar risk att krisen pressar ner nybildningarna ytterligare, anser han:
- I det här läget så tror jag att alla bara väntar och ser och avvaktar.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Rädda Linjalen har sagt det förut och vi säger det igen: Att ta miljonlån för att köpa en bostadsrätt i en nybildad bostadsrättsförening med tveksam ekonomi har alltid varit en mycket riskabel affär. Nu mer än någonsin gäller det att tänka efter före.


Maria Lindberg Howard / Rädda Linjalen

10 kommentarer:

Ulrika sa...

Jotack. Man ojar när hyran åker upp någon procent, men blir vi hänvisade till räntor kommer våra bokostnader fara upp och ner med flera tusenlappar. Snacka om att kunna planera sina månadskostnader.
Skrota ombildningen genast!

Ulrika

Anonym sa...

Ja jag vet inte hur mycket man ska behöva övertyga dessa ombildningsivrare om hur fel det är att gå in i denna vansinniga affär, man undrar hur seriösa Landahl/Öhman egentligen är?
Även om dom bara ser pengar i detta objekt så måste det väl gå ut över deras "rykte". Det är ju många utomstående som följer denna blogg och som kanske står inför en ombildning, dom skulle ju aldrig våga anlita dessa oseriösa jurister. Har man följt alla turer som dom varit inblandade i så bör man nog dra öronen åt sej.
INNAN DET ÄR FÖRSENT!!!

Anonym sa...

Från styrelsehåll är det som vanligt. Tyst som i graven.

Pär sa...

Hurra! Då ska jag låna pengar och köpa mig ett eget pingisbord så att jag slipper det här bostadsrättseländet.
Men jag tänker inte knussla. Werkö får vara med på rundpingis om han vill, men bara om han har eget pingisracket med sig.

Anonym sa...

Föst blir det finanskris på grund av idiotiska lån och spekulationer. Sedan sanktionerar Riksbanken så att människor som inte ser mer än ett par månader framåt ska kunna fortsätta att sätta sig själva i skiten.
Stackars jävlar som går på den här bluffen. Sopa upp framför dörren, för snart kommer kronofogden!

Anonym sa...

Ja fattar man inte det så är man nog ganska trångsynt, detta är ju bara tillfällig andhämtning för att lugna marknaden man kan väl inte planera bara för några månader framåt för det är just vad det är.

Anonym sa...

Nu har till och med bankerna Galne Gunnar-upplägg.
Som det brukar stå i elektronikkedjornas reklam "Räntefritt dom första sex månaderna"

Går folk på det här är man bara att beklaga!

Anders sa...

Okunskapen blomstrar!

RB sänker räntan för att inflationen sjunker. Det är inte "konstgjord andning" eller vad det nu var någon skrev, utan fullt naturligt för att leva upp till penningpolitiksa mål om 2% inflation.

Egentligen är det enda intressanta realräntan, dvs skillnaden mellan RB´s ränta och inflationen. Det är den verkliga kostnaden man betalar som låntagare.

Anonym sa...

Anders: Att banker över hela världen får konstgjord andning av respektive stater är ett faktum som knappast undgått någon.

En annan kunskap som lär blomstra vid en omvandling är den faktiska skillnaden mellan att betala sin hyra och att sitta fast med miljonlån i en lynnig räntekarusell. Den vetskapen lär komma både snabbt och obehagligt för många av de boende i Linjalen.

Hur man väljer att tolka det man anser vara vekliga kostnader är åsikter och inte kunskap. Konsekvenserna av hur ekonomi har tolkats de senaste åren är de brustna bubblor och den lågkonjunktur vi just bara sett början på.
Så kan det gå när de med självutnämnt ekonomisk kunnande får monopol att köra sin egen show.

Anonym sa...

Idag är det väldigt svårt att få lån på banken. Trots detta lånar banken gladeligen ut 100 % av köpeskillingen vid en ombildning till br i stockholms innerstad. Varför?