onsdag 18 februari 2009

ÖPPET DISKUSSIONSMÖTE


Tema – Ekonomi
Torsdag 19 februari, kl 18-20
samlingslokalen, Åsögatan 79

Klart besked från SBAB
Alla får inte låna
Alla måste räkna med att klara 6,75% ränta
Bankens värdering av fastigheten färdig


Knäpptyst om marknadsvärde
I en bostadsrättsförening har lägenheterna olika marknadspris, beroende på läget i fastigheten. Men i denna fråga är styrelsen i brf Linjalen knäpptyst.
Vi undrar varför en lägenhet på bottenvåning ska ha samma pris som lägenheter högre upp i huset. Vissa lägenheter saknar både balkong och uteplats, andra är utsatta för mer buller. Vissa lägenheter är renoverade med bland annat ny köksutrustning. Andra lägenheter är i originalutförande sedan huset byggdes. Vissa lägenheter har enligt boende mögellukt efter fuktskador och andra är mycket kalla.
Kostnader och ansvar för det mesta av ovanstående får bostadsrättsinnehavaren efter köp bekosta själv.
Det här är faktorer som kraftigt påverkar marknadspriset, ofta med flera hundratusen kronor. Trots detta anser styrelsen att alla ska betala samma kvadratmeterpris.

Kring dessa och många andra frågor vill vi ha en öppen diskussion.

Välkomna!
Rädda Linjalen

28 kommentarer:

Anonym sa...

En eloge till BRF -föreningens styrelse för att samma pris är satt för alla lgh. Vem kan mäta värdet??...Det är ingen politisk fråga.
På möten i Åsö g. ropas klagomålen ut av längstnerboende. Inga argument utan endast tomma klagoord. Vi bor högst upp,lgh är iskall, det är ett drag i ett rum så gäster måste förses med pläd höst vinter och vår. Shlms hem mäter, går ej att åtgärda, kyla tränger ner ovanifrån. Det är inte vindsförråd som stoppar kylan från taket överallt.
Grannars mat- och rökos stiger uppåt. Sipprar in varje kväll ett visst klockslag, det kommer in så mycket damm och smuts att runt polislåsets nyckelhål ligger ett tjockt lager om vi inte torkar varje vecka, på balkongen samlas sot från taket i tjocka lager. I badrummet faller hela sotflagor.
Inbrottstjuvar älskar högst upp, vi men ingen annan i porten har haft obehaglig påhälsning av tjuvar. Och en sak til just när du har två-tre matkassar-då händer det att inte hissen funger:) Flytta? ja visst men när jag vill.

Sluta dela in lgh, skulle inte bli förvånad om ni ropar att gamlingar ska bo längst ner utan balkong och uteplats..............

De rika fixar sina lgh andra får vända på kronan tom öret - inget nytt. Trevlig Vinterdag!

Anonym sa...

Allt har sina för och nackdelar. Men att ingen gjort någon ordentlig besiktning vare sig på respektive lägenheter eller huset i stort är knappast något att applådera.
Att styrelsen heller inte vill diskutera saker som besiktningar, låneformer, fullmakter eller bristen på medlemsinformation känns väldigt oseriöst.
Det finns mögelskadade lägenheter i huset. Tycker styrelsen att den som bor i en sådan ska skylla sig själv och betala saneringen. Eller ska vi försöka sälja lägenheten vidare till någon utomstående i ovetskap?

Pär sa...

Det är dessa lägenheter som den översta anonyma skribenter beskriver som BRF vill att visa skall köpa. Till marknadspris dessutom. Att BRF inte vill bry sig om det förstår jag. Då skulle ännu flera upptäcka det som många redan räknat ut. Det här är en dålig affär. Det är ingen sekelskifteskåk med stuckatur i taket vi köper. Det är ett slitet och illa byggt miljonprogramshus i behov av underhåll.

Anonym sa...

Blir det ja till köp får vi nog be handlarna i området köpa ett extra lager blodpudding.
Ragnvi

Anonym sa...

Vissa lgh kan såklart vara risiga och idealiskt (men föga realistiskt?) vore förstås om man kunde genomföra en oberoende besiktning/värdering av varje enskild lgh. På öppna marknaden blir generellt lgh dyrare ju högre upp i huset de ligger och detta samband mellan värde och läge kan inte bortses från p g a hur det råkar se ut i enstaka lägenheter. Mitt argument till varför jag såsom nedtill boende inte ska behöva betala samma kvm-pris som de som bor överst (eller näst överst om det nu är så ruggigt längst upp) är alltså att vid eventuell framtida försäljning kommer kvm-priset I GENOMSNITT att vara högre ju högre upp i husen lgh ligger. Så länge en eventuell ombildning inte baseras på individuell värdering per lägenhet så måste kvm-priset vara differentierat på ett sätt som speglar marknadens genomsnittliga värdering av höjdläget i fastigheten.

siargatan sa...

Jag har också undrat varför ingen pratar om det här. Jag tror inte att min lägenhet på 1tr utan balkong med utsikt över siargatan går att jämföra med en lägenhet högst upp med inglasad balkong och utsikt över parken. Som köpare skulle jag se det som två helt olika objekt men ändå ska jag betala samma kvadratmeterpris. Varför? Så här brukar det ju inte gå till på andra ställen.

Anonym sa...

Jag skulle kunna tänka mig att köpa om jag fick lite rabatt på min skruttiga lägenhet

Kan inte acceptera att dom med nyrenoverade lägenheter med alla möjliga tillval,på våningsplan 6. ska få köpa till samma pris som det jag får betala för en mycket nedsliten lägenhet på vån 1. Skillnaden i marknadsvärde är ju väldigt stor det vet alla som läser annonserna.

Är med i BRF och har gått på alla möten och stämmor. Inte fan har man genomfört en omröstning i den här frågan. Är det lagligt att tomtarna i vår styrelse kan ta såna beslut utan att först tillfråga medlemmarna.

Fick för övrigt lite info av vårt portombud som berättade att dom mer eller mindre beordrats av styrelse och jurister att inte diskutera den här frågan. Det här stinker!

Anonym sa...

Fick samma info av vårat portombud. Advokaterna viftade bort den här frågan och uppträdde allmänt nonchalant. Munkavle på för portombuden ! Spelar iofs ingen roll för mig nu. Jag kommer inte att köpa eftersom jag inte litar på styrelsen och juristerna

Anonym sa...

Hgf har ofta hållningen att "vi har rätt svar på allt medan styrelsen saknar svar på det mesta och endast står för en allmän osäkerhet om det framtida boendet"...

Lite ironiskt då att det lagom till detta möte (igår) på DN Debatt meddelades att de nationella och regionala ordförandena i Hyresgästföreningen vill införa "lägesbaserade" hyror. Vad detta kan innebära mer konkret framgick dock inte och osäkerheten förstärktes av att ordföranden för Hgf Södermalm idag i samma tidning meddelar att de lokala föreningarna anser att beslutet om den nya hållningen fattats över deras huvuden.

Har för egen del inte bestämt mig för om jag vill köpa eller ej men det är alltid kul när en tvärsäker/arrogant (väl själva) organisation skjut sig själv i foten... för sådana här osäkerhetsmoment om framtida hyressättning lär ju knappast minska intresset för en ombildning...

Anonym sa...

Hyrorna ska höjas på grund av läget - senast idag på Nyheterna SR innerstadsbor ska pröjsa hur lgh än ser ut.
Då blir den skruttiga ettan mot Siargatan jättedyr pga av var huset ligger.
Det är inte Tensta även om husen ser ut så.
Blodpudding, ärtsoppa och gröt kanske är lösningen ändå.........

Rädda Linjalen sa...

Ni 2 tidigare anonyma:
Det ni hänvisar till är vid jämförelse en storm i en tekopp.

Redan nu betalar vi innerstadsbor högre hyra än i ytterområden. Så väldigt mycket större skillnad här i Linjalen än nu lär det knappast bli.

Det är lite komplicerat att förklara kortfattat hur det hela fungerar, men jämfört med en ändring av räntan är det hela en rent löjlig prisskillnad. Jag gillar den inte, men den kommer inte i närheten av räntorna.

Ibland blir vi i Rädda Linjalen beskyllda för att bedriva skrämselpropaganda när vi vill föra en öppen diskussion, men är det något som är just skrämselpropaganda så är det detta.

I fallet Linjalen, med det priset vi kommer att betala vid en ombildning, kommer framtida ränteändringar få alla hyresdito att framstå som rent fjantiga.

I korta drag handlar det om detta: När hyrorna förhandlas bestäms en pott på x antal procent som hyrorna får höjas i Stockholm. Sedan skall dessa fördelas lite olika mellan olika delar i staden.

Ta fram miniräknaren och kolla själva. I år har vi en ovanligt stor differentiering på hyreshöjningarna mellan ytter -och innersstad. Dom innebär att vi betalar 0,36% (det vill säga totalt 3%) mer än den genomsnittliga hyreshöjningen (totalt 2,64%).

För en 3:a med 6000:- i hyra innebär det 21 kronor och 60 öre mer än i ytterområdena.

Det är det som blir det löjliga i sammanhangen. Fackligt kan det bli ett djävulskt liv om 50 spänn hit eller dit när det gäller löneförhandlingar. Med många människor inblandade blir det visserligen mycket pengar, men för den enskilde handlar det knappt om en pizza i månaden.

Jämför då med om räntan går upp eller ner med 1%. Då har månadskostnaden för samma trea helt plötsligt stigit eller ökat med 2000 kronor. Vilket motsvarar en hyresändring med 33%!

Lägenheten jag själv bor i har, enligt SBAB:s egen ränteräkning, en ändrad månadskostnad på i runda tal 8000 kronor - per månad!
Detta bara räknat på räntändringarna dom fyra senaste månaderna!

Är det så man vill tillbringa resten av livet är det bara att önska lycka till. Motsvarande hyreshöjningar är så fjärran borta att det blir löjligt att ens jämföra.

Kom gärna ner på våra möten. Vi har, bland annat diskuterat just detta nu ikväll.

Själv blir jag kvar som hyresgäst i alla lägen. Jämfört med hur räntorna ändras, och kvarterets höga pris vid en omvandling, känns hyrorna otroligt stabila.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Martha sa...

Jag kommer också att bli kvar som hyresgäst hur det än blir. Nu går rykten om att 67 % har svarat ja till att gå vidare med ombildningen här i mitt hus. Det jag vet är att några har tackat ja bara för att få koll på vad som händer i föreningen. Dom tänker inte köpa ändå. Och det visar ju sig på en ev. köpstämma. Jag tycker i alla fall att det är resursslöseri att hålla på så här. Alla fakta säger ju att IDAG är det väldigt dyrt att ändra sin boendeform.

Anonym sa...

I min lägenhet ser man in i mellanväggarna från sprickan i fönsterkarmen. Där finns ingen isolering. Det måste man ha missat när huset byggdes. Hoppas att brf har en stor verktygslåda och några balar rockwool i bakfickan.

Anonym sa...

Linjalen är bra att hyra men inte att köpa. Det är en fastighet med mycket charm men väldigt många skavanker. Att bo här som hyresgäst med en kommunal värd som ansvarar för service, underhåll och reparationer är helt okej. Att däremot köpa fastigheten och sedan själv behöva fixa och betala för allt som går sönder är en dålig affär. Skulle jag vara sugen på att köpa en BR skulle jag definitvt välja en fastighet i gott skick och med solid ekonomi. Vem vill bli ägare till ett renoveringsobjekt i den här storleken?

/M

Anonym sa...

Ja detta projekt är dödsdömt från början, varför ska vi behöva dra ut på tiden med alla dessa stämmor hit och dit. Varför kan man inte göra denna röstning så fort som möjligt, om man väntar en månad eller ett halvår har väl ingen betydelse resultatet blir väl inte annorlunda för det, dom som vet vad dom vill har ju klart för sej det redan nu ju längre tiden går desto mer irriterat blir läget och det kanske slutar i fullständig kaos.
(om det nu kan bli värre än det är)

Anonym sa...

Att värdera alla lägenheter var för sig är ju inte möjligt. Oavsett hur man gör kommer det aldrig bli 100 % rättvist.

Att den som gjort tillval och under många år betalt högre hyra för nya tapeter och annat ska köpa sin lägenhet till ett högre pris bara därför är inte rättvist. Om någon själv bekostat målning eller lagt in nya golv skulle det ju också göra lägenheten dyrare, vilket är helt orimligt.

Vinnarna är väl dom som gjort tillvalen sent och inte hunnit betala så mycket, samtidigt som dom har nyfixade lägenheter. Grattis till er!

Dom som har mindre fina lägenhetet idag har ju sparat massor av pengar genom att inte betala för underhåll. Grattis till er också som sparat pengar som ni kan rusta upp för nu!

Om området blir BR kommer det löna sig rent ekonomiskt att rusta upp sin lägenhet. Standarden kommer öka i området samtidigt som de boende öka värdet på sitt boende.

Grattis till alla!

Anonym sa...

Ja, grattis till alla dem som inte har råd att ta miljonlån.

Och grattis till dem som tar miljonlån ändå pga av en blåskalkyl och sedan finner sig stå där med brallorna nere när räntorna går uppåt igen.

Förändra ditt eget boende hur du vill, varsågod. Men vad ger dig rätt att kräva att din granne ska ändra boendeform?

Vill du köpa bostadsrätt?
Köp en i en sund förening med bra ekonomi.


Anna

Anonym sa...

Jag tvingar ingen granne att ändra boendeform. Det är ju helt frivilligt att köpa sin lägenhet. Vill man inte det går det ju utmärkt att fortsätta hyra. Själv köper jag mer än gärna (trots att min lägenhet är i MYCKET dåligt skick)

Och visst kan man köpa en bostadsrätt i en redan befintlig förening. Men att bo i en hyresrätt som ombildas, i Stockholms innerstad, kan helt klart jämföras med att få sju rätt på lotto. En sådan tur har man sällan!

Pär sa...

Anonym:
Då har du inte satt dig in i föreningskalkylen i det här kvarteret. Katastrof och hoppas på det bästa är bara förnamnet.

Anonym sa...

Jag säger bara så här; "Man kan inte stå still i en värld som ständigt förändras, om man inte styr sitt eget liv blir man istället puttad hit och dit av andras rörelse".

Antingen skräms man av förändring och drar för skygglapparna och vägrar vara med och spela eller så hänger man på och är med och skapar sin egen verklighet!

Visst kan ett köp i allra nattsvartaste fall innebära en plus/minus affär på det stora hela taget (vinst minus ökad boendekostnad pga av räntor), MEN i de allra flesta fall innebär ett sådant här köp av innestadslgh. ökat inflytande OCH en bra och trygg investering! Jag är själv utbildad civilingegör, så jag har faktiskt lite koll på läget!
/ CF

Annelie sa...

CF!

Bor du i kvarteret?
Om du har koll på läget och är hugad tror jag du är hjärtligt välkommen i brf's styrelse.
De besitter varken den kompetens eller de basala ekonomiska kunskaper man behöver för att styra en förening som består av 455 lägenheter, 1 hotell och 106 lokaler.

På rak förfrågan vem som ska ha hand om ekonomi och förvaltning svarar de "det kommer vi hyra in folk som gör".

Men för att kunna välja vilken entrepenör som ska förvalta och/eller ha hand om all ekonomi så måste man ju besitta kompetens nog att veta vad man väljer, eller hur?

Anonym sa...

Det framkommer ju väldigt tydlig här på sidan att alla som vill ombilda är idioter samtidigt som motståndarsidan besitter fantastiska kunskaper och helt klart är bättre människor.

Om området ombildas kan ni kanske dela med er av er stora visdom för områdets bästa?

Med 455 lägenheter och långt fler boende finns säkerligen mer än tillräckliga kunskaper i området för att välja rätt förvaltare.

Det är väl medlemmarna i Brf som väljer styrelse? Om styrelsen är så fullständigt inkompetent som många påstår här är det väl inte svårare än att man väljer en annan styrelse!

Ett mycket större problem är nog hur man ska få bort den hatstämning som piskats upp här på sidan. Och det gäller tyvärr oavsett om det blir ombildning eller inte.

Johan sa...

Anonym (12.54):
Nätverket Rädda Linjalen har aldrig vare sig idiotförklarat någon eller höjt någon till skyarna. Jag undrar var du fått det ifrån?

Däremot har vi i nätverket bra kunskaper om fastigheter och ombildningar. Det beror dels på att vi är många, och dels att mycket folk med sådan kunskap har sökt sig till oss. Det säger i sin tur att det kanske inte är världens bästa idé att ombilda just kvarteret Linjalen.

Det vi eftersökt har varit öppen diskussion och debatt. Den vill Brf Linjalens styrelse undvika att ha ens med sina egna medlemmar.

Om man då, som vi i Rädda Linjalen, presenterar fakta som inte passar styrelsen hävdar densamma att vi sprider hatkänslor - vilket är ett helt felaktigt påstående.

Alla, inklusive styrelsen, är välkomna att diskutera på den här sidan. Brf Linjalen har inget forum överhuvud taget och vill inte heller svara på frågor från medlemmarna eller andra hyresgäster.

Jag har full förståelse för att den attityden hos styrelsen kan göra många boende i Linjalen förbannade, men vi vill inte göra något annat än att sprida dom fakta som de boende i kvarteret har all rätt att få om ombildningen - vare sig det passar styrelsen eller inte.

Vi kan rada upp oräkneliga exempel på hur styrelsen och Landahl Öhman har agerat klandervärt och arrogant i den här processen. Vill vederbörande förneka våra påståenden är man välkommen att göra det här. Vi har belägg för det vi skriver.

Det är inte vi som vill frisera verkligheten i syfte att övertyga de boende i Linjalen att gå in i en vansklig affär mitt i brinnande lågkonjunktur. Det är styrelsen och Landahl Öhmans mål, inte vårat. Vi trivs som hyresgäster och tycker att Stockholmshem är en bra värd för kvarteret.

Vi anser, precis som Hyresgästföreningens jurister och många andra ombildningsexperter, att ombildningsförsöket av Linjalen innehåller det mesta som brukar omgärda det man betraktar som skandalombildningar. Till dags dato har processen skötts väldigt odemokratiskt i våra ögon. Du hittar många exempel på sådant i bloggen. Inget av det har förnekats, och det har sina skäl.

Ombildning eller inte måste de boende själva få ta ställning till. Men då ska förfarandet gå till på ett seriöst och öppet sätt. Det görs tyvärr inte i fallet Linjalen.

Detta framgår av den fakta vi lägger upp i allmän åsyn. Så skyll inte på oss - det är inte vi som bär ansvar för det förfarandet.

Däremot är det vår moraliska skyldighet att informera våra grannar om vad som pågår, och det tänker vi fortsätta med.

Att, som du skriver, välja en ny styrelse gör inte en ombildning av kvarteret till en bättre affär. Det är det som är grundproblemet för ombildningsivrarna - att priset är för högt och att folk i kvarteret inte är tillräckligt intresserade av en ombildning.

Vi föreslår att de som vill skaffa bostadsrätt gör det i en annan förening, med bättre ekonomi och mer kompetent ledning än vi skulle få i Linjalen.

Jag kan förstå att folk blir färgade av sina åsikter. Men är det inte särskilt meningsfullt att anklaga metereologen för att man tycker vädret är dåligt.

Ännu konstigare blir det när alla inlägg som anklagar Rädda Linjalen för att sprida osämja görs av anonyma skribenter, samt att ingen från styrelsen har kommenterat något från vår blogg. I varje fall inte i eget namn.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Johan

Jag respekterar allas åsikter, men tycker att debatten förs på en alldeles för låg nivå. Personangrepp och smutskastning gynnar inte er Sak, så mycket kan jag säga. Jag vill inte själv bli föremål för denna smustkastning, och har därför valt att inte skriva mitt namn.

Eftersom jag kallar det er Sak är jag själv givetvis för en ombildning. Oavsett hur det blir med det så tänker jag bo kvar, och med tanke på den stämning som är här i forumet känns det bättre att vara anonym. Oavsett hur det går med ombildningen är det inte värt att bli osams med sina grannar.

Anonym 12.54

Anonym sa...

Har Hyresgästföreningen varit positiv till någon ombildning? Någonsin? Det känns som att det ligger ganska mycket i deras intresse att motarbeta ombildningar.

Johan sa...

De två senaste anonyma (suck):
Det som är på en riktigt låg nivå är när vare sig styrelsen eller Landahl Öhman vill ha någon debatt alls.

Och ja, Hyregästföreningen är precis som namnet säger - en förening för hyresgäster. Vore det inte konstigare om det var tvärtom?

Hyresgästförening är synnerligen positivt inställda till hyresrätten och hyresgästerna. Det är liksom det som är meningen.

Att anklaga Rädda Linjalen för smutskastning är riktigt lågt. Allt vi redovisat är sant. Vi har och kan bevisa allt vi hävdar. Den som hävdar motsatsen behöver bara hojta till så ska vi ge belägg för allt. Hittills har ingen berörd dementerat något.

Vi vill ge våra grannar sann, fullständig och riktig information. Det är allt. Att sanningen sedan inte passar alla är en annan femma.

År det rentav folk från styrelsen som till slut börjat skriva här? Kliv då fram och gör det på ett ansvarsfullt sätt vettja. Det här är ju bara löjligt!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Jag pratade med min bank i veckan och hörde vad dom ansåg om ombildningen. Jag beskrev, precis som det görs här på sidan, området som ett dåligt underhållet betonggetto. Detta för att inte skönmåla på något sätt.

Dom skulle gladeligen låna ut 100 % av köpeskillingen vid en ombildning. Detta i en tid när det är otroligt svårt att få låna pengar. Priset är så långt under marknadsvärdet att dom ändå anser sig ha full säkerhet för lånet.

Rösta JA i april!

Annelie sa...

Du får gärna berätta vilken bank det är och vilken inkomst du i så fall har.
För det låter högst osannolikt.

Den som tar ett lån idag och förlitar sig på att räntan kommer hålla den krislåga nivån den gör idag lurar verkligen sig själv.

Och när brf-styrelsen behöver gå in på Rädda Linjalens blogg och debattera för att de inte har något eget fungerande forum är det verkligen patetiskt.

Att dessutom göra det anonymt är tragiskt.