tisdag 20 januari 2009

Mer pengar till underhåll från Stockholmshem


Rädda Linjalen vill gärna vara tidigt ute och informera. Här är ännu en upplysning ni förmodligen får läsa för första gången här på vår blogg:

SAXAT UR MEDDELANDE FRÅN STOCKHOLMSHEM:
"Reviderad budget 2009 för AB Stockholmshem med anledning av "Stimulans för Stockholm".

Bakgrund
Stadens politiska majoritet har föreslagit en omfattande satsning för utökat bostadsbyggande och intensifierade insatser för att möta eftersatt underhåll. Syftet är att upprätthålla en hög produktionstakt och möta den lägre sysselsättning, som väntas uppkomma framförallt inom byggsektorn, när konjunkturen viker.

Vad gäller underhållsinsatser är målet att förstärka åtgärderna med 400 mnkr årligen under en femårsperiod. I direktivet sägs att satsningar ska göras där det finns eftersatt underhåll inom fastighetsbeståndet, men även utökade satsningar i utsatta områden samt miljonprogramsområden.

Förslag till åtgärder underhåll
Enligt givet direktiv uppgår den utökade underhållssatsningen för 2009 till 400 mnkr.
Stockholmshem gör extra satsningar i utsatta ytterstads- och miljonprogramsområden. Åtgärderna sedan tidigare har främst varit att hänföra till mjukare värden inom det sociala och kulturella området.
Då möjlighet ges att komplettera de mjukare insatserna med underhållsåtgärder i den fysiska miljön, planeras för underhållsinsatser i utsatta ytterstads- och miljonprogramsområden där särskild förvaltning redan bedrivs sedan tidigare.

Planerade åtgärder i ytterstads- och miljonprogramsområden (särskild förvaltning):
*Installation av elektroniska låssystem samt i samband med detta byte av portar och dörrar i allmänna utrymmen.
*Sektionering av källare och vindar samt installation av Troaxgaller
*Ny förbättrad inre belysning i trapphus, källare och vindar
*Ombyggnad av entréer med förbättrad tillgänglighet och belysning
*Uppdatering och förbättringar av innergårdar och parkanläggningar
*Renovering och uppdatering av tvättstugor och grovsoprum.

Inom den ordinarie förvaltningen finns åtgärder som inte rymts inom ordinarie årlig budget och som därför skjutits på framtiden. Nu finns möjlighet att genomföra dessa då medel finns till förfogande."

Hela meddelandet HITTAR DU HÄR

För oss i kvarteret Linjalen borde detta rimligtvis innebära, att förutsatt att Linjalen INTE ombildas till bostadsrätter kommer dessa underhållspengar även oss tillgodo, då Linjalen tillhör miljonprogrammet. Underhållet betalas med försäljningsinkomster från fastigheter som ombildats. Ännu ett skäl för oss i kvarteret att blåsa av den här ombildningen och fortsätta att vara hyresgäster.

För övrigt är hyresdifferentieringen klar för 2009. Som innerstadsfastighet fick vi 0,36% högre höjning än förortsfastigheterna, vilket innebär att vår totala hyreshöjning i år blir 3%.

Först idag fick vi alltså den exakta hyran bekräftad, men ni kanske kommer ihåg i vilken grävande källa NI LÄSTE DET FÖRST?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill bara att brf's jävelskap ska vara över så att livet kan gå vidare.
Idag störtrann det vatten nere längs väggen i garaget.
Vem fan vill köpa det här renoveringsobjektet?!
Stockholmshem sitter på pengarna och kunnandet - styrelsen verkar inte ha en aaaaaaning om hur illa däran den här fastigheten är.

Laura

Pär sa...

Intressant att se vilken väg linjalen tar.
Ska vi vara suckers som köper en fastighet som behöver underhåll, betalar underhållet själva och låter stockholmshem underhålla andra hus med köpeskillingen?
Ska vi vara smarta hyresgäster och låta ombildare som inbillar sig att dom gjort ett klipp betala vårat underhåll?
Årets enklaste val kom 20 januari 2009.

Anonym sa...

Åhhh... tänk om detta bara kunde vara slut nu, tänk va fint området Linjalen skulle bli och va roligt livet skulle bli igen. Måtte vi ha turen på vår sida så att vi slipper argumentera till dom som tydligen inte vill fatta hur bra det kan bli utan en idiotisk Brf.
FATTAR dom ingenting...... va hjälper seniorlån (som är den senaste trenden) när vi kan få upprustat gratis (nästan).

Anonym sa...

och boendeinflytandet är klart större nu än det kommer att vara under den här styrelsens totala tystnad. har styrelsen frågat sina medlemmar om någonting över huvud taget?

Anonym sa...

Styrelsen frågar ingenting. Inte heller vill den ha några frågor. Den kan enbart tänka sig att lämna information via advokater någon gång ibland. Och då gärna i stora aulor där ingen kan göra sig hörd (vilket är precis vad de vill). Vem vill köpa en brf-lägenhet med en sådan ägare? Är det ett sådant bemötande vi har att vänta oss framöver. Nu på morgonen upptäckte vi vattenläckage från toaletten. Bara att lyfta luren och snart kommer en rörmokare... utan kostnad. I den är ruffiga kåken händer sådant lite titt som tätt. Och det får en brf-ägare själv betala för. Själva lägenheten äger man inte men väl alla de problem som uppstår. Märklig boendeform!

Anonym sa...

Låt oss bo kvar som hyresgäster hos en seriös värd tack.

Anonym sa...

jaa, och ta chansen nu och flytta till ett bättre boende ni som sååå gärna vill köpa, det finns ju så mycket bättre alternativ på marknaden. För att inte tala om protokollet som kom i brevlådan...
det va grejer de o läsa. OSERIÖST VA ORDET.

Anonym sa...

Jag skulle verkligen! vilja vet hur många i detta område som vill köpa??

Anonym sa...

Om området inte ombildas verkar många tro att allt kommer att bli så bra så. Men om man inte reparerat läckorna i garaget tidigare, varför skulle man plötsligt göra det nu? Eller renoverat de skabbiga lägenheteran?

Området har ju faktiskt fått förfalla, i princip helt utan underhåll under Stockholmshems ledning.

Egentligen finns det ingen anledning för en hyresvärd att lägga mer pengar på underhåll än det som är absolut nödvändigt. Det står ju ändå 250.000 personer i kö för att få en lägenhet i stan, så det finns säkert någon som vill bo där ändå. Dessutom motarbetas ju varje hyreshöjning hårt, och det gör det svårt för värden att höja standarden eftersom ingen vill betala för det.

Jag tror inte att de priviligierade i Stockholm innerstad kommer att få så mycket pengar till upprustning av miljonprogramsområden. Det finns områden där pengarna behövs så mycket bättre.

Anonym sa...

Jag tycker alla har rätt att tycka vad de vill i denna fråga- men jag måste ju säga att det faktiskt även finns stora fördelar med att äga sitt boende som många i rädda linjalen helt verkar bortse ifrån (apropå denna ivran att förtala de i styrelsen och hävda att de ständigt mörkar information).
Jag tror absolut inte att någon är ute efter att blåsa vanligt folk på pengar, dessutom är de i styrelsen arbetande människor som driver detta på sin fritid; att de kanske inte hinner bemöta den absurda massa papper och bilagor och allt annat som rädda linjalen delar ut verkar ingen här ha något att säga till om. Och jag måste säga att den ogenerat sentimentala ton, med vilken motståndarna söker argumentera, gör att en ambivalent ung kvinna som jag nu lutar mer åt att rösta ja! Vi lever i nya höger- tider och förändringens vindar blåser hårt omkring oss, med allt vad marknadshyror och en avveckling av allmännyttan skvallrar om... Varför inte se framåt och till de stora fördelar ett köp också kan föra med sig, om man inte väljer att svartmåla allt? Det finns en massa bra förebilder och lyckliga slut gällande ombildningar!

Anonym sa...

Hej grannar, Jag är själv motståndare till detta dravel! Men några stora summor pengar till upprustning från sthlmshem kan vi tyvärr inte räkna med... De pengarna är öronmärkta till förorten, råkar jag veta...

Lena sa...

Att vända kappan efter vinden bara för att det blåser åt ena eller andra hållet har aldrig varit min melodi.

Själv vill jag att mina ungar ska ha någonstans att ta vägen när det är dags.
Ettorna i Linjalen är ypperliga för dem som varken kan eller vill ta lån när man som många ungdomar studerar eller är i en osäker arbetssituation.

Att tänka på annat än pengar har också visat sig vara ett vinnande koncept om man ser på alla börshajar och investerare.

Jag vill hyra av allmännyttan, inte av en bank.

Anonym sa...

Ungdomar kan aldrig få en lägenhet i Linjalen. 20 års kötid krävs om man inte ska köpa svart eller göra mygelbyten.

Den enda chansen för någon under 35 att få en lägenhet i innerstan är att köpa en bostadsrätt!

Anonym sa...

"Själv vill jag att mina ungar ska ha någonstans att ta vägen när det är dags. Ettorna i Linjalen är ypperliga för dem som varken kan eller vill ta lån när man som många ungdomar studerar eller är i en osäker arbetssituation."

Då får nog dina ungar bo hemma till dom är 40 år gamla. Inget fel i det i och för sig, men ungdomar får inga hyresrätter i innerstan.

Anonym sa...

Fler korkade kommentarer att sälja ut allmännyttan, Någon?