måndag 12 januari 2009

En glad eller belånad pensionär?


Snart kommer det att snackas om så kallade seniorlån. De äldre i kvarteret förväntas ta dessa för att köpa bostadsrätter. Rädda Linjalen forskar just nu i ämnet, men vi hittar ärligt talat inte mycket till information. Googlar man på seniorlån + köpa bostadsrätt ser det ut SÅ HÄR. Sammanlagt nio träffar, och ingen av dom passar in på vår situation.

Förklaringen till detta är enkel. Seniorlån är till för den som redan äger t.ex. ett hus eller en bostadsrätt som i princip redan är betald. Då kan man låna med huset som säkerhet.
När SBAB informerade i Åsöskolans aula i november meddelade man att man inte förmedlade seniorlån för köp av bostadsrätter. SBAB är ett bolåneinstitut och ett traditionellt seniorlån är ett slags pantbank, där man pantsätter något man redan äger, skulle man kunna säga på ett väldigt förenklat sätt.

Om man däremot redan äger sin fastighet kan seniorlån visserligen vara ett alternativ att låna pengar, om än ett väldigt dyrt sådant. Med Brf Linjalens ekonomiska upplägg skulle en seniorlåntagare betala ränta på ränta både på sitt eget lån och på föreningsavgiften. Förutsättningen för ett seniorlån är även att värdet på bostadsrätten stiger mer än lån plus räntor - något som i princip alla med ekonomisk kunskap betvivlar starkt för tillfället.

Saxat från en artikel i Dina Pengar:
"I ett räkneexempel för Svensk hypotekspension är en person som belånar sitt hus med 400.000 kronor skyldig ungefär det dubbla efter tio år. Efter 20 år är skulden uppe i drygt 1,6 miljoner kronor."
"De här lånen är till för dem vars inkomst inte klarar en vanlig kreditprövning. Har man högre inkomst ska man i första hand ta ett vanligt hypotekslån, säger Ylva Yngvesson, privatekonom på Swedbank.

Annika Hernodh, vd för Konsumenternas bank- och finansbyrå, håller med:
– Det är en väldigt dyr produkt. Skulden ökar väldigt snabbt och om lånet ska lösas efter tio år kan du tvingas sälja din bostad, säger hon."
Läs hela artikeln HÄR

Läs DI:s jämförelse mellan villkor för seniorlån HÄR

Vi väntar med spänning på det låneerbjudande som seniorerna i kvarteret Linjalen kommer att
erbjudas.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

12 kommentarer:

Anonym sa...

Bilhandlarkalkyler, stadgeändringar, ful(l)makter och seniorlån. Var ska detta sluta?

Anonym sa...

Johan du är ingen ekonom va? Man kan tro att du kör buss.

Anonym sa...

Anonym:
Är det så att jag har fel på någon punkt får du gärna rätta mig. När det gäller seniorlån är jag ingen expert, det är därför jag använder mig av information från andra källor.

Dock har jag gått igenom ekonomutbildning för länge sedan. Tyvärr har jag ingen utbildning att köra buss, vilket grämer mig då det verkar mycket roligare.

Anonym sa...

De flesta busschaufförer vet nog, med den låga lön de har i relation till det stora ansvaret, hur man ska få en ansvarsfull ekonomi att gå ihop. Klart är i alla fall att beslut om sin ekonomi måste man fatta själv, till exempel kolla om man i framtiden, kalkylera med ev sjukskrivning och arbetslöshet, själv klarar av att själv betala höga räntor var tredje månad (men jag antar att de flesta i bostadsrättsföreningen redan har erfarenhet av banklån och klokt har utvärderat sin ekonomiska situation). Äger man en fastighet utan intecknade lån till exempel ett fritidshus, har man självklart ett bättre förhandlingsläge för få bättre lånevillkor.
Men har du en sådan ekonomi då förstår du att satsa på något annat än att köpa en andel i Linjalen.

Anonym sa...

Du anonym: som verkar ha erfarenhet av att köra buss, och har en ekonomisk utbildning. Kan du inte komma med något sakligt istället för att vara spydig i dina kommentarer.

Rädda Linjalen sa...

Vi tog bort ett väldigt långt inlägg som i sin helhet hänvisar till en annan artikel i DI som jämför villkoren för olika seniorlån.
Vi lade upp en länk till artikeln i bloggen i stället, och adressen till länken är:
http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fsmallscreen%3D0%26menusection%3Ddinapengar%3Bdinapengarnyheter%26articleid%3D2007%255C08%255C21%255C9653

Anonym sa...

Bra inlägg!!! Och vilka talande bilder!
Om den rike visste hur bra den fattige mår i hyresrätt!!!
Livet är mer än ägande och pengar, och den som inte är satt i skuld är fri!

Maj-Britt i 62an

Anonym sa...

Seniorlån bör kallas skulduppräkningslån. Det gör bland andra Handelsbanken som ger sådana lån för bostadsrätter upp till 50 procent av bostadens aktuella värde.

Bostadspriserna har fallit kraftigt under hösten och de flesta tror att de kommer att fortsätta neråt under 2009.

Om Brf Linjalen och Landahl Öhman dessutom har planer på extra föreningslån för att möjliggöra låga månadsavgifter i början som sedan trappas upp till sitt verkliga värde, ja då sitter seniorlåntagare i dubbel klämma: avgift som stiger och skuld som ökar.

Fortsätter bostadspriserna stagnera kan seniorlåntagare tvingas sälja sin bostad när lånen förfaller, även till förlust, och stå utan hem.

Handelsbanken skriver i sin broschyr: "Vi tar hänsyn till din kommande inkomst, värdet på din bostad samt hur länge du planerar att bo kvar."

Bernt Lindgren
bussförare och hyresgäst i ombildad fastighet

Anonym sa...

Nu har väl ändå alla vettiga anledningar till bostadsrätter i linjalen tagit slut. När ska det här projektet läggas ner och begravas?

Anonym sa...

Tack Bernt Lindgren för ett uttömmande inlägg, jag undrar hur mycket vi ska behöva förklara för Brf. för att dom ska förstå att detta är fullkomligt idiotiskt att fortsätta med, vi har förstått att dom också tittar på denna blogg men VARFÖR kommer dom inte med någon motkommentar!!?? Det måste ju finnas, annars skulle dom väl inte så hårdnackat fortsätta med detta spektakel. Eftersom vissa är sååå trötta på lappar i brevlådan så är väl detta forum ett ypperligt tillfälle att argumentera i.

Anna-Lena Lodenius sa...

Ser först nu att nu får länkar till alla mina struntinlägg om allt möjligt från Blondinbella till nazister. Ber om ursäkt men vet inte vad jag ska göra åt det.

Vi ses!

Anonym sa...

Anna-Lena: Va gör det vi läser det som är intressant man brukar säga att "även solen har fläckar" så tyck på du bara :-)