fredag 16 januari 2009

Att varken vilja eller orka


Det sägs att demokrati och öppenhet är A och O i en bostadsrättsförening. Demokratin frodas knappast i Brf Linjalen, men samlingen av citat gör det definitivt. Det senaste är att Brf:s styrelse inte tänker lämna ut kompletta protokoll från den senaste medlemsstämman till sina medlemmar. Anledning: Att man "inte orkar kopiera dom".

Ja, ni läste rätt. Ni minns väl stadgeändringsmötet som hölls i garaget(!) den 3 december, där paragrafen gällande fullmakter ändrades? Istället för en fullmakt per ombud skulle det istället bli 30 fullmakter. Anledning till denna stadgeändring sades vara att det ska "bli lättare" att rösta på stämman.

Senast tre veckor efter kalabaliken i garaget, dvs 24 december, skulle protokollet från stämman enligt lag vara tillgängligt för samtliga medlemmar. Så blev inte fallet. Ett flertal medlemmar, både motståndare och bostadsrättsivrare, har ifrågasatt stämmans demokratiska ordning. Men några kompletta protokoll med bilagor tänker Brf Linjalens styrelse ändå inte lämna ut till medlemmarna, trots önskemål från flera håll.

Protokollet och bilagorna skall sändas till Bolagsverket för godkännande innan de kan träda i kraft. Vi väljer att citera Bolagsverkets jurist Johanna Salman: ”I varje seriös bostadsrättsförening delar styrelsen ut kopior på stämmoprotokoll till alla sina medlemmar.

Brf Linjalens styrelse däremot, tolkar sina egna stadgar lite som det passar. Stor vikt läggs nu vid begreppet "tillgängligt". I det här fallet betyder "tillgängligt" att medlemmar på förfrågan kan få titta på handlingarna ståendes i farstun till någon av styrelsemedlemmarna - om de nu råkar vara hemma och behagar öppna. Även de medlemmar som inte ens lär kunna pallra sig till en köpstämma förväntas nu hasa ner med rullatorn för att få läsa. Kopior på de kompletta protokollen och bilagorna kan vi däremot glömma bort, hur mycket medlemmar vi än må vara. Kan vi gå på möte i ett garage så kan vi läsa protokollet i farstun. Ungefär så verkar styrelsen resonera.

Varför styrelsen inte vill ge medlemmarna protokollet på ett schysst sätt kan man ju spekulera i, men precis som i fullmaktsfrågan fick vi ett härligt svepskäl. Brf Linjalens sekreterare hävdade att styrelsen "inte orkar kopiera dom". Lite senare medgav samma person att man helt enkelt inte vill ge dokumenten till medlemmarna. Kanske har styrelsen skäl att mörka dessa dokument, annars hade man knappast riskerat sin trovärdighet på det här sättet.

Men tro oss - väldigt snart kommer styrelsen att orka kopiera papper. Det är ju snart dags för nya informationsmöten. Bara man själv får välja vilken information som sprids finns nog ork att både kopiera och dela ut papper.

Styrelsen målar gärna ut oss i nätverket Rädda Linjalen som bråkmakare. Det stämmer inte. Vi vill bara att folk i kvarteret ska ha korrekt och fullständig information om denna omvandlingsprocess. Vi har hela tiden velat ha en ärlig debatt med styrelsen, och det vill vi fortfarande. Styrelsen har konsekvent valt att lägga locket på, hålla tyst och gömma sig bakom sina förkläden Landahl Öhman. Vi vill fortfarande ha en öppen dialog, men den vill de ansvariga för omvandlingen undvika. Det kan knappast ha undgått någon. Nu får inte ens medlemmarna lagstadgad information på ett reko sätt.

En sak framstår med all tydlighet: Den här omvandlingen skall drivas igenom till varje pris, om det så innebär att medvetet undanhålla fakta för egna medlemmar. Samma medlemmar som man vill locka in i en affär på 1,25 miljarder i en stor ekonomisk kris som bara har börjat. Förstår inte styrelsen att förtroende är något man förtjänar, inte något man har per automatik?

Personligen förvånar det mig att jag inte blir förvånad längre. Jag blir bara ledsen. Väldigt ledsen - å mina egna och grannarnas vägnar. Kanske särskilt de grannar som verkligen haft förväntningar på omvandlingen, och sedan hamnat i den här soppan. De förtjänar att behandlas med större respekt. Även om jag själv helst bor kvar i allmännyttan så unnar jag ändå mina meningsmotståndare seriösa förutsättningar och representanter . Det finns tyvärr inte här i kvarteret Linjalen, det står klart för fler och fler nu.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

12 kommentarer:

Karin sa...

Vad jag inte förstår är varför brf-styrelsen aldrig bemöter det som sägs om dem här på bloggen. Det är klart att de läser! Har de INGET att säga som förklaring?

Anonym sa...

Det är helt klart att Brf Linjalen bryter mot lagen genom att de inte "orkar" lämna ut kompletta protokoll. Att få se dessa handlingar handlar inte om brf-medlemmarnas önskemål utan om våra rättigheter. Lika klart är att fler brf-medlemmar aktivt måste visa att vi inte tänker låta oss föras bakom ljuset. Kontakta genast styrelsen för Brf Linjalen och kräv dina rättigheter! Du har rätt att få en egen kopia på protokollen! Ingen ska behöva stå i en dörröppning och läsa protokoll.

Anonym sa...

Det är konstigt att man kan lägga ner någon miljon på en bostadsrätt och sedan inte vara medveten om att man köpt en bostadsrätt och dessutom blivit medlem i en ekonomisk förening.
Det är inte ovanligt att nya medlemmar inte vet att bostadsrättsföreningen till exempel har stadgar som man ska känna till. Det kan ju tyckas konstigt att man gör sin livs största investering, men att man inte riktigt vet vad som ingår. Ibland verkar det som om folk undersöker potatisen de köper på Vivo bättre, än vad de undersöker bostadsrättsföreningen.
Dessutom är en del mäklare duktiga på att tänja på innehållet i sina säljobjekt.

Martha sa...

Vi får se hur det går när jag ska be om att få protokollen från de möten som har hållits i "min" boförening... Det borde ju finnas det eftersom styrelsen på tre personer har valt sig själva på ett konstituerande möte. Och enligt SBC som är konsulter ska det vara hyresgästerna som väljer styrelsen. Det är bara det att jag har inte varit på ett sånt möte där man har valt denna styrelse... Spännande ska det bli i alla fall!

Renee sa...

Om det ( mot förmodan) blir bostadsrätt, och man vill byta till en annan hyresrätt, kan man hitta mycket bra information på
"Björn bostadsbytares" forum.
Här är en bra länk:http://www.bjornsbytare.se/forum/viewtopic.php?p=37331

Anonym sa...

Det handlar ju om vilken förening det är också. Den här ser inte ut att bli särskilt attraktiv. Inte lånen eller ekonomin heller.

Pär sa...

För att inte tala om ifall man VILL ha en blivande bostadsrätt och bor i en riktig hyresrätt. Då är det bara att välja och vraka.
Just nu finns minst tio objekt bara i vårt kvarter som hellre byter till sig en tryggare hyresrätt på just björns bostadsbytare. Det förstår jag. Vem är inte trött på att vara tagen som gisslan i den här komedin?

Trampe sa...

Jag vågar nästan satsa några spänn på att ni har grundlagsstadgad rätt att få ut de där papprena. De är väl att räkna som offentlig handling och de kan väl inte med bästa vilja i världen hävda att de innehåller sekretesstämplat material. Vem fan som nu skulle ha sekretesstämplat materialet. Så det där ska dom bara lämna ut utan minsta dröjsmål.

Anonym sa...

Självklart har vi det. Men styrelsen har en lite speciell relation till medlemmarna. Tystnad råder.

Anonym sa...

Det finns två åtminstone två anledningar för styrelsen att försvåra för sina medlemmar att få tillgång protokollet från extrastämman.

1. Det finns protokollfört att personer som inte är medlemmar i föreningen hade fullmakter med sig och deltog i röstningen om portombudens generalfullmakter. Dessa röster har ogiltligförklarats i efterhand.

2. Svidande kritik från en av protokolljusterarna.Justeringsanmärkningarna finns med i en särskild bilaga till protokollet. Det ligger inte i styrelsens intresse att den kommer BRF:s medlemmar till handa.

Mer om detta kommer på bloggen senare

Olof/Rädda Linjalen

Anonym sa...

..men om 800 personer bestämmer enkomt att ringa på hos herrr styrelseordförande (som har yttersta ansvaret) kom de garanterat ändra sig, det ger ju knappas husefrid de närmsta veckorna iaf..

Anonym sa...

Ett argument för ombildning sägs vara ökat boendeinflytande.
Brf verkar ha rivstartat redan från början på den fronten.