lördag 3 oktober 2009

Ständig stank av stämmor...och pinsamt p-plats-pulande


I Dalen finns ett överflöd både av bilar och köpstämmor!

DEN ANDRA RAPPORTEN FRÅN KASTANJEGÅRDEN


Ordet köpstämma smakar illa i min mun. Det ligger där som en slemmig klump. Helst av allt skulle jag vilja spotta ur den för tid och evighet, men det verkar inte gå. På Kastanjegården avlöser köpstämmorna varandra. Hur det kan vara möjligt begriper jag inte. Vi är nu inne på den femte köpstämman. Bostadsrättsföreningen hade inte majoritet vid den senaste, 17 september, men lyckades ändå få till en förlängning. Hur det kan vara möjligt begriper jag inte heller.

Den första köpstämman i maj ställdes in med en dags varsel på grund av att det saknades femton fullmakter. Då gick erbjudandetiden ut den 10 september. Är det i demokratins namn inte meningen att en omröstning skall hållas, även om den inte ser ut att gå ombildningskonsultens väg? Tydligen inte. Vi tyckte ”fel”, och då blir det en stämma till!

Den andra köpstämman, 1 september, förvandlades hastigt och lustigt till ett ”informationsmöte”. Då saknades det åtta fullmakter för en ombildning. Nu började det bli bråttom att få hyresgästerna att tycka ”rätt”. Deadline för erbjudandet var fortfarande 10 september.

Den tredje köpstämman, 9 september, ställs in även den. Den 8 september kom ett meddelande från ombildningskonsulten Torsten Kai-Larsens bolag, Svensk Bostadsutveckling, att stämman ställts in på grund av ”oklarheter i parkeringsfrågan”. Saken har aldrig diskuterats, så man kan undra vad det var för slags oklarheter som dök upp i sista minuten. Suck.

Den verkliga anledningen är förmodligen att bostadsrättsföreningen lämnade kallelsen till köpstämman för sent samt att det saknades två fullmakter för att få igenom ombildningen. Inställda köpstämmor börjar bli lite av en ”gammal och kär tradition” för Brf Kastanjegården och Torsten Kai-Larsen.

Men det är vid denna tidpunkt saker och ting börjar hända. Ombildningskonsulten Torsten Kai-Larsen fixar en förlängning av erbjudandetiden till 17 september. Hur han lyckas vet bara de inblandade. Men helt plötsligt blandar sig Stockholms Stadshus AB:s direktör Joachim Quiding sig in i ombildningsförsöket. Detta genom en fråga om parkeringsplatser, som överhuvudtaget inte har med köpet av fastigheten att göra.

Parkeringsplatserna det handlar om gäller inte heller alla hyresgäster utan bara de som tidigare haft plats. Å ena sidan sägs ingenting hända med dessa avtal – är det då en orsak att förlänga tiden för ännu en köpstämma? Å andra sidan sa Svenska Bostäder vid samtal att platser som hyrs ut till bostadsrättsföreningen kan sägas upp om de behövs till bolagets egna hyresgäster. Å tredje sidan kan man undra vem det är som röstar ja- eller nej till ombildning och låter ett miljonlån bero på på en p-plats – och varför kom man på detta så sent som nu?

Alltnog. Den fjärde köpstämman 16 september ajournerades efter sju minuter och arton sekunder. Anledningen den gången var att den lokala Hyresgästföreningen lämnade sju återkallelser av fullmakt – och hyresgästerna tyckte därmed ”fel” igen.

Fortsättningen av den ajournerade köpstämman, köpstämma fyra den 17 september, blev en fars där Torsten Kai-Larsen spelade huvudrollen. Tyvärr lyckas han än en gång få till stånd en förlängning av erbjudandetiden. Ny stopptid är den 30 oktober.

Stockholms Stadshus AB:s direktör Joachim Quiding kan kanske svara på hur det kommer sig att det inte verkar finnas någon begränsning av antalet köpstämmor? Hur kan annars beslut och garantier om sista erbjudandetid rivas upp gång på gång? Hur ska vi kunna tro på något som Stadshuset eller Svenska Bostäder lovar i fortsättningen när alla tidigare löften har brutits – vare sig de varit skriftliga eller muntliga?


Majne Wistheden, boende på Kastanjegården
raddakastanjegarden@gmail.com

MORE HOT NEWS:
  • Resultatet från köpstämman (typ den femtioelfte) i kvarteret Skottet på Söder (läs historien om Skottets köpstämmor här) har klandrats och blir rättssak med hjälp av Hyresgästföreningen.
  • Kvarteret UNDERSTEN i Kärrtorp har sagt nej till ombildning. Precis som i fallet Linjalen startade inte ens den sista köpstämman på grund av bristande intresse från hyresgästerna.
  • Kvarteret TUMSTOCKEN på Söder har som tidigare meddelats röstat nej till ombildning.
  • Kvarteret Rönnbärsgården i Dalen har även de tackat nej till ombildning. I detta fall följde konsulten den gängse traditionen i Dalen, och gjorde om köpstämman till ett "informationsmöte". Köpstämmor är onekligen höstens innegrej i Dalen. Kan någon därborta hålla räkningen på denna uppsjö av köpstämmor/"informationsmöten"? Det måste bli en ganska festlig statistik i slutändan...

5 kommentarer:

understen sa...

Hej - jag är socionom och har jobbat för Sthlm Stad i 18 år / och har bott i SVEBO i 30 år. Vad som fascinerar är att ledningen för allmännyttiga bostadsföretag i vår tid tillåts åsamka sina trogna hyresgäster den här typen av socialt elände - som tycks kunna dra ut hur långt som helst över tiden. På ett möte hörde jag en kvinna som omtalade att hennes område haft ombildningsförsök i NIO år. En process som inte har något slut - där grannar som alltid varit vänner slutar hälsa på varandra. Folk ligger sömnlösa. Känner sig tvungna att flytta. Där somliga ger sig till att hota andra eller sabotera området etc. Varför är det så få som urskiljer det galna o destruktiva i hela processen? Det innebär att en minoritet ges rätten att störta ett område in i socialt elände under många års tid. Ingenting sammanhängande skrivs i massmedierna. Politikerna verkar inte känna till vad "ombildning" innebär för flertalet.

Under tre decennier levde jag i allmännyttan under "fredliga förhållanden". Nu har jag själv upplevt tre år av "ombildning": konflikter, misstänk-liggöranden - okända konsulter som spankulerat runt lystet betraktande våra hyreshus
( turister från Dystopia ). Snacka om att det har betytt sämre livskvalité!

Det förvånar mig hur ensamma vi hyresgäster är - oskyddade gentemot bankernas lockrop ( Amorteringsfria Lån! Låg ränta! stort Klipp! ). Ombildnings-konsulternas "förmånlig ekonomisk Plan" osv. Ombildnings-raseriet griper omkring sig. Det drömmen om att få det bättre i livet genom en massa pengar, som driver rörelsen.

Vi som försvarar hyresrätten måste komma med en annan vision som kan lugna ner hela den här hysterin!

Anonym sa...

Joakim Larssons politiska sekreterare har i ett brev sagt: "Det är inte förbjudet att återkalla fullmakter, alla måste ha
möjlighet att ändra sig. Men när flera fullmakter återkallas fem minuter innan en köpstämma ska starta kan det inte uppfattas som något annat än illvillig
kampanj."

Tydligare kan det inte sägas. När ombildningsaktivisterna jagar fullmakter är det hyresgästernas fria vilja det handlar om, men när nej-sidan får in återkallelser är det en illvillig kampanj!
Huken eder illvillga kampanjmakare och böjen eder inför Makten intill det må bli en ombildning!

Makten har talat.

Anonym sa...

Frågan är om stanken känns ända bort till Stadshuset för där stinker det ännu värre!

Anonym sa...

Saxad kommentar från ett tidigare blogglägg:

Brasilien och Andorra spelade fotboll. Brassarna pytsade in 14 raka mål. Matchtiden tog slut, men domaren tyckte ändå att det gott kunde bli förlängning. Det damp in ytterligare fem Brasilianska mål innan Andorra filmade till sig en straff som de satte.

Efter straffen blåste domaren av matchen och utropade Andorra som segrare.
-Sista målet vinner, sade domaren, det vet väl alla?

Känns denna saga bekant på något sätt?

Anonym sa...

Den klandran mot Skottets stämma som omnämns kan väl vara värd några fler kommentarer. Stämningen innehåller ett stort antal punkter över 10 sidor. Jag är inte jurist men en god vän konstaterade att "Om hälften är sant går klandran igenom".
Klandran omfattar både stämman 3:e juni och 11:e juni. Den första är intressant därför att stämman beslutade att antalet Ja-röster räckte. Under nattens mörka timmar beslutar styrelsen att några röster inte var korrekta. Det intressanta är att styrelsen hårdnackat vägrat att släppa ut protokollet vilket naturligtvis öppnar för olika teorier. En sådan är att det var en listig plan för att slingra sig undan från klander genom att låta tiden gå för att när 3-månadersgränsen passerats "upptäcka" att det var felaktigt att underkänna rösterna och skicka in protokollet. Jag tror mera på det gamla talessättet att det är inte konspiration - det är ren o skär inkompetens även om det är intressant att styrelsen utan vidare anser sig kunna överrida ett stämmobeslut.
Nåväl saken har nu hamnat i tingsrätten. För ett år sedan skulle jag ha skrattat åt blotta tanken att politiker och tjänstemän skulle påverka sina partikamrater i vårt rättssystem. Nu är jag inte så säker längre. De turer som Stadshuset, Stadshus AB och allmännyttan ägnat sig åt har fått mig att tappa tron på hedern hos åtminstone vissa politiker och tjänstemän. Det skrämmer mig att förtroende kan raseras så snabbt vilket delvis förklarar de nya partiernas snabba uppgång.
Det kan bli tre utfall i tingsrätten:
A) Rätten finner att klagan inte skall bifallas (med eller utan påverkan från Stadshuset). Saken är klar och Skottet köps.
B) Styrelsen (snarare ombildaren) inser att man kommer att förlora och gör en pudel. Frasen "administrativa misstag" låter mycket bättre än fusk och om Brf lovar att inte göra om åtminstone samma misstag för samma lägenheter får man ha flera stämmor till.("Man har ju faktiskt bara haft 4 st")
C) Om klandran godkänns i tingsrätten blir det kanske något svårare men jag har stor tilltro till Joakim Larssons förmåga att krumbukta sig ur sådana situationer. Kastanjegården är ett bra exempel.
Alltnog: Spännande tider väntar och vi får kanske fler möjligheter att bedöma politikers och tjänstemäns heder.
Olwa