söndag 18 oktober 2009

Blir köpstämmor på Grönland nästa drag?


Beslutet tas här vid midnatt - kom eller lämna en fullmakt!

Köp av bostadsrätt är för många den största affär man gör här i livet. En av orsakerna till att Rädda Linjalen har kritiserat förfarandet med fullmakter är att det känns konstigt när ombildningskonsulterna inte verkar vilja att de berörda aktivt deltar i ett så livsavgörande beslut. Borde man inte rimligtvis vara intresserad av att befinna sig på plats när beslut tas om en affär som innebär personliga miljonlån och byte av boendeform?

Sett till det är det helt förståeligt att människor tänker till och drar tillbaka fullmakter som de övertalats att skriva under av påstridiga ombildningsförespråkare. Denna eftertanke har av borgarrådet och Svebos ordförande Joakim Larsson beskrivits som "illvilja".

Till skillnad från ombildingskonsulterna har vi i Rädda Linjalen faktiskt aldrig uppmanat människor hur de ska rösta. Vi har alltid haft som främsta mål att ombildningarna ska gå rätt till och att de boende ska ha förutsättningar att fatta sitt eget väl överlagda beslut - vare sig det är ja eller nej.

Är hyresgästerna bara eniga om att ombilda, efter att haft ordentliga möjlighet att överväga saken, har aldrig Rädda Linjalen haft några invändningar att komma med. Det är det odemokratiska i att konsulter och styrelser ofta medvetet för människor bakom ljuset och undviker att diskutera förutsättningarna runt ombildningar vi vänt oss emot.

Att många av oss anser att det är fel att sälja ut allmännyttan är också sant, men det finns även de ibland oss som tycker annorlunda. Vi har därför valt att helt rikta ljuset på ombildningarnas demokratiska brister.

Därför anser vi att köpstämmorna inte skall göras om i all evighet. Så är det nu, och det kväver ofta det demokratikska i processen. Vi anser att det räcker med en köpstämma, och resultatet av den bör oåterkallerligt respekteras av alla parter.

Därefter måste naturligtvis resultatet granskas och alla eventuella oegentligheter (falska fullmakter, olagliga andrahandsuthyrningar, mantalsskrivningsbrott osv.) utredas ordentligt.

Framför allt bör ombildningskonsulterna uppmana så många som möjligt att personligen delta på köpstämman. Ska det gå rätt till måste också köpstämmorna göras så tillgängliga som möjligt och hållas på platser och tider som passar så många av de boende som möjligt. Är inte det ett rimligt krav?

I Dalen har konsulterna valt att göra raka motsatsen. På Körsbärsgården valde konsulten Bjurfors & Thörner att lägga stämman i Globen - en bra bit från den berörda fastigheten.

Kastanjegårdens skandalomsusade omvandlingsförsök belönades med förlängd tid. Nu visar Brf Kastanjegården oss dess konsult på ett väldigt tydligt sätt att man inte är överdrivet intresserade av att hyresgästerna skall kunna delta på nästa köpstämma.

Kastanjegårdens sjätte(!) köpstämma har nämligen kallats till fredag 23 oktober klockan 17.00. Ja, ni läste rätt - klockan fem på eftermiddagen! En tid då väldigt många fortfarande arbetar eller är på väg hem. Med tanke på vad som hänt på gården tidigare kan vi inte tolka det på annat sätt än att Brf Kastanjegården och konsult Torsten Kai-Larsen inte är alltför måna om att göra stämman tillgänglig för så många som möjligt.

Vi undrar därför om inte Joakim Larsson och den oberoende konsult som Svebo skall sätta in på stämman anser detta vara någon form av "illvilja"? Borde inte stämman rimligen hållas på en tid då de boende också har möjlighet att delta på den? Känns inte tiden medvetet lagd så att fler än nödvändigt är tvungna att rösta genom fullmakt?

Vad blir konsulternas nästa drag - att lägga köpstämmor på Grönland vid midnatt?


MORE HOT NEWS!
Radions rapport om köpstämman på Körsbärsgården:
LÄS HÄR eller LYSSNA HÄR

Vanligare med strider runt ombildningar:
LÄS HÄR eller LYSSNA HÄR

Hot, trakasserier och rent fusk förekommer när hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter:
LÄS HÄR eller LYSSNA HÄR

Johan Johansson / Rädda Linjalen

5 kommentarer:

Hans Berglund sa...

På Pärongården i Dalen var det den första köpstämman i går kväll kl. 19. Den hölls i träfflokalen på gården. Stämman ajournerades dock när konsulten och styrelsen insåg att de inte hade tillräckligt många ja-röster. Det skäl som angavs var att man måste kontrollera om de återkallelser som lämnats in var äkta. När föreslog man då att stämman skulle återupptas? På måndag klockan 15! Först efter (naturligtvis) vilda protester ändrade man tiden till 19.

Magnus, Dalen sa...

Är det så att Svebos obseravatör skall vara neutral skall då denna naturligtvis kräva att även kontrollera äktheten i alla fullmakter som INTE återkallats, eller?

Varför är det bara återkallelserna som framkallar denna misstänksamhet. Fullmakterna i sig är ju ett dokumenterat sätt att fuska.

anna sa...

Kontroll av äkthet ska väl göras av bolagen efter en köpstämma oavsett resultat?? Och då både av fullmakter och återkallelser mm

Jan Holmberg sa...

Vilket tjat om att det hålls för många köpstämmor bara för att få ett ja.
Undar om nej sägarna också vill ha så många köpstämmors omhelst för att få ett nej?
Båda sidor är lika goda kålsupare.
Tycker återigen att det skall vara enkel majopritet 51% i stället för dgens 2/3 delar (67%) vid en omröstning för ombildning.
Kan tänka mig vad nej sägarna skulle bårka om det krävdes 2/3 delars majoritet för att det skall vara ett nej!
Funderar faktiskt allvarligt att öppna en webbsajt och börja slåss och kräva detta av politkerna!
Varför skall en del av Sveriges befolkning behandlas om på gamla kommunist sovjet tiden medan den andra delen får igenom sin åsikt med 1/3 dels av röstaerna (33.5%) när det i Sverige allditd krävs 51% mahoriet vid ett val eller röstande i en förening m.m.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Jan Holmberg: Ja, och vilket tjat det är på dig.
Kvalificerad majoritet förespråkas av alla utom de mest enögda bostadsrättstalibanerna, till vilka jag sorterar in dig.

Anledningen är att undvika föreningar med usel ekonomi. Du kan ju alltid läsa om vad HSB, bostadsrättens grundare, anser om din idé HÄR. Enkel majoritet har prövats och idén förkastats.

Det är tillräckligt mycket problem för många föreningar som fått kvalificerad majoritet att få lån och verkställa sin ombildning. Ett exempel är i kvarteret Flygaren. Deras äventyr kan du läsa om HÄR.


Att man kan driva igenom ett obregränsat antal köpstämmor anser Rädda Linjalen fortfarande vara ett demokratiskt lågvattenmärke. Även detta kommer att ändras så småningom, det är jag övertygad om.

Om några år kommer dagens förfaranden runt ombildningar att framstå som det odemokratiska skämt det är.

Jag tycker absolut att du ska skaffa en egen blogg där du kan ondgöra dig över HSB:s åsikter och fortsätta kalla alla som inte tycker precis som du för kommunister. Lycka till.

Johan Johansson / Rädda Linjalen