fredag 16 oktober 2009

Stadshuset tillkännager "ombildningsproblem"


Skandalomvandlingen på Körsbärsgården i Dalen som vi belyst tidigare fortsätter. I morse rapporterade DAGENS EKO om saken.

Trots att det är glasklart att man försökt fuska igenom ombildningen hävdar ändå Brf Körsbärsgårdens ordförande Madeleine Possman att allt gott rätt till. Även om ombildningskonsulten Rikard Johansson från Bjurfors & Thörner slutfört stämman på ett högst regelvidrigt sätt, tillsammans med ordföranden och mötets justerare, har Madeleine Possman ändå fullt förtroende för sin ombildningskonsult.

Nu går Madeleine Possman ut med att Brf Körsbärsgården tänker hålla en ny köpstämma. Men om allt nu "har gått rätt till" kan man fråga sig varför man vill göra det? Då borde det bara vara att tacka ja till köpet och skicka in stämmoprotokollet för granskning. Har allt gått enligt reglerna borde det inte vara några problem, eller hur?

Om det nu, vilket är tämligen uppenbart, INTE gått rätt till - ska då en konsult och en styrelse som deltagit i fusket verkligen ges möjlighet att utlysa ännu en köpstämma? Borde man inte ha förverkat sina möjligheter att ombilda efter att ha använt så här oseriösa metoder?

Att Brf Körsbärsgårdens ordförande hävdar att stämman "gått rätt till" visar än en gång, klart och tydligt, på stora brister i en Brf-Styrelses kompetens och syn på demokrati. Att blankt strunta i reglerna för en medlemsstämma är att olämpligförklara sig själv.

Återigen efterlyser vi vad borgarrådet/Svebo-ordföranden Joakim Larsson har för syn på saken. Joakim Larsson har ju länge med en dåres envishet santionerat mer eller mindre tvivelaktiga ombildningsförsök, och lika envist hävdat att inga oegentligheter förekommit - trots mängder av bevis på motsatsen.

På Stockholms Stadshus AB:s möte i Stadshuset måndag 19 oktober kommer man att behandla en rapport om "mediaexponering för bolagen inom koncernen Stockholms Stadshus AB". Där framgår att av de bolag som har mest negativ mediaexponering återfinns bostadsbolaget Svenska Bostäder.

I Stockholms Stadshus egen undersökning kan man läsa följande:
"Svenska Dagbladet är under detta tertial den enskilda källa som förmedlar mest kritiska artiklar, räknat i både antal och andel. En stor del av denna handlar om Svenska Bostäders ombildningsproblem."
Läs HELA UNDERSÖKNINGEN HÄR Sidan 8 är mest intressant.

Detta måste tolkas som ett uppseendeväckandse medgivande av Stadshuset att fusk förekommer. Nu behöver man inte ens läsa mellan raderna. Stadshuset själva konstaterar att att Svenska Bostäder har just de "ombildningsproblem"som Joakim Larsson hävdar inte finns. Rädda Linjalen hoppas nu att Stockholms Stadshus AB tar tag i dessa problem och kommer till insikt om att de är självförvållade. Nu borde man inse att det är dags att göra om reglerna för att förhindra dagens ofta oseriösa förfaranden vid ombildningar.

Rädda Linjalen finner det även oacceptabelt att konsulter som struntat i de demokratiska bestämmelserna runt köpstämmor tillåts fortsätta agera. Bjurfors & Thörner och deras konsult i Körsbärsgården, Rikard Johansson, figurerar just nu i fler ombildningar. Bland annat Pärongården i Dalen och Brf Husmodersskolan på Lundagatan, Södermalm.

Ska vi slippa uppleva fler skandalombildningar som dem i Dalen, Aspudden, Ringen och Linjalen med flera så måste det ställas betydligt högre krav på både ombildningskonsulter, styrelser och regelverk. Det tror vi även att Stockholms Stadshus AB börjar inse vid det här laget.

Skadan är redan skedd. Nu gäller det att begränsa den. Det är hög tid för Stockholms Stadshus AB att inse sitt ansvar och börja agera!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

4 kommentarer:

Micke Wall sa...

Vad tror man om den som skriker ”jag gjorde inte fel, jag gjorde inte fel” hela tiden?

Magnus, Dalen sa...

Ja, nu har väl Stadshuset varit mygelrevisionister länge nog?
Vakna innan det blir alldeles för pinsamt!

Anonym sa...

Jag har inga förhoppningar. Joakim Larsson kommer ut från mötet och förklarar att han har inte har lagt märke till några oegentligheter. Det är därför viktigt att bloggen och alla kommentatorer jobbar vidare och samarbetar med så många Rädda-föreningar som möjligt.
Lasse

Anonym sa...

Heja Johan och ni andra! Det är ju fan i mig inte klokt att de får hålla på????