lördag 24 oktober 2009

Nu ser vi fram emot en rejäl granskning


Vi vet inte om det är ett fall för Guinness Rekordbok, men efter fem(!) förlängningar och sex(!!) köpstämmor på Kastanjegården i Dalen lyckades Brf Kastanjegården och konsulten Torsten Kai-Larsen få exakt tillräckligt många röster för att avsluta en stämma genom att meddela att man ämnar ombilda fastigheten. Vi är flera som redan konstaterat att det är långt från första gången som en ombildning där Kai-Larsen agerat konsult har röstats igenom med exakt antal röster. Hur kan det inte slumpa sig här i världen?

Den FEMTE KÖPSTÄMMAN fick till och med de ansvariga i Stadshuset att lätta på ögonbindlarna och införa oberoende observatörer på alla köpstämmor i Stockholm i fortsättningen. Alldeles för sent, men ändå en bekräftelse på ett problem som varit uppenbart för människor utanför Stadshuset i många år. Men bättre sent än aldrig. Rädda Linjalen har länge krävt detta, och välkomnar Stadshusets beslut med öppna armar.

Enligt rapporter gick det lugnare till den här gången. Dock är det föga förvånande att Brf Kastanjegården frångick sedvanlig föreningskutym och vägrade låta en person från varje sida vara rösträknare och protokolljusterare. I normala fall brukar föreningar låta välja en från varje sida när oenighet råder. Detta för att inga tveksamheter skall råda i efterhand - men i ombildningssammanghang kommer sällan sådana demokratiska grundtankar i första rummet.

Då de fem tidigare omröstningarna underkänts av ombildarna själva, och den femte även av borgarrådet och Svebos ordförande Joakim Larsson, utgår vi nu ifrån att Svebo och den från stadshuset utsända neutrala observatören gör en ordentlig granskning av röstresultatet, fullmakterna, röstlängden och röstunderlaget. Det lär behövas, då många frågor redan väckts.

Vi tar också för givet att Brf Kastanjegården och Torsten Kai-Larsen omgående gör det justerade protokollet och röstlängden tillgängligt för alla sina medlemmar, så att alla har möjlighet att kontrollera att det gått rätt till.

Men mest av allt är det viktigt med en ordentlig och omfattande oberoende granskning av ombildningsförsöket.

MORE HOT NEWS!
I måndags röstade hyresgästerna på Poppelgården i Dalen NEJ till ombildning. Naturligtvis är nej inget svar för ombildningskonsulten Bjurfors & Thörner, som tänker fortsätta försöka tjata igenom ombildningen.

...nästa nyhet, och ni ser inte dubbelt:
I tisdags röstade hyresgästerna på Pärongården i Dalen NEJ till ombildning. Naturligtvis är nej inget svar för ombildningskonsulten Bjurfors & Thörner, som tänker fortsätta försöka tjata igenom ombildningen.

I SKOTTET på Södermalm bräckte man Kai-Larsen - för där röstades ombildningen igenom efter bara fem försök! Dock verkar det blivit lite mankemang - då köpstämman nu klandrats på mängder av punkter av ett flertal hyresgäster. Brf Skottet har därför nu stämts av dessa via Hyresgästföreningen. Rond sex kommer därför att avgöras i domstol.

Då det helt plötsligt verkar blivit viktigt för Joakim Larsson att "hyresgästernas önskan om ombildning eller ej blir klarlagd" (SE NYHETSKLIPP) vore det kanske också på sin plats att inte låta konsulter med vinstinstresse hålla köpstämma på köpstämma i all evighet. Eller utgår Stockholms Stadshus AB ifrån att hyresgästerna inte vet vad de vill förrän de sagt ja? Låter förslaget "En köpstämma vars resultat respekteras av alla parter" som ett orimligt krav med tanke på Joakim Larssons eget uttalande?

Är det inte underbart med valfrihet och demokrati så säg?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

9 kommentarer:

Magnus, Dalen sa...

Nu blir det spännande att se vilka ambitioner till granskning Joakim Larsson har.

Har allt "säkert gått utmärkt till" här också? Vem vet? Vill Joakim Larsson hjälpa till att ta reda på det? Finns den uppriktiga viljan?

Jan Holmberg sa...

Säger som jag sagt 1000 gånger tidigare.
Vill man ombilda så skall det räcka med vanlig enkel majoritet = 51% och INTE som det nu är.
Så om nu Kastanjegården klarar 2/3 så sluta gnäll.
Alla andra demokratiska val har enkel majoritet, skulle väl se ut om sossarna måste ha 67% för att bilda regering, skulle knappast tro att någon skulle vilja ha det så.
Ni som vill vara hyresgäster - förstätt så gärna att vaa det (vilket ni ju självklart är även i en brf) och låt majoriteten välja sitt val.
Hatar verkligen när en MINORITET skall bestämma, det är ju värre än i gamla kommunist sovjet.
Undrar också varför alla "rödingar" alltid vill vara anonyma med sina inlägg, står ni inte för det ni skriver eller? Jag står för mitt inlägg och är INTE anonym.

Anna sa...

Joakim Larsson stoppar väl huvudet i sanden även den här gången.
Hur han kan få sitta kvar på sin post är helt obegripligt.
Eftersom han å uppenbart är helt partisk i frågan borde en oberoende granskare granska Joakim Larsson.

elin gauffin sa...

Den 17 september misslyckades brf Kastanjegården att få ihop de röster som en ombildning kräver. Brf och konsulten Kai Larsen gav till ett ramaskri och fick sin tillskyndare bostadsborgarrådet Joakim Larsson att komma till undsättning med sex nya veckor. Detta var den fjärde förlängingen. Den enda skillnanden i rösttal nu igår tycks vara att Svebo släppt två lägenheter som var outhyrda i september. Självklart söker sig bara sådana som röstar ja till den ökända Kastanjegården. På så sätt såg Joakim Larssons Svebo till att fixa två ja-röster åt brf. Samma sak hände på Lindgården, där Torsten Kai Larsen hade misslyckats med att ombilda i över ett år. Dagen innan slutdatum erhölls på rösten 67 procent. En lägenhet som stått tom länge blev uthyrd straxt innan. Ett av många sätt konsult och bostadsbolag samverkar för att tvångsprivatisera oss hyresslödder.

Hans sa...

Och jag som ändå hade hoppats en smula på en av punkterna när jag såg Kastanjegårdens dagordning: "Val av två justeringsmän tillika rösträknare". Men det hjälpte alltså inte.

Pärongården, en annan av gårdarna i Dalen, inledde sin köpstämma i tisdags. Då kom punkten "Val av justerare tillika rösträknare" att tolkas på ett ovanligt sätt. Orden justerare och rösträknare skulle nämligen ses som singular, ental. Jag vet förstås inte om den idén föddes när någon föreslog en person utanför ja-gruppen. Emellertid ställdes det förslaget mot ett andra förslag - brf-ordföranden - utan föregående röstning i grammatikfrågan. Givetvis blev det brf-ordföranden som valdes.

Stämman ajournerades senare i brist på tillräckligt många ja-röster och ska återupptas på måndag kl. 19 (efter att protester restes mot den först förslagna tiden, kl. 15).

Jag hoppas att den oberoende observatören är riktig pigg på måndag kväll.

Bo sa...

Bo E

Ja, jag kan bara hålla med Johan på alla punkter. Jag måste också beundra hans engagemang och hans "objektiva" sätt att uttrycka sig så att även jag som inte är så insatt, orkar, är gammal etc förstår vad det handlar om. (nu vet jag också att några få inte håller med mig-men det skiter jag iiii! Jag hoppas att alla "röster" från Kastanjegården gås igenom ordentligt.
Vad jag gärna vill ha från Johan är t ex adressen på Kvartersnamnen som säljs. Jag har ingen aning vad det eller det är...

Må väl! (Alla)

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Jan Holmberg: Att du tjatar om detta för 1001:a gången gör inte din åsikt mer vettig. Kvalificerad majoritet förespråkas av alla utom de mest enögda bostadsrättstalibanerna, till vilka jag sorterar in dig.

Anledningen är att undvika föreningar med usel ekonomi. Du kan ju alltid läsa om vad HSB, bostadsrättens grundare, anser om din idé HÄR. Enkel majoritet har prövats och idén förkastats.

Det är tillräckligt mycket problem för många föreningar som fått kvalificerad majoritet att få lån och verkställa sin ombildning. Ett exempel är i kvarteret Flygaren. Deras äventyr kan du läsa om HÄR.

Att du sedan påstår att alla som skriver här är anonyma är ett skämt i sig själv. Se dig omkring. De anonyma hittar du bland ombildarna. Ofta vill inte ens föreningarnas styrelser träda fram med med namn, och man kan undra varför.

TUMSTOCKENS JA-BLOGG är ett typiskt exempel på detta. Rubbet är anonymt. Till och med den som gör bloggen är anonym.

När du tjafsar vidare om Stalin och kallar alla oss som vill bo kvar i allmännyttan för "rödingar" visar med all önskvärd tydlighet på vilken nivå ditt resonemang håller sig.

Rädda Linjalens blogg finns för att motverka det omfattande mygel som pågår i omvandlingarna runt Stockholm just nu. Det borde alla vara intresserade av att stävja, men tydligen finns det människor som vill att fusket fortsätter.

Som tur är tillhör du bara en liten ologisk och odemokratisk minoritet, Jan Holmberg.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Jan Holmberg!

Inse att det är NI som är i minoritet. Varför hålla på och bråka om röster hit och dit annars??

Bo sa...

Bo E

Till Jan Holmberg vill jag säga att det är för skydd för sig själv att många inte ger ut sitt namn till kreti och pleti, eftersom det finns så "roliga" människor som trivs med att förfölja andra för att slå fast sin åsikt. Men Johan är stark och håller ut. Inte illa, eller hur Jan Holmberg!