söndag 4 oktober 2009

Tankar om demokratin - Brev från Dalen del 3


Alldeles för mycket av min tid nu går åt till att försvara mitt boende i hyresrätt mot en liten målmedveten grupp som predikar ägandets lov i form av bostadsrätt.

Påhejade av en konsult från en besudlad mäklarfirma går de runt och knackar på hos folk som inte sagt ja till deras evangelium. En gång, två gånger, fem gånger. En kvinna berättade för mig att hon skrev på deras "fullmakt" för att hon inte orkade längre.

Och hur ska man orka? Pelle och Patrik, VD och vice VD i Svebo, beviljade likt Bill och Bull i Pelle Svanslös raskt en förlängning åt Kastanjegårdens bostadstjuvsförening efter att Måns (Joakim Larsson, ordförande i Svebo) skrivit i SvD att motståndet mot ombildning av hyresrätter var en yttring av huliganer - och därför måste en ny omröstning äga rum.

Klas Heldersten, Svebos jurist, hade heller inte varit på plats under omröstningen. Men även han menade att det hela inte hade gått rätt till.
När jag frågade Klas om Svebo kunde tänka sig ha en observatör på den kommande köpstämman på Pärongården svarade han att det var uteslutet.

När jag frågade Klas om det var tänkbart att de skulle förlänga tiden för Pärongårdens bostadstjuvsförening i händelser av ett nej nekade han först, men när jag pressade honom sa han att det kunde tänkas hända.

Till skillnad från oss som kämpar för vår rätt att behålla våra lägenheter med lagliga medel, och ändå förklaras som huliganer, så ser Svebo mellan fingrarna på konsultfirman
Bjurfors & Thörner. Detta trots deras tvivelaktiga förflutna som man kan läsa om bl.a. i artikeln "Bildande av borätt stred mot lagen":

"
När Kjell Löfgren konfronterats med att fyra hyresgäster hållits ovetande har han hänvisat till Jan Bjurfors som skötte "det praktiska" när bostadsrättsföreningen tog över. Jan och Eva Bjurfors har å sin sida gjort sig oanträffbara när SvD sökt dem. Detta trots att de nåtts av meddelanden om att SvD tänker redogöra för deras inblandning i affären.
- Det står att köpbeslutet var enhälligt - och det är väl inte konstigt när husets "riktiga" hyresgäster inget visste. Det här ser allt mer ut som ett rent falsarium, säger Hyresgästföreningens ombudsman P-O Brogren sedan han läst protokollet."
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Som tur är verkar det som om tillräckligt många hyresgäster här på Pärongården i Dalen vill behålla sin nuvarande boendeform. Så Jocke, Pelle, Patrik, och Klas - jag ser fram emot era ansträngningar att ogiltigförklara demokratiska omröstningar.

Dagen efter att omröstningen visat att Pärongårdens hyresgäster vill fortsätta vara kvar i Svebos allmännytta kommer jag att ringa er och fråga om ni ämnar ogiltigförklara röstresultatet även hos oss.

Stefan Höglund
Ordförande, lokala hyresgästföreningen Pärongården

9 kommentarer:

Tim Huhtala sa...

Årets ord "Förlängning" och "Ny omröstning" Hela spektaklet om ombildningsförsöken rubbar min världsbild. Att snacka allmänytta med ombildningsivrare och de som vill tjäna en hacka, det är som att säga till en 18 åring att sluta röka för det är farligt.
Alltså, bara kortsiktigt tänk.

Ni gör, genom alla dessa uppmärksammade diskussioner, hela Sveriges samhälle en tjänst.
Jag vill tillhöra det samhälle som ni förespråkar. Har alltid gjort det, gör det idag och kommer alltid att göra.
Om där fanns något enda uns litet jag kunde bidra med, mer än att gapa och skrika lite här och där mot ombildningsförsök så låt mig få veta.
Eloge! Ge aldrig upp.


/Tim

Anonym sa...

Fr annat område:
Fick höra av en granne att hon skrev också på för hon orkade inte med mer påtryckningar,men hon var noga med att säga att hon ska inte köpa. Nu knackar de på och vill att hon ska ta lån, men hon vill inte säger hon och hon är rädd att hon inte får bo kvar. men där har vi sagt att besittningsrätten är stark och hon måste inte alls köpa utan kan fortsätta hyra.

Maria sa...

I en annonsbilaga för "Stockholm Bygger" som medföljde dagstidningen i helgen säger finansborgarrådet Sten Nordin:

"Hyresrätten är en omistlig del av en välfungerande bostadsmarknad, särskilt i en storstadsregion som Stockholm. Inte minst ur livsstilsperspektiv är hyresrätten central - långt ifrån alla vill eller kan låna och binda betydande kapital i sin bostad."

Målet är tydligen att bygga 6000 nya hyresrätter. Men nyproduktion kostar pengar och hyrorna blir därefter. Allmännyttan behövs för stockholmare i alla åldrar! Hur skulle det vara om Sten Nordin och Joakim Larsson tog ett snack i stadshuskorridoren om det vansinne som pågår?

Anonym sa...

Vet ni hur otroligt många vi är som nu lämnat hyresgästföreningen pga dess agerande kring ombildningar?! Många, det sa de i växeln när jag uppgav skäl "hur man hanterat bostadsrättsomvandlingarna i Stockholm".
"Jaha, du också" blev kommentaren. "Många har ringt".

Ni går för hårt fram, ni "Rädda..." och ni uppfattas av en majoritet människor som ett gäng halvhuliganer med extrema vänsteråsikter.
Bara så ni vet!

Ni får mer er några stycken på er framfart, och lyckas skrämma en hel del. Det verkar räcka för att tillfredställa era egon.

Räcker det inte med att ni "räddade" Linjalen? Måste ni "Rädda" alla som inte vill bli "Räddade"?

Mycket märkligt fenomen det här...

Magnus sa...

Anonym 09:08:
Enligt er ja-sägare är tydligen alla som berättar sanningen om den korrupta ombildningshysterin "huliganer".

Vore det inte bättre om de mest inbitna förespråkarna nyktrar till, ser sig i spegeln och inser vilka övergrepp man utsatt sina grannar för.

Som många så andra påpekat förvånas även jag över hur lågt lukten av pengar kan få människan att sjunka. Det är det vi ser bevis för på den här bloggen, om och om igen varje dag.

Att Hyresgästföreningen står upp för sina medlemmar och hyresrätten är det minsta man kan begära i den här situationen- och om man som upprörs av detta kan man fråga sig vad du anser vara HGF:s uppgift?

Vad menar du att människorna i exempelvis Kastanjegården ska göra. Stå snällt och titta på medan tvivelaktiga konsulter, hotande grannar och korrupta politiker lyckas manipulera fram en ombildning på efter ett otal stämmor med nej som resultat.

Vilka passar bäst in på beskrivningen när du använder uttrycket "huliganer"?

alex sa...

Anonym,
Nej, det är inte alls ett märkligt fenomen. Du vet bara inte om att du vill bli räddad. Ännu. Driv månglarna ur templet, inte hyresgästerna ur staden.
alex

Anonym sa...

Anonym 09:08 sa:
"Ni går för hårt fram, ni "Rädda..." och ni uppfattas av en majoritet människor som ett gäng halvhuliganer med extrema vänsteråsikter.
Bara så ni vet!"

Du må ha din åsikt, men här i Linjalen fanns en överväldigande majoritet som sa nej ombildning.

Rädda Linjalen och andra liknande nätverk består av personer med vitt skilda politiska åsikter som alla har det gemensamt att en ombildning av dessa områden känns som en väldigt dåligt ide. Självklart stöttar vi varandra. Det är väldigt tufft att ta matchen
mot penningtäta konsultfirmor och deras jakt på klipp efter klipp (de är ju de ända som med säkerhet tjänar på en ombildning)

Många som deltar i nätverken har bott i sina områden under lång tid och har stort förtroende hos sina grannar.

I bostadsrättsföreningarnas styrelser sitter ofta hyresgäster som är relativt anonyma i sitt område. Ofta saknar de kompetens och hamnar lätt i klorna på mer eller mindre oseriösa konsulter.

Så bäste anonym, jag tror inte ett dugg på att vi betraktas som "halvhuliganer" (?) med extrema vänsteråsikter. Det är bara Svd och alltmer desperata ombildningsförespråkare som försöker utmåla oss på detta sätt.

Att en åsikt om att vilja bevara hyresrätten och stärka allmännyttan skulle vara extremistisk tror du väl inte själv på?

Att Hgf värnar hyresrätten är väl ganska självklart. Förstår inte problemet.

Att lämna Hgf innebär bara att man förlorar sina möjligheter att påverka sin boendesitution och vara med och besluta om hur Stockholmsmodellen ska se ut den dag den sjösätts.

Hör gärna av dig igen om det är något du undra över

Mvh

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Anonym sa...

Orkar inte längre? Kan det verkligen stämma? Folk ska väl bo kvar? Om jag kände mig så utsatt att "jag inte orkade" längre så skulle jag kontakta media. Om jag inte själv klarade det så skulle jag ta hjälp av er.

Om ni i som orkar lite mer och fått höra dessa saker, kan inte ni hjälpa till att lyfta detta till media?!

Om en sån utsatt person berättar öppet om detta så får det resultat.

Anonym sa...

Hos oss SKA alla lämna sin Fullmakt som upptar allt + även JA på köpestämman och ombildning.
Så till slut har då styrelsens ordf fått 64 st Fullmakter om det ska gå igenom! som han har på stämman- detta innan den ekonomiska planen, innan den Tekniska besiktningen, jodå och en advokat är ombildningskonsult. Amen! I NUläget har NEJ-sidan mkt stor majoritet skriftligt så man gör så gott man kan-men JA-sidan har visst fått mga hysteriska anfall här-är rädd att de förstör både ute och inne nu! JODÅ! Det är VUXNA personer men deras förjänstplaner har ju gått om intet men hyresgästernas mående-det skiter dom i!! VAR finns respekten-den FINNS ej!!BORT MED TASSARNA-STOPPA OMBILDNINGAR!
BB