tisdag 13 oktober 2009

Körsbärsgården - svenskt rekordförsök i skandalomvandling


Man ska passa sig för att skriva saker i affektion, men här kommer ett undantag. Vi kan bara hoppas att det ni kommer att läsa nu är ett skämt - annars har vi med världsrekord i skandalombildning att göra.

I förra blogginlägget behandlade vi Körsbärsgården i Dalen. Där blev det nej på fredagens köpstämma, trots att den flyttats från området för att få så många fullmaktsröster som möjligt. Givetvis ajournerades stämman när det stod klart att hyresgästerna röstat nej.

Att ajournera en stämma betyder att den sedan skall återupptas, men Körsbärsgårdens ombildningskonsult BJURFORS & THÖRNER tolkade, enligt mailet, begreppet som de ville, använde sin fantasi och gav begreppet skandalomvandling en ny dimension.

Om mailet Rädda Linjalen fått oss tillsänt är autentiskt blir man mörkrädd. Vi citerar i sådana fall Bjurfors & Thörners ombildningskonsult Rikard Johansson:
"För att kontrollera återtagandena så ajournerade vi (tog en paus) i stämman och uppdrog åt ordföranden, justeringsmännen och protokollföraren att slutföra stämman och avsluta rösträkningen vid ett senare tillfälle.
Vi återupptog stämman på lördagen och då räknade vi alla röster och fullmakter som vi hade vid det tillfället."
SE HELA MAILET HÄR

Stämman i Körsbärsgården är alltså ajournerad och återupptas dagen efter i ett internt möte med mötesledningen, utan att hyresgästerna på gården vet något om det. Någon kallelse till den fortsatta stämman har inte skickats ut. Någon röstlängd till den fortsatta stämman bör således inte finnas. Lägg dessutom märke till att Körsbärsgårdens "medgivanden" nu genast blivit förvandlade till det de egentligen alltid varit - "fullmakter". Notera att man tidigare ÄNDRAT I STADGARNA FÖR ATT MÖJLIGGÖRA MASSFULLMAKTER. Notera även att någon bank inte är klar till föreningslånen.

Svebos ordförande och Stadshusets borgarråd Joakim Larsson uttalade sig att förlängningen av köperbjudandet i närliggande Kastanjegården var för att den sjätte(!) stämman skulle (citat) "kunna genomföras på en lugn och saklig nivå, så att varje enskild hyresgästs vilja respekteras från alla parter."

Här är det ingen tvekan om att stämman har avslutats "i lugn och ro". Inga hyresgäster var kallade till den. Stämmer dessa uppgifter är det så hårresande rättsvidrigt att det kräver en förklaring till hur Joakim Larsson (som vi vet kommer att läsa detta) kommer att agera i fallet Körsbärsgården, bostadsrättsföreningens styrelse och ombildningskonsulten Rikard Johansson från BJURFORS & THÖRNER.

Nå, Joakim Larsson. Är även detta ett ombildningsförsök som gått helt korrekt tillväga? Är det här att respektera hyresgästernas vilja? Är detta rent spel? Hur kan detta relateras till begreppet "illvilja"? Nu utgår vi ifrån att du svarar med en bloggkommentar hur du anser att det här har gått till och hur du, Stadshuset och Svenska Bostäder kommer att agera i det här fallet.

Finns relevans i dessa påståenden och mail utgår vi ifrån att köperbjudandet genast dras in och att ombildningskonsult Bjurfors & Thörner omedelbart fråntas alla sina övriga konsultuppdrag vad gäller ombildningsförsök sanktionerade av Stockholms Stadshus AB. Att ge Bjurfors & Thörner fortsatt förtroende att genomföra flera köpstämmor skulle sätta ett löjets skimmer över all ombildning av Stockholms Allmännytta. Att protokollet från den aktuella stämman underkänns utgår vi ifrån.

Än en gång har vi tydliga bevis på att våra förslag till NYA REGLER FÖR ATT STÄVJA FUSK genast måste tittas över och rättas till i Stadshuset.

...men som sagt, vi hoppas att man behagar skämta - för så här illa kan det väl verkligen ändå inte vara...eller?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Tillägg:
Vi har under morgonen fått samtliga uppgifter bekräftade. Tro't eller ej, allt i inlägget stämmer - tråkigt nog...

15 kommentarer:

Martha i Hagen sa...

Ja, där var det mycket konstigheter... *väntar på borgarrådskommentaren*

Anonym sa...

Grattis alla hyresgäster på körsbärsgården..
föreningen kunde inte ha agerat bättre ;)!

Siargatan sa...

Nu jävlar är det nog. Rivs inte detta upp omedelbart är det dags för en JO-anmälan av Joakim Larsson och Stadshusets ledning.

Det här är värre än i vilken bananrepublik som helst!

Anonym sa...

När man ajournerat stämman så måste den kallas in som vanligt igen. Därom råder inget tvivel. Oh protokollförare, ordförande etc har ingen rätt att slutföra stämman på det sätt som det gått till nu. Jag hoppas verkligen att HGF jurister tar tag i detta omedelbart. Jag tycker också att så många som möjligt kommer och demostrerar vid Stockholms Stadshus AB styrelsemöte den 19 oktober. Det är trots allt där besluten skall tas, dessutom måste vi göra som jasägarna gjorde förra gången. Mailbomba Svenska Bostäder

Kenneth i Östberga

Anonym sa...

Men chilla! Ni överdriver ju allting och allting är så ensidigt! Patetiskt!

Peter, Dalen sa...

Vad i helvete är det som händer?

När ska man kunna känna sig säker på sitt boende?

Ska vi hyresgäster jagas tills vi dör?

Varför är det legalt att idiotförklara och jaga oss som bara vill bo kvar som förut med den värd vi faktiskt valt från början?

Varför kan ingen förstå att att vilja bo i hyresrätt är ett aktivt val som många gjort?

När ska stadshuset och oppositionen vakna upp, drämma näven i bordet och säga att:

NU RÄCKER DET!!!!!!!!!

Man slutar aldrig att förvånas sa...

Vilket skämt ombildningarna i Stockholm urartat att bli.
Joakim Larsson borde verkligen skämmas, be om ursäkt och blåsa av alltihop.

ylva/rädda svärdet sa...

Men det verkar ju helt onödigt att ha köpstämmor överhuvudtaget. Kan inte konsulterna tillsammans med nån i brf-styrelsen bara bestämma att dom vill köpa fastigheten och sen fördela lånen på hyresgästerna så kan väl den som har råd betala och dom andra bli vräkta.
Varför krångla till det?

Anonym sa...

Äntligen har man löst frågan med de oinsatta boende som inte förstår sitt eget bästa och inte röstar "Ja". Det finns många fördelar med att ersätta stämmorna med ett styrelsemöte gärna under ledning av ombildaren.
Exempel på fördelar:
o Styrelsen är demokratiskt tillsatt (dock i ett annat uppdrag men detta är en ovidkommande detalj)
o Man behöver inte ha stora stämmor i dyra lokaler som minskar ombildarens vinst. Det är bättre att ha ett styrelsemöte i mysig hemmamiljö.
o Styrelsen behöver inte hålla på och tubba och hota boende för att fylla i en fullmakt (eller vad som är dagens inne-namn på fullmakter). Dessa fylls enkelt i på ombildarens kontor. Eftersom kontrollen är obefintlig är det enklast så.
o Man behöver inte riskera att fientliga boende får material till att kunna klandra. På så sätt behöver inte de allmännyttiga bolagen råka ut för den pinsamma PR-fadäsen att få sitt namn i en rättsprocess som Stockholmshem gjort med Skottet-omvandlingen.
o Planeringen blir enklare - man behöver inte ha ett antal stämmor. Ett styrelsemöte och saken är klar.

Jag tycker att vi skall gratulera Joakim Larsson till innovationen och med förtröstan se fram mot att metoden införs i allmänna val. Oppositionen tycks inte ha några stötte invändningar. Jag tycker dock inte att man skall försöka införa motsvarande regler i fotboll - protesterna blir starkare.
För säkerhets skull - jag är ironisk.
Lasse

Anonym sa...

Kan ni förklara exalt vad som är regelvidrigt gjort?

Gör det istället för att bara skrika högre och högre. Snart orkar ingen lyssna på er länge. Till slut kommer ni motverka ert eget syfte för att ni skriker oavbrutet.

Man kan inte skrika vargen kommer hela tiden för till slut lyssnar ingen längre...

Anonym sa...

Hmm, som jag fattar det så hade skriftliga återkallanden hunnit lämnas och de boende hunnit avge sina röster (personligen eller genom fullmakt) innan stämman ajournerades.

I så fall hade väl ja knappast blivit nej om stämman inte ajournerats? Jag menar, om röstlängden var korrekt avprickad innan rösterna lämnades och det vid rösträkningen visade sig finnas en tillräcklig ja-majoritet även efter att återtagandena räknats bort så borde ju resultatet ha blivit detsamma oavsett NÄR man räknade rösterna? Då kan man iofs undra vad det var för vits med att ajournera stämman...

Att det inte fipplats med lagda röster och inlämnade återtaganden under ajourneringstiden får man väl förutsätta kommer att granskas noga av HGFs jurister.

Magnus, Dalen sa...

Anonym 22:17:
Att avsluta en medlemsstämma utan att medlemmarna är kallade är en hyfsat adekvat början.

Sedan finns ett antal andra punkter också, men det räcker med det för att ogiltigförklara stämman i Körsbärsgården.

anna sa...

till anonym 14 okt:
vad som är regelvidrigt? Det svarade magnus i dalen på. Men som sagt till att börja med: att inte acceptera ett nej. Kontrollen görs ju efter en stämma av bla bostadsbolaget och den boende som vill kan också begära in protokoll och fullmakter och kontrollera, men först 3 v efter stämman.
Men det mest regelvidriga här är väl att inte de boende vart kallade på nytt,om jag fattat rätt.

Anonym sa...

Men det hade ju röstats igenom på stämman att man uppdrog åt de nämnda personerna att slutföra stämman vid ett senare tillfälle. Dvs när man hade fått tillbaka fullmakterna som Nejsägarna hade skrämt ur händerna på de få personerna som det fungerat på. Beslutet hade ju dessutom varit enhälligt. Då är ju de nejsägarna som gått med på det lika mycket idioter som konsulten. Om det nu är så regelvidrigt som det påstås. Sen om det är etiskt rätt är väl en annan fråga?

Magnus, Dalen sa...

Anonym 19:44:
Läs på de mest grundläggande bestämmelserna i bostadsrätts- och föreningslagarna.

Viktiga beslut tas på en medlemsstämma. Där skall medlemmarna vara kallade. Man har brustit i det mest basala när det gäller medlemsdemokrati.

Bortförklara det som du vill. Det finns ingen med kunskap i ämnet som kan göra annat än att hålla med om att det är ett solklart fall av fusk och stadgebrott.

Det är det som ofta härskar i dagens ombildningscirkus. Okunskap och nonchalans mot demokratiska spelregler.