lördag 10 oktober 2009

I ombildningar och våldtäkter finns inga nej!


Ett nej är ett nej - utom för våldtäktsmän och ombildningsförespråkare. Båda är lika övertygade om att motparten inte förstår sitt eget bästa och innerst inne gillar det den utsätts för under tvång.

Visserligen påstås det att allting är relativt, men det finns ju begrepp som rimlighet också.

Den officiella orsaken till att Kastanjegården i Dalen fick sitt köperbjudande förlängt med sex veckor(!) var, enligt Joakim Larsson (borgarråd och ordförande i Svenska Bostäder), att "illvilliga" hyresgäster samlat in återtagande av fullmakter. Det är ett väldigt intressant påstående av en myndighetsperson att grunda ett beslut på. Låt oss därför analysera och filosofera lite över begreppet "illvilja". Enligt ordboken betyder illvilja "önskan att göra skada".

"Illviljan" i fallet Kastanjegården bestod i att några av hyresgästerna i området hjälpt sina grannar att dra tillbaks fullmakter som de, enligt egna uppgifter, skrivit på under påtryckningar. Dessa påtryckningar anser Joakim Larsson tydligen vara helt i sin ordning. Ingen "illvilja" där inte. Att det var det femte försöket till ombildning som inte hade stöd från hyresgästerna passerade även det Joakim Larssons ribba för demokrati. Att mängder av hyresgäster vittnat om trakasserier i samband med ombildningen bryr sig Larsson inte om. Tvärtom - det är vittnena själva som anses vara "illvilliga".

Även de människor som tillfrågats att bevittna hur det gick till utanför stämman beskrivs som illvilliga huliganer. Bland dessa huliganer märks Hyresgästföreningens regionsordförande, en av deras jurister samt Svenska Bostäders vice ordförande. Medialt fokuseras allt på Joakim Larssons version, trots att Larsson själv inte var på plats utan helt gick på ombildarnas dokumenterade osanningar. Låt oss nu fråga oss själva: Vad innebär begreppet "illvilja".

Borde inte snarare Joakim Larssons hjälp till konsulten Torsten Kai-Larsen att starta upp fler uppslitande köpstämmor på Kastanjegården betraktas som illvilja? Hyresgästerna har ju redan ett otal gånger slagit fast att man inte är intresserade av ombildning. Har illvilja blivit att inte tycka som Joakim Larsson och hans kompisar bland konsulterna - de konsulter som gör allt för att tjäna pengar på ombildningar?

Svebos vice ordförande Teres Lindberg, som befann sig på plats utanför köpstämman har skrivit EN REPLIK på Brf Kastanjegårdens och Joakim Larsson anklagelser, där hon även redovisar sin egen syn på omvandlingshysterin av idag. Rädda Linjalen håller med henne till punkt och pricka - huvudsaken är att omvandlingsförsöken går demokratiskt till. Så är det inte nu, men rop på demokrati beskrivs av Stadshuset ledning som "illvilja".

Brf Kastanjegårdens ordförande Jonas Fermelin väljer tydligen att lyssna på det han behagar i debatten:
"– Vi som är för en ombildning har drivit en kampanj om varför vi tycker att det är bättre med bostadsrätt än med hyresrätt, men motståndarna har aldrig motiverat varför det är bra med hyresrätt."
Läs hela artikeln PÅ DEN HÄR LÄNKEN.

Vi råder Jonas Fermelin att läsa igenom Rädda Linjalens blogg från början till slut. Då kommer han att få hundratals orsaker till att många väljer hyresrätt, och samtidigt får han chans till välbehövlig förkovran i allmänbildande ämnen som besiktningar, fastighetsekonomi och hur föreningsdemokrati bör gå till i praktiken. Det kan behövas inför köpstämma nummer sex.

Igår fredag var det köpstämma för Körsbärsgården, ett annat område i Dalen. För att slippa illvilliga element hade stämman flyttats till Globen, flera kilometer från Dalen. Kallelsen till stämman hittar ni HÄR och fullmakterna som spridits i området hittar ni HÄR.

Notera att det går trender i ombildningsvärlden. Det som förut kallades "fullmakter" har nu döpts om till "medgivanden". Kärt barn har många namn, och förmodligen beror det på att ordet "fullmakt" fått så dålig klang efter många dokumenterade fall av fusk och stadgemygel. Myglet fortsätter, man byter bara namn på det. Detta verkar inte anses som "illvilligt" enligt Stadshuset sätt att se på saken.

I de flesta aktuella bostadsrättsföreningar i ombildning har stadgarna ändrats så att DET BLIR LÄTTARE ATT MANIPULERA RÖSTRESULTATET, men det anses inte vara "illvilligt" enligt Svenska Bostäders ordförande.
I Körsbärsgårdens stadgar hittar du nyss nämnda ändring under §7, stycke 3. Stadgarna ankomststämplades av Bolagsverket så sent som slutet av september. Nu är det fritt fram för massfullmakter. Tuta och kör!

Att Brf Körsbärsgården och ombildningskonsulten Bjurfors & Thörner t.o.m. uppmanat hyresgästerna att lämna fullmakt innan någon ekonomisk plan presenterats eller någon bank varit klar känns ju sådär lagom seriöst. Att Bjurfors & Thörner har bravader som DET HÄR och DET HÄR i sitt CV känns inte heller direkt övertygande. Ändå är det hyresgästerna som inte vill skriva under fullmakter utan att fråga som betraktas som "illvilliga". Så till den milda grad att konsulterna kände sig tvungna att flytta mötet bort från de boende.

Resultatet på Brf Körsbärsgårdens stämma blev nej. Sex hyresgäster återtog (av ren illvilja?) sina fullmakter före stämman. Dessa kontaktades naturligtvis omgående för ännu fler påtryckningar från Brf Körsbärsgården. Är det att visa respekt för ett demokratiskt beslut? Återigen kommer drevet gå över Körsbärsgården, återigen kommer det att kallas till fler köpstämmor och återigen finns det anledning att filosofera över vad illvilja och demokrati egentligen innebär.

Enligt SvD:s ledarskribent Claes Arvidsson är det politisk huliganism att påpeka den uppenbara rättsrötan i Stockholms ombildningskarusell. Rädda Linjalen är ett uttalat opolitiskt nätverk som driver en sakfråga, och vi ställer oss väldigt undrande till att Claes Arvidsson själv politiserar frågan genom anklagelser som inte har med ombildningar att göra. Är alla vi som vill bo kvar som hyresgäster sekteristiska vänstermänniskor och terroristsympatisörer? Enligt Claes Arvidsson är det så världen ser ut. Räck upp handen den som känner igen sig!

Vad som däremot, i högsta grad, är politiserat är sättet som Stockholms Stadshus AB och Joakim Larsson genomför ombildningarna. Här skall ombildas till varje pris, vare sig det görs demokratiskt eller inte. Även statligt ägda SBAB gör sitt till genom att leda den räntedopade lånekarusell, som tveklöst kommer att sätta mängder av människor i en skuldfälla de inte kommer att kunna ta sig ur. Till och med Timbros apostlar varnar för konsekvenserna, men Stadshuset och SBAB brakar på i heligt samförstånd.

Betonas bör att det finns ombildningar som gått korrekt och demokratiskt till, men nu i ombildningskarusellens slutfas börjar det bli alltmer sällsynt. I mängder av fall, alldeles för många för att rabbla upp, blir hyresgästerna överkörda av såväl Brf-styrelser, ombildningskonsulter och politiker. Ombildningar tillåts fuskas och tjatas igenom med Stockholms Stadshus AB:s goda minne, men enligt Joakim Larsson sköts allt helt enligt spelreglerna.

Så en gång till - det tål att funderas över:
  • Vilka i det här sammanhanget visar illvilja?
  • Är det demokratiskt att inte respektera resultatet från fem tidigare omröstningar?
  • Vem har politiserat frågan, och vilka är de politiska huliganerna?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

10 kommentarer:

Anonym sa...

En av dem som återtagit sin fullmakt i Körsbärsgården blev till och med uppringd medan stämman pågick och uppmanades att ändra sig. Är det tillåtet att ens göra detta när stämman har öppnats?

Siargatan sa...

Länkarna om konsulterna Bjurfors Thörner förehavanden är bland det mest magstarka jag läst i hela mitt liv. Borde man inte sånt innebära näringsförbud?
Men det är klart, nu är det ombildningar vi snackar om. Där gäller ju inte de vanliga lagarna.

Anonym sa...

kastanjegården kommer att ombildas.
KÖRSBÄRSGÅRDEN kommer att ombildas.

Detta oavsett dina löjliga o andras skrattretande inlägg. Inse att ni är en minoritet som kommer att bekämpas ner likt ogräs.

Ulrika sa...

Anonym 03:35:
Hur fascinerande är det inte att se hur ombildare ser på och behandlar sin omgivning.
Särskilt efter att ha tittat för djupt i bag-in-boxen på lördagkvällen.

När du nyktrat till vill jag gärna veta vad du tycker om ombildningskonsulternas tidigare affärer. Är det helt ok för dig?

Känner du dig säker själv att lägga hela din ekonomi i händerna på konsulter som inte verkar dra sig för någonting?

Tomas. Förbannad anhörig sa...

Fullmakter är en vara som verkar missbrukas notoriskt i ombildningar.
Märkligt att folk uppmanas att skriva på ett intyg in blanco när de ska göra sitt livs viktigaste affär. Ännu märkligare är att många faktiskt gör det.

Att ändra i stadgar så att det blir möjligt att företräda mer än en fullmakt är helt klart ett försök till att manipulera röstresultat som borde förbjudas.

Jag har själv blivit uppringd av ombildningsivrare som velat att jag ska övertala min mamma att skriva på en fullmakt. Jag skulle ju få ärva när man mamma dog sa dom.

Jag tycker att det är ett helt avskyvärt beteende att göra så.

Anonym sa...

"är det att respektera ett demokratiskt beslut?"

Jag tror ni får kika över detta med demokrati en gång till...

Pär sa...

Anonym 03:35:
Skulle vara intressant och höra din version av demokratibegreppet.

Hyresgäst sa...

Kommentarer är överflödiga till den här skandalen.
Det här måste vara den mest misskötta bostadspolitik Stockholm haft på minst femtio år.
Ansvariga i stadshuset har all anledning att skämmas för vad de ställt till med.

Anonym sa...

Körsbärsgården i Enskededalen är nu ombildad.

Inget kunde stoppa oss. Och ingen kommer heller att kunna stoppa kastanjegårdens ombildning eller de andra gårdarna.

Ann Mari Engel sa...

Bra liknelse! Man kan tillägga:
och i EU-omröstningar...