tisdag 27 oktober 2009

Juridiskt nyskapande i Dalen


I och med måndagens köpstämma på Pärongården i Dalen kan vi lägga till ännu ett fall där Brf och konsult hävdar att exakt antal röster för ombildning uppnåddes. Likadant var det på köpstämman i Kastanjegården tre dagar tidigare. Ännu en gång har slumpens makt visat sig lysa på samma punkt.

"Nöden är uppfinningarnas moder" heter det ju, och uppfinningsrikedomen hos Pärongårdens konsult Rikard Johansson är det sannerligen inget fel på. Särskilt inte när det visat sig knepigt att få tillräckligt många röster för att driva igenom ombildningar och kassera in sitt arvode.

Köpstämman på Körsbärsgården, där Rikard Johansson också agerar konsult, valde han att dels hålla en bra bit från själva bostadsområdet, dels att ajournera när inte tillräckligt många ja-röster fanns.

Senare återupptogs och avslutades stämman in spendid isolation - utan att medlemmarna kallats. Mail skickades sedan ut där Rikard gratulerade medlemmarna till att ombildningen röstats igenom. Det är ingen överdrift att påstå att tilltaget väckte viss förvåning.

Visst är det ett helt nytt och innovativt grepp att hålla medlemsstämmor utan medlemmar, men särskilt juridiskt korrekt är det knappast. Här fick till och med Rikard krypa till korset, men att föreningsstadgarna hade brutits ville han inte låtsas förstå. I en artikel i SvD hävdade han att "Kritik har riktats mot förfarandet i efterhand(?) och därför ordnar vi en ny stämma"(LÄS HELA ARTIKELN HÄR).

Då Rikard avslutat stämman i hemlighet kan man ju undra vilka möjligheter som fanns att rikta kritik mot förfarandet på förhand? Ingen kan väl heller i sin vildaste fantasi förutse att en köpstämma skulle kunna avslutas utan att medlemmarna kallats? Något sådant kan knappast ha hänt tidigare, och hur Rikard Johansson kan ha betett sig på detta sätt på Körsbärsgårdens köpstämma kan bara ha två orsaker:

Alternativ ett är att Rikard Johansson helt saknar grundläggande kunskap om föreningsdemokrati. Alternativ två är att Rikard Johansson helt enkelt struntat i grunderna för föreningsdemokrati. Vi vill inte spekulera i vilket alternativ som stämmer, men oavsett vilket har Rikard med all önskvärd tydlighet visat hur lämplig han är att verka som konsult i ombildningar som ska gå rätt och demokratiskt till.

Vi är starkt kritiska till att en ny köpstämma får hållas över huvud taget efter ett så uppenbart övertramp på allt vad föreningsdemokrati står för.

Förfarandet i Pärongården är även det minst sagt okonventionellt. Även här ajournerades stämman tisdagen 19 november, då inte tillräckligt många ja-röster fanns. Rikard föreslog då att stämman skulle återupptas nästa måndag, 25 oktober klockan 15(!). Ett lite originellt val av mötestid, som ger en hint om att Rikard inte varit överdrivet angelägen av att så många medlemmar som möjligt skulle kunna delta. Detta förslag ändrades sedan efter stort rabalder.

En annan juridisk milstolpe på Pärongårdens köpstämma var valet av justerare/rösträknare. I alla gängse föreningssammanhang skall två sådana väljas. Det är även kutym att dessa inte anses vara jäviga i beslutet, alternativt att en från var sida väljs när kontroversiella beslut skall fattas. På Pärongårdens köpstämma insisterade Rikard Johansson på att det bara skulle väljas EN enväldig rösträknare/protokolljusterare.

Än mer originellt är att valet föll på bostadsrättsföreningens egen ordförande! Så blev det också - både den 19 och 26 oktober. Vi får utgå ifrån att bostadsrättsföreningen och Rikard Johansson ser detta val som det säkraste sättet att göra rösträkningen och protokollet till något som ingen har anledning att ifrågasätta. Problemet är bara att hitta någon i övriga föreningssverige som håller med om detta.

Däremot vill vi ge Rikard Johansson en eloge för sin påhittighet när det gäller att tolka föreningsstagdar. Då hans arbetsgivare Bjurfors & Thörner länge visat både UPPFINNINGSRIKEDOM och NYSKAPARVILJA i ombildningssammanhang är det bara naturligt att även Rikard vill visa framfötterna i ämnet.

När Pärongårdens köpstämma återupptogs i måndags hävdade den kombinerade Brf-ordföranden/rösträknaren/protokolljusteraren att exakt antal röster för en ombildning hade uppnåtts. Vi emotser den närvarande oberoende observatörens rapport från stämman, samt ser fram emot en grundlig granskning av protokoll, röstlängd, fullmakter och andra dokument.

Vi utgår även att dessa neutrala observatörer har strikta order från Stadshuset om att inte ingripa när oegentligheter uppdagas. I annat fall hade flera saker på dessa stämmor krävt tillrättavisnngar.

Idag, tisdag, är det dags för KÖRSBÄRSGÅRDENS nästa köpstämma. Vilka nya djärva grepp kan vi förvänta oss där?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

19 kommentarer:

Ragnvi sa...

Det blir väl nåt dribblande med ful(l)makter. Han verkar en värdig representant från firman Bluffors&Lögner.

Nenne sa...

Huvva! man blir mörkrädd och ser med bäva fram emot "min" köpestämma om 2 veckor. Därom blev jag informerad idag, liksom att den styrelse jag sitter i tillsammans med mäklarna arbetat fram en ekonomisk plan för förvärvet. Quelle surprise! Det hade jag ingen aning om! Möte om denna plan äger rum på torsdag. Det fick jag också veta idag.... Famförhållning? Nä, inte särsklit. Bråttom? Jajjamensan! Så kan man också stressa fram beslut innan berörda hunnit fatta och sätta sej in i fakta i målet. Vidrikt geschäft detta!

Anonym sa...

Jebus. Helt allvarligt. Jag är full av beundran för er aktivitet och engagemang. Men det kan väl vara på sin plats att läsa på innan du sätter dig vid tangentbordet och börjar osa av svavel.

Kolla Föreningslagen bestämmelser om Uppskov med beslut. Så ser du att det Pärongården gjorde var helt laglig och inte på något sätt olagligt som du fortsätter att hävda.

Med all respekt - fortsätt bloggandet men försök läsa på lite i mellanåt.

Anonym sa...

Jag tycker att Rikard Johansson kan ta sig i Dalen.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 16.10:
Läs inlägget ordentligt. Ingen har påstått att man inte får ajournera en stämma. Att däremot, som gjordes i Körsbärsgården, försöka avsluta den utan att kalla in medlemmarna är helt uppåt väggarna.

Men som sagt - att ajournera stämmor är inte förbjudet, men förjävligt rent moraliskt sett. I alla fall när det görs för att påverka valresultatet av en kallad medlemsstämma. Då blir det en bestämmelse som används som kryphål i de flesta ombildningsförsök just nu.

Det är inte därför som rätten att ajournera en stämma finns. Att ajournera är en nödåtgärd man ska kunna ta till om något oförutsett inträffar - inte en tidsfrist för att utöva påtryckningar till att tjata till sig fler fullmakter.

Just nu används ajourneringar som ett missbruk av regler helt enkelt. Ett sätt vantolka demokratiska bestämmelser till något annat än de är avsedda att vara.

I folkmun kallas det "mygel". Mygel behöver juridiskt sett inte vara förbjudet - men det är likförbannat mygel.

Dessutom: Om man i det här fallet valt att ändra eller misstolka Pärongårdens brf-stadgar så att det är juridiskt hållbart att bara utse Brf:s ordförande som ensam rösträknare vet jag inte. Men har man gjort detta möjligt är det helt klart ett sätt att frångå andemeningen i vad föreningsdemokrati är menat att handla om. Då är det inte en demokratisk process som pågått enligt normalt rättsligt tänkande människors sätt att se på saken.

Detta tankesätt är helt främmande många av dagens ombildningskonsulter.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Magnus, Dalen sa...

Huvudet på spiken. Ombildningarna nu är systematiserat mygel med stadshusets välsignelse.

Anonym sa...

"Varje fastighetsaffär är unik och genom att noggrant analysera fastighet, hyror och andra möjligheter skapar vi förutsättningar för en god affär åt våra uppdragsgivare. Så se till att Du får vår kompetens på din sida."

Så presenterar Bjurfors & Thörner sig själva på sin hemsida. Låter klart mer skrämmande än förtroendeingivande. Men den famöse Rikard finns inte med.

Anonym sa...

Johan, jag citerar från din blogg: "Trots att det är glasklart att man försökt fuska igenom ombildningen hävdar ändå Brf Körsbärsgårdens ordförande Madeleine Possman att allt gott rätt till. Även om ombildningskonsulten Rikard Johansson från Bjurfors & Thörner slutfört stämman på ett högst regelvidrigt sätt"

Så då tar du alltså avstånd från detta och menar att det gjordes enligt regler och lagar. Men att du däremot har "moraliska invändningar"?

Anonym sa...

körsbärsgården röstade JA till ombildningen med 92 röster mot 3.

TRE var emot. Och ni pratar om fusk hit och dit.

http://www.webforum.com/brfkorsbarsgarden/web/page.aspx

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 00:41:
Det betyder alltså att Körsbärsgården vill frisera siffrorna på samma sätt som i Linjalen. Där infördes också totalt meningslösa nejröster i sista stund.

I fallet Linjalen var det bara 2 som röstade nej, 43% röstade ja - och de flesta röstade inte alls. Summa blev att 57% röstade nej. På den andra köpstämman blev röstningen inte ens av - då resultet skulle blivit än mer pinsamt för Brf.

Att införa nejröster i sista stund är ett tydligt tecken på att man vill svänga sig med vilseledande statistik.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 11:41:
Det känns lite löjligt att ens kommentera dina tolkningar. Det vore bättre om du lärde dig läsa innantill.

Jag tar inte avstånd från någonting från bloggen. Däremot tar jag tydligt avstånd från det missbruk av föreningsstadgar som ombildare satt i system.

Att avsluta en medlemsstämma utan att medlemmarna är närvarande är väl ett av de mer solklara fallen av fusk man kan fantisera ihop, eller?

Det jag hävdar är juridiskt tillåtet är att ajournera stämmor. Däremot anser i alla fall jag att det är mygel och missbruk av föreningsstadgarnas andemening att ajournera med anledning av att röstresultatet inte passar. Det är knappast vad man kalla kalla att respektera medlemmarnas åsikter.

Men uppenbarligen finns det, precis som i diverse mindre utvecklade bananrepubliker, olika sätt att tolka demokratibegreppet.

Hans sa...

"Under överinseende av en oberoende observatör utsedd av Stockholms Stadshus AB röstade Brf Pärongården i Enskededalen den 26 oktober JA till att köpa fastigheten Dalen 16 där du idag är hyresgäst. Röstsiffrorna blev 73 JA och 5 NEJ."

Så inleds det brev som alla på Pärongården fick i dag. En jordskredsseger? Nej, tala om missvisande siffror! Återigen visar man bristande respekt för nej-sidan (eller "förändringsmotståndarna").

Röstberäkningsunderlaget var 109 (110 lägenheter minus 3 outhyrda plus 2 lokaler). För att nå upp till lagstadgade två tredjedelar av totalen var brf tvungen att få just 73 röster (= 66,97 %). Det var visserligen bara folk från 5 lägenheter som var med och uttalade sitt nej vid stämman, men nej-rösterna var alltså sammanlagt 36. För övrigt var långtifrån hela ja-sidan närvarande. Fullmakterna hade dock slutit upp.

Anonym sa...

Varför ödsla tid på att lägga en helt meningslöst nej på en stämma. Det är ju bara de som röstar ja som vill att det skall finnas någon symbolisk nejröst så att de har ett svepskäl till att peka på.

Anonym sa...

Vill man fortsätta bo med socialfall och kulturberikare får man skylla sig själv. Vi andra röstar givetvis ja till bostadsrätter!

utomstående betraktare sa...

Rädda linjalen tycker inte det är nog att bråka med sina grannar.
Nu ska man bråka med alla andras grannar också.

Resultatet av härjningarna i Dalen:
Pärongården - ombildad
Kastanjegården - ombildad
Körsbärsgården - ombildad

Allt ert bråkande gör att folk undrar vad nej-sidan är för folk, ni gör er till ja-sidans främsta argument utan att de behöver göra något.

/utomstående betraktare

Anonym sa...

Anonym:
Vill man fortsätta bo med socialfall och kulturberikare får man skylla sig själv. Vi andra röstar givetvis ja till bostadsrätter!

Och hur ska man rösta om man inte tycker att det låter så kul att bo med dig? :)

Johan Johanson / Rädda Linjalen sa...

Utomstående betraktare:
Att vara just utomstående och inte ha direkt kontakt med hur ombildningarna går till är en förutsättning för att resonera på ditt sätt. Stämmorna sköts ofta på ett sätt som ingen som inte själv varit med tror är sant. Att insistera på att köpstämmor sköts på et renhårigt sätt är ett högst rimligt grundkrav, det håller nog de flesta med om. Andra kallar det för "att bråka". Vi har aldrigt sagt någonting om stämmor skötts på rätt sätt, men väldigt ofta så gör de inte det.

Vad gäller stämmorna du räknat upp ligger det till såhär:

Pärongården - Stämman röstades ner och ajournerades. Inga justerare från andra än klara ja-sägare godkändes. Endast en enväldig justerare valdes, i form av bostadsrättsförenngens ordförande. Denne hävdade, vid nästa köpstämma, att ombildningen röstats igenom med exakt antal röster. Protokoll och röstlängd har ännu inte lämnats ut till hyresgästerna. Granskning inväntas.

Kastanjegården - Den sjätte köpstämman röstades enligt konsulten igenom med exakt antal röster. Tidigare har konsultens förehavanden orsakat stadshuset att införa obligatoriskt närvaro av oberoende granskare. Inga justerare från andra än klara ja-sägare godkändes, däribland bostadsrättsföreningens ordförande. Protokoll och röstlängd har ännu inte lämnats ut till hyresgästerna. En mängd reklamationer har gjorts på stämman, som inväntar granskning.

Körsbärsgården - Efter att en stämma (som röstats ner) hållits flera kilometer från området ajournerades stämman. Konsulten försökte sedan avsluta stämman utan närvarande hyresgäster och deklarerade den genomröstad. Detta tydliga försök att mygla igenom resultatet fick han dra tillbaks. Nästa stämma hölls på Södermalm(!). Stämman avbröts en längre stund, enligt rapporter för att deltagare skulle kunna åka tillbaks till Dalen för att tvinga till sig ytterligare fullmakter. Inga justerare andra än klara ja-sägare godkändes. Dessa hävdade att stämman röstats igenom med exakt antal röster. Protokoll och röstlängd har ännu inte lämnats ut till hyresgästerna. Granskning inväntas.

Hur demokratiskt man anser detta vara är upp till tolkning.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

anna sa...

till utomstående betraktare 2/11.
Här måste jag säga som Johan, har man inte varit med om processen som leder fram till en köpstämma så vet man nog inte hur det går till. Undantag finns förstås. jag kommer själv ihåg östberga på tv för några år sen och först nu förstår jag vad de gick igenom.
Sen är inte gårdarna i dalen ombildade än. Allting ska granskas och så beror det på lån mm.
Vi fick ju dessvärre ja i skarpnäck i augusti,men vi vet inte vart vi landar än. brf är totalt tysta med information om läget även till jasägarna. Så oavsett resultat är det en jättelång process både innan och även efter en köpstämma.

Hans sa...

Anonym, den 29 oktober 2009 22:45:
"Varför ödsla tid på att lägga en helt meningslöst nej på en stämma. Det är ju bara de som röstar ja som vill att det skall finnas någon symbolisk nejröst så att de har ett svepskäl till att peka på."

Ja, om nej-sägare närvarar på stämmorna blir det så. Jag tycker att det är synd att vi varit så få, t.ex. på de två stämmor där man antog de vansinniga stadgarna som medger massfullmakter. Hade hela nej-sidan varit där hade vi haft goda chanser att rösta ner stadgarna.