torsdag 3 mars 2011

Vargen - fårens stora räddare...eller?Ibland bli man minst sagt paff. Efter att statsminister Fredrik Reinfeldt gjort bort sig och talat fritt ur hjärtat hur han ser på hyresrätten i Dagens Nyheter fortsätter cirkusen, och tar allt mer bisarra former.

Först dementerar man uttalanden, sedan lägger man ut två klippta(!) ljudfiler på Regeringens(!!!) hemsida. Därefter lägger DN ut ljudfilerna oklippta, och alla kan konstatera att Statsministern är ordagrant citerad.

Därefter ger sig den moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten in i debatten till sin partiledares försvar. I hennes debattartikel i Aftonbladet (SE LÄNK) hävdar hon att både partiet och hon själv värnar om och har förbättrat hyresrätten som boendeform. Tre miljoner hyresgäster i Sverige frågar sig hur Arkelsten resonerar.

Hyresgästföreningens regionsordförande Terje Gunnarsson ger Sofia Arkelsten svar på tal (SE LÄNK) - vilket i det här fallet måste betraktas som att slå en straffspark mot öppet mål.

Men uppenbarligen tror Sofia Arkelsten att ord är viktigare än handling. Tillsammans med Anti Avsan, moderaternas talesman i bostadspolitiska frågor, skriver hon ihop en replik byggt på ett recept av lika delar patetik, komik, okunskap och rena felaktigheter. Artikeln kan man läsa PÅ DEN HÄR LÄNKEN, men se till att sitta ner när ni läser för säkerhets skull. Nu är tydligen moderaterna hyresrättens stora frälsare och helbrägdagörare.

För oss tiotusentals hyresgäster i Stockholm som upplever oss som jagade med blåslampa av just artikelförfattarnas partikollegor skulle artiklarna kanske ha kunnat betraktas som skämt, men tyvärr upplever vi de verkliga konsekvenserna av den förda bostadspolitiken. Det är ärligt talat , som hyresgäst i Stockholm, svårt se artiklarna som annat än en uppvisning i snedvriden och gravt politiserad världsuppfattning.

För att inte bli för långrandiga ber vi er därför att läsa artiklarna (ni hittar dom HÄR och HÄR. Nedan hittar ni ett antal kursiverade och understrukna citat från artiklarna, varefter vi kommenterar citaten:

"Hyresrätten är en viktig boendeform som skall vara öppen för alla"
Absolut. Då vore det kanske lämpligt att regeringen också ser till att sluta upp att missgynna hyresrätten. Vidare bör man genast införa stöd för att bygga bort bostadsbristen i storstäderna och sluta slumpa bort gemensamt ägda bostadsbestånd av rent politiska skäl.

Dessutom: Aldrig hör man någon regeringspolitiker tala om oss tre miljoner hyresGÄSTER. Förutom att betraktas som mjölk-kossor, som ska finansiera kommunala skattesänkningar, verkar vi knappast existera i politikernas ögon. Vi är många, och vi har gjort ett medvetet val av boendeform. Såväl Reinfeldt som Arkelsten och Avsan verkar betrakta oss som socialfall utan andra boendealternativ, vilket i sig bara vittnar om okunskap och bristande engagemang i den bostadspolitik medborgarna faktiskt vill ha.

"Den kanske viktigaste positionsförändringen är vad man kan kalla en avpolitisering av boendeformerna. Vi som politiker ska inte ha synpunkter på vilken boendeform som den enskilde föredrar."
Herregud. Boendeformer i allmänhet och hyresrätten i synnerhet har aldrig någonsin varit så politiserat som de senaste åren. Hyresgästerna i Stockholm har ju i princip klåfingriga politiker som står och flåsar ner i brevlådan. Själv har jag aldrig trivts så bra som just som hyresgäst i allmännyttan. Men det har varit tufft de senaste åren, när politikernas i det närmaste religiösa behov av att sälja alla gemensamma tillgångar drabbar oss på ett sätt som får många hyresgäster att må riktigt riktigt dåligt.

Det är just artikelförfattarnas partikollegor som har synpunkter på vår boendeform, och lägger sig i den i allra högsta grad. Lev som ni lär i stället. Respektera oss hyresgäster och vårt val av boendeform. Sluta upp med att vara så förbannat klåfingriga!

"Statliga byggsubventioner är inte svaret på frågan om hur bostadsbyggandet ska kunna öka."
Nähä, det var något nytt. Det fungerade i alla fall för att bygga upp ett helt miljonprogram. Hyresrätten är just nu den enda boendeform som INTE uppbär statliga subventioner. Ägare av villor och bostadsrätter blir statligt subventionerade via ränte- och rotavdrag, inte minst av oss hyresgäster. Statliga byggsubventioner vore ett alldeles utmärkt sätt att bekämpa såväl bostadsbrist som arbetslöshet. Om politikerna bara vill, ska tilläggas.

Citatet är ytterligare ett belägg för misstanken att artikelförfattaren vare sig bryr sig om bostadsbristen eller det personliga, sociala och samhällsekonomiska förfall som bostadsbristen skapar. En politikers ansvar är att se till medborgarnas bästa, och det visar man inga tecken på att vilja göra.

"Vi moderater står för vår politik, och lyssnar gärna på och diskuterar med andra."
Det brukar låta så, men det är inte många som håller med om det. Stockholms moderate borgarråd Joakim Larsson, ytterst ansvarig för de Vilda Västern-metoder som förekommer i Stockholms ombildningscirkus, har aldrig någonsin ställt upp och debatterat hur ombildningarna går till. Detta trots att mängder av oegentligheter förekommer.

Den 12 januari i år hade han, för första och enda gången, tackat ja till att medverka i en öppen diskussion i ämnet, men strax före mötet ställde han in sin medverkan av okänd orsak. Joakim Larssons personvalskampanj 2010 gick under sloganen "Staden skall utvecklas i dialog med Stockholmarna" Något dialog har däremot aldrig hörts eller förts.

Vi välkomnar därför både Joakim Larsson, Sofia Arkelsten, Anti Avsan och Fredrik Reinfeldt till debatt och dialog om hur vi hyresgäster uppfattar vår nuvarande situation och hur man ska komma tillrätta med den skriande bostadsbristen - men tyvärr har ingen visat intresse av annat än undflyende, envägskommunikation och illa underbyggda debattartiklar.

"Vår politik ligger fast. Vi tycker om hyresrätter och vill ha blandade boendeformer som passar många människor."
Det låter ju fint, men med tanke på hur segregationen skenar har ni bevisligen helt fel recept på hur ni tänkt er att komma dit. Allmännyttan i Stockholms innerstad har kölhalats och inkomstskillnaderna mellan olika områden ökar drastiskt. "Blandade boendeformer" har på ren Svenska inneburit att radera ut hyresrätten, hur blandat det nu kan anses vara?

Bara som ett litet exempel har Stockholms Stadshus gett klartecken till att ombilda allmännyttan i stadsdelen Sköndal - ett område där det inte längre finns någon allmännytta kvar! Ett annat område är Enskede Gård, där Stockholms Stad glatt erbjuder att sälja ut den sista rest av allmännytta som finns kvar. Så mycket för struntpratet om "blandade boendeformer".

"Vi moderater stoppade ombildningarna i Stockholm".
Det här citatet är nästan för dumt för att ens kommenteras. Det var moderaterna som drog igång ombildningarna till att börja med. Det skenbara "ombildningsstoppet" i innerstaden som aviserades 2008 undantog redan intresseanmälda fastigheter, det vill säga i princip ALL allmännytta. Ombildningarna har fortsatt, och ombildningsprocesserna har blivit allt smutsigare.

Sedan "ombildningsstoppet" har ytterligare 5000 lägenheter ombildats i innerstaden. De facto är processer fortfarande igång som omfattar ytterligare 465 innerstadslägenheter. I närförorter är det fritt fram att intresseanmäla ytterligare 4000 lägenheter för ombildning fram till 1 juli 2011.
Med tanke på hur snabbt det gick att införa försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen är det minst sagt märkligt att ett stopp som infördes för 2½ år sedan fortfarande inte börjat fungera i praktiken. Om det inte beror på bristande vilja, vad kan då orsaken vara?

"Hyresrätten är en av flera viktiga boendeformer i Stockholm."
Bra. Då tycker vi att artikelförfattarna borde fråga oss hyresgäster hur vi känner oss behandlade av er styrande politiker. Vi kan garantera att ni får leta väldigt länge innan ni hittar någon hyresgäst eller bostadsköande som tror att det ligger något uppriktigt i ett sådant uttalande. Tvärtom, en stor majoritet av dessa grupper känner sig drabbade, i bästa fall av nonchalans och i många fall av aktiv diskriminering från styrande politiker.

"De reformer som alliansen har genomfört ökar möjligheterna att klara utmaningarna på bostadsmarknaden i framtiden."
Tror ni verkligen på det själva? De senaste åren har enkom inneburit försämringar såväl för hyresgäster som för bostadssökande. Ärligt talat verkar ansvariga politiker inbilla sig att bostadsbristen försvinner genom ombildningar och höjda hyror.

I realiteten har antalet hyresrätter i Stockholm drastiskt minskat genom ombildningar och obefintligt byggande. Att bygga verkar man inte vara intresserade av, och att se oss hyresgäster som annat än statistik verkar inte heller vara på kartan. Hur gärna än politikerna vill undandra sig ansvar genom att hävda att marknaden löser alla problem så har man gång på gång bevisats fel. Bostadsbristen är politikernas ansvar, och ett väl fungerande samhälle kräver en aktiv bostadspolitik riktad mot alla medborgare.

Slutsatsen är oundviklig. Även om Fredrik Reinfeldts uttalanden måste betraktas som ett rejält klavertramp innehöll de åtminstone ärliga synpunkter. Det Arkelsten och Avsan skriver ser visserligen bättre ut på papper, men är ungefär lika trovärdigt som Sofie Arkelstens bortförklaringar av sina egna bravader på bostadsmarknaden. Att man hävdar sig värna hyresrätten framstår knappast som sannolikt när man agerar som man gör.

Tilläggas bör att vi knappt nämnt de utbredda fullmakts- och stadgemyglet runt ombildningar, eller den väl dokumenterade bondfångarkulturen bland många ombildningskonsulter, som ledningen i Stockholms Stadshus fortfarande låter härja fritt. Både vi, Hyresgästföreningen och oppositionspartierna har LAGT FÖRSLAG på hur detta skall stävjas, men mötts av totalt ointresse från Stadshusets styre, som vägrar att erkänna att problemen finns.

Då vi är ett uttalat opolitiskt nätverk ingår även människor som röstat på artikelförfattarna, men något förtroende i bostadsfrågor finner man knappast hos dessa väljare. Vi efterlyser med andra ord en välbehövlig dialog och debatt - men till skillnad från debattartiklarna mår den bäst att föras på ett seriöst och uppriktigt sätt.

Att påstå att man värnar om hyresrätten och hyresgästerna må låta vackert, men det är än så länge väldigt mycket snack och en verkstad i träda. Sett till de senaste årens agerande har alliansen gjort lika mycket för hyresgästerna som Josef Fritzl gjort för kvinnofriden.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

6 kommentarer:

Tim K sa...

Om alliansen får härja är hyresgästen en snart utrotad art. Fifan

Förbannad hyresgäst sa...

Länkarna till Arkelstens eget bostadsfifflande gör mig spyfärdig.
Det känns som M i ett nötskal. Bara för att man själv är myglare anklagas hela mänskligheten för samma sak.

Martha sa...

Ska det vara valfrihet att välja boende så ska det vara en valfrihet värt namnet. Då ska det inte förekomma någon som helst ideologisk påverkan om vad begreppet valfrihet betyder. Jag har valt att bo i hyresrätt för att jag vill det. Det har ingen annan nåt att göra med.

Ylva sa...

Det är ju helt sanslöst. Hade missat Arkelstens artikel. Önskar man kunde säga -att dom har mage. Men det har vi ju lärt oss under åren som gått - att dom är kapabla till i princip vad som helst. Men undrar om ändå inte den artikeln tar priset. Kan man hävda förtal? Ett uppsåt saknas iaf inte. Fy Fan!
Tack Johan för att du orkar.

understen sa...

Bra genomgång av den arrogans och nedlåtenhet som drabbat oss hyresgäster. Jag förstår fortfarande inte att socialdemokraterna förhåller sig så likgiltiga till den här systematiska förstörelsen av jämlikhet och integration som hyresrätten bidragit till i 50 år. Högern har en strategi med ombildning och skjuter fram sina positioner genom människornas skuldsättning o bankernas /konsulternas/ bondfångeri. När tusentals sitter fast i sitt privata "ägande" (läs miljonlån för BRF) då har de inget val utom att fortsätta "satsa på sig själva", dvs rösta på bank-partiet.

Aspudden sa...

Alliansen hade fullt sjå med att låta konsulterna fuska igenom ombildningarna under den förra mandatperioden.
Jag kan inte tänka mig att det skulle vara lättare nu. Fortsatt fritt fram för fusk medan stadshuset blundar är vad vi lär få se.