tisdag 8 mars 2011

Hoppets vingslag flaxar över Vråken


I kväll, tisdag 8 mars, håller Brf Vråken i Aspudden sin andra köpstämma. Den första lämnade mycket att önska för alla parter. Först kallade Brf Vråken och ombildningskonsulten Berg Fastighetsjuridik AB till köpstämma KVÄLLEN FÖRE JULAFTON. En tidpunkt man sedan ändrade, då både bostadsbolaget Familjebostäder och Stadshusledningen påtalat det olämpliga i att ha en stämma på en så illa vald tidpunkt (SE LÄNK).

Stämmoresultatet var tydligt. Mindre än hälften av de boende ville ombilda fastigheten. Men som sagt, i ombildningar och våldtäkter räknar inte förövaren nej som ett svar. Trots att ombildningskonsulternas branschorganisation pratar mycket om etik och demokrati så talar verkligheten ett annat språk.

För ett par veckor sedan höll Brf Vråkens bank, SBAB, ett informationsmöte, "to the sound of one hand clapping" som det heter, då nästan inga hyresgäster dök upp - och de som närvarade visade inte något större intresse för att ombilda kvarteret.

Men skam den som ger sig. Nu rullar skutan på enligt fastslagen kurs. Nya fullmakter och glada löften är utdelade. Hyresgästers släktingar är kontaktade, och nu kör man vidare. Visserligen har siffrorna i Brf Vråkens tioåriga ekonomiska plan redan passerat bäst före-datum, och visserligen blev det ingenting av spekulationerna om de gigantiska hyreshöjningar som ombildningskonsult Ulf Bergdahl lanserat på sina möten. Men ändå. Man talar tyst om detta och brakar på som om ingenting hade hänt.

Nätverket Rädda Linjalen håller tummarna för hyresgästerna i Vråken ikväll. Och apropå spekuationer har vi ett litet stalltips hur det kommer att gå:

Inte heller denna gång röstar hyresgästerna ja till ombildning, gissar vi. Köpstämman kommer att ajourneras, varpå en sista vecka av intensivt dörrknackande, trappspringande, löften, övertalningsförsök, anhörigtrugning och prat om bättre grannsämja kommer att passera. Precis som det brukar vara. Vi påstår inte att det absolut blir så, men det är ett tydligt mönster som är det mest troliga av alla tänkbara scenarier - och vi hoppas verkligen att våra antaganden är felaktiga.

Två dagar senare, torsdag 10 mars, kommer Stockholmshem att hålla styrelsemöte och bestämma ödet för kvarteret Skottet, som haft ett otal köpstämmor. Flera utan att uppnå rätt röstantal och två som gått vidare till tingsrätt, och där oegentligheter konstaterats. Men tro't eller ej: Nu vill man återigen ombilda med hänvisning till en ogiltig köpstämma man låtit hålla tio månader efter att köperbjudandet gått ut.

Vi väntar med spänning på om den från Stadshuset tillsatta styrelsen kommer att respektera sina egna direktiv.

By the way - en sak har ombildningarna i Vråken och Skottet gemensamt: Samma ombildningskonsult håller i trådarna.

UPPDATERING
Intresset för ombildning i kvarteret Vråken visade sig, föga förvånande, vara så katastrofalt dåligt att Brf Vråken inte ens brydde sig om att räkna rösterna. Mötet avslutades, och våra tips visade sig som tur är vara felaktiga.
Brf Vråken har fortfarande en vecka på sig att utlysa ännu en köpstämma, men vi utgår från av även bostadsrättsföreningen nu inser att loppet är kört.

13 kommentarer:

Aspudden sa...

Hurra för oss!

Anonym sa...

hej !

Jag var med på stämman som brf vråken 1 höll i afton., En av era vänner Inger Persson försökte fuska in sig som rösträknare genom att ta med sin sambo, som inte har rösträtt, han röstade för henne, men som tur var upptäckte stämman fusket....fy fan vilken brist på respekt för demokratiska spelregler från aktivisterna mot ombildning.
förbannad betraktare

Rädda Linjalen sa...

Anonym:
Det är mötet som väljer rösträknare och protokolljusterare. Det finns inga möjligheter att fuska sig in. Deltagarna på mötet måste rösta om och godkänna detta.

Däremot är det föreningskutym i stridaktiga frågor att man tar in en från varje part i dessa roller. Det vill bostadsrättföreningarna undvika i det längsta. Tydligen gällde samma sak hos er. Det i sin tur tyder på att Brf Vråken inte hade någon större ambition vad gäller god föreningssed på stämman.

Det visade man ju i och för sig redan när man utlyste den första köpstämman mitt i julruschen, så det var ju inte direkt några nyheter.

Att någon icke medlem lyckats ta sig in på stämman beror enbart på dålig koll av den ansvariga bostadsrättsföreningen. Den är skyldig att pricka av sina medlemmar efter röstlängd. Ska du skylla på någon finns det m.a.o ingen annan är Brf Vråken att klandra.

Men nu spelade ju detta föga roll, då intresset att ombilda var på tok för svagt hos er.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Martha sa...

När det verkar vara så tydligt att man inte vill ombilda i Vråken, varför ens hålla på att försöka med ny köpstämma?

Till "förbannad betraktare": På köpstämman för mitt hus valdes justerare och rösträknare, en ja-sägare och en nejsägare, helt enligt demokratiska regler. Varför skulle inte det vara möjligt? Eller menar du att nejsägaren skulle räkna fel? I mitt fall var det jasägaren som gjorde det. Till fördel för de som inte ville köpa. Grejen är väl ändå att det är TVÅ som räknar. Eller hur?

Nöjd Hyresgäst sa...

Stämma i Aspudden
Efter förra stämman saknades 15 ja för att ett köp skulle vara möjligt.
Efter nu mycket spring i portar och övertalningsförsök hölls nu ny stämma.
Enligt styrelsen var det totalt 41 röstberättigade på stämma inklusive fullmakter.
Då många av Rädda Vråkens medlemmar var på stämma, totalt ca 10 st de skulle självklart inte ha röstat ja. Således med enkel mattematik har ja rösterna minskat med 10 st mot förra stämman.
Detta insåg styrelsen och beslutade att avsluta stämma utan att genomföra omröstningen.
Kan de efter ett sådant nederlag hålla en stämma ytterligare bör styrelsen uppmanas att gå till doktorn.

Anonym sa...

Hur stor hyreshöjning fick ni i Linjalen?

Rädda Linjalen sa...

Anonym 10 mars 2011 00:13:

Svaret på denna insinuanta fråga är: Det vet vi inte, då förhandlingarna inte är klara hos vår värd Stockholmshem. Troligtvis lägger den sig ungefär som hyreshöjningarna i andra kommunala bostadsbolag - strax under 3% i innerstaden.

Som en liten jämförelse: Hade Linjalen blivit ombildat till bostadsrätter så hade min boendekostnad idag ökat med 72% i dagsläget.

Detta förutsatt att den ekonomiska planen hade hållit. Redan nu står det klart att den inte gjort det, och då hade även månadskostnaden (som till 70% hade varit finansierad med rörliga lång) stigit med cirka 50%.

Summan av detta: Min boendekostnad idag hade varit 88% högre än de sista kalkylerna vi fick från ombildningsivrarna.

Åttioåtta procent! Då får man lite perspektiv på en hyreshöjning på strax under tre procent.

Då har jag ändå inte räknat med att byte av ventilationssystem mm gjort att underhållskostnader för fastigheten varit tio gånger högre än i Brf:s ekonomiska plan. Bara där en felmarginal på 900(!) procent.

Sensmoral: I tider som dessa gör nog ombildningsivrare bäst i att tala väldigt tyst om ökade boendekostnader.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

censur , johan kommunist .......

noterar att du inte tar in
mina faktauppgifter om brf vråken,du gillar inte åsikter och fakta som går emot din uppfattning och stoppar dem.....ligger i sakens natur att fullfölja den gamla kommunisttraditionen-
faktum kvarstår att ni kommunister inte gillar de demokratiska spelreglerna, och om folk följer dem så är det fel på reglerna och då är det fusk.....Inger Persson på vråken försökte fuska till sig en förtroendepost på vår stämma, men de närvrande stoppade försöket....med rätta ! Du var inte där, men försvarar fusket genom att skylla på föreningen, rikta din kritik till dina egna led och den som fuskar istället
Jag fattar att det är obehagligt att bli avslöjad som fuskare ....men så är det.

länge leve demokrati !!!

Rädda Linjalen sa...

Anonym 10 mars 2011 10:01:

Vi publicerar inte alla kommentarer, men det handlar inte om vilka åsikter de innehåller. Nej, det är just för att vi vill kunna ses som ett seriöst forum.

Vi låter bli att publicera kommentarer som är felaktiga, innehåller personangrepp eller helt enkelt är för korkade.

Då din kommentar lever upp till allt detta publicerar vi den som ett exempel på vad läsarna ska slippa.

Den som vill se hur det blir när den mobb som du tillhör släpps helt lös kan ju ta en titt på kommentarerna till Barbro Engmans blogg, som knappast ens är läsbar längre.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Föreningar bestämmer själva om egna angelägenheter, vilka som skall ha officiantuppdrag m.m.

Dessutom får en förening hålla hur många extra stämmor den vill - också en del av föreningsdemokratin. Eller vill ni bara beskära den rätten för BRF?

Rädda Linjalen sa...

Anonym 12 mars 2011 20:56:
Vi har aldrig påstått någonting annat. Däremot hör det till god föreningssed att låta de olika sidorna att ha med en varsin representant i känsliga omröstning. Detta för att säkerställa att det inte sker oegentligheter. Så gör alla seriösa föreningar, men vid just köpstämmor verkar Brf sällan vilja ha en demokratisk process.

Att Brf har rätt att hålla hur många köpstämmor de vill stämmer också. Det anser vi vara fel. En omröstning som görs om för en den inte uppvisar önskvärt resultat kan väl knappast någon se som demokratisk?

Vårt krav är att det räcker med en köpstämma, och att beslutet från den skall respekteras av alla parter. Är det ett orimligt krav?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Inger Persson sa...

Det är en rättighet, men väldigt fegt att inte stå för sin åsikt med namn. Särskilt när Du angriper undertecknad med namn.

"Förbannad betraktare” har dessutom inte heller mycket kunskap om hur föreningsdemokrati fungerar eller hur köpstämmor går till.

Enligt god föreningssed och i demokratiska sammanhang är det brukligt att en person från vardera part justerar protokollet. Så sker i kommun, landsting och i riksdagen, men tydligen inte på en köpstämma.

Min sambo har precis samma rätt att närvara som mamman till en ja-sägare hade vid förra köpstämman. Min sambo kunde inte rösta, eftersom han inte stod upptagen i röstlängden. Han blev inte ens uppropad av ordföranden. Har Du ingen ordning eller känner Du inte till bostadsrättsföreningens egen röstlängd?

I den demokratiska ordningen ingår att man alltid rättar sig efter majoritetens åsikt. Ifall ombildningsfundamentalisterna insett detta skulle en andra köpstämma aldrig hållits. De som aldrig kom till första köpstämman ville inte köpta. De ville och vill fortfarande bo kvar som hyresgäster hos familjebostäder.

Jag står öppet för mina egna åsikter och är inte så rädd att jag måste gömma mig bakom ett anonymt inlägg. Det är inte hemligt för Nätverket Rädda Vråken att jag är medlem i bostadsrättsföreningen – och har så varit ända sen ombildning först kom upp på den politiska dagordningen.

I övrigt brukar enskilt medlemskap i föreningar inte spridas hur som helst. Men i bostadsrättsföreningen råder tydligen inga vanliga regler utan det verkar vara verklig anarki.

Så för min del får Du gärna vara förbannad i fortsättningen också – men var inte anonym, använd ett hyfsat språk, undvik svordomar och uppför dig som en vuxen.

Inger Persson
Rädda Vråken

Anonym sa...

Ett innerligt grattis till er på Sigurd Ring! Liksom alla andra, som klarat sig.
Bra kämpat, tack vare er har något av anständigheten bevarats i den här stan. Tack!

Girigheten har redan slukat över hälften av Sigurd Alm, men som bekant förnekar den sig inte: nu står den med sina dräglande käftar här på Torsten Alm 19-27.

Det känns bra att veta att ni andra kämpar finns där ute. Skänker ni oss en tanke också, så är det ännu bättre :-D

Hälsar Anno