tisdag 15 februari 2011

Fredrik Reinfeldts eskapader i overkligheten.


I stället för logik - förvirring...

Om statsminister Fredrik Reinfeldts utspel i DN 2011-02-14 bygger på okunskap eller arrogans är svårt att säga, men det är tämligen grova anklagelser som riktas mot mig, mina grannar och alla andra hyresgäster i Stockholm. I går vaknade vi upp med beskedet att vi ägnar oss åt ekonomisk brottslighet. Dessutom är det vi hyresgäster som är orsaken till att innerstaden segregerar. Hur Fredrik Reinfeldt fått till den ekvationen verkar han inte ens kunna förklara själv.

Som infödd Stockholmare boende i hyresrätt på Södermalm är det min hembygd och mitt hem Statsministern talar om. Jag är född fyra kvarter från min nuvarande bostad. För mig har hyresrätten alltid fungerat bra. Genom en på den tiden fungerande bostadskö fick jag ett hyreskontrakt på en bostad, och därefter har bytesmarknaden fungerat både smidigt och snabbt, utan vare sig lån eller pengar under bordet. För några år sedan flyttade jag ihop med min nuvarande sambo, och på så sätt blev en lägenhet ledig som kunde anvisas till någon som behövde den. Är det inte så det borde gå till? Är det inte avarterna i stället för boendeformen i sig som borde dömas ut och elimineras?

Statsministern talar ofta om valfrihet och individens oberoende gentemot politiska beslut. Samtidigt vägrar Stadsministern och hans gelikar att respektera hyresgästernas val av boendeform. Även i DN-artikeln är Reinfeldts utgångsläge att alla hyresgäster egentligen strävar efter att, gärna genom fusk och skenaffärer, flytta till bostadsrätt eller villa. Att Fredrik Reinfeldts partisekreterare Sofia Arkelsten varit inblandad i sådana affärer anser tydligen Statsministern vara orsak nog att kollektivt anklaga mig och mina grannar för samma sak. Att även nuvarande socialförsäkringsminister Ulf Kristersson myglat till sig en attraktiv lägenhet till för nödställda gör inte mig och mina grannar till några brottslingar. Jag törs nog påstå att moralen i gemen i mitt kvarter är högre än moralen hos personalen i regeringskansliet. Det borde FredrikReinfeldt vara glad för.

Hyresrätten är den klart mest efterfrågade boendeformen i Stockholm. Bostadsbristen är skriande. I Statsministerns regeringsdeklaration utlovades att hyresrättens ställning skulle stärkas. Det borde med andra ord ligga överst på regeringens agenda att rivstarta en byggvåg av överkomliga hyresrätter i Stockholm. Men statsministerns lösning på bostadsproblematiken är tydligen att främja ombildning av de fåtal hyresrätter som återstår.

Om nu Reinfeldt verkligen vill motverka mygel borde han ta en ordentlig titt på hur bostadsrättsomvandlingar ofta går till . Vi som varit utsatta för omvandlingsprocesser inom Stockholms allmännytta vet hur mycket oegentligheter, stadgemissbruk och odemokratiska metoder som ofta förekommer där. Till skillnad från statsministerns spekulationer om hyresgästerna är detta väl dokumenterat och belagt. Men trots att mängder av solklara exempel på rättsvidriga ombildningsförsök lags fram, både för ledningen i Stockholms Stadshus och f.d. Justitieminister Beatrice Ask förnekar de bara dessa problem och visar inget intresse till att stävja ombildningsfuskandet.

Till och med när uppenbart fusk upptäcks hos de pådrivande i ett ombildningsförsök är det fritt fram för vederbörande att fortsätta forcera igenom ombildningen. Även om hyresgästerna röstar nej till ombildning är det grönt ljus att fortsätta med uttröttningsmetoden, och hålla hur många köpestämmor som helst. I våldtäkter och bostadsrättsombildningar respekteras inte ett nej som svar. Ansvariga politiker väljer att blunda och resultatet är glasklart. Segregation, spekulation, längre bostadskö och många hyresgäster som far väldigt illa.

Att det även finns mängder av exempel på människor med annat boende som hållit på sina hyreskontakt i väntan på att plocka hem reavinsten på en ombildad bostadsrätt har ingen i Stockholms Stadshus velat göra något åt. Sett till det kan jag hålla med Fredrik Reinfeldt att hyresmarknaden inte fungerar, men det beror på att hans partikollegor i Stockholm är ovilliga att göra något åt saken. I stället jagar man oss, som gjort ett medvetet val av hyresrätt som boendeform, med blåslampa.

Statsministern resonerar på samma sätt när det gäller svartkontrakten. Att det i huvudsak är vissa privatvärdar som säljer hyreskontrakt svart istället för att lämna tomma lägenheter till bostadskön tar statsministern inte upp, utan lägger all skuld på dem som utnyttjas. Då försäljning av svartkontrakt i sig är brottsligt är det märkligt att ingen energi verkar läggas på att upprätthålla lagen och beivra dessa brott. När dömdes någon för handel med svartkontrakt senast? Tvärtom, myndigheternas allmänna flathet att stävja svarthandeln används indirekt som argument av Statsministern att försvaga hyresrätten ännu mer!

Hyresrätten har på flera sätt varit skattemässigt missgynnad alla andra boendeformer, någonting som t.o.m. Finansministern håller med om. Ändå gör regeringen ingenting åt saken. Men det tar inte stopp där. Vi hyresgäster subventionerar även såväl ränte- som ROT-avdrag för bostadsrättinnehavare och villaägare via skattsedeln. De statliga skattelättnaderna för byggandet av hyresrätter har Regeringen avskaffat. Samtidigt uppmuntrar man att ombilda de hyresrätter som finns - och nu är tydligen bostadsbristen och segregationen hyresgästernas fel enligt Statsministern. Jag vet ärligt talat inte om vi talar om samma planet…

En regerings uppgift är att tillgodose befolkningens efterfrågan. Inte som nu - att försöka spela ut människor i bostadskön mot dem som än så länge har en bostad där de har råd att bo kvar. Om problemet beror på bostadsbrist eller befolkningsöverskott är en definitionsfråga, men då Statsministern brukar föredra att lägga ansvaret på någon annan gissar jag på alternativ två. Är det Statsministerns hemkommun Täby som ska stå som modell för Stockholm – en alltigenom segregerad kommun där människor utan höga inkomster icke göra sig besvär?

Fredrik Reinfeldt avfärdar således hyresrätten i Stockholm på grund av att efterfrågan är för stor och att boendeformen, trots att den är ekonomiskt missgynnad, är för populär. Var ligger logiken i det? Min son fick inte plats i Kärrtorps gymnasium, där han ville gå. Det var för många sökande före honom. Anser Statsministern att lösningen på det problemet är att lägga ner Kärrtorps Gymnasium?

Orsaken till denna debatt är, hur man än vänder och vrider på saken, bristen på bostäder i Stockholm. Jag tror att de flesta kan hålla med mig om att lösningen är att få fart på ett seriöst och målmedvetet byggande av överkomliga hyresrätter. Det är även den enskilt viktigaste möjliga åtgärd en regering kan göra att främja Stockholm och Sverige, både ekonomiskt och socialt. Här borde allmännyttan gå i främsta ledet och framgå med gott exempel. Det har fungerat förr, och det kan fungera igen – förutsatt att viljan finns hos regeringen. Gör den det, Fredrik Reinfeldt?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Denna artikel har även publicerats på SVT Debatt
SVT Debatt

11 kommentarer:

Anonym sa...

Bra! Bra! För en gångs skull instämmer vi i allt du skriver. Högern - de Nya Moderaterna med Fredrik R i täten börjar visar mer o mer av sitt rätta ansiktet.

Anonym sa...

Jättebra skrivet Johan! Vad välformulerad du är. Lyfter på hatten för det. Artikeln är mitt i prick. Om nu bara Reinfeldt läste den också och ännu bättre, tog till sig den också.
Mycket bra Johan, mycket bra.
/Astrid "rädda skottet"

Anonym sa...

Ja herrejävlar. Snart utfäster väl alliansen skottpengar på oss hyresgäster.

Maria i Linjalen sa...

Min familj har bott i hyresrätt i Stockholms innerstad och södra förorter i fyra generationer. Själv har jag bytt bostad 7 gånger, alltid raka byten utan pengatransaktioner. Nu blir vi beskyllda för att vilja "hålla i" våra hyreskontrakt. Det är i så fall en trist följd av att allt fler hyresrätter försvinner. Bor föresten inte statsministern själv i en hyresrätt? Vad jag vet ägs Sagerska huset av Statens fastighetsverk som hyr ut till Regeringskansliet. Men det kanske inte räknas?

Freddy sa...

Bra
Frågan är också hur många lägenheter som inte kommer ut till de som behöver pga att folk i ombildningar sitter kvar i sina, tills vidare, jättebilliga och stora lgh ? Istället för att som förut enkelt byta när t.ex. barn flyger ut. Byta var dessutom enkelt och utan en massa mellanhänder, till skillnad från cirkusen kring att sälja

LIBBY sa...

Mycket bra och saklig artikel om hyresrätter! Jag har ungefär samma erfarenhet av att bo i hyresrätt.Det är inte förrän senaste åren, som det har blivit en kamp, att ha rätt till boendeformen hyresrätt, gärna allmännytttig.Underhåll är också en viktig fråga!
Elisabet Widebäck

Anonym sa...

Kan bara hålla med, jag bockar och bugar.
Du är en otrolig person Johan.
Jättebra skrivet.
Provision på hyresgäster blir väl nästa steg.
bs

Inger sa...

Mycket bra sagt, Johan! Fast man ska väl ändå räkna Reinfeldt tillgodo att han inte hymlar om vad den moderata politiken egentligen innebär och vilken människosyn som partiet har.

Anonym sa...

"Hyresrätten är den klart mest efterfrågade boendeformen i Stockholm." - självklart är den efterfrågad eftersom en hyresrätt är värd sjukt mycket pengar. Problemet kommer när man låtsas som att den är värd 0 kr och sen förvånas över att folk beter sig underligt.

Även om vi dubblade antalet hyresrätter över en natt så skulle det fortfarande vara populärt att bo på söder - och folk kommer vilja ta sig dit oavsett om man måste fiffla sig till nån gammal mosters lya, betala en guldtandad svartmäklare, eller pantsätta sitt liv och köpa bostadsrätt. Sådana är nu vi människor. Problemet kvarstår att lösa, skillnaden blev månne den att just DU kunnat få den löst... det stod fortfarande horder av människor på fel sida kölinjen.
(För att inte tala om vilka protester det skulle bli när man skulle försöka få bygga lägenheterna, ifrån de som vill ha kvar allt precis som det är nu)

Man kan inte låtsas att det inte finns efterfrågan på nåt som är populärt. Där har vi Stockholms hyreslägenhetsmarknads gissel. Eller, visst kan man låtsas, men det ändrar inte verkligheten.

Anonym sa...

Regeringen kräver att arbetssökande bryter upp och flytta dit jobb finns för att få behålla A-kassa. Detta försvåras om bostadsrätt ska säljas och köpas med kort varsel (helst utan förlust) med all den tid och energi som går åt jämfört med smideigheten när det gäller att hyra vilket bidrar till större rörlighet och flexibilitet på arbetsmarknaden.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 16 februari 2011 23:07:

Hyresrätten är efterfrågad för att människor behöver bostäder.

Hyresrätter används ibland, främst av mäklare och hyresvärdar, i svarthandel. Det beror på att det byggs på tok för lite.

Att alla som vill inte kommer att kunna bo på Stureplan, Strandvägen eller Söder förstår nog alla. Därför är en väl fungerande och demokratisk bostadskö nödvändigt.

Men grundproblemen är att politikerna inte bryr sig om bostadsbristen.