söndag 13 september 2009

Gården festar och husse skäller
Rädda Linjalen har haft en veckas välbehövlig paus och äntrar, om än något trevande, banan igen. Först av allt är det kanske lämpligt med att analysera tiden efter köpstämman.

Överlag har det varit mycket glädje och gemenskap bland hyresgästerna på gården. Inget ont som inte har något gott med sig - det senaste årets minst sagt jobbiga situation har gjort att många på gården lärt känna och börjat prata med varandra. Ombildningsförsöket har fört med sig en sällan skådad gemenskap mellan såväl kultur- som åldersbarriärer. Det hoppas vi att alla kan spinna vidare på och utveckla.

Vem var det som sa att en ombildning skulle öka grannsämjan? I Linjalen är det bättre grannsämja än någonsin - mycket tack vare att vi tillsammans har lyckats stoppa just ombildningen.

Även flertalet av de som varit positiva till en ombildning har respekterat demokratin och accepterat utfallet av ombildningsförsöket med gott humör. Med undantag av ett litet fåtal verkar alla tycka att det är skönt att ombildningsförsöket är över så att vi alla kan gå vidare tillsammans - vilket vi hoppas att alla kan göra så småningom. Att det var en stor majoritet som tackade nej till ombildning kommer säkert att hjälpa till. Resultatet är överväldigande tydligt.

Förra söndagen, den 6 september, fyllde kvarteret 40 år - och det resulterade i en kvartersfest av sällan skådade mått. Samlade styrkor i kvarteret hade lagat mat så det stod härliga till. Det var ponnyridning, positivhalare och loppis. Staffan Hellstrand, Sanna Carlstedt och Finn Zetterholm gjorde lysande konserter som passade såväl unga som gamla, och det kändes verkligen som att helas kvarteret kunde samlas, plocka det positiva som sprungit ur omvandlingsförsöket och stryka ett streck över det negativa. Tack för det allihop.

Nu är vi ett kvarter där hyresgästerna har sagt sitt, och det märks. Den som absolut vill byta boendeform är fortfarande fri att göra det, men befolkningen i Linjalen har valt att fortsätta vara hyresgäster.

Egentligen ska man inte behöva analysera negativa ting, men det är tyvärr nödvändigt. På Brf Linjalens blogg härskar fortfarande bitterheten bland ett fåtal inläggsmakare. Det kan vi förstå, men att Markus som ansvarar för bloggen släpper in kommentarer med så låg nivå som den senaste tiden är anmärkningsvärt. Rädda Linjalen blir anklagade och beskyllda för än det ena och än det andra. Fotknölslåga inlägg från någon som påstår sig vara jag släpps glatt in av Markus, och allt annat än anklagelser mot Rädda Linjalen lyser med sin frånvaro.

Jag vet inte om Brf's bloggansvarige, Markus, är bitter för att han inte fick möjlighet att flytta in, ombilda, sälja och dra - men det känns nästan så. Nu får man ju inte yttra fakta om Brf Linjalens styrelses förehavanden utan att bli beskylld för personliga påhopp, men faktum är att när Markus skrev sitt första blogginlägg var han nyinflyttad och hade bara bott i Linjalen i fem dagar(!).

Att det inte riktigt gått på det sätt som Markus och flera av de mest högljudda ombildningsförespråkarna hoppats på är uppenbart. Men att hitta en blivande bostadsrätt mot en hyreslägenhet i Linjalen lär inte bli så svårt under de närmsta månaderna. Det är ingen brist på folk från andra ombildningar som gärna flyttar hit.

Vi i Rädda Linjalen har naturligtvis fått utstå andra anonyma förök till hämnd. Själv har jag blivit anmäld till Stockholmshem för att ha gjort i ordning min balkong(!), och jag är inte den enda som varit orsak för diverse konstiga anmälningar, men det är ingenting att gå in på närmare. Samtliga anmälare har givetvis varit anonyma.

Ett av Brf-förespråkarnas stora parad-argument har varit att man själv får bestämma hur ens lägenhet ska få se ut. Så länge man inte river väggar har detta inte varit något hinder tidigare heller. Döm då om min förvåning när en ombildningsförespråkare gav mig en utskällning efter noter tidigt på morgonen förra lördagen. Jag har hört honom ofta under sommaren, då han under sina hundpromenader i parken, ofta på ett aggressivt sätt, försökt övertala grannar att rösta ja till ombildning. Mig har han dock aldrig varit på tidigare.

Förr borde vi i samma port och brukade prata om ditt och datt när vi träffades. Nu krävde han, väldigt högljutt, att jag skulle ändra på min balkong så att den passade hans smak bättre. Plötsligt framställde han sig själv som estet, och förklarade att han tyckte att min balkong var ful. Jag har aldrig haft något till övers för självutnämnda smakpoliser, vilket jag också sa till honom.

Själv tycker jag mig inte ha någon rätt att uttrycka någon åsikt om hur vackra jag anser att min fd granne, hans hund eller hans balkong är. Sådant angår inte mig, och mina åsikter om dessa sakers estetik angår inte min fd granne. Jag har lika lite med denna människas hem att göra som han har med mitt. Dessutom: Att jaga grannar för att övertala dem att rösta ja när man, som min fd granne, inte ens har kontrakt eller rösträtt själv känns minst sagt moraliskt tvivelaktigt.

Även i detta fall anar jag bitterhet. Jag missunnar inte min fd granne att sälja en bostadsrätt och göra sig en hacka att plöja ner i sin utländska bostad, men inte på bekostnad av alla som vill fortsätta bo kvar i Linjalen som hyresgäster - aldrig i livet!

Framför allt: Om man nu, som den arga mannen med hunden, verkligen haft boendeinflytande och grannsämja som främsta argument att ombilda borde man vara anständig nog att inte lägga sig i sina grannars individuella tycke och smak.

På det sättet är jag ännu mer lättad över att det blev ett så klart NEJ till ombildning. Bara tanken på att denna självutnämnda estetpolis, att den anonyme som kastade en morakniv i vår brevlåda dagen före köpstämman, att de anonyma som luftat våra cyklar på gården och att de anonyma som skriver falska anklagelser och personangrepp på Brf's blogg skulle kunnat vara våra hyresvärdar nu är en skrämmande tanke.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

28 kommentarer:

Maria sa...

Då hoppas jag verkligen att mannen med hunden hoppar på mig nästa gång jag passerar gården. Även jag har nämligen målat om min balkong samt de flesta rum i lägenheten. Samma åsikter bör han dessutom framföra till alla de ombildningsivrare som även de har gjort förändringar i sina lägenheter. Rätt ska vara rätt, eller?

Anonym sa...

Men herregud, ni LÄSER ju och CENSURERAR allt innan publicering, Markus publicerar allt!

En totalitär blogg från fanatiker och en öppen blogg från en demokrat. Svårare än så är det inte!

Rädda Linjalen sa...

Anonym 19:54:

Ovidkommande saker, felaktigheter och rena dumheter beslöt vi oss att inte plocka in för ganska länge sedan. Allt annat tar vi in, även kommentarer från de mest okritiska ombildningsförespråkare.

Det är så man skapar en debatt.

Vi har även bjudit in Brf Linjalens styrelse och Markus till många av våra möten, men de har valt att inte komma och tala för sin sak.

På Brf:s blogg, som definitivt graskas hårdare än Rädda Linjalens, släpps i princip ingenting in som inte är helt okritisk ja-propaganda. Även personliga påhopp och falska inlägg som någon hävdar att jag skrivit och sånt som man närmast kan definiera som ren mobbing. Sånt är helt ok för Markus att släppa igenom, men någon seriös debatt verkan han inte vilja ha.

Titta själv får du se.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Nyfiken sa...

Sedan den här bloggen publicerades på rädda linjalens sida verkar markus ha släppt på kommentarskontrollen på jabloggen. Intressant. Skulle han då kanske vara vänlig att kommentera om det verkligen stämmer att han startade bloggen efter att ha bott fem dagar här i linjalen?

Siargatan sa...

Jag är också nyfiken på uppgiften om hur länge Marcus bott här innan han startade sin blog. Särskilt som den ofta behandlar hur dåligt han tycker Stockholmshem sköter kvarteret.
Efter det pinsamt tillknäppta mötet i aulan den 12/3 skriver han nämligen så här:
På det hela taget ett mycket informativt möte. Jag gick därifrån mer besluten än någonsin att rösta för en ombildning.
Notera att detta möte om jag räknar rätt skall ha hållits fyra dagar före Marcus bodde i Linjalen.
Det är upp till Marcus själv att bemöta påståendet. Var han mer bestämd än någonsin redan innan han bodde här är jag inte det minsta förvånad över bloggens totalt okritiska syn på ombildningen. Flyttade du hit för att du ville flytta härifrån Marcus?

Martha i Hagen sa...

Till Anonym 19:54

Det kan jag lugnt säga att Markus publicerar inte alls alla kommentarer som skrivs på hans blogg. Jag har skrivit många gånger och Markus har ofta valt att inte lägga in mina kommentarer, som då inte har varit otrevliga på något vis. Däremot har de varit kritiska och det är väl det som gör det svårt. För det är ju så, fakta KAN vara hårt att läsa/höra, om man har en helt annan uppfattning.

Anonym sa...

Till Anonym 19:54

Jag har både skickat kommentarer och frågor men de har aldrig dykt upp på Markus blogg. Diskussioner är inte något han är särskilt intresserad av, vare sig där eller IRL.

Pär sa...

På den första köpstämman var resultatet historiskt lågt för ombildarna. På den andra skulle resultatet blivit ännu lägre, annars hade ombildningshetsarna garanterat låtit hålla stämman. Hyresgästerna har sagt sitt. Det var ett fett rungande nej. Tolkar någon det på annat sätt borde den genomgå något slags undersökning.

Ändå fortsätter en liten klick att gnälla. Vore det inte bättre att lösa problemet? Flytta iväg till någon av de otaliga omvandlingar som redan fuskats igenom på olika sätt. Någon brist på folk som gärna byter sinn blivande bostadsrätt till en trygg hyresrätt i linjalen lär det inte finnas.

Den som nu absolut vill byta boendeform har alltid haft möjlighet att göra det. Bostadsrätter finns i överflöd. Det är hyreslägenheter som är den stora bristvaran. Nu när linjalen definitivt förblir hyresrätter borde det vara lättare än någonsin att byta till sig en bostadsrätt. Skaffa flyttkartonger och sätt igång bara.

Hallelujabloggens skapare har väl inte ens hunnit packa upp sedan han flyttade hit. Det ingick kanske inte ens i planerna.

Så passa på att byta till en nyombildad lägenhet redan idag. Då får ni er underbara valfrihet, och er fantastiska grannsämja. Ni slipper de hemska marknadshyrorna som ni alla är så fast övertygade kommer vilken dag som helst. Vad väntar ni på?

Anonym sa...

Då alla kommentarer om när ombildarbloggens skapare flyttade hit har plockats bort från JA blogen kan vi betrakta påståendet som bekräftat.

Lustigt att någon som inte ens bott här kan ha så mycket snusförnuftigt att säga om hur stockholmshem sköter kvarteret och hur det är att bo i linjalen.

anna sa...

Kul att ni haft lite festligheter.
Till anonym 19,54 13/9: Nuförtiden publicerar han allt, det gjorde han inte förut. Vet det av egen erfarenhet och jag skrev inte elakt,bara kritiskt.

Bo sa...

Bo och Elvy Erlandsson tackar er alla som gjorde 40-årsfesten till stor glädje för oss båda och förhoppningsbis även för många andra i kvarteret. Vi tycker också det är bra att det inte blev bostadsrätter bl a för att det behövs hyreslägenheter i innerstaden.

Frågan är hur kooperativa hyresrätter fungerar? Är det något för Linjalen?

Må väl!

Ulrika sa...

Kooperativ hyresrätt verkar vara ett alldeles utmärkt alternativ. Frågan är bara hur det skulle administreras i praktiken i ett så här stort område?

Anonym sa...

Liten rättelse:
Markus publicerar allt men är också snabb med att ta bort inlägg som handlar om det faktum att han startade sin blogg samma dag han flyttatde in här.

Jag la också in ett tidigare inlägg från Markus som togs bort ögonaböj.

I mars skrev Markus följande:
"Personangrepp eller smutskastning av motståndare eller anhängare till ombildningen kommer inte att tolereras. Inlägg som bryter mot detta raderas."

Idag känns det nästan ofattbart att han skrivit något sådant.

Pär sa...

Jaha. Brf bloggmästaren kunde knappt sin portkod när han startade hemsidan och årsmötet sköttes av en styrelseledamot utan rösträtt.
Finns det fler skojiga scoop om brf?

Anonym sa...

Terjes Blogg (Terjes info)
den 14 september 2009

Jag har från fler läsare fått uppmaning att lägga ut en länk rörande en ombildning i Hägersten som vår tidning Hem o Hyra skrivit om.

Klicka på länken:

http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/firstPage?ViewMode=0&orgId=0&movefirst=firstPageItem20090914_173514510&ObjectID=253187

Anonym sa...

Kan ni inte ordna en gårdsfest till och samla in bidrag till flyttkartonger för de som tycker att det är så hemskt att bo i hyresrätt?

Lisa i Orminge sa...

jag förstår fortfarande inte varför folk som vill bo i bostadsrätt ska pracka på folk som inte vill bo i bostadsrätt den boendeformen. det finns massor av bostadsrätter att köpa, och nu är det ju köparens marknad. och sen gör man det hela så infekterat att folk ska behöva gå å må dåligt när man möter sina grannar.

jag tycker att det är skönt att det blivit som det blivit, även om jag själv inte bor där, för det inger hopp om att allt inte måste vara bostadsrätter, även om jag själv sa upp min egen hyresrätt för ett år sen (lämnades vidare till bostadskön) för att jag köpte en bostadsrätt.

för valfrihet i boendet! möjlighet att bo när man inte har råd att välja bostadsrätt, och möjlighet att välja att hyra och lägga pengarna på nåt annat om man skulle ha råd.

Anna-Lena Lodenius sa...

Synd jag inte kunde vara med på festen, men kommer gärna en annan gång. Saknar förstås mina grannar lite, även om gräset faktiskt är grönare på andra sidan Årstaviken. ;)

Anonym sa...

Bäst att vara anonym nu. Eftersom några tycker det är "roligt" att förfölja oliktänkande...,tror jag? För jag tänkte ta upp det här med att det är politik bakom utförsäljningen till ett billigt pris av hus,(t ex Linjalen) marker, skolor, förskolor, vårdcentraler etc som vi alla stockholmare en gång har varit med om att ha betalt pengar för. Nu säljer "arrogansen" ut allt till det privata så att de privata kan göra vinst på våra skattepengar. I stället får vi "vanliga" medborgare betala mer i avgifter när vi använder det som vi "ägt" förut. Undrar vad "arrogansen" gör av pengarna de får in på försäljningen? Blir det kanske tio öre mindre i skatt för både fattig och rik? Vem tjänar då mest på det? Och när allt som går att sälja är sålt, måste också "arrogansen" höja skatten?

Anonym sa...

Johan Johansson (på ja-bloggen);
"Därför är det numer ytterst få som tror på dina spekulationsteorier om HGFs "generösa sponsring" av RL eller BRF:s fria fantasier om kommande hyror."

Saxat ur nya numret av Stockholmshemmet:
"Idag styrs hyresnivån till stor del av bygg- eller ombyggnadsåret. I den nya modellen ska istället tre faktorer styra hyran: Lägenhetens standard, fastighetens standard och bostadsområdet, alltså läget. Liknande modeller finns redan på flera andra håll i landet.
–Bakgrunden till förslaget är att
hyressättningen som den ser ut idag inte uppfattas som rättvis och konsekvent. Ett mål med Stockholmsmodellen är att man
som hyresgäst lättare ska förstå varför man har den hyra man har, men också att vi som hyresvärd ska kunna sätta hyror som bättre motsvarar hur hyresgästerna värderar sitt boende, säger Mikael de Faire. // –Vi vet att många hyresgäster till exempel värderar ett boende i innerstaden högre än för motsvarande lägenhet utanför tullarna, säger Mikael de Faire."

Läs citaten från Mikael de Faire... det vore intressant att veta hur LH Linjalen och Rädda Linjalen ser på detta i relation till pratet om "fria fantasier". Under "valrörelsen" lovades ju vid upprepade tillfällen att det inte skulle bli några dramatiska förändringar jämfört med nu.

Johan Johanson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 22:15:
Bra. Läs själv, begrunda och inse att det är en utredning i begynnelsen det handlar om.

Vad jag menar som fria fantasier är exempelvis när Brf Linjalens ordförande Eva Fee går ut i DN och hävdar att "vi vet att hyrorna kommer att öka med 100%". Än bättre är ett av Brf:s portombud som toppade budet med 130-procentiga hyreshöjningar.

Vad svarar man på sådan gallematias?

Rädda Linjalen har och kommer att fortsätta hålla oss utanför fritt framfantiserade spekulationsteorier. Vi har heller inte, som du påstår, lovat någon någonting om kommande hyror. Hur skulle vi kunna göra det?

Nu spelar ju inte detta någon roll, då hyresgästerna i kvarteret en gång för alla sagt nej till ombildning. Är det så att du är så tvärsäker på att Eva Fee och portombudet har rätt i sina spekulationer råder jag dig att lugna nerverna med att skaffa dig en bostadsrätt och se vart räntorna tar vägen.

Vidare kommentarer om vad folk siar och tror om kommande hyror hänvisas nu till de inlägg som berör ämnet.

Tjoflöjt!
Johan

Anonym sa...

Tack gode gud och Rädda Linjaken att vi slapp få dessa bittra knäppgökar som hyresvärdar.

Anonym sa...

Vem i styrelsen var det som inte hade rösträtt?

Anonym sa...

till anonym 15 sept som skriver om politik och arrogansen. Syftar du på den borgerliga politiken? Ja, det är tyvärr ett beslut av den borgerliga alliansen, men jag kan meddela at där jag bor där finns aktiva nejsägare som röstar borgerligt och aktiva jasägare som röstar s och v så faktum är att vi är väldigt olika med olika åsikter i ombildningar. Gemensamt för nejsägare värna hyresrätt, gemensamt för jasägare snabbt klipp.
Kontentan: var man står politiskt har inget m saken att göra.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 09.15:
Det håller jag med om. Vi i Rädda Linjalen är ett opolitiskt nätverk som driver en sakfråga och består av människor på hela den politiska skalan.

Det val respektive hyresgäst gör i ombildningsfrågan har mer med privatekonomi, privata värderingar och framtidsvisioner att göra än med partipolitisk övertygelse.

Däremot är det stor skillnad på politikernas attityd till olika boendeformer.

Just nu sköts ombildningsfrågan i stadshuset på ett sätt som närmast kan betraktas som helt utan ansvar för hyresgästerna, och med en inställning som bäst kan beskrivas som blint religiös.

Det gäller inte bara bostäder. Allt skall privatiseras till varje pris, vare sig det är klokt eller inte.

Nu har till och med TIMBRO BÖRJAT PROTESTERA - och då har det gått långt!

Bristerna är uppenbara och fusket är omfattande, men de ansvariga politikerna anser detta vara i sin ordning.

Oavsett vilka partier de representerar finns det uppenbara skäl att ge en fet känga till de ansvariga i stadshuset. Att, som Joakim Larsson i DN förra veckan, gå ut och påstå att allt går rätt till kan bara ha två orsaker: Antingen grav inkompetens eller komplett nonchalans för de tusentals människor som drabbas av den rättsröta som råder i fastigheter under ombildningsfasen.

Rädda Linjal.en kräver att politikerna tar sitt ansvar och ser till att ombildningarna åtminstone sköts på ett seriöst sätt. Dit är det en väldigt lång väg att gå.

Läs mer om våra krav till politikerna HÄR

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Igår kväll var jag ute på söder och upptäckte till min stora glädje att många människor gav mig glada tillrop, hejade och skrek grattis. Först begrep jag inte vad det handlade om men efter ett tag gick det upp för mig att jag hade min tröja på sig som jag köpt på ett av rädda linjalens möten.
Det kändes häftigt måste jag säga. Hela söder är med oss. I alla fall kändes det så igår.

Anonym sa...

HURRA!

Anonym sa...

1. Hyresrättsboende oroar sig för höga hyror i framtiden och vill ta miljonlån och ombilda för att enligt denne säkra en låg hyra.

2. Hyresrättsboende tar miljonlån och köper bostadsrätt utanför Linjalen för att enligt denne säkra en låg hyra.

3. Slappna av och trivs med ditt nuvarande boende.

Förslag till BRF-medlemmar:
Välj alternativ 2 eller 3.