lördag 9 maj 2009

Linjalen åter utan underhåll på grund av Brf Linjalen



Både Rädda Linjalen, Hyresgästföreningen och många boende i området har ett flertal gånger krävt att Brf Linjalen återtar sin intresseanmälan för köp. En av anledningarna är kvarterets behov av underhåll. Ett underhåll vi inte kan få förrän brf’s intresseanmälan dras in.

Det har Brf inte gjort – tvärtom har styrelsen, trots löften om motsatsen, samlat underskrifter för en extrastämma. Resultatet blir att styrelsen, samt ett mindre antal grannar som till varje pris förespråkar ombildning, håller resten av oss i kvarteret på halster och motverkar att fastigheten får det underhåll den behöver.

Det senaste samrådsmötet med Stockholmshem hölls torsdag 7 maj. Resultatet blev ännu en tid utan löpande underhåll som förvaltaren direkt hänvisar till Brf Linjalens vägran att lägga ner ombildningsförsöket.

Här följer en lista på vad Stockholmhem planerat att göra i området under 2009, som vi nu går miste om:

  • Renovering och målning av entrépartier och portar
  • Renovering och översyn av tvättstugor
  • Översyn och förbättring av belysning på gården och i entréer
  • Byten av blandare och kranar i badrum
  • Renovering av nödutgångar
  • Byten av lås i fastigheten, inklusive lägenhetsdörrar
  • Spolning av stammar vid behov

Vi som sitter i dessa förhandlingar blir naturligtvis frustrerade över att, för tredje året i rad, inte kunna komma någonvart p.g.a. ombildningsförsöket. Att brf-styrelsen samtidigt anklagar oss som förhandlare och Stockholmshem som värd för saker som är direkt orsakade av dem själva känns minst sagt makabert. Hade man varit anständigt demokratiska hade man hållit sitt löfte och lagt ner försöket – men Brf Linjalens styrelse visar inte sina grannar denna hänsyn.

Sensmoral: Det räcker med 27 personer, d v s knappt 6 % av hushållen, för att kräva en ny köpstämma trots att bara 43 % av de boende röstade för en ombildning i april. Denna handfull människor har nu, fullt medvetet, sett till att samtliga hyresgäster i kvarteret gått miste om välbehövligt underhåll värt flera miljoner. Varje enskild undertecknare och styrelsemedlem i denna lilla minoritet har redan nu kostat oss hyresgäster avsevärda belopp.

Detta är det fjärde ombildningsförsöket av vårt kvarter. Varje gång det sker görs ett totalt investeringsstopp i Linjalen. Det är en del i det köperbjudande som brf Linjalen accepterar. Man kan i realiteten se att detta inneburit många års indraget underhåll för oss hyresgäster. Varje gång ombildningen avvärjts har Stockholmshem satsat stora summor på området. Uppgrävningar av gården, renovering av garaget, byten av fönster- och balkongfogar mm.

Sett tillbaks på detta och tidigare ombildningsförsök har Brf Linjalens verksamhet varit en oerhört kostsam historia för oss som bor här. Nu tillkommer ännu ett sjusiffrigt belopp, enbart på grund av styrelsens barnsliga vägran att respektera demokratisk tagna beslut.
Rädda Linjalen anser att det är lågt. Riktigt lågt.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

26 kommentarer:

Magnus sa...

Finns det någon möjlighet att hålla styrelsen personligt ekonomiskt avsvariga för detta? Nu är det ju inte något majoritetsbeslut som orsakar det missade underhållet.

Att Eva Fee och några människor till orsakar det här miljontappet är inte bara klandervärt. Det visar tydligt på vilka brister det finns i lagstiftningen kring ombildningar och hur odemokratiskt det kan gå till.

Stäm styrelsen på underhållskostnader. Det är mitt förlag.

Helene sa...

Ja ..suck, håller med dig Magnus, och bra skrivet Johan.

Suck. Åh vad detta är trist, undrar hur denna sommar blir..

Anonym sa...

Det är inte hyresgästerna eller Stockholmshem som ser till att vi inte får underhåll. Det är styrelsen i brf som frivilligt håller fast vid ett köpkrav som innefattar uteslutet underhåll. Att antalet nejröster var rekordstort spelar ingen roll när de som är kvar i ja sidan verkar sakna moral.
Patetiskt och hänsynslöst är bara förnamnet.

Anonym sa...

Visst är det Stockholmshem som ser till att vi inte får något underhåll. Det är deras beslut. Ni kan väl inte tro att någon ja-sägare till bostadsrätt vill ha eftersatt underhåll. För övrigt är jag glad över att hyresgästföreningen kämpar på i frågan.

Annelie sa...

Det erbjudande om köp som brf emottagit innebär alltid en fastighet i befintligt skick. Självklart lägger inte hyresvärden ner mer pengar i området om risk finns att det säljs.

Detta är standard och något brf är mycket väl medvetna om.
Att de sedan klagar på Stockholmshems bristande underhåll är patetiskt.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 11:07:
Det är Brf som håller fast i omvandlingen. I och med detta är det Brf som stoppar underhållet.

Underhåll står still i alla allmännyttiga bostadsbolag under en omvandlingsprocess. Det ingår i själva köperbjudandet, och är likadant överallt.

Man kan ju tycka att Brf kunde vara kloka nog att inse att omvandlingen är körd, blåsa av ombildningsförsöket och låta oss få tillbaks underhållet. Det har man valt att inte göra.

I torsdag 7 maj låg bollen helt i Brf:s händer. Man valde att bryta sitt givna löfte och inte dra tillbaks sin intresseanmälan. Detta innebar direkt att förvaltaren inte har mandat att genomföra det planerade underhållsarbetet.

Det är med andra ord Brf:s styrelse som bär fullt ansvar för att underhållet uteblir den här gången. Att skylla på någon annan är bara löjligt. Styrelsen är fullt medveten om vad den här fortsättningen innebär vad gäller underhåll, men struntar i konsekvenserna det får för kvareteret.

Den här andra köpstämman innebär inte bara en jobbig period för oss alla, den innebär även detta tyvärr.

Martha sa...

Angående underhåll under ombildningsfasen. Det är likadant här i mitt hus, det existerar inte. Man gör det mest akuta, som vid översvämningar i kök och läckor i tvättstugan etc etc.
Var och hälsade på hos grannen i huset bredvid igår, också Stockholmshemshus som dock tackat nej till ombildning. Där har man t.ex. byggt om hissen och satt in en innerdörr. Detta efter ett påbud från EU då man anser att säkerheten (t.ex. inga klämskador) blir större då. Grannen kunde berätta att detta ska göras i alla S-hems hus. För en brf torde det bli en avsevärd kostnad...

Anonym sa...

Hej kära grannar
Våren är här och det känns som om livsglädjen ökar väsentligt.

Gröna textilier beteckar "jag/vi trivs i hyresrätt". Bra, det är den 3:e bästa hyresform jag kan se. Har absolut ingen emot hyresrätt. Det jag inte tycker om är att hyra av ett vinstdrivande bostadsföretag, sen spelar det ingen roll om dom heter Wallenstam, Klövern, Svenska Bostäder eller NCC.
Ville jag bo i hyresrätt skulle jag utan tvekan anmäla mig till SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening). Dom är inte vinstdrivande.

Eftersom jag arbetat inom allmännyttan i 10 år (då jag ung och röd stred för icke vinstdrivande och fick tom den socialdemokratiska adm. dir. Drakenberg emot mig...)förstår jag inte detta med undersatt underhåll. Det är Stockholmhems skyldighet att underhållla sina fastigheter. Att dom ska sköta det peridodiska underhållet är en självklarhet och det gör dom ju. Trädgårdsskötseln är snart avklarad. Det inre underhållet är bortförhandlat. Om Hyresgästföreningen anser att det yttre underhållet är försummat så utgår jag ifrån att dom måste omförhandla om nästa års hyreshöjning på 2,15%.
2007 levererade Stockholmshem in 455 miljoner till Sths kommun, vilket är bra för det håller skatterna nere.
Bo gärna kvar i hyresrätt, men betänk gärna alternativen:

SKB - inte vinstdrivande

Allmännyttan - Vinstdrivande

Bostadsrättsförening - inte vinstdrivande (inte ens för hyresgäster)

Skriver denna inlaga både till Rädda Linjalen och Ombilda Linjalen så får vi se vilken som vågar lägga ut det.
Joakim

Rädda Linjalen sa...

Joakim du skriver följande:

"Bo gärna kvar i hyresrätt, men betänk gärna alternativen:
SKB - inte vinstdrivande
Allmännyttan - Vinstdrivande

Bostadsrättsförening - inte vinstdrivande (inte ens för hyresgäster)"


Om du tror att en bostadsrättsförening inte har några vinstkrav på sina hyresgäster så har du totalt missförstått vad som gäller.

En bostadsrättsförening är en privat hyresvärd som förrutom det procentuella påslaget på hyran kan höja hyran med ytterliggare 5 %

Som hyresgäst i Brf Linjalen blir man dessutom en ekonomisk belastning för föreningen. Jag kan ta mig själv som exempel:

I nuläget betalar jag 8000:- i månaden för en lägenhet på 107 kvm. Driftkostnaden för min lägenhet ligger runt 6000:- i månaden. Om jag väljer att bo kvar som hyresgäst i Brf Linjalen så kommer räntekostnaden för min lägenhet att ligga någonstans mellan 6000-10.000:- i månaden vid ett "normalt" ränteläge. Lägg därtill månadsavgiften (som är orealistiskt låg) så inser du att hyresgästerna kommer att bli en ekonomisk belastning för föreningen.

För att jag som hyresgäst ska gå med +-0 för Brf Linjalen så måste min hyra motsvara räntekostnad +driftskostnad för min lägenhet.Det skulle betyda en hyra på mellan 12.000-16.000:- i månaden.Med nuvarande hyra så kommer mitt hushåll att bli en minuspost för Brf på mellan 48.000-96.000:- om året.Den summan kan sen multipliceras med antalet hushåll som inte köper sin lägenhet.Vid köpstämman så valde 250 hushåll att inte köpa.

Min fråga till dig Joakim blir följande. Tror du på fullt allvar att Brf Linjalen kommer att erbjuda lägre hyror än Stockholmshem trots de förluster man skulle göra på sina hyresgäster? Vad har du för belägg för påståendet att Brf Linjalen inte kommer att ha några krav på vinst i sin uthyrningsverksamhet? Finns det medlemsbeslut på detta?

Anonym sa...

#10 maj 2009 23:44
Du skriver
"Driftkostnaden för min lägenhet ligger runt 6000:- i månaden"
Min Fråga hur vet du det?
Sedan så finns det ej något som heter "normalt" ränteläge. Ingen vet vad framtiden har för räntor. Om du vet det bör du motivera det.
Fakta är att med de nu existerade räntorna så haver du fått en hyres sänkning på ca två tusen.
/Henning

Anonym sa...

Joakim, är säker på att SKB har en bra boendeform. Min syster bor i ett av deras hus sedan mer än 20 år tillbaka och hon är nöjd med sitt boende. Men vad menar du med vi bör "betänka alternativen"?

Är infödd stockholmare sedan fyra generationer och har under 35 år bott hos olika privatvärdar. Valde för 10 år sedan att flytta till allmännyttan, i det här fallet Stockholmshem. Nu plötsligt vill en liten minoritet av mina grannar ombilda till brf.

Så ser min verklighet ut, så var kommer SKB in i bilden? Läser jag mellan raderna låter det som om du tycker att alla vi som vill bo i hyresrätt bör flytta till SKB, men hur ska det gå till?! Förstår inte ditt resonemang.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

”Joakim”:
Vi ”vågar” publicera allt. Däremot vill vi inte publicera rena dumheter, osanningar och upprepningar.

Det vore bra om folk höll sig till ämnet. Olika boendeformer har diskuterats massor här, just nu handlae inläget om underhåll.

Återigen – så länge vi är i en ombildningsfas är det Brf som ser till att vi inte får något underhåll. Personligen tycker jag gott att Brf själva kan stå och betala för underhållet om man envisas med att fortsätta med det här dödsdömda omvandlingförsöket.

Vad gäller olika boendeformer håller jag med om att kooperativ hyresrätt är ett bra alternativ. Men nu är inte Linjalen någon sådan - utan hyresrätt i allmännyttan.

Om allmännyttan är vinstdrivande eller inte är ett politiskt beslut. Sådana kan ändras.

Att en Brf i det här fallet skulle vara icke vinstdrivande är rena nyset. Visserligen kommer man aldrig kunna bli vinstdrivande p.g.a. en katastrofalt dålig ekonomi, men man kommer att bli tvungna att pressa ut varenda korvöre som man kan av hyresgäster och lokalinnehavare. Man behöver bara ta en snabb i den ekonomiska planen för att konstatera detta.

Dessutom skulle en situation som brf-innehavare innebära att de flesta är i händerna på de mest vinstdrivande organisationer man kan hitta: Bankerna.
Personligen betalar jag mycket hellre en vinst till allmännyttan än att göda bankernas verksamhet.

Framför allt tycker jag att det är smaklöst av brf att fortsätta försöka tvinga på folk ett byte av boendeform som vi inte vill ha, och som vi redan med tydlig majoritet röstat NEJ till.

Det uteblivna underhållet är helt och hållet orsakat av Brf:s vägran att respektera detta demokratiska beslut.

Är man inte nöjd med sin nuvarande boendeform står det var och en fritt att skaffa en bostadsrätt - precis som det alltid varit.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Henning: En dryg femtiolapp/m2 i månaden är en ganska normal driftskostnad för en lägenhet i miljonprogrammet.
Brf:s beräkning på 15kr/m2 per månad är ett skämt som ingen insatt i fastigheter kan ta på allvar. Om tio år skulle avgiften vara runt 25:-/m2 per månad. Det är en så uppenbar glädjekalkyl att den bara inte går att ta på allvar.

Brf spekulerar väldigt gärna både i räntor och hyror. Det vill inte Rädda Linjalen göra, då det känns oseriöst. Däremot kan vi redovisa SBAB:s genomsnittliga bolåneräntor mellan 1997-2009 (medeltal), vilket är vad man i alla fall borde ta med i beräkningarna i en så här stor affär:

3 mån rörlig ränta: 4.84%
5 år bunden ränta: 5,84%
10 år bunden ränta: 6,28%

Där har du spekulationsfria fakta i det du efterlyser.

Anonym sa...

Det var inga småsaker vi går miste om. Går det inte att stoppa tokerierna genast?

Anonym sa...

Visst bör tokerierna genast stoppas! Massprotest bland Brf:s medlemmar är en bra början. Majoriteten av medlemmarna är inte ens tillfrågade, detta drivs nu av en liten klick på som motsvarar 10% av Brf:s medlemsantal inklusive styrelsen. Är det en sådan värd ni vill ha?!?

Anonym sa...

Jag säger inte att det går till så här i Linjalen, men det kan ju vara bra att veta hur det har gått till på andra håll när uppslutningen inte blir den som de köpsugna vill. I Metro idag: artikel.

/H

Anonym sa...

http://www.metro.se/2009/05/11/42335/sa-har-fuskas-det-vid-borattsomvandli/index.xml

Anonym sa...

Vad är det för färgglad flagga vår fd styrelseordförande hängt ut?

Anonym sa...

Buoris!
Werkö har hängt ut den Samiska flaggan! Det gläder mig , då det visar att vi människor har mer gemensamt än man kan tro!!!
mvh.Nik Märak/ Rädda Linjalen

Anonym sa...

Fjärde ombildningsförsöket? När var de tidigare?
Men jag förstår inte att de kunde acceptera erat nej på köpstämman. Självklart hade ni blivit besvikna om det blivit ja, men med tanke på hur demokratiskt ni arbetat så hade ni nog accepterat det. nej eran styrelse verkar köra fulspel;lite som att vi anordnar nya stämmor gång på gång..
Ju mer jag läser och tar reda på om ombildningar ju mer nervös blir jag(själv uppe i ombildning men vi har inte haft omröstning än men om det blir innan el efter sommaren återstå att se).

Anonym sa...

Den Samiska flaggan???

Anonym sa...

Det blev lite fel i min kommentar 12.59 14 maj. Jag menar såklart att jag förstår inte att de inte kunde acceptera ert nej då allt skötts ok från er sida..

Apropå sameflaggan, kanske beror på att det snart är val till sametinget...

Bra också att ni skriver om räntor för enligt bankerna jag pratat med måste man ha god räntemariginal oavsett vad räntan ligger på idag.

Anonym sa...

Anonym 14:58

Och det är precis därför de flesta i kvarteret Linjalen har röstat nej. Den ekonomiska glädjekalkylen håller inte och då man måste klara betydligt högre räntor än vad Brf påstår kostar det helt enkelt mer än det smakar.

Anonym sa...

Idag bor vi i en kommunalt ägd hyresrättslägenhet. Kommunerna har ett lagstiftat bostadsförsörjningsansvar och skall förhandla med hyresgästernas representanter om hyran. Det skall ske via en hyresgästförening. Här förs det idag stundtals skarpa och självklart berättigade diskussioner angående hyressättningen. Vi använder oss gärna av termen demokrati i dessa sammanhang och verkar för att förutsättningarna skall bli så goda som möjligt för hyresgästerna. Vi vill att hyresrätten fortsätter att vara ett gott alternativ för boende.

Ombildas fastigheterna till bostadsrätt ägs fastigheterna av banken. Banken arbetar inte under ett lagstiftat bostadsförsörjningsansvar. Banken arbetar för att dens ägare skall få en hög avkastning till sina ägare. Räntan är ett av de instrument som banken använder för att uppnå god vinst åt ägarna. Den har inget som helst bostadspolitiskt intresse eller uppdrag. Deras intresse är att hantera kapital. Om du som boende hos banken får problem med betalningen säljs din bostad omedelbart. Får föreningen problem med betalningen är lösningen att belåna fastigheterna ytterligare. Kanske kan man få möjlighet att köpa sina fastigheter två gånger! Banken har sina ägare som uppdragsgivare och det är inför dem som de redovisar effekterna av sina beslut.

Idag har politiska beslut skapat en situation där individen kan ta ett eget beslut om vem som skall vara ansvarig för ditt boendet.

Banken eller kommunen?
Vilket tycker du känns tryggast?

Ulrika sa...

Särskilt som det kommunala bolaget tvingas sälja huset till en statlig bank som pllaneras att tvångförsäljas.
Stabilt?

Anonym sa...

Anonym 11:36 16/5:
Din retorik börjar bli utdaterad. I Sverige äger inte bankerna sina säkerheter, man har panter. Du tänker på ett amerikanskt system. Det amerikanska systemet har vållat finanskrisen i stort, där äger banken objektet och låntagaren kan därmed gå från objektet utan större risk. Här är det inte så. Sverige blir istället kritiserat för att bankerna är för långsamma med att ta panten, men som en svensk banks VD sa, en kund som tvingas sälja sitt hem är ingen nöjd kund. Så ta reda på fakta innan vänsterpropagandan talar. Jag får lägga det här på Ombilda Linjalen antar jag, då ni inte tar emot något som talar emot er vänsterbild. Rätt roligt, med tanke på att t ex Hyresgästföreningen är opolitisk.