fredag 1 maj 2009

Det stora sveket – nytt öppet möte


Så har det bekräftats. Smusslandets tid är över.
På BRF:s hemsida (se skärmdump) har styrelsen nu gått ut med information om att man kommer att hålla en andra köpstämma i slutet av augusti.

Därför har Rädda Linjalen ett öppet möte för alla boende i kvarteret
kl 18.30
nu på söndag den 3:e maj

i kvarterslokalen, Åsögatan 79.

På hemsidan skriver brf Linjalen bl.a: ”Besvikelsen är stor bland våra medlemmar, men ännu större är vreden över den hätska och osakliga(?) propaganda som bedrivits av en del av våra motståndare. Därför har många medlemmar hört av sig till styrelsen och krävt en ny köpstämma. Då det handlar om fler än vad som krävs enligt stadgarna måste vi genomföra en och vi har beslutat att hålla den i slutet av augusti.

Brf’s styrelse väljer alltså att bryta de löften man tidigare givit vid möten med lokala hyresgästföreningen, på bomöten, i utskicket den 19/2 och i media om att respektera köpstämmans resultat från den 2 april. I DN 3 APRIL betonar ordförande Anders Werkö: ”att styrelsen för föreningen inte kommer att ta några som helst initiativ för att hålla en ny köpstämma”.

Visst, det räcker teoretiskt med att 10 % av brf’s medlemmar kräver en extra köpstämma men i praktiken blir det ogenomförbart utan stöd av den sittande styrelsen. En seriös styrelse skulle välja att avgå i ett sådant läge.

Rädda Linjalen har fått bekräftat att styrelseledamöter aktivt sökt upp medlemmar i brf för att få dessa att skriva på en lista där man kräver ännu en köpstämma. Det arbetet startades upp redan någon dag efter köpstämman. Utåt ska det se ut som att styrelsen inte är inblandad utan att det handlar om krav från "gräsrötterna". I praktiken har det hela tiden varit styrelsen som drivit en kampanj för att få till en andra köpstämma.

I nuläget har brf bara 270 hushåll som medlemmar och det krävs 310 röster för att få igenom en ombildning. Det betyder att 27 medlemmar i Brf, med styrelsens goda minne, kan ta hela kvarteret som gisslan fram till 1 september och se till att vi inte får något underhåll från Stockholmshem under 2010.

Alla de 261 hushåll (57%) som valt att bojkotta eller inte rösta på stämman nonchaleras helt av styrelsen. Denna syn på demokrati är synnerligen anmärkningsvärd.

Någon möjlighet att få 67 % av hyresgästerna på Linjalen att rösta för en ombildning på en andra köpstämma finns inte. Det fattades över 100 JA-röster den 2 april. Styrelsens beslut om en andra köpstämma lär uppfattas som en ren hämnd på den stora majoritet av hyresgästerna på Linjalen som valt att säga ett klart NEJ till ombildning av kvarteret.

I Rädda Linjalen respekterar vi att det finns de som har en annan uppfattning än vi vad gäller en eventuell ombildning av vårt kvarter, och kommer alltid att betrakta dem som goda grannar.

Vad vi däremot aldrig kan respektera är de brf-anhängare som fullständigt öppet visar sitt förakt både för det demokratiska beslut som togs den 2 april och för de hyresgäster som står bakom. Ett förakt som framförallt riktar sig mot våra äldre som nästan enhälligt röstade mot en ombildning.

Det som nu hänt visar att botten aldrig tycks vara nådd när det gäller brf-styrelsen och deras mest fanatiska anhängare.

Rädda Linjalen kommer inte vila förrän ombildningsförsöket är helt avblåst.
Nu finns det fler skäl än någonsin att flagga grönt utanför fönster och balkonger.

Olof Fryklöf / Rädda Linjalen

37 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är bland det värsta och mest patetiska jag hört talas om. Att helt strunta i folkviljan och köra vidare efter ett så forkrossande nederlag.
Är man korkade eller vill man bara jävlas?

Anonym sa...

Brf har gjort en rockad som innebär att Anders Werkö fortsätter som vanlig ledamot i styrelsen och ersätts som ordförande av;...håll i er nu....; Eva Fee!!!

/M

Riktigt förbannad i port 67 sa...

Om brf pratar om vrede är det ingenting emot det vi som bor i kvarteret känner. Vrede och sorg. Det är rent ut sagt fördjävligt att några få människor kan behandla sina grannar på det här sättet. Det är bra att de satt upp listor med telefonnummer i min port. Jag tänker använda dem, och ingen i styrelsen kommer att komma undan min åsikt om hur vidrigt de uppför sig mot oss som bor här.

Anonym sa...

Att fortsätta ombildningsprocessen är inte odemokratiskt!

De regler som finns är tydliga. Under en viss period kan fler köpstämmor anordnas. Det är inget fusk, inte respektlöst, har inget med förakt att göra och ingen är tagen som gisslan. Det blir väldigt fånigt med så överdrivna påståenden.

Faktum är att det är vanligt med ett flertal köpstämmor i en omvandlingsprocess.

Anonym sa...

Hur kan sånt här ens vara lagligt??? Det är ju för fan folks liv o hem de här människorna bollar med.
Fasar för hur det kommer att gå till här i Svärdet :(

Stockholmshem borde sätta stopp för sånt här...blir det nej på köpestämman (EN köpestämma) så är det nej o erbjudandet om köp dras tillbaka. Det skulle vara rimligt o affärsmässigt.
/Ringvägen 35

Anonym sa...

Tror ni verkligen att styrelsen är 200 familjer? Förstår ni inte att det är 200 familjer som röstar för ombildning? Att ta ut alla sina aggressioner och sin besvikelse på en styrelse med 10 personer är att förringa alla de som önskar att Linjalen blir en BRF. BRF följer reglerna i sina stadgar. Det som vore en riktig demokratisk brist vore om styrelsen inte följde sina stadgar, m a o inte följde kravet om stämma om 10% så kräver. Att det går att ha mer än en stämma är en fråga för riksdagen, som stiftar lagarna. Så lägg skulden där den hör hemma, inte bara på enskilda i styrelsen.

Pär sa...

´Nu gör man en rokad i styrelsen och byter plats på en som förolämpar medlemmar på offentliga möten mot en som vägrar lämna ut protokoll från samma möten. Den enda skillnaden blir att det antagligen blir betydligt mer tomt babbel nu. Den här styrelsen är och förblir en katastrof.
Ve den stackare som blir hyresgäst till den här samlingen!

Rädda Linjalen sa...

Anonym 22.43:
Vi har tydligt påvisat att dessa regler är odemokratiska i sig själva. Fallet Linjalen kommer att betraktas som mall för skandalomvandlingar i framtiden. Det är ett som är säkert. Om man inte ändrar reglerna förstås - vilket är tämligen sannolikt med tanke på vad som händer hos oss.

Att man just nu följer dessa högst tvivelaktiga regler som Stockholms Stadshus AB utfärdat i sin ombildningsiver, kombinerat med gravt missbruk av gamla HSB-stadgar från 40-talet (som inte förutsåg några konflikter eftersom det inte existerade ombildningar då) säger ingenting om moralen eller den demokratiska synen hos styrelsen.

Faktum är att man brutit ett antal givna löften, att man ett flertal gånger ljugit sina medlemmar rakt upp i ansiktet och att man precis jagat underskrifter för en extrastämma som man inte själva vill ta ansvar för. Man väljer, som vanligt, att skylla på andra.

Detta har vi hävdat förut, och vi kommer säkert hävda det igen. Vi har belägg för det vi skriver, och man måste kunna kritisera en styrelses agerande utan att den börjar yra om osaklig propaganda. Rädda Linjalen har alltid farit med sanning och fakta. Vill styrelsen slippa kritik skall den sköta sina uppgifter och agera ansvarsfullt. Annars ska och bör den få kritik.

Rädda Linjalen och många med oss anser att styrelsen agerat högst omoraliskt, lögnaktigt och fult mot medlemmarna och övriga hyresgäster. Majoriteten av hyresgästerna i Linjalen upplever sig själva som gisslan just nu. Sen kan du tycka och skriva vad du vill.

Styrelsen agerande i och med sitt senaste utskick berättar tydligt att man fullständigt struntar i vad folk i områder tycker och vad man själva lovat ett flertal gånger.

Det agerandet tror jag inte ens särskilt många ja-sägare kan ha respekt för.

Anonym 00:12:
Lite bakgrundskunskaper kan vara bra att ha om man inte vill ha mothugg. 200 hushåll, dvs 43% röstade ja, det har du rätt i. 261 röster föll på nej, 57% med andra ord. Eftersom det krävs 67% är det anda vettiga att lägga ner. Allt annat är, för att citera ditt eget inlägg, "aggressioner och besvikelse". Det är just det vi boende kommer att få uppleva nu - som hämnd för att vi inte röstade ja. Någon ändring på det här solklara resultatet kommer inte brf kunna åstadkomma - men jävlas kan man ju alltid göra.

27 personer kan hålla c:a 1000 boende som gisslan. Vi går miste om underhåll för TREDJE året i rad på grund av ombildningsförsöket. Nu är det dessutom helt meningslöst. Vad är det om inte väldigt illa dold besvikelse?

Vad gäller stämmor är det ingenting som riksdagen bestämmer. Var du fått det ifrån kan nog ingen begripa. Dessa missförhållanden beror dels på uråldriga brf-stadgar (som dessutom manipulerats på garagestämman) och på Stockholms Stadshus AB:s oansvariga handlande vad gäller ombildningar.

Finns det några som inte gillar Brf Linjalens nuvarande handlande lär det vara just Stadshuset och Fastighetsägarföreningen. Brf Linjalens agerande kommer definitivt ge Stadshuset problem, och Fastighetsägarna är nog måna om att betraktas som en seriös organisation.

Återigen: Det finns, och har aldrig funnits, något underlag för att omvandla kvarteret Linjalen. Det vore bra om styrelsen och en handfull fanatiska förespråkare kunde inse detta, lägga ner eller skaffa sin bostadsrätt någon annan stans.

Vänligen
Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Hänger LandahlÖhman verkligen med på den här andra svängen? I så fall kör de sitt rykte rejält i botten. Har en känsla av att de redan innan den förra köpstämman visste att loppet var kört.

Anonym sa...

All information om eller från Landahl & Öhman har plockats bort från brfs hemsida. Förmodligen har de varit kloka nog att hoppa av.
Frågan är om brf lyckas hitta någon annan och hur seriös och hederlig denna kan tänkas vara.

Anonym sa...

Hej!
På LHF-mötet för några dagar sedan förklarade Eva Fee hur styrelsen i BRF tänkte ställa sig till önskemål från medlemmarna om en ny köpstämma. Nu kommer jag inte ihåg ordagrant men detta var innebörden: ”Vi kommer att hålla en ny köpstämma om medlemmarna trycker på och styrelsen anser att det finns en realistisk möjlighet till ett annat resultat.”

Jag citerar från BRF:s hemsida "Då kan alla i lugn och ro under sommaren väga för och emot och besluta sig för hur de skall rösta."

Jag frågar mig, är realistiska möjligheten att under sommaren ragga 100 nya medlemmar?
Och är det som BRF kallar besluta i lugn och ro? Att 100 hushåll skall få sitt beslut ifrågasatt och övertygas att bli medlemmar för att ett nytt resultat över huvudtaget ska bli möjligt? Är det med samma information som tidigare i annan layout, ska man prata själva utan advokater? Vad är det egentligen som ska bli annorlunda samtidigt som det är lugn och ro? Jag trodde vi skulle få lugn och ro i april, men eftersom BRF underkänner sin egen informationskampanj och de boendes förmåga att fatta beslut så fick vi inte slappna av i sommar heller.

Jag tycker inte att realism och lugn och ro är något styrelsen i BRF kan anse sig vara företrädare av, och inte heller de medlemmar som (på eget initiativ) begärt en ny köpstämma.

/Henrik

Ps. För att undvika missförstånd. Detta är inget hot eller personligt påhopp av någon. Det är en reflektion och ifrågasättande av personers uttalanden i egenskap av föreningsföreträdare.

ARG I 79:AN sa...

Både den anhoppade och den tillförordnade ordföranden har många gånger tidigare visat upp total brist på demokratiskt handlande. Nu kommer ännu en bekräftelse på det.
Att de mitt i det lovar att bli mycket bättre som hyresvärd är inte ens skrattretande längre.
Jag håller med den som skrev från 67:an. Man blir förbannad. Och det rejält.

Anonym sa...

Om Landahl Öhman hoppat av. och ger upp möjligheten att tjäna 4 miljoner kr, kan skälet bara vara ett. Dom inser att det inte går att vinna en andra köpstämma. Kan inte Rädda Linjalen bjuda in dom till ett möte?

/ M

Lena Blomberg sa...

I vilka andra demokratiska val kan man kalla till ny omröstning när man inte uppnått majoritet? När ska våra politiker i Stockholms Stadshus inse att detta är ett helt odemokratiskt förfarande att gång på gång kalla till nya stämmor då man inte uppnått önskat resultat?????

Ett NEJ är ett NEJ, de som ifrågasätter detta ifrågasätter vår demokrati. Vann alliansen förra valet eller skulle man ha ytterligare ett /flera omröstningar??
Stämman i Linjalen sa sin mening. Hur kan den ifrågasättas?

Anonym sa...

Finns det inga bostadsrätter i Knutby?
Jag tror flera av de allra mest hängivna förespråkarna skulle passa ganska bra där.

Anonym sa...

Detta inlägg lär väl i vanlig ordning inte publiceras men man kanske kan hoppas ändå eftersom det handlar om det ständigt återkommande ordet demokrati!

Möjligheten att hålla ny stämma är väl formellt inte en fråga som Stadshuset har med att göra utan den styrs av föreningens stadgar. Stockhomshem har lämnat ett säljerbjudande som gäller under en viss tid och under denna tid är det upp till de boende att bestämma sig för om de vill tacka ja eller nej.

Vad gäller regelverket vid ombildningar så styrs det väl åtminstone delvis av lagen? Var det exempelvis inte förra regeringen som införde kravet på 2/3 majoritet för ett ja till ombildning? Alla som klagar på bristande demokrati kan ju fundera över det försprång nejsidan har bara tack vare denna demokratiskt sett udda definition av majoritet... När reglerna dessutom räknar icke-röster som automatiskt tillhörande ett av två alternativ känns snacket om att inte respektera demokratin mer som kastande av sten i glashus. Om normala demokratiska regler gällt, d v s att 51% är en majoritet och att bara lagda röster räknas, så hade stämmans resultat inneburit att Linjalen varit ombildat.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 00:10:
Naturligtvis publicerar vi ditt inlägg.

Vi tänker inte ens kommentera det.

Vi låter det bara excellera i sin egen odemokratiska och bittra dumhet.

Say no more...

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Tack Johan, ni stiger i mina grader genom att publicera mitt inlägg. Jag har dock inga ambitioner att excellera i vare sig dumhet eller nåt annat och jag undrar därför vad det är som är så dumt? Jag ville bara poängtera för alla som klagar på "odemokrati" att det finns vissa delar av nuvarande regelverk som ger en sida fördelar som i de flesta demokratiska sammanhang skulle anses något udda...

Och när du skriver "Vi har tydligt påvisat att dessa regler är odemokratiska i sig själva" undrar åtminstine jag vad det är ni har "påvisat"? Ordet "påvisat" indikerar något slags vetenskapligt bevis men faktum är väl att flertalet regler är stiftade av riksdag och/eller kommunfullmäktige? Är dessa församlingar odemokratiska? I så fall, vad ska vi göra åt det?

Och bara för att undvika missförtånd så vill jag säga att jag inte är en rabiat förespråkare för eller emot en ombildning. Däremot tycker jag att kampanjen som föregick stämman uppfyller alla rekvisit för en "skitkampanj" där fokus kostant flyttades från sakfrågor (fastighetens underhållsplan, föreningens ekonomiska plan, lånekrav, Stockholmshem vs. brf som förvaltare) till irrelevanta personfrågor och kortsiktigheter som t ex att det är lågkonjunktur just nu.

Inför en slutlig köpstäma kan jag gärna tänka mig att vara med och anordna rikitiga informationsmöten där opartiska (förhoppningsvis) experter kan reda ut frgågor kring ovan nämnda relevanta frågeställningar.

Vad säger du Johan (och övriga RL), ska vi sluta propagera och börja informera?

Rädda Linjalen sa...

Anonym 5:02
Jag anser att ditt förra inlägg var dumt och enögt av flera skäl. Här kommer några anledningar:

Reglementet runt ombildningar styrs av Stockholms Stadshus AB:s ombildningsivrande styre.

Skulle nejsidan "haft ett försprång" som du påstår skulle ombildningen redan varit avblåst. Att det är fritt fram att hålla stämma på stämma för att få ett ja, samtidigt som ett nej liksom inte räknas är ett solklart exempel på ojämlika spelregler.

Processen har startats upp via fusk med medlemslistor. Även detta är påvisat. Ändå tillåts procesasen fortsätta. Rättvist? Demokrati?

Att ickeröster räknas som nej finns det dock en demokratisk poäng i, då det är ja-förespråkarna som vill ändra boendeform för ett helt kvarter - inte de hyesgäster som valt den boendeform och hyresvärd vi redan har.

Rädda Linjalen har hela tiden haft saklig informatikon. Vi har gått igenom alla de saker du efterlyser. Ekonomisk plan, underhåll, lånevillkor och Brf:s förutsättningar som hyresvärd. Brf har bara hävdat att det är "en jättebra affär" utan att kunna precisera varför. Det är Brf som inför köpstämman drev en ren propagandakampanj full av personangrepp och lösa spekulationer - inte Rädda Linjalen. Vi slutade t.o.m. bemöta Brf:s utskick, då vi inte ville sänka oss ner till deras nivå.

Brfs syn på information är lustig. Osaklig propaganda ses som information om den faller styrelsen i smaken. Saklig information ses som propaganda när den inte passar.


Brf:s utskick inför stämman var fulla av osanningar, påhitt och rena spekulationer. Rädda Linjalen har hållt sig till fakta och det vi skrivit har vi alltid kunnat dokumentera.

Rekordet slogs av styrelsens synnerligen korkade utskick efter vår grillfest, bestående av en sida lögner och påhitt följt av en sida rena personangrepp på artisten Finn Zetterholm. Detta utskick skall styrelsen vara glada för att Finn inte polisanmälde, och anledningen till det var att han ansåg utskicket vara dumt för att ödsla energi på.

Jasägare och styrelse har alltid varit välkomna och fått prata på våra möten. På Brfs möten har målet hela tiden varit att tysta ner oss och att undvika frågor. Alla som varit på möten har kunnat konstatera detta i all tydlighet.

Vi har, till skillnad från Brf, aldrig ägnat oss åt personliga angrepp. Däremot har vi kritiserat styrelsen och styrelsemedlemmar när de agerat odemokratiskt och stadgevidrigt. Detta har hänt, och händer alltjämt ofta. Att inte kunna ta saklig och befogad kritik utan att pipa om personförföljelser är att inte förstå sin uppgift som styrelseledamot.

Både den gamla och den nya ordföranden har radat upp det ena odemokratiska förfarandet efter det andra. Det senaste spektaktlet med att själva samla underskrifter till ny köpstämma är ännu ett exempel. Ses det som ett personangrepp att påtala det?

Att i princip alla som propagerar för jasidan gör det anonymt, även du, är också väldigt typiskt. Jag vet inte hur många anonyma lappar med konstiga anklagelser mot oss som dumpit ner i brevlådorna. Det senaste kom från en lärarinna som var "rädd för repressalier" och leverades av en mansperson med uppdragen huva på munkjackan. Det känns ju sådär lagom seriöst ärligt talat...

Till slut slutar man bry sig. Det känns bara dumt, och Rädda Linjalen vill inte dra ner sig till den nivån.

Men strunt i det. Egentligen behövs bara ett enda exempel:
Att, som nu, 27 personer har möjlighet att hålla över 1000 hyresgäster på halster och försinka ett ännu ett års underhåll kan ingen vettig människa se som demokratiskt. Tvärtom - mer främjat av handicap och ojämlika spelregler kan det väl knappast bli?

Saklig information tycker jag att du ska efterlysa från Brf. Rädda Linjalen levererar den redan.

Haregott!
Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

På http://brflinjalen.net/
läser jag:

"Eftersom motståndet mot ombildningen, till skada för föreningen, fokuserats på ren förföljelse av ordföranden personligen har han och styrelsen gemensamt beslutat att Eva Fee tar över ordförandeskapet tills vidare."

Jag drar mig faktiskt också till minnes några diskussioner och inlägg om, räntor, lån, kalkyler, informationsbrist, byggplaner på vinden, fullmakter, ofrivilliga/omedvetna medlemsskap, besiktning av fastigheten, BRF som hyresvärd, lokaler, pingisbord, bastu, advokatbyråns opartiskhet, m.m.

Listan kan göras lång och det är synd att BRF missat poängen, eller bara låtsas som att fokus legat på ordföranden som person.

Anonym sa...

Något konstigt hände oss:
Efter vi hade hängt ut våran gröna duk utanför fönstret (det mot gården)så fick vi två kvällar i rad något hårt kastat mot rutan, så nu har jag flyttat det till fönstret mot Siargatan så nu har det varit tyst. Skam den som ger sej.:-)

/Fundersam

Anonym sa...

Den som försöker panga rutor där det hänger gröna flaggor är lika barnslig som en:

1. Busig tolvåring
2. Sur brf:are

Eller både och?

Sådan förföljelse och/eller skadegörelse bör polisanmälas!

Rädda Svärdet sa...

Det är för helvete inte klokt! Men varför är jag inte förvånad? Demokrati och ombildning har liksom aldrig hängt ihop. Vi som kämpar runt om på Söder för att rädda våra kvarter och följt och inspirerats av er kamp kommer förstås att fortsätta följa och på alla sätt stödja er!
Stå på er - Heja Linjalen!
Med all kärlek
Ylva&Ylwa, nätverket Rädda Svärdet

Lasse sa...

Tittade på Brf hemsida och ser att man inte måste köpa sin lägenhet ”de som vill kan ju bo kvar som hyresgäst”.
Jodå det är nog sant. Man kan också åka taxi med en chaufför som saknar körkort och har hjärtflimmer. Om man inte vet om det är det ju snubblande likt en vanlig taxiresa.
Problemet infinner sig först i den stund man får vetskap om att chauffören saknar körkort och har hjärtfel och kanske inte kan köra hela resan utan bli tvingad att lämna över ratten till passageraren för den vidare färden.
Det är då man stannar upp och tänker efter. Skall jag chansa? Bilen står ju ändå här!
Eller skall jag vänta på en taxi med körkort och friskintyg.
Eftersom det är en lång resa jag har framför mig och väglaget är osäkert så bestämmer jag mig för att vänta på en taxi med alla papper i ordning och sjysta däck.
LASSE
Ps. Till Er som i demokratisk ordning har röstat igenom ytterligare en köpstämma vill jag bara nämna att jag inte under någon punkt i texten gjort någon som helst koppling mellan svarttaxi och den ökande våldtäktsrisken. Ds

Anonym sa...

27 personer kan hålla 1000 hyresgäster på halster - våldtäkt på allt vad personligt val heter är bara förnamnet.

Anonym sa...

Lasse:
Jämförelsen mellan att åka med en taxichaffis utan körkort och vara hyresgäst hos brf haltar lite eftersom brf's plan är att hyra in förvaltning och drift från proffs. Parallellen med taxibranschen blir snarare att ägaren till taxibilen mycket väl kan sakna körkort och vara sjuklig utan att detta äventyrar din säkerhet så länge ägaren anställer en frisk chaufför med körkort för att köra bilen ;-)

Maria sa...

Saxat ur Dagens Nyheter Ekonomi apropå de låga räntorna:

"Det negativa är att man (Riksbanken) har skjutit upp anpassningen på bostadsmarknaden. Det blri smärtsamt för många av dem som gör glädjekalkyler och köper bostäder idag. Många kommer att bli besvikna när relräntan går upp någon gång i slutet av mästa år, säger han. Bortsett från inflationen spår Bengt Hansson att bostadspriserna faller med 15-20 procent på några års sikt - först till följd av stigande arbetslöshet och sedan på grund av stigande realräntor. Nedgången kan börja redan under hösten. Jag tror att priserna backar med cirka 10 procent 2010. Men det är svårt att ge exakta prognoser, säger Bengt Hansson, analytiker på Statens Bostadskreditnämnd, BKN."

Vem en "glädjekalkyl" egentligen är till glädje för kan man verkligen fråga sig. Har den osynliga BRF-styrelsen kanske något intelligent svar på det?

Annelie sa...

Om man ska fortsätta på jämförelsen med taxi så måste jag tyvärr tala om att detta med att hyra in proffs inte automatiskt löser alla problem.

Den hjärtsjuke, körkortslöse ägaren av taxibilen måste dagligen fatta en massa kör-, väg och underhållsbeslut som taxichauffören inte får/kan ta själv.
Eftersom ägaren inte har ork, förmåga eller körkort kan den inte fatta rätt beslut.
Så enkelt är det.

Anonym sa...

Ombildningar och valet i Sydafrika.
I släptåg till BRF Linjalens beslut att arrangera ytterligare en stämma - helt i strid med sina tidigare löften och trots ett rungande "Nej" - har en diskussion om demokratiska spelregler uppstått. Några bloggare anser att på något sätt var det egentligen ett "Ja" som levererades eller skulle blivit ett "Ja" om demokratiska spelregler följts. Låt oss ta en titt på vad som rimligen kan menas med "demokratiska spelregler". Vi kan också göra en jämförelse mellan valet i Sydafrika och omröstningen i BRF Skottet.
En grundregel i en demokratisk omröstning är: "Alla parter skall ha samma rättigheter och skyldigheter". Härutöver kommer ett antal regler som i allmänhet är av praktisk natur men även av principiell natur. En sådan regel är: "Vissa beslut är sådana till sin natur att de kräver kvalificerad majoritet och därmed bryter mot grundregeln". Som exempel på denna andra regel kan nämnas valet i Sydafrika där ANC misslyckades med att uppnå de 67% som krävdes för att ensidigt ändra i konstitutionen. Motsvarande gäller vid en ombildning. En Brf med mindre än 67% anses inte bärkraftig. Bl a kräver banken 60% anslutning; risk finns för en oäkta förening mm. Ett krav på 67% positivt deltagande är mot denna bakgrund både rationellt och demokratiskt.
Låt oss granska regel 1: Om en omröstning bryter mot denna utan praktiska/rationella skäl är den odemokratisk.
Vilka rättigheter har "Ja"-sidan?
1. Om det inte finns tillräckligt många potentiella "Ja"-röster kan stämman ajourneras (som skett en gång i Skottet.)
2. Om man inte får tillräckligt många "Ja"-röster kan man ordna en ny stämma. (Som planeras i Skottet och i Linjalen)
3. Om 10% av "Ja"-sidans medlemmar så önskar kan man kräva en ny stämma. (Som ppges vara fallet i Linjalen)
Ansätt nu grundregeln på dessa dvs ge "Nej"-sidan samma rättigheter. Man inser omedelbart att kaos utbryter. Inget beslut kan nås. Det nuvarande regelverket är alltså djupt odemokratiskt eftersom bäåda parterna inte ges samma rättigheter. Jag noterar att Jacob Zuma accepterade valresultatet. Så icke Brf Skottet. Omedelbart efter att "Nej" klubbats störtar ombildarna upp i en ganska patetisk show och noterar att nu är det inte så många röster som fattas och nu måste alla bli ambassadörer och ut och knacka dörr och övertyga de motsträviga grannarna enligt modellen (ej uttalad) "tjata till dess dom skriver på". Här är det inte tal om att respektera valresultatet. I ärlighetens namn skall väl också noteras att ordföranden i föreningen ser lite besvärad ut och det är inte här felet ligger. Felet ligger hos dem som beslutat om regelverket för ombildningarna. Jag kunde inte för mitt liv tänka mig att jag skulle behöva notera att Jacob Zuma i sin demokratisyn är skyhögt överlägsen Stockholms politiker. Alvendal och Joakim Larsson måste nog i detta avseende snarast jämföras med Mugabe.
Riktigt obehagligt blir det när man noterar att 27 personer i Linjalen kan hålla ett stort kvarter o ca 1000 personer som gisslan. Funderar Moderaterna på att införa samma regler i nästa kommunalval? Om resultatet inte passsar kan 10% av medlemmarna besluta om att valet skall göras om. Lika pinsamt är det att Stockholmshem anser att detta är i sin ordning och att Brf Linjalen och Brf Skottet är seriösa affärspartners i miljardaffärer.
Olwa

Anonym sa...

Rätt kul att läsa ombildningsivrarnas blogg emellanåt. Just nu förs en intensiv diskussion om färgen på deras kommande tygbit. Läs och njut (ja, alla inläggen är granskade och godkända av ombildar-Markus)

brf79 sa...
Nu har det negativa gänget börjat hänga ut tyg. Det tycker jag vi i det sköna gänget också borde göra.
Något vitt har väl alla hemma? Jag vet inte om någon använt den färgen förut. Annars borde brunt vara ledigt.

den 4 maj 2009 00:09

Anonym sa...
Igår stod det ngt om att hänga ut röda fanor på din blogg. Sen försvann inlägget. Vad hände?
Tycker själv att rött inte är den lämpligaste färgen för oss. Brunt kan däremot vara ok som tidigare föreslagits,
/ Glad 54:a

den 4 maj 2009 23:45

Maria sa...

Återigen visar BRF sin okunnighet. Inte ens färgen på de "tygbitar" som tidigare har använts i olika sammanhang har de koll på. Det visar på ett tydligt ointresse för vad som pågår i omvärlden. Men att någon faktiskt har föreslagit brunt är riktigt roligt. Vad ska det anspela på? Brunskjortor eller skit? Varför inte köra med vitt som någon annan föreslår? Den färgen står både för fred och kapitulation, något som BRF bör överväga med tanke på resultatet av omröstningen på köstämman.

Anonym sa...

Vit flagg passar utmärkt för Brf Linjalen.
Brun flagg passar delar av styrelsen, vissa portombud och delar av valberedningen.
Ett bra och talande val av färger.

Martha sa...

Nyhet idag om krav på att klara betala bankränta vid bolån.

http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/bankforsakring/artikel_1295419.e24

Detta har jag pratat om med mina grannar i mitt hus och det ser ut som om jag skulle få rätt. Alltså, det är väldigt viktigt att gå till banken och kontrollera sina förutsättningar för att få lån inklusive att bankerna kommer att kräva att du har en insats att lägga själv. Har du inte det ska det vara möjligt att få låna även insatsen, men det ska vara betalt på tio år... Detta kräver således en god och trygg inkomst.

Martha sa...

Då vi får så dålig information från styrelsen här i mitt hus så har jag ringt S-hem och frågat när anbudstiden för köp av fastighet går ut. Och det är samma som för er, sista augusti i år.

Det är bara att hålla tummarna och kämpa på! Rädda hyresrätten!

Anonym sa...

Tänk att man ska se en massa helt meningslösa kommentarar ang vilken 'j**a' färg den ena sidan ska ha. Finns det inte viktigare saker att diskuttera. Detta retar mig så in i...

//Patrik

Anonym sa...

Patrik:
Det går ju alltid att låta bli att läsa. Själv tycker jag att brfarnas generalsluga dialoger är underhållande.

Anonym sa...

Intressanta diskussioner ni har på er blogg. Känner med er eftersom ni ska ha en ny stämma. Varför eg, ni röstade ju nej? Hade det blivit ja hade väl ingen velat ha en ny stämma. Bor i skarpnäck där vår brf också kört med lite felaktig info. Nu ska vi dock ha möte om några veckor och kan förhoppningsvis reda ut saker. Sign martha har ju rätt om räntor. brf förespråkare säger ju att det är så låga räntor nu och bra köpeläge etc. Men jag och min sambo har kollat med olika banker och de kräver både kontantinsats och att man ska ha säkerhet för räntehöjning. Sen glömmer de att ange den totala boendekostnaden som faktiskt ibörjan blir högre.
såg förresten en lgh fr 79 hos er som är ute på internkön nu och där står angivet att tidigare intresse för br anmält. Jag hoppas att ni lyckas med er kamp.